Šta je novo?

Novogodisnji paketici :)

Vidim da neki od vas predlazu samo neke mozgalice pa i sah i matematiku. U redu je to sto zelite da dete razvije mozak, ali mislim da modernoj deci fali vise fizicke aktivnosti. Sa lego kockama se krivi kicma. Ja bih im kupio nesto da mogu da se igraju i razvijaju se fizicki, ovek ima nacina da razvijes detetu mozak i to besplatno. Da se razumemo, nisam ja protiv lego kockica, tableta, bojanki i slicno. Te stvari bi trebalo da zamene tv, komp i ostale gluposti koje zaglupljuju, a kao poklon nesto drugo. A ovo za sah, pa kao da je dete od 6 godina sposobno za apstraktno razmisljanje (iskljucujuci ona najprostija).

Kao na primer sta? Loptu 100% imaju. Znaci Gladiator masinu? :)

Ja sam sa 4 godine sah rasturao, deda me ucio, dok mi nije srednja generacija napunila glavu kako je to penzionerski sport :(. Trazio sam sahovski sat za novu ili rodjendan ne secam se, i dan danas ga imam. Isto sa 4 sam vadio elektromotore iz onih plasticnih igracaka i pravio dizalice za zubcanicima i gumicama, vadio sijalice i baterije iz onih zelenih baterijskih lampi u obliku kvadra :p.

Neka deca danas u 3em razredu osnovne ne znaju da zatvore vrata, ne *****avam se uopste (znam dvoje od istih roditelja). Zavisi koliko se posvetis deci i koji nacin vaspitanja odaberes...

Koleginoj devojcici od 3 godine uzeh tablu za crtanje (ona magnetna). Ubi se dete sa saranjem i obavezan je pribor pri putovanju

Poslednje tri godine (klinci 5 i 8 godina) samo lego, obožavaju tematske.
Sami biraju koji žele, par puta smo uzeli i polovne (pm za više info ako te zanima).
Neprođe nedelja da sklapaju nešto po svojoj mašti. Tablet Nexus pa izdeliš profile ponaosob, cepaju hd crtaće, youtube...
Slatko su se izigrali na Nitendo DS i Wii sad to imaš za smešne pare (polovno).

Poslednja izmena:
Elektropionir ja i dan danas čuvam, posle 20-25 godina, sa preko 80% sačuvanih delova. :)

Ja bih deci kupovao poklone koji će da razvijaju maštu, kreativnost, druželjubivost i fizičku aktivnost. Uklapaju se sve igračke tipa Mehanotehne, kompleti za crtanje ili pravljenje bilo čega, čak i one staze za autiće. Naravno, kockice, ali bih zaobišao Lego i za iste pare kupio 10x veću količinu običnih kockica. Sa svim tim, uglavnom, može da se igra i u društvu, ali bih dodao i razne društvene igre (od "Čoveče, ne ljuti se" do Monopola), kao i sportske rekvizite. Takođe, razmislio bih o muzičkom instrumentu - gitara, mali sintisajzer, itd (ja sam se kao klinac oduševio kad sam dobio nešto što se zvalo melodika; dan-danas je imam). Nedavno sam za devojčicu od 3 godine kupio izuzetno jeftino pakovanje tri ogromne krede u obliku olovki, raznih boja. Dete nije u kuću ušlo dok se nisu sve istrošile, po ceo dan je htela nešto da crta, makar da se igra "školice" sa drugarima.

A svakako bih u "paketić" ubacio i neku zanimljivu knjigu. Počev od raznih bojanki za baš malu decu, preko knjižica za decu, sve do edukativnih. Jedna od najboljih knjiga koju sam kao klinac dobio (pogađate, i dan-danas je imam :)) bila je "Zašto i kako u prirodi". Prvo se u tekstu priča o nečem zanimljivom (šta su zvezde, zašto pada kiša, itd), a onda se na jednoj strani nalazi jasno pitanje, sa nekoliko (grafičkih) ponuđenih odgovora i dete treba da izabere tačan. Knjiga ima dva "šablona", odnosno crveni i plavi papir sa po tri rupe. Stavljanjem odgovarajućeg šablona, može da se proveri tačan odgovor. Fenomenalno.

U svakom slučaju, ne bih detetu uskraćivao igračke, ali bih gledao da razvijaju maštu, radoznalost, znanje, sposobnost, komunikativnost, kreativnost, itd. Ne bih im nametao knjige, nego ih samo "podmetao" u paket, pa neka dete sâmo pogleda kad mu dune, bez pritiska.

EDIT: Uvek bih ubacio i neke slatkiše, pogotovo nestandardna pakovanja. Tipa, Toblerone od 400+ grama. Sva deca vole slatkiše, sva deca im se uvek obraduju, od jednog paketića neće propasti ni zubi, ni ličnosti.

Poslednja izmena:
Ocekivao sam nesto tipa bicikl ili trocikl za djecu da ces predloziti hehe :D

Fizicke aktivnosti, sta smo mi kao deca ranih 90 igrali:

"rata" - koliko god bizarno zvucalo, imati neku pucaljku i vikati "ta ta ta" je bilo esktra za nas, jer smo trcali, druzili se organizovali i slicno. Pistolj je uglavnom bila grana u obliku pistolja, samo bogata deca su imala plastikaner a oni burzuji na kapisle.

"srednjovekovnog rata" - mac, stit, oklop

"duvaljke" - koliko god nekome to bilo blesavo, "rat duvaljkama" je dan danas najkreativnija stvar koju smo kao deca radili. Ona vodoinstalaterska PVC cevka, sa fišekom unutra, priceless. Politikin zabavnik je bila dilema da li ga iseckati pa ostanes bez super stiva za citanje ili iskoristiti masan papir za najbolji fisek. Isao je fisek BEZ preterivanja preko zgrade od 14 spratova.

dsc0139.jpg

"1.2.3" - ne znam kako su ljudi ovo zvali, kod nas je bilo jen'dva'tri. Majorette, Burago i MatchBox. Napravi se staza cela, sa preprekama: bela prepreka (ne sme nijedan tocak), isprekidana prepreka (ne sme tri tocka) pa smo posle razvijali kreativnost, pravili i "jump-ove" i gomilu novih prepreka, pravila. Igralo se tako sto sa kaziprstom imas pravo da gurnes autic, pa cak i "fels" ako umes da uradis za krivinu. Nazalost nemam nijednu skicu mape i krivo mi. to je bila jedna od najzanimljivijih igara.

U nekom filmu je tad bio popularan neki mali africki crnja koji je sa grane od drveta bacao blato. I to smo igrali.

Improvizovani kosevi - za malo dete bilo kog uzrasta nema bolje zabave nego da baci 100 puta pa da jednom udje, u kantu, kos, neko tamo levo postolje ..

E sad izvinjavam se ako je ovo off, i nadam se da ce nekome biti zanimljivo nesto od ovog za poklon. Cela moja generacija koja se tako igrala su ispravni, normalni, koliko je moguce u ovoj zemlji uspesni momci. Doslo je valjda to vreme "EU" i cinjenice da nas je ogrizla paranoja pa "gde da pustis dete napolje boze sacuvaj" i cinjenica da sad apsolutno sve zivo moze da iskopa oko pa bi po nekom modernom vidjenju sveta ja do sad iskopao sebi oko 40 ociju .. Razumem roditelje i preveliku brigu ali dete mora napolje i mora da se igra. Unutra Lego i stripovi, kreativne decije igracke, napolju lopta i vanjske igracke. Ali i jedno i drugo.

Poslednja izmena:
I ja sam se kao klinac stalno igrao sa pištoljima i puškama, najsrećniji sam bio kada mi je tata kupio vazdušnu pušku. Pored toga obožavao sam automobilčiće. Jedino što mi nisu kupili a želeo sam i voleo je kompjuter. Danas kao čovek od 30 godina, oružije ne mogu da smislim a automobili mi nisu ni malo zanimljivi dok računare i dalje volim. Moj je savet da posmatrate dete i saznate njegove afinitete, neće sva deca biti oduševljena lego kockicama niti će sva deca voleti bicikl ili tablet. Jedino što znam da sva deca vole su slatkiši :D.

da, 1,2,3.:)

to smo crtali kredama, posto imamo terene u kraju i staze...bilo idealno, pravili smo ogromne trkacke staze, zauzmes dva terena i stazu za setnju, tu su i stepenice, nizbrdice, zemlja, neravnine, satima se igralo, tu te bukvalno matorci vuku kuci.Burago je prevelik, majorette ima "amortizere", on je najbolji...cudno da se niko tako vise ne igra.
I dalje imam kutiju sa nekih tridesetak autica...a tu je i domaci jugo.:D

a taj film je Jenki Zulu.:)

Ma generalno deca danas ne znaju da se igraju. Za mene je mobilni bio pojam, dobio sam ga na kraju osmog razreda ( 87 sam godiste pa racunajte ) a deca danas sa 7 god imaju vec telefone o_O Dobiju kompjuter i ne silaze sa njega. Ne kazem da ne trebaju da imaju sve to, ali treba da se zna granica neka, kad sam bio klinac isao sam u obliznju ulicu da se igram jer je moja prometna a u toj obliznjoj prodju 3 auta u sat vremena i uglavnom bilo je nas svaki dan po 10-20 da se igramo i to naspram mene par god mladjih i par god starijih bukvalno od 82/3 - 89/90 god a sad prolazim tom ulicom i nema dece na ulici nikad, nema zagora, zvuka lopte nema nicega.... Kad se setim igramo odbojke 3 na 3 pa dodju i matorci pa igraju sa nama, ili igramo kocke ili tenis, igrali i ljudi od 30-40 god sa nama, nikad nije bilo svadje, odemo na obliznju livadu i igramo fudbal, jedan gol su nam dva drveta a drugi napravimo od 2 kamena, na jednom delu terena neko zbunje al ko ga j igralo se i svi bili srecni, igrali smo i po snegu a sad nema ni na terenima dece a kamoli po tim livadama... Nekog sam razmisljanja da deca sa sela sad lepse prozive detinjstvo nego ona u gradu... Odoh i ja u offfffff ebiga.

...nema zagora...
Ni zagor nije ko sto je nekad bio :p
Eto moze i neki strip, ja kao klinac mikijev zabavnik, mister no i nik rajder su mi bili omiljeni... Lego i dalje imam prepunu fijoku izmesanih na desetine setova, kao i automobilcice.
U pravu je i Igor za igranje napolju, kada uporedim svoje detinjstvo i ovo sada cime se zanimaju deca dodje mi da placem...

Ocekivao sam nesto tipa bicikl ili trocikl za djecu da ces predloziti hehe :D

Nije mi to poklon za Novu godinu, pogotovo ne za "paketić". :) Ali svakako deci treba što pre kupiti bicikl, ne postoji ništa bolje, lepše, zanimljivije i zdravije. (plivanje je na drugom mestu)

Deca danas definitivno ne umeju da se igraju, a i naviknuta su na instant zadovoljenje. Mi smo satima pravili utvrđenja od snega, današnji klinci hoće da im mama i tata kupe gotovo. Igraju se par sati i kraj. Nama je jedna igračka trajala do sledećeg rođendana (i duže). Činjenica je da ni ulice nisu iste. Uvek se setim teksta u Računarima od pre 15-20 godina. Kad kaže nešto tipa: "Prijatelj osamdesetih godina nije sinu hteo da kupi kompjuter, uz obrazloženje da onda ne bi uopšte izlazio napolje. A sad je drugi prijatelj svom sinu kupio kompjuter, da ne visi stalno napolju." Tuga. A deca su i razmažena. Naviknuta da je sve dostupno i stalno nešto traže. I dobijaju, jer roditelji nemaju ni živaca, ni vremena da se bave decom. Užas. Redovno se setim i saveta za roditelje, od pre godinu-dve, šta poneti na letovanje. Pisalo je obavezno poneti i portabl DVD plejer, da dete ima čime da se zanima u kolima i da ne kuka! Molim?! Pa nisam smeo da pisnem, kakvo crno kukanje?! Ili kukaj koliko hoćeš, ne znači da ćeš išta da dobiješ. :)

Elem, za uzrast do 10 godina, mislim da ne treba pratiti afinitete deteta, nego ih razvijati. Izlagati ih raznim pozitivnim uticajima, uz nadu da će nešto da ih "uhvati". Naravno, dodati i nešto što baš vole, ali ne kao glavni poklon, nego usput. Takođe, veliki/skupi/značajni pokloni se kupuju za rođendane. Za Novu godinu definitivno nešto skromnije i to baš kao paketić - više stvari odjednom, pa staviti npr 2 poklončića, 2 knjige/bojanke, neki muzički CD sa novogodišnjim pesmama ili bajkama za decu, plus slatkiše. U suštini, da ne košta više od iznosa sa kojim biste bili komforni da im date u kešu. Za NG je 1500-2000 din max.

Za starije, preko 10 godina, sigurno pratiti već afinitete, mada i dalje pokušavati sa raznim uticajima. Najdalje sa 12 godina treba da dobijaju i kozmetiku (umesto slatkiša), plus neki deo poklona u novcu. (džeparac treba uvesti mnogo pre toga) Od knjiga može "Sve što ste želeli da znate o seksu, a niste smeli da pitate". :) Naravno, ne od roditelja, to podmetnete da je od nekog kul rođaka. Biće im veoma korisno i značajno. Da imam sina, voleo bih da sa 14 već ne samo zna kako se pravilno koristi kondom, nego da i.. solo tačku vežba upakovan, pa da se ne izmotava kad pređe na duete (ili čitave bendove, kako mu drago :D). Jedino detetu ni u kom uzrastu ne bih dozvolio pristup narodnjacima.

U ovo novo vreme, preskočio bih i igračke oružja. Nekada je bilo drugačije, znalo se šta je igra i šta je igračka. Danas je sve otišlo u.. Honduras. A i te igračke se ne razlikuju više od pravog oružja. Bolje da sviraju neki instrument. Recimo: http://www.youtube.com/watch?v=WTm9J6VrNps

Cane i Igor objasnili. Milina mi bilo da citam :)

Ni zagor nije ko sto je nekad bio :p
Eto moze i neki strip, ja kao klinac mikijev zabavnik, mister no i nik rajder su mi bili omiljeni... Lego i dalje imam prepunu fijoku izmesanih na desetine setova, kao i automobilcice.
U pravu je i Igor za igranje napolju, kada uporedim svoje detinjstvo i ovo sada cime se zanimaju deca dodje mi da placem...

A ni današnji stripovi nisu nešto. Čitah i kupovah ove novije proizvodnje, što ovde, što u Zg-u i šipak. Žali Bože papira... Da sam znao kupio bih na železničkoj u Zg-u od preprodavaca one starije pa da se sit nasmejem.

Sve što ste nabrojali i rekli smo većina nas iskusili. Meni i dan danas dođe da se igram rata, što je veoma moguće jer su sada u modi replike pravog oružja na kuglice, novi LEGO tehnic modeli... šta sve ne, ali finansije ne dozvoljavaju.

Inače, kod mene na poslu pakuju te novogodišnje paketiće a ima i širok izbor legaća i njihovih kopija za klince.

Nazad
Vrh Dno