Šta je novo?

Novi thread sa slikama digitalaca - ARHIVA

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
maxer je napisao(la):
Nesto ste se ucutali, bar sto se tice ovog thread-a ?
Ajd kad kazes, evo jedne od prosle nedelje sa moje "tezge" , imamo slicnu opremu s' tim sto je ovde koriscen sigmin objektiv, bez blica naravno ,) portret govornika na jednom sastanku ...resize za forum.

Prilozi

• 9_resize.jpg
    9_resize.jpg
    64.8 KB · Pregleda: 191
Poslednja izmena:
@maxer: blic je fino dodao svetla na lica, mada vidi se u pozadini sunce itd. mozda si to mogao iskoristiti za lepsu fotografiju. U svakom slucaju, bez da komentarisem kadriranje, ok je fotka "za tezgarosa" :D

Poslednja izmena:
RamOne je napisao(la):
Da ok fotka, klasicna svadbarska, ali ja bih radije bez blica, veci iso... znas i sam ;)
Znam ali za svetao snimak pri bar f5.6, trebao mi je ~ iso800 a ja obozavam fotografiju sa detaljima a njih nema na 800. Sve u svemu stvarno me odusevljava "ostra fotografija" sa puto detalja, koji se na ovom mom primeru ne vide zbog smanjenih dimenzija itd. A pravo da ti kazem zbog jake senke u kojoj smo bili tj. kontrasta sa svetlom pozadinom u daljini (ona zgrada koju obasjava sunce), kombinacija visoki iso tj. bez blica, sigurno bi dala los rezultat (kontrast bi bio strasan). Nisam hteo nista da rizikujem pogotovo sto se za sliku ima par sekundi ... nema covek kad ni posteno da razmisli :D

Sto se tice tvoje slike "govornika", cime si skinuo "shum" od iso1600 tj. koji program za to preferiras ?
Slika je ispala super, kao da je radjena sa 20D (mislim na shum koji se skoro ne vidi, cak i kada uzmemo u obzir smanjene dimenzije primera), jer vrlo dobro znam koliko zrna mora biti na originalu. Inace mene samo nervira ta crvena boja na licu ... bez obzira na uslove snimanja ili vrstu fotografije, brate ne volim to da imam na svojim fotografijama. Poludim kad mi napravi takav kolorit i kada to ne bi smeo.

Kad smo vec kod 300D, jel koristis "hakovani" ili regularni 1.1 firmware i zazalis li ponekad sto nisi kupio napr. polovni 10D ;) ?
Ja zalim svakog dana i mislim da cu da se ratosiljam ovoga.

gx-x je napisao(la):
@maxer: blic je fino dodao svetla na lica, mada vidi se u pozadini sunce itd. mozda si to mogao iskoristiti za lepsu fotografiju. U svakom slucaju, bez da komentarisem kadriranje, ok je fotka "za tezgarosa" :D
Daleko je Sunce :D
Ne, stvarno je to daleko odatle a sigurno nisam imao uslova da ih odvedem cak tamo zbog par fotki (u onim stiklicama da predju tih sto metara, trebalo bi im 10 min. :d ).
Sa druge strane Sunce bi im pravilo jake senke na licu pa bih opet morao da koristim blic, kako god ga obrnes ... isto mu dodje.
Sto se tice kadriranja, pa one stanu i kazu slikaj a ti ako to ne uradis za par sekundi (max.) ... neces imati sta da slikas, nestrpljiva ova danasnja omladina :p

P.S.
U sustini kada sad malo pogledam ovu fotku koju ste vi videli a potrudim se da zaboravim kako izgleda originalna fotka ... jasno dodjem do zakljucka da je malo smesno pricati o fotografiji a ne pruziti na uvid sam original. Doticna fotografija u originalu je sasvim druga prica, sasvim drugi osecaj stvara ... kao sto spomenuh, po meni detalji cine celinu a na ovako malim slikama od detalja samo ostaju tragovi.

Poslednja izmena:
Ajde da budem malo konkretniji. Ista slika ali samo gornji levi deo i opet nije u originalnoj velicini (iseceno iz slike koja je smanjena i pripremljena za stampanje) ali ovde su detalji o kojim govorim vidljivi i po meni menjaju u potpunosti dozivljaj ove fotografije (u odnosu na prethodnu "smanjenu verziju").
Nadam se da razumete sta sam hteo da kazem. Naravno ovo nije uvek bitan faktor. Postoje fotografije kod kojih nesto sasvim drugo stvara "dozivljaj" iste ali bar u konkretnom slucaju moja tvrdnja stoji (ili bar ja to tako vidim).

Prilozi

• Detalji.jpg
    Detalji.jpg
    224.8 KB · Pregleda: 173
Nije mi jasno zašto stalno, kao da se pravdaš, što želiš snimak sa što više detalja?!

Ima li šta normalnije?

Samo, problem je što su se ovde mogli čuti i, po meni potpuno besmisleni, "argumenti" koji nastoje da umanje značaj te, potpuno suštinske osobine.

maxer je napisao(la):
Sto se tice tvoje slike "govornika", cime si skinuo "shum" od iso1600 tj. koji program za to preferiras ?

Kad smo vec kod 300D, jel koristis "hakovani" ili regularni 1.1 firmware i zazalis li ponekad sto nisi kupio napr. polovni 10D ;) ?
Ja zalim svakog dana i mislim da cu da se ratosiljam ovoga.
Sum sam skinuo sa Helicon NoiseFilter-om, mada ga zaista nije bilo puno.
Ne ne zalim sto nisam uzeo 10D, sa svojim 300D sam jos uvek prezadovoljan, kada ga dobro naucim i izgustiram lako cu ga zameniti za nesto bolje-novije, sada fantasticno odradjuje sav posao za koji mi treba i zasta je kupljen, u planu su samo neka L stakla ali tom, ima vremena... :S:
Verovao ili ne jos nisam ubacio drugi firmware, jel si ti probao ? Sve nesto odlazem od ponedeljka do ponedeljka :D

@maxer:

mislim da se devojke ne slazu sa filozofijom "sto vise detalja na fotki" :D Iz prostog razloga sto im se vide sve bubuljice, greskice itd. Znas ono, odes u striptiz bar, popijes 3-4 piva, izvadis taj 300D okines par fotki striptizeta koje ti se svidjaju i gledaj cuda, sutra kad budes gledao fotke smucice ti se zivot od bubuljicavih bulja, mitisera po licu, crvenila i iscedjenih chabova oko sisa :d

gx-x je napisao(la):
@maxer:

mislim da se devojke ne slazu sa filozofijom "sto vise detalja na fotki" :D Iz prostog razloga sto im se vide sve bubuljice, greskice itd. Znas ono, odes u striptiz bar, popijes 3-4 piva, izvadis taj 300D okines par fotki striptizeta koje ti se svidjaju i gledaj cuda, sutra kad budes gledao fotke smucice ti se zivot od bubuljicavih bulja, mitisera po licu, crvenila i iscedjenih chabova oko sisa :d
Si ti to bio na sajmu erotike u Beogradu sa dobrom opremom :D

hahaha, nisam bio, ali sam bio po nekim "klubovima" :d Ako imas nekih primera onoga sto sam reako, okaci da vide ljudi ! Znaci jednu umanjenu pa onda crop iz te fotke :D

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Nije mi jasno zašto stalno, kao da se pravdaš, što želiš snimak sa što više detalja?!
Ima li šta normalnije?
Samo, problem je što su se ovde mogli čuti i, po meni potpuno besmisleni, "argumenti" koji nastoje da umanje značaj te, potpuno suštinske osobine.
Ma samo sam hteo da objasnim da (bar u konkretnom slucaju) pogled na smanjenu fotografiju daje sasvim drugaciji dozivljaj od pogleda na originalnu a sve zbog skoro potpunog gubitka detalja koji su vidljivi samo na originalu.

I zeleo sam jos da ukazem da ja stvarno volim "dobar" foto-aparat/objektiv koji moze (ako je to potrebno/zahtevano) da pruzi gomilu sitnih detalja, ovo pogotovo zahtevam (normalno) od objektiva i da ukazem da je ovaj Tamron prilicno dobar i ostar objektiv ako ga koristite u opsegu f5.6 do f16, a nize f vrednosti su primenjljive samo u vrlo specificnim potrebama ali da ne sirim pricu.

Eto, valjda je sada malo jasniji moj stav pri pisanju prethodnih postova.

Poslednja izmena:
RamOne je napisao(la):
Sum sam skinuo sa Helicon NoiseFilter-om, mada ga zaista nije bilo puno.
Ne ne zalim sto nisam uzeo 10D, sa svojim 300D sam jos uvek prezadovoljan, kada ga dobro naucim i izgustiram lako cu ga zameniti za nesto bolje-novije, sada fantasticno odradjuje sav posao za koji mi treba i zasta je kupljen, u planu su samo neka L stakla ali tom, ima vremena... :S:
Verovao ili ne jos nisam ubacio drugi firmware, jel si ti probao ? Sve nesto odlazem od ponedeljka do ponedeljka :D
Nisam koristio taj Helicon filter (pretpostavljam da je za Photoshop) ali potrazicu inform. o njemu.

Ja definitivno imam par zescih zamerki na 300D i da nije tih par sitnica bio bih vrlo zadovoljan ali ...

Greota da stavljas L stakla na 300D :D

Flesovao dva tri puta original-hakovani i isto sr... samo sto imas iso3200, mogucnost fiksiranja ogledala i dve-tri stavke po menijima nove/drugacije ... u sustini nista znacajno.
Daleko je to od 10D ali steta da sam to kasno shvatio.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
@maxer:
Cinjenica ali ko ih sljivi, lepo sam im objasnio da muskarci to ne gledaju (da se ne sekiraju) :D
A ono za striptizete, pa da ti verujem na rec :)

Kraftwerk - fotke

Malo suste ali nije moglo bolje :)

Prilozi

• DSCN3874.JPG
    DSCN3874.JPG
    85 KB · Pregleda: 139
  • DSCN3885.JPG
    DSCN3885.JPG
    88.5 KB · Pregleda: 108
  • DSCN3886.JPG
    DSCN3886.JPG
    73.1 KB · Pregleda: 97
  • DSCN3898.JPG
    DSCN3898.JPG
    117.9 KB · Pregleda: 89
  • DSCN3900.JPG
    DSCN3900.JPG
    83.8 KB · Pregleda: 99
Kraftwerk - fotke...continued

sve fotke su resize + filter despeckle

Prilozi

• DSCN3911.JPG
    DSCN3911.JPG
    101.1 KB · Pregleda: 110
  • DSCN3912.JPG
    DSCN3912.JPG
    120.8 KB · Pregleda: 84
  • DSCN3920.JPG
    DSCN3920.JPG
    119.4 KB · Pregleda: 97
  • DSCN3936.JPG
    DSCN3936.JPG
    75.9 KB · Pregleda: 92
  • DSCN3937.JPG
    DSCN3937.JPG
    103.8 KB · Pregleda: 92
Valjda neće niko mnogo da mi zameri na broju fotografija koji ostavljam, ali šta ću kad sam ponosni tata.

Fotke su radjene na Samsug DigiMax-u 370, radjen samo resize...

Prilozi

• Andjela i Luka.JPG
    Andjela i Luka.JPG
    103.1 KB · Pregleda: 150
  • Andjela.JPG
    Andjela.JPG
    115 KB · Pregleda: 81
  • Sajam automobila Ha Ha.JPG
    Sajam automobila Ha Ha.JPG
    107.3 KB · Pregleda: 126
  • Spiderman i Luka.JPG
    Spiderman i Luka.JPG
    112.6 KB · Pregleda: 89
  • Ulica Otvorenog Srca 0033.JPG
    Ulica Otvorenog Srca 0033.JPG
    135.2 KB · Pregleda: 117
Jezero u Sumaricama

Canon A75, malo prekadrirane i sredjene u PS-u.

Prilozi

• IMG_4209.jpg
    IMG_4209.jpg
    218.4 KB · Pregleda: 173
  • IMG_4254.jpg
    IMG_4254.jpg
    243.9 KB · Pregleda: 148
  • IMG_4285.jpg
    IMG_4285.jpg
    249.5 KB · Pregleda: 133
  • IMG_4304.jpg
    IMG_4304.jpg
    236 KB · Pregleda: 125
  • IMG_4450.jpg
    IMG_4450.jpg
    243.1 KB · Pregleda: 139
canon a510

slike su lose ali zanimljive.na prvoj dva curana jure petla,a na drugoj petao juri curana.

Prilozi

• 2-1.jpg
    2-1.jpg
    150.5 KB · Pregleda: 129
  • petao uzvraca.jpg
    petao uzvraca.jpg
    166.9 KB · Pregleda: 129
paris.jpg

300D+kit objektiv, raw fajl, kompresovano i resize u photoshopu...

RamOne je napisao(la):

300D+kit objektiv, raw fajl, kompresovano i resize u photoshopu...[/QUOTE]

Dobra ti ta terminator slova :D:D

Evo mojih prvih fotografija, danas sam uzeo A510. Znam da nisu nesto, ali su prvenci...

Prilozi

• macro.JPG
    macro.JPG
    249 KB · Pregleda: 164
  • pogled s prozora.jpg
    pogled s prozora.jpg
    489.2 KB · Pregleda: 168
6230, nightmod, autoportret :D, original iz aparata, neobrađena :)

Prilozi

• Image029.jpg
    Image029.jpg
    43 KB · Pregleda: 186
evo jedne moje (malo starije) fotke grada Vranja ;) :D

Prilozi

• IMG_1627_filtered.jpg
    IMG_1627_filtered.jpg
    382.7 KB · Pregleda: 119
Evo i slika sa odmora, obe resize zbog velicine fajla. Na drugoj sam koristio exposure compensation u zelji da oblaci i nebo ispadnu "naglaseniji" ali mi je ostatak slike ispao dosta tamniji. Jel ima neka caka ili savet za ovakvu vrstu fotografija?

Prilozi

• IMG_1470_resize.jpg
    IMG_1470_resize.jpg
    237.6 KB · Pregleda: 130
  • IMG_1492_resize.jpg
    IMG_1492_resize.jpg
    134.4 KB · Pregleda: 131
Falcon je napisao(la):
Jel ima neka caka ili savet za ovakvu vrstu fotografija?

Falcone,
pokušaj sa komandom Shadow/Highlight iz Photoshopa CS. Eventualno posvetli drveće sa alatkom Dodge. Za takve motive se najčešće koriste polarizacioni foto-filteri, koji su u stanju da, smanje refleksiju i naglase oblake.

Prilozi

• Zlatibor_07.jpg
    Zlatibor_07.jpg
    110.2 KB · Pregleda: 105
Slike iz Ženeve

Canon A60, resize originala

Prilozi

• Crkva.jpg
    Crkva.jpg
    244.9 KB · Pregleda: 110
  • Vodoskok.jpg
    Vodoskok.jpg
    299.4 KB · Pregleda: 94
  • Vatromet0094.jpg
    Vatromet0094.jpg
    419.4 KB · Pregleda: 101
  • Hotel Metropol.jpg
    Hotel Metropol.jpg
    364.9 KB · Pregleda: 109
  • UN0132.jpg
    UN0132.jpg
    306 KB · Pregleda: 108
kgdarko je napisao(la):
Canon A75, malo prekadrirane i sredjene u PS-u.
Sjajna dinamika, mada malo prejako, ali uz sav ovaj krs koji ljudi kace sasvim d obro. Igrao sam se malo sa IMG 4254 koji moze da bude mnogo bolji snimak uz malo kropovanja radi promene fokusa/paznje i uz malo smanjenja dinamike. Da si imao mogucnost da se popnes na nesto (krov auta ili slicno) i snimis pecarosa sa izvesne visine kako bi ga bolje ocrtao u odnosu na sljunak i time takodje izbegao pozadinu koja ga guta (moze da se posvetli ili izbrise u Photoshopu) dobio bi poster za lovu... Polozaj sunca ukazuje mi da si mozda koristio polarizacioni filter, ha?

Nenac je napisao(la):
Sjajna dinamika, mada malo prejako, ali uz sav ovaj krs koji ljudi kace sasvim d obro. Igrao sam se malo sa IMG 4254 koji moze da bude mnogo bolji snimak uz malo kropovanja radi promene fokusa/paznje i uz malo smanjenja dinamike. Da si imao mogucnost da se popnes na nesto (krov auta ili slicno) i snimis pecarosa sa izvesne visine kako bi ga bolje ocrtao u odnosu na sljunak i time takodje izbegao pozadinu koja ga guta (moze da se posvetli ili izbrise u Photoshopu) dobio bi poster za lovu... Polozaj sunca ukazuje mi da si mozda koristio polarizacioni filter, ha?
Da dodam jos samo da linija reke i obris sume formiraju trougao ciji ostri ugao levo vodi ka strani gde je pecaros. Da si se samo izmakao 10 m desno postavio bi pecarosa ka temenu tog trougla i linije vodilje bi paznju gledaoca usmerile ka pecarosu cime bi snimak bio potpun kompozicioni pogodak. Uz tako dramaticno i pomalo pretece nebo i pecaeosa koji jemrtav hladan peca i dalje uz slicicu i prigodni tekst za, recimo masinicu za pecanje ili stap, eto reklamice koja donosi neku paru...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno