Šta je novo?

Novi mekovi!

Mac - top end! (osim TN panela u prethodnoj generaciji iMac-a, krsh hladjenja u belim iMacovim, krsh panela u 24" prethodnim iMacovima ... cek da vidim da li sam nesto preskocio :D btw makar znas sta kupujes ;))

Krs? :)

osim toga imas 1001 bonus tipa: unificiran UI, nemas viruse, sve na jednom mestu - OS nikada ne povileni, kontrola kompletnog Mac OS pomocu gesturesa, pomocu iPhonea, gasi muziku kad izadjes iz kuce i startuje torente, ultra funkcionalan UI (Adobe programi nemaju stupidnu sivu pozadinu - nema MDI (promasen koncept)) - kupis Mac i danas imas ono sto ce PrC imati za par godina... (gestures, Dock, spotlight, kompozitni desktop i ostalo sto sam gore nabacao (salling clickers...)... na stranu rad sa ISO fajlovima, timemachine...)

^kolko nabacanih informacija :D žurim, l8tr

Sistem ume da povileni pogotovo kad mu se spucaju permissioni :) Gestures kosta, nije za dz i to nije sistemski feature. Covek mozda nema iPhone a inace putem istog je moguce kontrolisati i Windows, recimo :)
I Mac je PC sa drugim OS-om, ne lozi se. Isti hw je u pitanju.

Sve to naravno ne znaci da nema svojih (vecih) prednosti.

kovacm malo ga pretera...
win odavno ima spotlight, a win7 ima i dock :p lol

sta je komozitni desktop??

^ Oh dzizs.... i ti se pitas da li da instaliras W7 ili MacOS? Bez ljutnje al' za tebe je Windows 98 :)
Kompozitni windows manager je komponenta grafickog interfejsa koja je zaduzena za iscrtavanje prozora. Takodje je zaduzena za interakciju izmedju prozora i ostatka desktop okruzenja. Glavna razlika izmedju kompozitnog ili "obicnog" (citaj: windows xp) windows menadzmenta je u tome sto potonji iscrtavaju sve odjednom (da se tako izrazim) dok kompozitni manager salje svaki element u zaseban bafer i onda se tim elemntima moze dodatno manipulisati pre no sto se pojave na ekranu. To jednostavnijim jezikom objasnjeno znaci da kompozinti window manager sastavlja sliku iz razlicitih bafera a ti delovi mogu biti zasebni 2d i 3d objekti. Kompozicija ti omogucava napredne vizuelne efekte (transparencija, fade in/out, senke ispod prozora, live thumb prikazi, kompleksne animacije prozora) koje si, nadam se, video u Mac OS-u (a imas ih i u W7).
I jos jedna bitna napomena kod kompozitnih desktopa - prozori ne "trepere" dok se pomeraju.
Najpoznatiji kompozitni window menadzeri pored Quartza u MacOS-u su Compiz i Metacity u Linuxu, BSD-u, Solarisu i cuveni Aero u Windowsu 7/Visti.

Windows nema spotlight, tacnije ima ali to je ocajno preimplementirani search i XP-a. Prosto dok ne probas neces znati kolika snaga lezi u QuickSilveru, recimo.
Windows 7 nema dock, on ima... hibridni taskbar koji je shatro dock a u stvari to nije. Dock u MacOS-u je od sistemskog znacaja i tacno se vidi vizuelno da je taj deo sistema ima svoje mesto i logicku ulogu. Kod W7 to je nakaradno implementirani feature za koji, verujem, ni sami kreatori nisu znali kako dalje da razvijaju pa su ga isporucili as-is. Koliko je sve to nakaradno pokazuje i sama cinjenica da je UI taskbara izuzetno nekonzistentan - kako i zasto, klikci malo pa ces skontati i sam :)

Ovo ce zvucati kao tipicna isprana prica ali MacOS je ozbiljan sistem, zrela platforma koja ne sluzi samo za show-off lepog desktopa, super UI-a i shiny dock-a. MacOS i ceo ekosistem oko njega (mislim na hardver) je prosto tako dizajniran da ti kada kupis to parce hardvera ne moras da mislis ni o cemu sem o tome kako odmah mozes da sednes da radis. I sve je predodredjeno korisniku, sve je logicki rasporedjeno. Nema suvisnih klikova, nema beskorisnih operacija. Prosto shvati da je se celoj materiji prislo sa vrlo ozbiljne strane i da je proizvod svega toga jedan jako upotrebljiv UI.
Da bi mogao da shvatis ono o cemu ja pricam, ne treba da gledas YT klipove i da gledas screenshotove, moras sam da instaliras (ako uspes) i koristis 10 dana koristeci sve njegove prednosti.

Sve to ne znaci da je W7 los sistem, naprotiv. Samo se na prvi pogled odmah vide razlike, pogotovo u kvalitetu interfejsa gde W7 pati od onoga od cega je MacOS patio dok nije izasao Leopard - nekonzistentnost.

I Mac je PC sa drugim OS-om, ne lozi se. Isti hw je u pitanju.

isti hardware u smislu da sad ima i x86 procesor.
(davno su poceli da koriste npr. PC graficke kartice, davno su presli sa NuBus slotova na PCI, davno su presli sa ADB na USB (fakticki progurali USB), presli sa SCSI na IDE, sa OpenFirmware na EFI... vremenom su prihvatali "PC" standarde - i poslednje sto je doslo na red je CPU - tako da sad moze da se kaze da je to jos jedan PrC :d
elem, sve ovo su radili tek kad su PC ekvivalentne komponente dosle na nivo upotrebljivosti i funkcionalnosti kao standard koje su oni koristili. U slucaju da nije postojao ekvivalent sami su ga pravili (FireWire, SIMD aka AltiVec za kompozitni desktop (sa AIM), danas OpenCL... )

na stranu sto koriste PC komponente: PC laptopovi multitouch trackpad dobijaju tek u poslednje vreme... 802.11n takodje. Mac ima i danas hardwerska resenja koja ga odvajaju od PC iako koristi x86 CPU.

I Mac je PC sa drugim OS-om, ne lozi se.

drugim OSom i drugim 3th party aplikacijama bas kao sto je xGestures ;) eto to ga odvaja od PCja.

Dock u MacOS-u je od sistemskog znacaja i tacno se vidi vizuelno da je taj deo sistema ima svoje mesto i logicku ulogu. Kod W7 to je nakaradno implementirani feature za koji, verujem, ni sami kreatori nisu znali kako dalje da razvijaju pa su ga isporucili as-is.

najverovatnije nisu smeli da ga iskopiraju 100% sa Mac-a, vec ovako do pola za prvu ruku - cisto da moze da se kaze da to nije kopiija Dock-a :D
iskopirece ga u potpunosti, u nekoj sledecoj verziji... 100% :D

sto se kompozitnog desktopa tice samo da kazem da ga Mac OS X ima od 2001. 2002. je postao GPU aware :)

I sve je predodredjeno korisniku
nemoj da te chupo92 čuje :D :D

Prosto shvati da je se celoj materiji prislo sa vrlo ozbiljne strane i da je proizvod svega toga jedan jako upotrebljiv UI.

pa kad ga razvijaju od 1984. :) Command+W od 1984. zatvara prozor za razliku od Alt+F4 (malo stampa, malo... vise se ni ne secam za sta je ta skracenica sve sluzila u DOSu...)

btw Lucas gde sam preterao? sa "kupis Mac i danas imas ono sto ce PrC imati za par godina..." ? :)

ako imas dovoljno novca uzmi iMac i obavezno uzmi AppleCare (i nemoj da pusis u prostoriji gde je Mac :D) i sve ce biti u redu :)

isti hardware u smislu da sad ima i x86 procesor.
(davno su poceli da koriste npr. PC graficke kartice, davno su presli sa NuBus slotova na PCI, davno su presli sa ADB na USB (fakticki progurali USB), presli sa SCSI na IDE, sa OpenFirmware na EFI... vremenom su prihvatali "PC" standarde - i poslednje sto je doslo na red je CPU - tako da sad moze da se kaze da je to jos jedan PrC :d
elem, sve ovo su radili tek kad su PC ekvivalentne komponente dosle na nivo upotrebljivosti i funkcionalnosti kao standard koje su oni koristili. U slucaju da nije postojao ekvivalent sami su ga pravili (FireWire, SIMD aka AltiVec za kompozitni desktop (sa AIM), danas OpenCL... )

na stranu sto koriste PC komponente: PC laptopovi multitouch trackpad dobijaju tek u poslednje vreme... 802.11n takodje. Mac ima i danas hardwerska resenja koja ga odvajaju od PC iako koristi x86 CPU.

drugim OSom i drugim 3th party aplikacijama bas kao sto je xGestures ;) eto to ga odvaja od PCja.

Kad ces konacno da naucis da se pise 3rd a 3th? :) U pet postova pravis istu gresku a ovamo se razbacujes nekim IT znanjem... cccc.

Mrzi me da se preganjam sa tobom, ali Mac u sustini jeste PC HW. Prvo su delimicno implementirali stvari iz PC sveta a sad i potpuno, tak oda danas imamo iste procesore, chipsetove, grafiku, zvuk... Dakle, ako je PC u tvom recniku PrC onda je i Mac u tvom recniku PrcMac :D :D :d

Meni nije jasno zasto u kovacm-ovom svetu postoje samo dva OSa. Linux ima vecinu stvari kao i OSX (sto je logicno s obzirom na poreklo oba OSa) pa i neke stvari koje OSX nema.

Doduse na na Linuxu ne radi Photoshop i drugi Adobe programi ali to je iskljucivo zbog toga sto je Linux slobodan software a kompanijama kao sto su Adobe, MS i Apple se dize kosa na glavi kad neko pomene slobodu, deljenje koda i free software. Takodje Linux je PC.

kovacm ne mozes ocekivati da te neko uzme za ozbiljno ukoliko usled svoje fascinacije MSom i Appleom zanemarujes druge sisteme :)

^ Oh dzizs.... i ti se pitas da li da instaliras W7 ili MacOS? Bez ljutnje al' za tebe je Windows 98

Ajd pojasni mi taj stav, leba ti... Delujes dosta plitko (u kulturu izraza da ne ulazim) - pa ti pruzam priliku da se demantujes ;)

btw Lucas gde sam preterao?

Ma preterao si u delu gde navodis sta sve win nema, jer pola toga ima :d (ne ulazim u kvalitet)

Dakle, ako je PC u tvom recniku PrC onda je i Mac u tvom recniku PrcMac

Ako si mu rekao :p

Ovo ce zvucati kao tipicna isprana prica ali MacOS je ozbiljan sistem, zrela platforma koja ne sluzi samo za show-off lepog desktopa, super UI-a i shiny dock-a. MacOS i ceo ekosistem oko njega (mislim na hardver) je prosto tako dizajniran da ti kada kupis to parce hardvera ne moras da mislis ni o cemu sem o tome kako odmah mozes da sednes da radis. I sve je predodredjeno korisniku, sve je logicki rasporedjeno. Nema suvisnih klikova, nema beskorisnih operacija. Prosto shvati da je se celoj materiji prislo sa vrlo ozbiljne strane i da je proizvod svega toga jedan jako upotrebljiv UI. 
Da bi mogao da shvatis ono o cemu ja pricam, ne treba da gledas YT klipove i da gledas screenshotove, moras sam da instaliras (ako uspes) i koristis 10 dana koristeci sve njegove prednosti. 

Sve to ne znaci da je W7 los sistem, naprotiv. Samo se na prvi pogled odmah vide razlike, pogotovo u kvalitetu interfejsa gde W7 pati od onoga od cega je MacOS patio dok nije izasao Leopard - nekonzistentnost.

Kutija - ja IMAM mek. Dakle upravo si potrosio mnogo reci badava pokusavajuci da mi objasnis nesto sto vec znam...

Sem toga sto imam mek, vrlo sam upucen u sve proizvode firme apple, kao i u ljude koji ih dizajniraju i njihove background price... Dalje mi je zanimljiv brending i cela jako dobro izgradjena fama oko applea.... A svemu tome pristupam ne kao korisnik vec kao kreativni profesionalac - neko kome je to sto apple radi posao.

Mene nervira cela fama oko applea - i potpuno zastraneli fanatici. Precesto imam priliku da po raznim mek forumima ili sajtoima procitam molitve mek droida upucene isusu dzobsu. To me onako dosta nervira. Ljudi gube dodir sa realnoscu i objektivnoscu.

A da je apple firma koja vrlo dobro zna sta radi - a radi jako dobro - je istina. Na kraju krajeva apple je jedna od retkih korporacija koja u samom svom vrhu ima dizajnera - otuda i taj all around dizajn pristup i ispracenos svakog proizvoda od a do š

Poslednja izmena:
I kutija citam dosta frustracije u svakom tvom postu... Probaj to da izbegavas, ako vec ne mozes da udesis sebi zivot tako da ih nema. Takodje citam da mislis da si bas dosta pametan, i da si jedini takav na planeti. Ovo bih te takodje zamolio (preporucio) da izbegavas

pozdrav,
pametniji od tebe ;)

Poslednja izmena:
Ako imas Mac sto onda postavljas teme "W7 ili MacOS"? Sto pitas sta je kompozitni desktop? :)
Samo neko ko nije upucen u celu pricu obicno postavlja takve teme.

Poslednja izmena:
Teme se postavljaju kad zelis da pokrenes raspravu na neko aktuelno tebi zanimljivo pitanje. To je osnovna uloga foruma, stim da se ti neces sloziti... (mislim na namerno nestrucnu, tj neeticku "intervenciju" na istoj... ali ne bih sad o tome)

Zasto mislis da neko ko koristi mek mora da zna koje su sve tehnologije implementirane u istom? Uopstalom nije li to dijametralno suprotno apple "sipas i ne mislis" filozofiji, o kojoj si i sam pricao?

Inace kao fan lingvistike - manifestovan kroz ispravljanje sagovornika po forumu, trebao bi da znas da se kaze zasto, a ne sto. Sto je dosta nekulturno.

Poslednja izmena:
Kad ces konacno da naucis da se pise 3rd a 3th? :) U pet postova pravis istu gresku a ovamo se razbacujes nekim IT znanjem... cccc.
mogao si me ispraviti i pre 5 postova ;) ali bolje ikad nego nikad :)

kao sto rekoh - slobodno danas Mac zovi klasicnim PCjem :) (a PrC sam vec objasnio - to je jos iz doba SETNet-a... ;))

Meni nije jasno zasto u kovacm-ovom svetu postoje samo dva OSa. Linux ima vecinu stvari kao i OSX (sto je logicno s obzirom na poreklo oba OSa) pa i neke stvari koje OSX nema.
zato sto ne koristim isti (linux) ;)

Doduse na na Linuxu ne radi Photoshop i drugi Adobe programi ali to je iskljucivo zbog toga sto je Linux slobodan software a kompanijama kao sto su Adobe, MS i Apple se dize kosa na glavi kad neko pomene slobodu, deljenje koda i free software.
OpenCL, Webkit, launchd, Grand Central, CUPS... molim te ne trpaj Apple u isti kos sa M$-om i npr. licenciranjem SUDO-a :D ;)

@Lucas Mac se piše Mac :d

^ Pa moram da te pustim da se brukas, malo :D :D :d

;) :d

@Lucas što onda pitaš sve to kad već imaš Mac-a?

Nazad
Vrh Dno