Moj predlog je da se sledećih 100 godina istrošeno gorivo u SAD odlaže u podzemno odlagalište u planini Juka (Nevada), gde će biti na sigurnom.
Na Yucca Mountain NWR ameri su potroiili 20 milijardi $ poreskog novca pre nego sto je Obama zaustavio projekat kao nesiguran i preskup (prema procenama, finalni ceh bi bio preko 90 milijardi $ poreskog novca).
Congress chose Yucca Mountain, a site in the Nevada desert, as the top candidate for a nuclear waste burial site in 1987, but President Obama shut down an Energy Department program to develop the repository and appointed a commission to study alternatives, including reprocessing. The panel is expected to issue a preliminary report this spring.
Also standing in the way of Yucca is the Senate majority leader, Harry Reid, Democrat of Nevada, who has effectively blocked money for the program.
Japanci se vec decenijama 'spremaju' za zemljotres ovakvog intenziteta ali u neposrednoj blizini Tokija (linija raseda koja se naziva Sagami Trough, koja je bila odgovorna za Kanto zemljotres 1923, kada je stradalo nekih 142000 ljudi). Tu je koncentrisan najveci deo seizmoloske opreme. Zemljotres ovakvog intenziteta sa epicentrom 370 km severoistocno od Tokija (juzni deo Japan Trench-a) nije bio ocekivan. A jos manje je bilo ocekivano da se na jednoj lokaciji desi zemljotres od 7.2 rihtera a zatim da se 2 dana kasnije desi zemljotres od 9.0 rihtera. Aftershock-ovi su obicno mnogo slabiji.Upravo to. Ljudi im stalno prebacuju kako,eto,znali su da je frka za zemljotres,kako se nisu spremili.
Brate,bili su oni spremni,i to vrlo dobro.... Ali ***,moze covek da se spremi do odredjene granice. Ovo sto se njima desilo je zlo&naopako. Ja sam bio fasciniran koliko su npr. Tokio i slicni veci gradovi ostali relativno neosteceni (u odnosu na jacinu zemljotresa).
TEPCO pokusava da zataska koliko je bio neodgovoran ??Nego,ova stvar oko Fukushime mi mirise na neku tesku mutljavinu.
Vgagi vs. Jasmina Vujić![]()
Nijedna zemlja jos uvek nema reseno pitanje trajnog skladistenja visokoradioaktivnog otpada. Na Yucca Mountain NWR ameri su potrosili 20 milijardi $ poreskog novca pre nego sto je Obama zaustavio projekat kao nesiguran i preskup (prema procenama, finalni ceh bi bio preko 90 milijardi $ poreskog novca) [ Treba primetiti da se svi ovi projekti u svim zemljama finansiraju od poreskog novca. Upravo to i omogucava da nuklearna energija bude 'jeftina'.
^ imate ovo u tekstu iz NYT koji sam linkovao:Congress chose Yucca Mountain, a site in the Nevada desert, as the top candidate for a nuclear waste burial site in 1987, but President Obama shut down an Energy Department program to develop the repository and appointed a commission to study alternatives, including reprocessing. The panel is expected to issue a preliminary report this spring.
Also standing in the way of Yucca is the Senate majority leader, Harry Reid, Democrat of Nevada, who has effectively blocked money for the program.
Two robots sent into the reactor No. 1 building at the plant yesterday took readings as high as 1,120 millisierverts of radiation per hour, J
US: 1,120 mSv/h = 1.120 mSv/h u našem zapisu, tj. 1,12 Sv/h = alarm!da je samo siverta bilo bi bas gusto
On je predočio da je italijanski moratorijum na izgradnju nuklearnih objekata, uveden u martu i predviđen da traje godinu dana, samo privremena mera.Sa našim partnerima u Francuskoj, ne odustajemo od nuklearne energije. Smatram da je to pozicija zdravog razuma koja ostavlja otvorena vrata za nastavljanje razvoja nuklearne energetike, što je apsolutno neizbežno.
nisi skapirao... bas gusto bi bilo da je 1120 Sv/h... :d
inace, znam kako pisu u USA, ziveo sam tamo...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari