Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Nisu bombe nego municija sa osiromasenim uranijumom.

Mora par stvari da se rascisti sa radijacijom.. Ako se neko ozraci i primi vecu dozu, to ne znaci da ce umreti. Ako ste primetili, za ovakve "samoubilacke" spasilacke akcije se biraju stariji ljudi, ali ne zbog toga da bi mladji duze ziveli, vec zbog toga sto i ozracene osobe mogu da dozive duboku starost. Od tih 50 samuraja, nece svi umreti. Neki ce se vratiti svojim kucama i ziveti sa svojim porodicama. Neki ce pre ili kasnije umreti, neki ce docekati i starost.

Kolicina zracenja koja je proglasena opasnom po zdravlje je cisto statisticka granica. Otprilike, koliko dugo treba biti pod uticajem radioaktivnog zracenja da bi poceli da se raspadaju dnk molekuli ili da se u nekim celijama u dnk lancu promeni neki zapis za sintezu nekog esencijalnog proteina.

Isto tako je granica nivoa glukoze u krvi pomerana da bi se konstatovala secerna bolest. Prvo je granica bila 11, 10, 8, 7 i na kraju 6.1. Ovu granicu su usvojili pre nekoliko godina na skupu lekara, farmaceuta, advokata i osiguravajucih drustava.

Ti Japanci koji su zrtvovali zivote nisu samo zrtvovali zivote zbog Japana ili sta vec, zrtvovali su zivote za svoju porodicu jer im ona zivi u neposrednoj blizini te NE. Tako da ne mora da se povezuje odmah da su oni kao toboze zivote dali zbog planete zemlje. Dali su ih za svoju decu, bracu, sestre, majke, oceve, e sad sto je pozitivan efekat toga sta su uradili i na ostatak sveta na tome mozemo samo da im budemo zahvalni. Jer ko bi mesto njih trebalo da uskoci, ako ne oni sami.

Cekajte bre. Kako vidim na ovoj animaciji bilo je 632 zemljotresa u zadnjih 8 dana gde nijedan nije ispod 4 stepena?

Sta se to desava???

To je normalno za to podrucje

Molim vas bez daljeg sirenja teme. Ostanite u okvirima NE, tehnologije, zemljotresi i sve ostalo sto se desilo u Japanu.

Poslednja izmena od urednika:
Bio na CNN-u neki radnik fabrike, ne znam koliko verovati u to, sa pokrivenim licem.. prica da navodno maksimalno zataskavaju sta se stvarno desava i da je situacija bas ozbiljna.. doduse to je juce bilo.

TE, izmedju ostalog, konstatno proizvode i radioaktivno zracenje

Mislim da se malo preteruje sa tim kako bi se NE prikazale u boljem svetlu. TE ne proizvode zračenje, nego se iz uglja oslobađaju extremno male količine uranijuma koji je prirodno prisutan u rudi i koji ima prirodnu (low level) radioaktivnost. Mislim da to ne može da se poredi sa onim što je večtački napravljeno, tipa MOX gorivo sa plutonijumom, i onda se desi "kabum" kao u Černobilu i to tako koncentrovano sa kišom pada po našim glavama. TE izbacuje što izbacuju postepeno, pa priroda ima vremena da sanira stvar, uslovno rečeno jer ne znamo koliko su svi ti podaci pouzdani, dok sa druge strane za NE imamo ovo:

Nuclear power plants produce radioactive waste. This waste remains radioactive, and therefore highly poisonous to the environment, for millions of years. That’s right, millions, not hundreds, not thousands, millions of years. The Nuclear Energy Information Service states that for each nuclear reactor that exists, 50 to 60 tons of high level radioactive waste is produced every year.

Poslednja izmena:
Bio na CNN-u neki radnik fabrike, ne znam koliko verovati u to, sa pokrivenim licem.. prica da navodno maksimalno zataskavaju sta se stvarno desava i da je situacija bas ozbiljna.. doduse to je juce bilo.

Baš nekarakteristično za CNN i Amere.

Cudi me da niko ne spominje film "K-19: The Widowmaker", tu je lepo prikazana katastrofa reaktora na Sovjetskoj podmornici i posledice izlaganja posade radijaciji. Film je baziran na istinitom dogadjaju i ono sto je interesantno je da je vecina njih dozivela duboku starost.

http://www.imdb.com/title/tt0267626/

Mislim da se malo preteruje sa tim kako bi se NE prikazale u boljem svetlu. TE ne proizvode zračenje, nego se iz uglja oslobađaju extremno male količine uranijuma koji je prirodno prisutan u rudi i koji ima prirodnu (low level) radioaktivnost.

Jeste prirodna i jeste niskog inteziteta, ali kad se na jednom mestu sagori nekoliko miliona tona uglja godisnje, ta nekontrolisana radijacija koja odlazi u atmosferu po meni ni u kom slucaju nije zanemarljiva.

Razumem ja sta ti kazes, ali dok se ne smanji populacija na planeti ili dok se nesto ne promeni u svesti ljudi, NE ce biti realnost. Tako da, dzabe sva prica o tome sta je bolje kad sve funkcionise po starom.

Razumem ja sta ti kazes, ali dok se ne smanji populacija na planeti ili dok se nesto ne promeni u svesti ljudi, NE ce biti realnost. Tako da, dzabe sva prica o tome sta je bolje kad sve funkcionise po starom.

Sreća u nesreći, tj. našem domaćem siromaštvu i zaostalosti je to što verovatno ovde nikada neće biti građene klasične NE, bar ne do 2030., a do tada će već na vidiku biti fuzione NE ili nešto još bolje. Ostaje nam da se nadamo da NE po okolnim zemljama, kad su već tu, neće imati havarija dok ih ne rashoduju.

Nisam seizmolog ali mozda neko moze da me prosvetli,zasto je na tako "malom" pojasu bilo 600+ jakih zemljotresa,ili je to normalno?
Tektonske ploce su celina,doduse ne "cvrsta" pa ako se pomera na jednom mestu da treba na svim krajevima da se trese,ali zar ne bi trebalo jos negde da se pojave zemljotresi?

Nisam seizmolog ali mozda neko moze da me prosvetli,zasto je na tako "malom" pojasu bilo 600+ jakih zemljotresa,ili je to normalno?
Tektonske ploce su celina,doduse ne "cvrsta" pa ako se pomera na jednom mestu da treba na svim krajevima da se trese,ali zar ne bi trebalo jos negde da se pojave zemljotresi?

Ma HAARP bre.. ;)

Sreća u nesreći, tj. našem domaćem siromaštvu i zaostalosti je to što verovatno ovde nikada neće biti građene klasične NE, bar ne do 2030., a do tada će već na vidiku biti fuzione NE ili nešto još bolje. Ostaje nam da se nadamo da NE po okolnim zemljama, kad su već tu, neće imati havarija dok ih ne rashoduju.

Ne znam zbog cega si ubedjen da ce fuzione elektrane biti toliko bezbedne. Proces fuzije je daleko nestabilniji od pricesa fisije,pri fuziji dolazi do spajanja laksih elemenata u teske (suprotno fisiji) i oslobadja se mnogo veca energija. Ali je za stvaranje fuzije potreban ogroman pritisak i temperatura od nekoliko MILIONA stepeni. Da bi se cestice ubrzale do dovoljne brzine kojima bi se savladale njihove odbojne elektricne sile i priblizile se na daljinu u kojoj vladaju nuklearne sile a to je daljina reda velicine precnika jednog protona ili neutrona... Sto je najgore i kada se jednom stvori fuzija tesko je kontrolisati onda jer se proces odvija spontano (kao na zvezdama). Naucnici su utvrdili da na cestice u fuziji utice magnetno polje jer je plazma koja nastaje tokom fuzije sacinjena samo od nukleona bez elektronskog omotaca. Pa se na tome i zasnivaju eksperimenti. Sta mislis zbog cega su se toliko bunili ljudi oko projekta u CERNU,kojim naucnici pokusavaju da uz pomoc ogromnih akceleratora ubrzaju cestice na brzinu svetlosti i posmatraju njihove sudare? Zato sto je u teoriji moguce da ti sudari proizvedu "nekontrolisanu fuziju". Ukucaj u google TSAR bomb project i odgledaj par videa na you tubeu. Videces sta je stvarna katastrofa i cime se igra covek,to je izvedeno jos daleke 61. god,sta mislis kakve sada posasti postoje?

EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=H9AMtUeyDP0

Glad za energijom se nece zaustaviti...

Sto se tice fukusime,postoje li neke novosti? Jel mi se cini ili stvar polako jenjava?

Poslednja izmena:
ja sam govorio za CERN, smejali mi se ljudi. a postoji ozbiljna i realna pretnja da sudar dve cestice izazove haos. pa su zato ovi iz CERN-a postavili onog latentnog geja Cox-a da smiruje ljude. a sve je to sweet talk, jer je nekoliko jako bitnih naucnika, prvo odbilo da ucestvuje u CERN-u, a onda iznelo javno kolika steta moze da nastane.

Ne znam zbog cega si ubedjen da ce fuzione elektrane biti toliko bezbedne. Proces fuzije je daleko nestabilniji od pricesa fisije,pri fuziji dolazi do spajanja laksih elemenata u teske (suprotno fisiji) i oslobadja se mnogo veca energija. Ali je za stvaranje fuzije potreban ogroman pritisak i temperatura od nekoliko MILIONA stepeni. Da bi se cestice ubrzale do dovoljne brzine kojima bi se savladale njihove odbojne elektricne sile i priblizile se na daljinu u kojoj vladaju nuklearne sile a to je daljina reda velicine precnika jednog protona ili neutrona... Sto je najgore i kada se jednom stvori fuzija tesko je kontrolisati onda jer se proces odvija spontano (kao na zvezdama). Naucnici su utvrdili da na cestice u fuziji utice magnetno polje jer je plazma koja nastaje tokom fuzije sacinjena samo od nukleona bez elektronskog omotaca. Pa se na tome i zasnivaju eksperimenti. Sta mislis zbog cega su se toliko bunili ljudi oko projekta u CERNU,kojim naucnici pokusavaju da uz pomoc ogromnih akceleratora ubrzaju cestice na brzinu svetlosti i posmatraju njihove sudare? Zato sto je u teoriji moguce da ti sudari proizvedu "nekontrolisanu fuziju". Ukucaj u google TSAR bomb project i odgledaj par videa na you tubeu. Videces sta je stvarna katastrofa i cime se igra covek,to je izvedeno jos daleke 61. god,sta mislis kakve sada posasti postoje?

EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=H9AMtUeyDP0

Glad za energijom se nece zaustaviti...

Sto se tice fukusime,postoje li neke novosti? Jel mi se cini ili stvar polako jenjava?
Al' ga izlupeta. Mesas nekontrolisanu fuziju i kontrolisanu. Evo sa Wikipedije o potencijalnim incidentima kod kontrolisane fuzije.
There is no possibility of a catastrophic accident in a fusion reactor resulting in major release of radioactivity to the environment or injury to non-staff, unlike modern fission reactors. The primary reason is that nuclear fusion requires precisely controlled temperature, pressure, and magnetic field parameters to generate net energy. If the reactor were damaged, these parameters would be disrupted and the heat generation in the reactor would rapidly cease. In contrast, the fission products in a fission reactor continue to generate heat through beta-decay for several hours or even days after reactor shut-down, meaning that melting of fuel rods is possible even after the reactor has been stopped due to continued accumulation of heat (Fukushima I incidents demonstrated the problems that can rise in a fission reactor due to beta decay heating even days after SCRAM, an emergency shutdown of the fission reactor).

There is also no risk of a runaway reaction in a fusion reactor, since the plasma is normally burnt at optimal conditions, and any significant change will render it unable to produce excess heat. In fusion reactors the reaction process is so delicate that this level of safety is inherent; no elaborate failsafe mechanism is required. Although the plasma in a fusion power plant will have a volume of 1000 cubic meters or more, the density of the plasma is extremely low, and the total amount of fusion fuel in the vessel is very small, typically a few grams. If the fuel supply is closed, the reaction stops within seconds. In comparison, a fission reactor is typically loaded with enough fuel for one or several years, and no additional fuel is necessary to keep the reaction going.

In the magnetic approach, strong fields are developed in coils that are held in place mechanically by the reactor structure. Failure of this structure could release this tension and allow the magnet to "explode" outward. The severity of this event would be similar to any other industrial accident or an MRI machine quench

/explosion, and could be effectively stopped with a containment building similar to those used in existing (fission) nuclear generators. The laser-driven inertial approach is generally lower-stress. Although failure of the reaction chamber is possible, simply stopping fuel delivery would prevent any sort of catastrophic failure.

Most reactor designs rely on the use of liquid lithium as both a coolant and a method for converting stray neutrons from the reaction into tritium, which is fed back into the reactor as fuel. Lithium is highly flammable, and in the case of a fire it is possible that the lithium stored on-site could be burned up and escape. In this case the tritium contents of the lithium would be released into the atmosphere, posing a radiation risk. However, calculations suggest that the total amount of tritium and other radioactive gases in a typical power plant would be so small, about 1 kg, that they would have diluted to legally acceptable limits by the time they blew as far as the plant's perimeter fence.[12]

The likelihood of small industrial accidents including the local release of radioactivity and injury to staff cannot be estimated yet. These would include accidental releases of lithium, tritium, or mis-handling of decommissioned radioactive components of the reactor itself.

Fascinantna je interaktivna mapa zemljotresa!

Od 11. marta do danas bio je ukupno 651 potres! Kao da je neko "gadjao" samo to podrucje.

Na slici mogu da se vide Tokio, Sendai i Fukusima.

Prilozi

• zemljotres u japanu - mapa.jpg
    zemljotres u japanu - mapa.jpg
    156.7 KB · Pregleda: 119
Cudi me da niko ne spominje film "K-19: The Widowmaker"
http://www.imdb.com/title/tt0267626/
Hey, ovde sam ja zaduzen za filmove :), posebno o katastrofama! Harison Ford i Liam Nison su sjajni, obavezno pogledati.

k-19-the-widowmaker-1-1024.jpg

Da nece stalker 2 ovde da se odvija?

U cemu je fora da user owim ima samo 8 poruka a u njegovom profilu sam sad gledao i ima tacno 24 kom. , danima mu pise 8 poruka a covek pise svaki dan po 6-7 postova skoro, da li neko zna?

Poslednja izmena:
Ne broje se poruke u ovom podforumu.

ovi iz CERN-a postavili onog latentnog geja Cox-a da smiruje ljude.
Ovde sam "zaduzen" za triviju! :), ocekivali bi nekog matorana da se obraca u ime Cerna, a ne nekadasnjeg glumca, muzicara i naucnika, koji izgleda kao klinac a presao je 4 banke ('68 godiste).

cern1.jpg

Tajno se ozenio glamuroznom americkom TV voditeljkom Đijom Milinovic. Najcitanija tema ne njenom blogu je da li je njen muz gej (kaze da nije).

big.jpg

Sada su lep par:

Gia-Milinovich-and-Brian--006.jpg

Jos trivije: Brajan radio kao konsultant za film Sunshine, o pokusaju da zemljani ponovo aktiviraju Sunce koje umire.

07-08-27_brian-cox_08.jpg

Mozda bi kao PR Cerna bio dobar i Ben Aflek, posle uloge profesora Dzeka Rajana u The Sum of All Fears, koji je, naravno, o nuklearnoj katastrofi. ;-)

A koja je fora sa tobom Owim i to da svaki post ima barem jednu sliku :)

Nazad
Vrh Dno