Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Prozivljavamo morbidnu verziju istine da losa reklama ne postoji.

Vgagi vs. Jasmina Vujić

Prof. dr Jasmina Vujić:

Moj predlog je da se sledećih 100 godina istrošeno gorivo u SAD odlaže u podzemno odlagalište u planini Juka (Nevada), gde će biti na sigurnom.

Vgagi:

Na Yucca Mountain NWR ameri su potroiili 20 milijardi $ poreskog novca pre nego sto je Obama zaustavio projekat kao nesiguran i preskup (prema procenama, finalni ceh bi bio preko 90 milijardi $ poreskog novca).

^ imate ovo u tekstu iz NYT koji sam linkovao:
Congress chose Yucca Mountain, a site in the Nevada desert, as the top candidate for a nuclear waste burial site in 1987, but President Obama shut down an Energy Department program to develop the repository and appointed a commission to study alternatives, including reprocessing. The panel is expected to issue a preliminary report this spring.

Also standing in the way of Yucca is the Senate majority leader, Harry Reid, Democrat of Nevada, who has effectively blocked money for the program.

Upravo to. Ljudi im stalno prebacuju kako,eto,znali su da je frka za zemljotres,kako se nisu spremili.
Brate,bili su oni spremni,i to vrlo dobro.... Ali ***,moze covek da se spremi do odredjene granice. Ovo sto se njima desilo je zlo&naopako. Ja sam bio fasciniran koliko su npr. Tokio i slicni veci gradovi ostali relativno neosteceni (u odnosu na jacinu zemljotresa).
Japanci se vec decenijama 'spremaju' za zemljotres ovakvog intenziteta ali u neposrednoj blizini Tokija (linija raseda koja se naziva Sagami Trough, koja je bila odgovorna za Kanto zemljotres 1923, kada je stradalo nekih 142000 ljudi). Tu je koncentrisan najveci deo seizmoloske opreme. Zemljotres ovakvog intenziteta sa epicentrom 370 km severoistocno od Tokija (juzni deo Japan Trench-a) nije bio ocekivan. A jos manje je bilo ocekivano da se na jednoj lokaciji desi zemljotres od 7.2 rihtera a zatim da se 2 dana kasnije desi zemljotres od 9.0 rihtera. Aftershock-ovi su obicno mnogo slabiji.

Nego,ova stvar oko Fukushime mi mirise na neku tesku mutljavinu.
TEPCO pokusava da zataska koliko je bio neodgovoran ?? :mad:

Indikativno je da od pocetka krize TEPCO nije hteo da prihvati druge strucnjake, pa je cak odbijao i ponudjenu pomoc u vidu specijalizovanih robota, koje su sve nuklearne organizacije (KHG, NUSTEC, Areva, ...) odmah ponudile (i to besplatno, sto ne treba da cudi - sta je nekoliko $100000 u odnosu na milione $ potencijalnih gubitaka usled pada akcija na berzi i gubitaka milijardi ako dodje do odustajanja od nuklearnih ugovora...). Pitam se cime su ih ameri to mogli da pritisnu kad su konacno prihvatili inspekciju sa iRobot-ima i T-Hawk-om... (Mozda ameri vec znaju sta je to TEPCO toliko zabrljao u Fukushimi !? :trust:)

Satelitska slika Fukushime od 12. aprila (3000x3000, 10 Mb):
http://geoeyemediaportal.s3.amazona...es/fukushima_daiichi_okuma_japan_04_12_11.jpg

icon11.png
Vgagi vs. Jasmina Vujić

Moj citat je izvucen iz konteksta.
Naglasak je bio na finansiranju uklanjanja nuklearnog otpada poreskim parama:
Nijedna zemlja jos uvek nema reseno pitanje trajnog skladistenja visokoradioaktivnog otpada. Na Yucca Mountain NWR ameri su potrosili 20 milijardi $ poreskog novca pre nego sto je Obama zaustavio projekat kao nesiguran i preskup (prema procenama, finalni ceh bi bio preko 90 milijardi $ poreskog novca) [ Treba primetiti da se svi ovi projekti u svim zemljama finansiraju od poreskog novca. Upravo to i omogucava da nuklearna energija bude 'jeftina'.

Nigde nisam rekao da je odluka definitvna. Pre svega drugog ovde je rec o tipicnom politicarskom 'loptanju': jedna administracija nesto pokrene, druga to zaustavi, i tako redom, a pri svakom 'krugu' deo poreskih para zavrsi u dzepovima politicara... :mad:

^ imate ovo u tekstu iz NYT koji sam linkovao:
Congress chose Yucca Mountain, a site in the Nevada desert, as the top candidate for a nuclear waste burial site in 1987, but President Obama shut down an Energy Department program to develop the repository and appointed a commission to study alternatives, including reprocessing. The panel is expected to issue a preliminary report this spring.

Also standing in the way of Yucca is the Senate majority leader, Harry Reid, Democrat of Nevada, who has effectively blocked money for the program.

Apropo Yucca Mountain NWR, koji je svega 100 milja NW od Las Vegasa, ja ne sumnjam da su geolozi odradili adekvatno svoj posao procene sigurnosti (sto je do 2001 kostalo 7 miljardi $). Ovde je problem tipicno hvatanje krivina od strane krupnog kapitala. Naime, niko ne tvrdi da bilo koje delo ljudskih ruku moze da istraje 10000 godina, sto je sine qua non za permanentno skladiste nuklearnog otpada. Ono sto je ovde uradjeno od strane projektnih strucnjaka jeste da je ufaktorisana mogucnost da ce doci do zakazivanja containment-a posle 100, 500, 1000, ... godina, i date su preporuke kako da se minimizuju eventualni potencijalni efekti. Jedna od tih preporuka (i finansijski najkrupnija stavka) jeste postavljanje titanijumskih 'drip shields' koji bi trebalo da sprece eventualno zagadjenje podzemnih voda u slucaju zakazivanja containment-a, sto bi kostalo 8-10 milijardi $. To nije jos uvek uradjeno (i nece moci biti uradjeno posle pocetka skladistenja nuklearnog otpada, jer ce sredinu uciniti 'nepogodnom' za ljudsko prisustvo). Bez toga, Yucca Mountain NWR se ne moze zvati sigurnim mestom.

Drugi problem sa centralnim skladistem otpada je sam prevoz otpada. Amerika danas ima nekih 77000 tona samo u shipkama istrosenog goriva. Visoko radioaktivnog otpada iz US vojnih programa, ukljucujuci i reaktore sa vojnih plovila, Amerika ima nekih 10000 tona. Prevesti sve to, iz raznih krajeva zemlje, do jedne centralne lokacije, bez putnih incidenata !? Jednostavno nemoguce. :trust:

Dalje, ovo je i ogroman politicki problem koji sve vise kosta (ne samo u parama). 90% stanovnika Nevade se protive ovom projektu - dobrim delom to je posledica toga sto je Nevada nuklearno najbombardovanija zemlja sveta, sa svim posledicama toga. Yucca Mountain je takodje deo New Segobia-e, podrucja koje je Ruby Valley mirovnim sporazumom iz 1863 garantovano zapadnim Shoshonima. I oni nemaju nameru da ga se odreknu bez borbe.

S druge strane je bivsi senator George Voinovich (yup, srpskog porekla) i klika oko njega, finansirani od strane raznoraznih nuklearnih 'organizacija', koji na sve nacine pokusavaju da proguraju Yucca Mountain NWR. Nedavno su cak proogurali kroz Senat osnivanje US Nuclear Fuel Management Corporation, organizacije koja treba da "assume responsibility for the activities, obligations, and use of resources of the federal government with respect to spent nuclear fuel management", i tako pokusavaju da sabotiraju rad Blue Ribbon komisije, koju je osnovao Obama sa zadatkom da istrazi alternativa za Yucca Mountain... igre bez prestanka... :wall:
http://dcbureau.org/201010081236/Bu...ing-important-work-or-already-irrelevant.html

Poslednja izmena:
Povećana radijacija u nuklearki Kozloduj

SOFIJA - U bugarskoj nuklearnoj elektrani "Kozloduj" privremeno je zatvoren reaktor pet, pošto su inženjeri izmerili u njemu povišen nivo radijacije, saopštili su operateri nuklearke. Povećani nivo radioaktivnog gasa ksenona detektovan je u utorak ujutro, ali je situacija stabilizovana već posle podne, navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Frans pres. Reaktor je zatvoren kako bi se sprečilo curenje radioaktivnih čestica, a izvan reaktora, kako se ističe, nisu pronađene radioaktivne čestice.
"Kozloduj" je jedina nuklarna elektrana u Bugarskoj. Četiri reaktora, od ukuono šest koliko ih "Kozloduj" ima, zatvorena su 2007. godine, iz bezbednosnih razloga, na zahtev Evropske unije. U funkciji su ostala dva najmodernija reaktora nuklearke, stare 37 godina, koja su izgrađena 1987. i 1991. godine, a modernizovana 10 godina kasnije.

Sve bolje i bolje.

Menjam auto za gajgerov brojac i dve table jodnih tableta.

Ma to sa vremeplovom je genijalna fora. Kapiraju svi da to ne shljaka,ali te svrbi da vidish sta ces da dobijesh ako pazarish...:d

Ne, dobro je owim rekao. Pročitaj sledeću rečenicu i biće ti jasno.

koju sledecu recenicu kad lepo pise :d

Two robots sent into the reactor No. 1 building at the plant yesterday took readings as high as 1,120 millisierverts of radiation per hour, J

da je samo siverta bilo bi bas gusto...

A ovako je "retko" :d .

kod Amerikanaca pise se $1,000.00.
kod nas se pise 1.000,00€

tako da je to 1120 milisiverta, tj. 1.12 siverta

Zabrojah se, mislio sam da kaže micro a to bi bilo isuviše malo zračenje. U toj sledećoj rečenici kaže da je to četiri puta veća količina zračenja od one koja je propisana za preostale radnike u pomenutoj nuklearki godišnje. To znači da je oko 0.25 mSv za godinu dana granica preko koje radnici koji popravljaju štetu ne bi smeli preći tj. granica kada moraju da se evakuišu. Kada se to prebaci u nanosiverte po satu ispade da je radnici ne smeju prime više zračenja od nas koji živimo u Beogradu, što nema nikakvog smisla. Naravno pod uslovom da nisam očajan iz matematike.

0,25 mSv = 250 uSv (micro) = 250 000 nSv

250k/365/24=28

Vidim razjasnili ste se dok sam ja računao zračenje :D

Poslednja izmena:
Neverovatna oluja je pogodila istočnu Ameriku, zabeleženo preko 160 pijavica. Jedna nuklearka je ostala bez napajanja i prešla na napajanje sa generatora.

Bas sam se pitao ima li nuklearki u tornado oblastima..

Uh, radiaktivni tornado... To je zlo na kakvo ni najzlokobniji umovi nisu pomislili do sada :d

Radioaktivni tornado feat Zemljotres - end of the world.mp3

Svašta se dešava

da je samo siverta bilo bi bas gusto
US: 1,120 mSv/h = 1.120 mSv/h u našem zapisu, tj. 1,12 Sv/h = alarm!

Turska gradi (prvu) nuklearku u Mediteranu, Grčka se protivi i traži od EU da posreduje i da ne dozvoli i traži da se tektonski nestabilno područje Mediterana međunarodno proglasi "nuclear-free". Znamo da Turska (desetinama) godina čeka pred vratima EU, tražiće nešto za uzvrat.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano kaže da je Sirija htela mimo znanja međunarodne zajednice da izgradi nuklearni reaktor.

Američka regulatorna komisija za nuklearne elektrane sapštila je da je u nuklearnoj elektrani kod Klivlenda došlo do povećanja zračenja.

Berluskoni:
Sa našim partnerima u Francuskoj, ne odustajemo od nuklearne energije. Smatram da je to pozicija zdravog razuma koja ostavlja otvorena vrata za nastavljanje razvoja nuklearne energetike, što je apsolutno neizbežno.
On je predočio da je italijanski moratorijum na izgradnju nuklearnih objekata, uveden u martu i predviđen da traje godinu dana, samo privremena mera.

Sad je povećana budnost, koliko li se toga uopšte ne zabeleži i sakrije? Možda je ovaj video već bio ovde.

nisi skapirao... bas gusto bi bilo da je 1120 Sv/h... :d

inace, znam kako pisu u USA, ziveo sam tamo...

nisi skapirao... bas gusto bi bilo da je 1120 Sv/h... :d

inace, znam kako pisu u USA, ziveo sam tamo...

3 Sv se smatra smrtonosnom količinom zračenja ako je verovati onoj tabeli što kačena u ovoj temi. 1120 sV bi značilo da je čovek gotov za deset sekundi.

A sa 20 nSv/h je gotov za 65/80 godina :D.

Vrh Dno