Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Ko vam bre više puni glavu da je Zemlja prenaseljena? Al Gore?

Nije toliki problem prenaseljenost, koliko to da trenutna proizvodnja hrane polako alo sigurno zaostaje za potrebama celokupne svetske populacije, o čemu govori i rapidan skok cena hrane u celom svetu u poslednjih par godina, a pored toga preko milijadru ljudi gladuje...

Zemlja jeste prenaseljena, nije tu pitanje da li ima mesta na nju smestiti toliko ljudi (u juga su smestili 9 lljudi pa ne znaci da je auto komforan), poenta je sto ponestaje ciste vode za pice, hrane, sa svim ovim sranjima sto ljudi rade uskoro necemo imati zdravu hranu, seku se sume koje nam obezbedjuju kiseonik...uglavnom oftopik.

U cemu je fora da user owim ima samo 8 poruka a u njegovom profilu sam sad gledao i ima tacno 24 kom. , danima mu pise 8 poruka a covek pise svaki dan po 6-7 postova skoro, da li neko zna?
Hakovao sam Benchmark. :type:

Neko je ovde dva dana tražio robote? Stigli su: Japanci poslali armiju robota u nuklearku, prvi je Optimus.

127180_0610-japan-foto-afp_f.jpg

Poslednja izmena:
Nije toliki problem prenaseljenost, koliko to da trenutna proizvodnja hrane polako alo sigurno zaostaje za potrebama celokupne svetske populacije, o čemu govori i rapidan skok cena hrane u celom svetu u poslednjih par godina, a pored toga preko milijadru ljudi gladuje...

Hrane moze da se proizvede koliko hoces ali tad nema profita.

Ovde se često pričalo o nesreći u Černobilju, pa evo nekoliko slika sa skyscrapera kako to izgleda 20 godina kasnije! ;)

Černobilj

Pre bih rekao -- sutacija se zaustavila; ne popravlja se.

Najvеći problem -- hlađenje -- još uvek nije rešen, pomak je vidljiv u smislu da eskalacija neće ići naviše i da je samim time vest "skliznila" sa naslovnica štampe željne uzbuđenja i straha. Struja je stigla u Fukošimu, međutim, elektrnika, oprema i postojeće pumpe na žalost nisu u funkciji. Blok 2 postao je "hub" ili "mini-trafo" za električnu energiju. Danas su se aktivirali i roboti. Hlađenje je i dalje morskom vodom, a radijacija u samoj NE je "nepromenjena", što znači izuzetno visoka: 3 mSv/h, u poređenju sa 3,6 mSv/godišnje -- što je normalna, prosečna za Zapadnu Evropu i SAD.

Temperatura u bazenima s iskorićenim gorivom u blokovima 5 i 6 konačno je počela da pada:

spent-fuel-temps-820.jpg

Trenutni status svih reaktora i Fukušimi je na slici ispod. Na žalost, nije dobar. Za rekatore 1-3 "ne zna se" stanje suda pod pritiskom (pressure vessel), dok je sud reaktora (containment vessel) oštećen kod reaktora 2 i 3. To je jako loše. Sem toga, šipke s gorivom u reaktorima 1-3 su od 11. marta do danas iznad vode! Jezgra u sva tri reaktora su se delimično ili potpuno istopila. Ne vidim šta drugo, sem "sarkofaga" može da se uradi za reaktore 1-3. Situacija se zaustavila par koraka pre ponora i ostaće na tome da se zadrži ovo stanje.

tepco_status_19.jpg

(kliknuti ovde za veću sliku)

Emisija izotopa u širem okruženju je mala. Naravno, mnogo je loša vest kad se kaže "mleko i spanać su radioaktivni". Istina je da nema doze jonizujućeg zračenja koje nije štetno, jer je kumulativno tokom celog života. S druge strane, emitovane količine su vrlo male i praktično bezopasne. Daleko opasniji uranijum oksid i plutonijum oksid (koji su nuklearno gorivo) nisu detektovani, već cezujim i jod, koji nastaju usled topljenja cirkonijuma, od kojeg su napravljene šipke u kojima se nalazi gorivo (koje su van vode za hlađenje od 11. marta do danas). Lično me čudi da uranijum i plutonijum nisu detektovani, jer 10 dana se šipke nalaze van vode, cirkonijum se istopio, nema šta da zadrži nuklearno gorivo, sud pod pritiskom je propustio, a takođe i "poslednja linija odbrane", sud reaktora (istina, on "hvata" rastopljeno jezgro kad isto probije sud s pritiskom, što se nije desilo). Nejasno mi je kako sem cezijuma i joda nisu detektovani uranijum i plutonijum, kada su puno puta namerno i pri ekplozijama ispuštali paru (pritisak) iz reaktora. Moguć odgovor je da radijacija registrovana samo iz bazena sa uskladištenim potrošenim šipkama. (No info)

Razvijanje krize po reaktorima vidi se na dobroj slici ispod:

jaif_3.jpg

(za veću sliku klik ovde)

Poslednja izmena:
Cime se ti bavis kad toliko znas o nuklearkama ? Terorista u razvoju? :p
Salim se naravno.

Cime se ti bavis kad toliko znas o nuklearkama ? Terorista u razvoju? :p
Bobe, gledam holividske blokbastere, kao što vidiš. ;) Tamo možeš da naučiš kako kreditnom karticom da otvoriš svaka vrata, kako da pregovaraš sa teroristima, kako da prizemiš avion iako nisi pilot, kako da spaseš planetu od invazije iz svemira... pri svemu tome da izgledaš dobro i imaš seksi-ožiljke. Jedna nuklerka, 6 reaktora, to je kao pola radnog dana. Ako si gledao 24 sa Kiferom Saterlendom alias Džekom Bauerom, znaš da može i za tri časa da se završi. :smoke:

Šalim se i ja malo, mislim da je tema vrlo ozbiljna; strah je zarazna stvar. Prihvatanje informacija zdravo za gotovo je pogubno. Jako lako je biti anti-nuklear. Fukušima je prva svetska kriza te vrste koja se dešava u Facebook i Twitter generaciji, još uvek ne znam da li je to dobro ili ne. Ne želim da se problem relativizije. S druge strane, danas manje od 1% ljudi kontroliše više od 99% svetskog bogatstva, početkom XX veka taj odnos je bio 20:80% (ovo nije NWO bla-bla). Ovaj odnos inače se zove Paretova distribucija, po italijanu koji je zabeležio da je 80% zemlje u Italiji bilo u vlasništvu 20% ljudi. Dopuštam sebi da pomislim kako tu nema pregovora s onima koji zaista donose odluke (oni koji stoje iza lobija, čija imena jedva da znamo) -- već gola sila.

Želja za posedovanjem inherentna je ljudskoj prirodi, od kako postoji homo sapiens. Da bi se razvijali i održavali treba nam mnogo energije. Prostora. Resursa. Hrane. To ne ide sa razumom. No, završiću sad svoj troll-off, da ne zagadim temu. :wc:

to sto teoretski postoje racunice da zemlja moze da trpi 50 milijardi ljudi, nema veze sa realnoscu. ti si ocigledno obmanjen zapadnim medijama kad mislis da je sve lepo i sjajno i bajno u svetu. a na jednu osobu koja ima - komp, net, stan, grejanje, teve - idu trenutno 5 njih, kojima je ujutru prvi i jedini motiv da nadju shaku pirinca ili psenice, da bi mogli da se probude i sutra.

@owim:
Radioaktovno gorivo nije u potpunosti na suvom. tj.. nisam siguran jer ne znam koliko su dugacke sipke sa gorivom. Ono sto su rekli je da je nivo vode u reaktoru ~1.5m ispod visine sipki. Postoje 3 sloja zastite.. cirkonijumske oplate oko goriva (1), kompresioni sud (2) i komora u kojoj se sve ovo nalazi (3). Ukoliko se probije cirkonijmska oplata (temp goriva je veca od 2200C) radioaktivni materijal pada na dno kompresionog suda (2) i pocinje da ga topi. Ako ga probije pasce na dno komore (3) i dalje nema gde da ide. Ako se ovo desilo, jedino betoniranje moze da zakrpi situaciju.

Kompresioni sud je prilicno visok. Gledao sam snimak kada su pravili elektranu i pokazali su kompresioni sud pre montaze. To je bila kapsula visine nekoliko metara.

Nisam siguran koliko je betoniranje bezbedno, sto to nisu uradili u cernobil-u?

Pa i jesu.

Nisu, pogledaj film pa ces videti (i ja sam do skora bio ubedjen da je zabetoniramo), ljudi ulaze unutra, to je samo metalna ogromna sklopocija, koja po pricama samih naucnika ceka da se srusi. Na tom sarkofagu postoje rupe da moze ceo automobil da prodje. Ptice redovno ulecu unutra. Naucnici ulaze unutra i idu do samog jezgra skoro da mere radijaciju i vide sta se desava sa uranijumom. Uzas. Fora je sto se kao za 2015 planira da se pravi novi betonski sada sarkofag preko ovog postojeceg, koji se na nekim slikama vidi da je zardjao.

Poslednja izmena:
I ja sam tek nedavno video da Černobil nije zaliven betonom, već da su samo stavili betonske ploče.:zgran:
Novi sarkofag je planiran za 2013. čini mi se.

Eto,svaki dan naucis nesto novo. :) A bas sam mislio da jeste...

Da, nije zaliven betonom.. pogledajte Battle of Chernobyl uostalom. Scena kad sklanjaju najradioaktivniji materijal sa onog krova, gde nisu smeli da se zadrzavaju vise od 30 sekundi je jeziva.. onaj ludi ruski reporter/kamerman je bio gore, i bas je kako on kaze, kao neka druga planeta..

Japanci trenutno u komoru (3) pumpaju morsku vodu, ali imaju spreman cement koji ce da ubace ukoliko sve ode dodjavola, tako da ce da ga betoniraju bolje nego Cernobil.

Japanci trenutno u komoru (3) pumpaju morsku vodu, ali imaju spreman cement koji ce da ubace ukoliko sve ode dodjavola, tako da ce da ga betoniraju bolje nego Cernobil.

Kao sto rekoh mislim da ne smeju da ga betoniraju samo tako, zamisli zabetoniras ga, a ono nastavi da se greje, ima vlage tamo i pljaaaaas, eksplozija. Nije to tek tako jednostavno.

Moci ce da ga zabetoniraju u sarkofag tek za 2 godine, a dotle treba da ga hlade, nadziru etc

Da, nije zaliven betonom.. pogledajte Battle of Chernobyl uostalom. Scena kad sklanjaju najradioaktivniji materijal sa onog krova, gde nisu smeli da se zadrzavaju vise od 30 sekundi je jeziva.. onaj ludi ruski reporter/kamerman je bio gore, i bas je kako on kaze, kao neka druga planeta..
Odatle sam i saznao.:)
A ta scena ... Horor. Taj reproter je rekao da je vrlo brzo osetio metalan ukus u ustima, da nije mogao da čuje svoje zube kada je sastavljao donju i gornju vilicu, tolika je bila radijacija.
Neverovatno je da su neki preživeli do sada, naravno, sa zdravstvenim problemima, ali ipak ...

Eto ti ga sad :)

Francuski su jeftiniji za iznajmiti, verovatno.

U tako jednoj tehnološki ekstremno razvijenoj zemlji, na trusnom području sa 50+ reaktora i skučenim životnim prostorom, njima bi trebalo da bude ekstremno važno da pre svega osiguraju svoju zemlju koja im je ubedljivo najdeficitarniji resurs i da imaju maltene jedan komplet robota u svakoj elektrani za "ne daj Bože", pa koliko košta da košta, a ne da im Francuzi šalju. I sad još najbolje da su 10 dana merkali ko će jeftinije da im iznajmi! :D

Mislim da i ovo sto su uzeli robote, nametnula im je kao jedino resenje za sanaciju krize, Amerika. Jer na Ameriku za koju nedelju stize voda iz okeana koja je kontaminirana radijacijom. Pa da se vise ne bi sirila ta radijacija ka Americi, krajnje je vreme da se isticanje radijacije prekine. Do sada je vetar uglavnom nosio radijaciju ka otvorenom moru, jako mali procenat je isao na japanska ostrva.

Nazad
Vrh Dno