Šta je novo?

Novi mekovi!

Zaboravio si na novog glodara:

http://www.apple.com/magicmouse/,)

p.s. ovo sa minijem nije loša fora, ali mislim da su mogli da stave RAID (koliko vidim, to je samo hard disk na mestu optike), tek to bi bila prava mini server makina. Ovako, ništa specijalno, a par stotina evrića skuplje.

Poslednja izmena:
Kakav retardiran mish...

E, sad, retardiran?!
Ti baš moraš da opljuneš po svakom Apple proizvodu, bez izuzetka, pa makar bio i stvarno dobar - a mislim da ovaj mišonja stvarno jeste dobar komad hardvera (u najgoru ruku sigurno nije za ocenu "retardiran").
Ne razumem takav hejterski stav (isto kao što ne razumem ni Apple-fan-geekove koji se kunu u sve što ima jabuku na sebi)?
Zašto mora svaki tread u ovoj sobi da krene ovako?

:D napokon nesto novo po pitanju iMacova :)

Zaboravio si na novog glodara:

http://www.apple.com/magicmouse/,)

p.s. ovo sa minijem nije loša fora, ali mislim da su mogli da stave RAID (koliko vidim, to je samo hard disk na mestu optike), tek to bi bila prava mini server makina. Ovako, ništa specijalno, a par stotina evrića skuplje.

Software RAID je moguc a on nije nista losiji od HW.

Za misa necu nsita da komentarisem dok ga zapravo ne probam, deluje mi malo neobicno.

Moje najave : ovo ce se kod nas pojaviti za 2god, mis ce da kosta 200E :D:D:d najave gotove ,)

by the way mishonja je vrh...jako mi se dopada a i upotreba mora da nije losa...isto ko majmun kada je navikao na bananu, e a kada dobije strakovu cokoladnu bananicu onda mu treba vremena da prosvetli lampica :p:eyebrows:
Mislim da nema brige apple je APPLE :cigar:

E, sad, retardiran?!
Ti baš moraš da opljuneš po svakom Apple proizvodu, bez izuzetka, pa makar bio i stvarno dobar - a mislim da ovaj mišonja stvarno jeste dobar komad hardvera (u najgoru ruku sigurno nije za ocenu "retardiran").
Ne razumem takav hejterski stav (isto kao što ne razumem ni Apple-fan-geekove koji se kunu u sve što ima jabuku na sebi)?
Zašto mora svaki tread u ovoj sobi da krene ovako?

Ne znam za tebe ali meni je proslo jako puno Apple hardvera kroz ruke i nije sluzio kao modni detalj vec sam izvlacio poslednji atom snage. I sad imam jedan, iPhone.

I takodje ne znam sta i koliko radis za racunarom ali verujem da odlicno znas da ukoliko mis nije dobrog dizajna, pre svega ako nema dobru ergonomiju, brzo moze doci do zamora sake i kocenja. Mnogo brze nego kod nekog drugog misa koji taj problem nema. I opet imam puno pravo da pljunem na Apple misa jer sam jedan vec koristio i upravo ovakve simptome imao. I to nisam samo ja, mnogi su imali probleme sa njim, ne samo fizicke vec i tipicne hardverske.

A onda bih trebao da vidim ovo fensi parce hardvera kod kojeg je ergonomija jednaka ergonomiji babinog sporeta iz 1969. godine i da kazem - jao kako je ovo super, eto Apple je konacno resio problem. Wrong. Ajde recimo da gresim, ali bas zato sto sam imao prilike dap robam brdo hardvera do sada mogu odmah sa slike da kazem da je ovaj mis napravljen da bude lep na stolu i pored neke i* masine ali cisto sumnjam da zadovoljava osnovne ergonomske potrebe ljudi kojima je mis sredstvo za rad a ne ukras na stolu.
Voleo bih da ga probam najvise zbog senzora jer to jeste novina i uopste se ne cudim sto ga je Apple napravio ovakvim, vizuelno. Ali verujem da populaciji koja mnogo koristi misa ovo nece biti preterano od koristi.

Btw da ne bude da samo pljujem, mogu reci da sam jako zadovoljan novom linijom Mac-ova.
Doduse sem jedne stvari - zasto ATi :) Doduse, imajuci u vidu da su Mekovi masine za mlatimediju i rad a ne za igranje, ne igra preteranu ulogu.

Poslednja izmena:
Ne znam za tebe ali meni je proslo jako puno Apple hardvera kroz ruke i nije sluzio kao modni detalj vec sam izvlacio poslednji atom snage. I sad imam jedan, iPhone.

I takodje ne znam sta i koliko radis za racunarom ali verujem da odlicno znas da ukoliko mis nije dobrog dizajna, pre svega ako nema dobru ergonomiju, brzo moze doci do zamora sake i kocenja. Mnogo brze nego kod nekog drugog misa koji taj problem nema. I opet imam puno pravo da pljunem na Apple misa jer sam jedan vec koristio i upravo ovakve simptome imao. I to nisam samo ja, mnogi su imali probleme sa njim, ne samo fizicke vec i tipicne hardverske.

A onda bih trebao da vidim ovo fensi parce hardvera kod kojeg je ergonomija jednaka ergonomiji babinog sporeta iz 1969. godine i da kazem - jao kako je ovo super, eto Apple je konacno resio problem. Wrong. Ajde recimo da gresim, ali bas zato sto sam imao prilike dap robam brdo hardvera do sada mogu odmah sa slike da kazem da je ovaj mis napravljen da bude lep na stolu i pored neke i* masine ali cisto sumnjam da zadovoljava osnovne ergonomske potrebe ljudi kojima je mis sredstvo za rad a ne ukras na stolu.
Voleo bih da ga probam najvise zbog senzora jer to jeste novina i uopste se ne cudim sto ga je Apple napravio ovakvim, vizuelno. Ali verujem da populaciji koja mnogo koristi misa ovo nece biti preterano od koristi.

Ok, cenim sve ovo što si napisao, ali ipak mislim da će novi mišonja biti pun pogodak, živi bili pa videli. Upoređivanje sa starim, "moćnim" nije primereno, s obzirom da je "moćni" sve samo nije to - mogu da kažem najgori miš koji sam koristio u životu (moja supruga ga i danas koristi sa iBook-om i presrećna je - c'est la vie). Malo me podseća na Logitech-ov Air, ali to je moj utisak. Ipak, najviše očekujem od senzora, s obzirom da je odlično implementiran u track pad-u na book-ovima, pa se nadam da su to iskoristili i ovde.

I da, comp koristim dugo, negde od kraja devedesetih (ne računam Spectrum i C64, ipak sam se na njima samo igrao), a primarna stvar mi je tastatura (ova Apple wired tastatura je jako dobra za kucanje), dok se sa mišonjom samo pomažem - trenutno koristim Logitech BlueTooth, nije loš, meni radi posao.

Ni meni se mis ne svidja na prvi pogled, s obzirom da ne deluje uopste ergonomski, izgleda vrlo malen i tanan. Navikao sam da mi ruka naleze na celu povrsinu misa, mislim da je ovo misonja za casual user-a.

Ne znam, meni je stari mighty odgovarao mnogo vise od vecine nabudzenih ergonomskih... (ali imam malu saku, verujem da neko sa vecom rukom ima ozbiljnih problema). A ideja me je odusevila.
Kako sam se navikao na multi trackpad i kad za desktop sednem fali mi...

novi iMac racunari su stvarno odlicni

27" LED, Nehalem, ATI 4860...

mnogo dobro - a cena je jos bolja 1999USD

Ok, cenim sve ovo što si napisao, ali ipak mislim da će novi mišonja biti pun pogodak, živi bili pa videli. Upoređivanje sa starim, "moćnim" nije primereno, s obzirom da je "moćni" sve samo nije to - mogu da kažem najgori miš koji sam koristio u životu (moja supruga ga i danas koristi sa iBook-om i presrećna je - c'est la vie). Malo me podseća na Logitech-ov Air, ali to je moj utisak. Ipak, najviše očekujem od senzora, s obzirom da je odlično implementiran u track pad-u na book-ovima, pa se nadam da su to iskoristili i ovde.

I da, comp koristim dugo, negde od kraja devedesetih (ne računam Spectrum i C64, ipak sam se na njima samo igrao), a primarna stvar mi je tastatura (ova Apple wired tastatura je jako dobra za kucanje), dok se sa mišonjom samo pomažem - trenutno koristim Logitech BlueTooth, nije loš, meni radi posao.

E vidis, i ja sam odmah pomislio na Logitech Air! Bas zanimljivo.
Elem, ako zanemarim ergonomski deo price oko ovog misha, iskreno me zanima koliki je vek trajanja senzora? I koliku udobnost u radu pruza, imajuci u vidu da vise ne postoji zvucna niti fizicka notifikacija da si pritisnuo taster (nema klika, nema otpora)?

@kUdtiH:
Sad menjas pesmu. :)

Ocekivana ergonomija ovog misa ce biti ravna ergonomiji touchpada na laptopovima, znaci 0 :)
Sto se tice klikova, morao bi da postoji neki force feedback mehanizam da bi znali dal' je taster pritisnut ili ne.

kudi gresis silno :p

odnosno, lose je reci ovako - gresis. niko ovde ne gresi, stim da ti imas tvoje vidjenje stvari, koje je za tebe ispravno, a ja (i josh nekolicina) moje (nase) malko drugacije...

kad rekoh da gresis mislim na gestures - to je zaista super ideja, gledao sam neki video sa ms ovim prototipima iste stvari. koliko traje senzor? traje onoliko koliko naprave da traje.

sto se feelinga tice, to je mislim individualno, mada sam ja licno zakljucio da mi vise odgovara da kucam na iphonetu na tastaturi koja nema ni feedback ni click (ugasio sam klik nervira me), nego na fizickoj tastaturici nekog smartphonea. zasto? lakse je - manje se truda ulaze, a kad se covek navikne na nepostojanje feedbacka, to vise nije nikakav problem.

sto se ergonomije tice, to je diskutabilno. cini mi se da je malen. mada nemam problem sa sapunastim izgledom, cak mislim da bi saci vise prijalo da stoji tako malo podignuta nego dosta zakrivljena (koristim mx 620 - slican kao revolution po ergonomiji)

daklem, mislim da mozda i nije losa ergonomija.

ono sto meni smeta je sto su napravili samo ovih par gestura za mis, ocekivao sam neke expose gesture *sa svim prstima munes po povrsini, i verovatno spaces... itd.... ali to bar nije problem softverski dodati (josh jedna prednost - dobijas mis sa virtuelno beskonacno dugmica)

mojih 5 centi...

i kudi, nemoj da si tako nepoverljiv prema novim stvarima - kad deluje cudno, uglavnom je jer je bolje ;)

btw dodjoh ne da komentarisem mis, nego da pitam oko tih cena

kazes 1999$, da u USA. jel imate neke seme, da to stigne iz USA, po slicnoj ceni? pitam jer bih cini mi se pazario ovako nesto (ili mozda novi pro kad izadje), al naravno SAMO iz usa... kod nas nema smisla ni razmisljati o meku.... ////afteral mek uopste i ne postoji kod nas, bar ne sto se applea tice :p lol////

Poslednja izmena:
@Lucas PowerCom postoji "kod nas" još iz doba stare SFRJ - SFRJ je dobila Apple distributera pre mnogih evropskih zemalja (to bi bolje mogao da kaze neko stariji ovde :eyebrows:). e sad, to sto oni rade kako rade je druga prica... :/

elem, jeste li videli sta pise za Mini DisplayPort: "Mini DisplayPort for video input and output (adapters sold separately);"

sta to znaci? da preko Mini DisplayPorta moze da se dovede externa slika na iMac ekran ??

novi iMac racunari su stvarno odlicni

27" LED, Nehalem, ATI 4860...

mnogo dobro - a cena je jos bolja 1999USD

e drago mi je da sam sacekao sa hackintoshem :)

jos samo da vidim koliko ce vremena trebati da stigne do srbije... :mad:

I koliku udobnost u radu pruza, imajuci u vidu da vise ne postoji zvucna niti fizicka notifikacija da si pritisnuo taster (nema klika, nema otpora)?

ima, pogledao video na apple sajtu za magic mouse.

btw kako mislis "iskreno me zanima koliki je vek trajanja senzora?" - pa valjda isto kao i na laptopovima - dok se plastika ne izlise toliko da stignes do elektronike :D

Poslednja izmena:
@kUdtiH:
Sad menjas pesmu. :)

Ocekivana ergonomija ovog misa ce biti ravna ergonomiji touchpada na laptopovima, znaci 0 :)
Sto se tice klikova, morao bi da postoji neki force feedback mehanizam da bi znali dal' je taster pritisnut ili ne.

Ne menjam, i dalje ga smatram retardiranim, sve dok ga ne probam i eventualno promenim misljenje :)

kudi gresis silno :p

odnosno, lose je reci ovako - gresis. niko ovde ne gresi, stim da ti imas tvoje vidjenje stvari, koje je za tebe ispravno, a ja (i josh nekolicina) moje (nase) malko drugacije...

kad rekoh da gresis mislim na gestures - to je zaista super ideja, gledao sam neki video sa ms ovim prototipima iste stvari. koliko traje senzor? traje onoliko koliko naprave da traje.

sto se feelinga tice, to je mislim individualno, mada sam ja licno zakljucio da mi vise odgovara da kucam na iphonetu na tastaturi koja nema ni feedback ni click (ugasio sam klik nervira me), nego na fizickoj tastaturici nekog smartphonea. zasto? lakse je - manje se truda ulaze, a kad se covek navikne na nepostojanje feedbacka, to vise nije nikakav problem.

sto se ergonomije tice, to je diskutabilno. cini mi se da je malen. mada nemam problem sa sapunastim izgledom, cak mislim da bi saci vise prijalo da stoji tako malo podignuta nego dosta zakrivljena (koristim mx 620 - slican kao revolution po ergonomiji)

daklem, mislim da mozda i nije losa ergonomija.

ono sto meni smeta je sto su napravili samo ovih par gestura za mis, ocekivao sam neke expose gesture *sa svim prstima munes po povrsini, i verovatno spaces... itd.... ali to bar nije problem softverski dodati (josh jedna prednost - dobijas mis sa virtuelno beskonacno dugmica)

mojih 5 centi...

i kudi, nemoj da si tako nepoverljiv prema novim stvarima - kad deluje cudno, uglavnom je jer je bolje ;)

Ja nisam pricao o senzoru i gestures nacinu rada, ja sam pricao o obliku i ergonomiji. I nema beskonacan broj dugmica :) jer ako moze da procesira maksimalno 3 ili 4 dodira istovremeno to je max 3 ili 4 dugmeta :)
I nisam nepoverljiv prema novim stvarima mada ti ne bi trebao meni to da govoris, za tebe je MacOS operativni sistem pun nelogicnosti i nesto sto odise nedovrsenoscu. Mislim da si ti taj koji ima problem :)

btw kako mislis "iskreno me zanima koliki je vek trajanja senzora?" - pa valjda isto kao i na laptopovima - dok se plastika ne izlise toliko da stignes do elektronike :D

VIdecemo koliko ce trajati. Secam se koliko si se lozio na mocnog misa cim se pojavio pa si posle promenio pesmu :D

Poslednja izmena:
VIdecemo koliko ce trajati. Secam se koliko si se lozio na mocnog misa cim se pojavio pa si posle promenio pesmu :D

kad sam "promenio pesmu"?
meni je Mighty Mouse odlican! tj. bio bi da ne moram da cistim kuglicu ali ni to nije sad ne znam ti ni ja kakva mana: jednom u mesec dana 5 minuta posla... ***.

Pa, ono sto sam primetio je da su izjednacili MacBook Pro 13" (3rd gen) sa MacBook-om. Nema jedino SD citac i firewire. Ali su mu zato stavili veci HDD. Nisam bas siguran da su obezbedili starom alu MacBook 13" neku izglednu sansu. Za razliku u ceni od 200$, mislim da ne vredi, ali dobro.

Mis je veoma zanimljiv. Vredelo bi ga proveriti uzivo.

zvao sam PowerCom i danas će imati cene i tačne datume. kad jave, javiću ovde :)

generalno kažu da će novi iMacovi biti ovde za nedelju do dve dana! :)

na drugu loptu, zaista jedino sto se meni tu dopada je 27".

Ma meni je sve EXTRA, samo se nema novcane jedinice .... :d da nije to u ptanju, sve bih pazario :d

Poslednja izmena:
ostalo je josh pitanje zagrevanja novih iMac-ova

To kuvanje mogu samo da zamislim!! Sa i7 i 4850 u jos TANJEM kucistu!
Mora apple care ... :( i posle tri godine da se baci masina ako su ponovo nesto zasrali!

Zausrali su hlađenje, odnosno problem sa folijom panela koji se javljao zbog grijanja diska i problematično riješenog hlađenja mašine... Zato su se javljale fleke zbog odljepljivanja te folije. Za ovo ne postoji nikakvo pravilo - nekome se desi poslije 2 mjeseca, nekome poslije 2 godine. Meni se desilo poslije 8 mjeseci i neki dan sam dobio novi panel (mašina u garanciji). Prema riječima ljudi iz Galerije 12, oklop novog panela nema neke rupice koje je prethodna generacija imala, tako da bi ovaj problem trebao biti eliminisan (na ovoj novoj generaciji panela).

Zagrebački Velebit je bio uvoznik Apple-a od 1987/8/9 ili tako nešto, a tada (kao što Milan reče) dobar dio Evrope nije imao uopšte zvanično bilo-šta-Apple.

Mene jedino buni zašto nema neka jača grafika? Ovaj 8800GT kod mene u Macanu se ne grije nešto posebno.

Sa druge strane, Apple je od Intel-a dobio Core procesore u principu nešto ranije od drugih, pa onda nije nemoguće ni da je od ATI-ja dobio 4850 u sitnijem proizvodnom procesu. Možda je i taj 4850 osakaćen za 50MHz kao ovaj "moj" 8800GT, kako bi se smanjila potrošnja i zagrijavanje.

A obzirom da prema onome što navode u videu postavljenom na iMac stranici, a što se tiče toga da je varijabilnost brzina FSB-a i CPU dovedena do maksimuma (na jednom mjestu kažu da se brzina FSB-a i CPU-a mijenja čak i u vremenu između da otkucaja tastera na tastaturi!!!), onda je sasvim moguće da je sistem hlađenja redizajniran i da su uklonjene prethodne dizajnerske, tj. inženjerske greške. Takođe, sve ovo dovodi do smanjenja potrošnje i zagrijavanja.

Pored toga LED backlight isto smanjuje sveukupno zagrijavanje. Uostalom, pogledajte video. Preporučujem...

I ne, ekran, tj. panel nije nov. Ništa se spektakularno nije promijenilo po pitanju kvaliteta prikaza na panelu koji je i u sadašnjim i u prethodnoj generaciji iMac-ova. I late 2008 i early 2009 modeli imaju (H-)IPS panele. Jedina razlika je LED backlight i to je jedino "spektakularno". Ostalo je isto...

I da, očigledno je da su sva poređenja na sajtu vršena sa i7i 4850 u odnosu na 4670 i da tu i7 vadi stvar.

I ne, nije tanji od prethodnih... Da je tanji, morali bi da idu u širinu sa slotovima za memoriju i onda bi morala da postoje dva panela za skidanje i ubacivanje memorije. Sve je ostalo isto po tom pitanju, što bi trebalo da znači da su memorije sad postavljene kao na notebook-ovima - stack-ovane jedna iznad druge. A možda je mašina i postala deblja...

Poslednja izmena:
Ne pratim Apple... Sta su zasr*ali ranije?

recimo to sto crkne GPU na belom 24" iMac-u posle 2-3 godine...
ili to sto se LCD panel raspadne na 24" Alu. iMac-ovim...

sve po random sistemu :D

(idem sad da procitam sta je castor napisao :))

@castor ne bih rekao da je hladjenje/grejanje uzork odlepljivanja LCD panela... dva 2,93GHz iMac su nam se raspala posle <6 meseci iako su ventilatori bili svi na 2000-3000rpm-a! moracu ozbiljno da se pozabavim ovim apple care-om... ali to u novoj temi :)

(na jednom mjestu kažu da se brzina FSB-a i CPU-a mijenja čak i u vremenu između da otkucaja tastera na tastaturi!!!)

skini CoolBook i gledaj kako ti raste/opada frekvencija CPUa ... ;) i na starim Macovima...

i ja se nadam da su otklonili prethodna ******, tj. zaje** u dizajniranju :)

Ništa se spektakularno nije promijenilo po pitanju kvaliteta prikaza na panelu

panel je i dalje glossy :) samo se nadam da vise ne forsiraju maksimalno osvetljenje ekrana posle dvakog restarta/paljenja iMac-a...

I ne, nije tanji od prethodnih...

da, sad sam i ja pogledao dimenzije i izgleda da je debljina ostala ista :|
negde sam procitao da je tanji ali izgleda da nije...

Poslednja izmena:
Vrh Dno