Šta je novo?

Novi mac lineup!

sta vam je ?? 😀

svi kupujete Pro maschine u poslednje vreme 🙂wave: voyager...)

izgleda da cu morati i ja. sacekacu da vidim sta ce da uglave u novi iMac u novembru, spominje se i neki Quad (zaboravih oznaku, 2.54GHz) ali koliko kapiram nelhalem (i7) je vec izasao? a mobilna varijanta??

btw koliko god brzi MacBookPro bili ipak su osetno sporiji cak i od odgovarajucih iMac masina...

btw btw mogao bi novi thread da se otvori sa preporukama za hackintosh na ultramobile laptopovima tipa Asus EEEPrC, Wind... ko je sta probao, kako se pokazalo i tako to 🙂

Ako neko može da dođe do Toshibe R500/600 ja sam spreman da se potrudim da je natjeram da radi pod OS X-om... :d:d:d

Naravno, mašina bi mi trebala na par dana... :d:d:d

New MacBooks Can Do More than Apple Says
Nvidia 9400m supposedly supports up to 8GB RAM

On its web site, Apple touts the just-introduced aluminum MacBook as being able to go up to 4 gigs of memory. However, history has shown that Apple sometimes stays on the safe side (if you will), when it comes to listing technical stuff. This time it's no different.

When talking about “Processor and memory”, Apple says its 13-inch MacBook has a 2.0GHz or 2.4GHz Intel Core 2 Duo processor (depending on what you want), with 3MB on-chip shared L2 cache running 1:1 with processor speed, and 1066MHz frontside bus. As for the supported memory, Apple says the new MacBook ships with “2GB (two 1GB SO-DIMMs)” modules of 1066MHz DDR3 SDRAM, while the notebook itself boasts two SO-DIMM slots. According to the company, the maximum amount of RAM supported is 4GB. “Not true,” sources reveal.

Being the 32-bit chipset that it is, it would be easy to assume that Nvidia's 9400M chipset is limited to 4 gigabytes of RAM. According to 9to5mac, this is not the case. Why? “The desktop equivalent 9300 32-bit chipset maxes out at 8Gb of RAM. They would be unlikely to limit the max RAM on a higher model chipset,” the source notes. They went forth with calling up Nvidia on this, and what do you know – it's true. Apple's 13-incher does 8 gigs, or at least so it should, according to an Nvidia insider. An email from Nvidia's Ken (Ken who?), goes a bit like this:

“Yes! 8Gb MacBooks should be no problem ... an 8GB system can be built using two such SODIMMs after the memory is qualified with GF 9400M. I’m curious why you were thinking of loading up on memory? In terms of gaming perf, going from 4GB to 8GB of system memory would have little to no effect.”

Why anyone would want to beef up on the MacBook's memory is of little importance right now. What matters is that it's physically, and technically possible to have a 13-inch aluminum MacBook packing 8 gigs of functional random access memory.

Adding this to the “hidden” compatibility with the iPhone headset, we now have two super-powers that Apple hasn't mentioned in regards to its best selling Mac. What else are they going to find in those things... living parts?

http://news.softpedia.com/news/New-MacBooks-Can-Do-More-than-Apple-Says-96078.shtml

Ma super. 8 giga na tom laptopu stvarno ne znam kome ce trebati? Mozda za neki ultra prenosivi komp za render.

Za audio je recimo bezveze posto nema firewire a sve bolje eksterne karte su na tom interfejsu. Moj tubefire8 recimo necu moci da zakacim...

Dobar prikaz kod Ananda: http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=3435
Jedino mi nije jasno kako nije primetio da novi Mac-ovi imaju samo dva USB-a. AKo bi se na majušnom MacBook-u to moglo oprostiti, nema nikakvog opravdanja za ovu "uštedu" na Pro modelima od 15,4" i 17". O nedostatku numeričke tastature da ne govorim. "Form over function at its "best"".

samo MacBookPro 17" modeli su imali 3 USB porta...

btw meni i dalje nije jasno sta ce vise od dva na laptopu...
A) mis je BT
B) kad stavis laptop na radni sto, ubodes HUB sa svim periferijama
C) kad si na putu obicno u USB stavljas neki MassStorage (HDD, FlashDisk, FotoAparat...) tako da su dva dovoljna?

A) mis je BT
C) kad si na putu obicno u USB stavljas neki MassStorage (HDD, FlashDisk, FotoAparat...) tako da su dva dovoljna?
Situacija kod mene:

1) Miš nikada bluetooth, uvek žični ne vidim nikakvu prednost bluetooth miša, samo potencijalni problemi sa slabim baterijama.
2) USB Numeric keypad. Jobs očigledno misli da su svi korisnici MacBooka njujorške spisateljice i dizajneri u Photoshopu. Ko je ikada sabrao više od dve cifre na računaru zna koliko znači izdvojeni numerički deo tastature.
3) Canon LIDE skener. Idealan za SOHO primenu, povremeno skeniranje, nema čekanja zbog zagrevanja, brzina solidna. Napaja se preko USB-a, ne radi preko powered huba, provereno.
4) USB exterenal HDD, koristim redovno, makar jedno nedeljno, za back-up, traži 2 USB porta (zbog napajanja), ni on naravno ne radi preko hub-a.
5) Povremeno USB Flash key za brzu razmenu podataka.

Sada cje ti kovacm reci da kupis iUSBHub 🙂

ma jok! nesto bolje :d

led_macbook-081014-1.png

:d :d samo jedan kablic i to je to! steta sto mora da se plati za takav luksuz 😀

elem, jeste li videli vi onaj Anandov tekst, stranu 13?

"The Unexpected: Battery Life in OS X vs. Windows Vista"

http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=3435&p=13

baterija na Mac OS X traje duplo duze nego pod swinjdowsom (na istom hardware-u)!!

Nisam siguran, smeta mi glare:d
P.S. Ima li Apple neki jeftiniji hub od ovog?

Poslednja izmena:
kovacm u ovoj generaciji MacBook-a nemas sta da branis, jednostavno nisu ono sto su bili...

a sto to da branim?

jedino su preterali sa cenom, nisu ubacili LCD na mesto trackpada i izbacili su FireWire (ionako pola PrC korisnika ni ne zna sta je Target mod ili da je FireWire Applov izum, kao npr. Anand koji to nigde nije spomenuo u celom tekstu). eto to moze da se kudi (realno samo FireWire)!

gledam na Anandu test display-a i ovi novi MacBook/Pro imaju jos bolji ekran od prvog Air-a! (u prevodu: taj GLOSSY ekran mora da je vise nego dobar jer je Air-ov sasvim prihvatljiv!)

Stari MacBookAir ekran je odlican osim ako niste na direktnom suncu, vec u nekoj hladovini (suncobran, drvo, nadstresnica... mislim da su retke situacije da sedite na direktnom suncu i radite nesto sa laptopom, onda se stvarno slabo vidi (u stvari - ne vidi!)!)

so plz, bigjoe, reci mi zasto nisu ono sto su bili?? zbog GLOSSY ekrana? :

Poslednja izmena:
a sto to da branim?

jedino su preterali sa cenom, nisu ubacili LCD na mesto trackpada i izbacili su FireWire (ionako pola PrC korisnika ni ne zna sta je Target mod ili da je FireWire Applov izum, kao npr. Anand koji to nigde nije spomenuo u celom tekstu). eto to moze da se kudi (realno samo FireWire)!

gledam na Anandu test display-a i ovi novi MacBook/Pro imaju jos bolji ekran od prvog Air-a! (u prevodu: taj GLOSSY ekran mora da je vise nego dobar jer je Air-ov sasvim prihvatljiv!)

Stari MacBookAir ekran je odlican osim ako niste na direktnom suncu, vec u nekoj hladovini (suncobran, drvo, nadstresnica... mislim da su retke situacije da sedite na direktnom suncu i radite nesto sa laptopom, onda se stvarno slabo vidi (u stvari - ne vidi!)!)

so plz, bigjoe, reci mi zasto nisu ono sto su bili?? zbog GLOSSY ekrana? :

S tobom oko nekih stvari ne vredi pricati, jer da je na nekom PC-uju toliko nedostataka napisao bi kilometarsku kritiku...
A sva sreca probao sam AIR i mogu reci da je sminkersko njesra...

kojih bre nedostataka?? FireWire i Glossy??

a taj tvoj pausalni komentar da je Air njesra dovoljno govori o tebi.

Kod ovih Mac usera je sve fensi, pogotovo vokabular 😉

Lepo ti je covek napisao da je PROBAO Air i da misli da je los, sta je tu problem?

Poslednja izmena:
pa jak kad napisem da je windows los obicno navedem i nekoliko argumenata...
mislim, na sta bi to licilo kad bih ja isao okolo i lupetao da je windows njesra?? :d

uostalom nije ni bitno - vec je stigao jedan novi MBP 15" u beograd 🙂

Poslednja izmena:
Resistance is futile :smackbum:

Poslednja izmena:
@kovacm
Ne vredi da navodim argumente, samo cu trositi reci, jer ces naci nacin da opravdas svoje misljenje.
AIR jeste sminkersko njesra, komp je njesra, al' zato izgleda do jaaaa.aaaa.
Drugo ja ne lupetam, ja tacno znam sta mi smeta, a i probao sam dosta stvari da bi formirao svoje misljenje.
Ako si pratio moje komentare zns da sam dosta puta strao na stranu Mac-a, gde je argumentovano bolji.
Ali ovo je sto Delimir rece kao iPod Touch pored Classic-a...
A to sto se vecina Mac-ovaca vodi kao sekta, pa veruje svakoj Stevsovoj reci je druga tema 😀

samo poslednje nedelje video sam tri MBP kojima su graficke otisle u vecna lovista (poslati u Kinu na zamenu maticne) i 3 MB kojima se plastika pocela odvajati (naprsline), sto govori o tome da nije Apple sada kao sto je nekad bio...(da se ogradim i da kazem da mi je u blizem okruzenju dostupno minimalno 40 Apple racunara, sto MacBook, iMac, MacBookPro, itd...)

da su dobri jesu, ali da su najbolji nisu...

@BigJoe: a tek da ih vidis ovde, pa to ti dodje kao kult obozavanja SJ-a :d...

Poslednja izmena:
Када је својевремено редакција Бенчмарка објавила рецензију MacBook Air-a и када сам оставио поруку да је у питању лепо упакован крш/шкарт од хардвера, порука ми је обрисана 🙂.

Poslednja izmena:
Da li postoji jos neki monitor tolikih dimenzija koji je glossy? Alo, to je skoro metar kvadratni reflektivne povrsine - to je suludo. Zamisli kako to izgleda kada je iskljuceno... Ipak, nadam se da ce izbaciti neku pro seriju ekrana koji nisu glossy - ovo sa kablicem koji na sebi ima display port, usb i mag safe je sve samo ne profi, i nije namenjeno za MacPro.

A) mis je BT

Ko jos koristi BT misa? Da li ti zaista mislis da iko normalan moze duze da radi sa onim sapunom sto Apple zove misem?
Drugo, ubodi ti hub pa u njega ubodi iPod pa ces da vidis kako to (ne) radi. Trece, tri porta u danasnje vreme je smesno. Ja imam potrebu za 5 USB portova minimum i moram da zongliram ne bi li uspeo nekako da povezem sve da radi.

Ne znam sto je toliki problem ugraditi vise USB portova? Ova nova serija Mac laptopova je uzas, ni meni se ne dopada. Njima je vaznije bilo da to *izgleda* (mada ni izgled nije nista spec) nego da to bude pre svega funkcionalno. Ali vazno je da je to sada napravljeno od jednog parceta aluminijuma (mozes misliti koliko je to bitno) ali zato nedostaje FW (meni recimo potreban jer mi je externi disk vezan preko FW). A sto su izbacili FW? 🙂 Sto sada nedostaje Target mode, itekako potreban i koristan? Meni je 2 puta spasao zivot 🙂 i gomilu truda i nerviranja. Otkud to da se odjednom Apple odlucio da odbaci tako bitnu stvar koju PC korisnici nemaju a zove se Target mode?
Glossy ekran - dragi mili boze, kad budem hteo da se ogledam oticicu u kupatilo i pogledacu se ko covek u ogledalo.
Da ne spominjem nedostatak BluRay-a koji je bio logicnije resenje za novu liniju Mac notebookova od klasicnog SuperDrive-a.

Sve u svemu - truba. I tako ce i biti sve dok im bude vazniji izgled od svega ostalog, zato je i ubacen glossy ekran jer to je shatro *cool*. Nadam se da ce 17" model imati normalan disk koji ce se vrteti na 7200 rpm (ili bar SSD od 128 GB), NORMALAN ekran, vise USB portova, BluRay i FW. Tek u tom slucaju mogu da razmatram upgrade mog MacBook Pro-a.

Poslednja izmena:
Ne kapiram ovo...

Ko jos koristi BT misa?

Ja na firminom Lenovo T61 koristim Microsoft Wireless Notebook Presenter Mouse 8000, na MacBook Pro koristim Logitech V470, a na Media Center PC-ju imam Wireless Entertainment Desktop 7000. Svi misevi su bluetooth. Ako laptop ima u sebi integrisan Bluetooth, bolje je koristiti BT mis, jer nemas bazu i ne zauzimas USB port. Smaranje manje - nosis samo mis sa sobom i ne razmisljas o USB risiveru. Ne vidim nikakvu razliku u funckionalnosti, naprotiv Bluetooth ima veci domet i manje mu smetaju razno-razne prepreke. Jedino je, eventualno, autonomija kraca, ali koja je razlika, da li baterija traje 3 ili 6 meseci...

Sada nedostaje Target mode, itekako potreban i koristan? Meni je 2 puta spasao zivot i gomilu truda i nerviranja. Otkud to da se odjednom Apple odlucio da odbaci tako bitnu stvar koju PC korisnici nemaju a zove se Target mode?

Target mode postoji i dalje i koristi se preko ethernet prikljucka - Mac se sada vidi kao network drajv, tako da je sadrzaj sada moguce citati i na Win i na Mac masini. Do sada iz nekog razloga, Mac u Firewire target modu nije radio na PC-ju - ne zbog filesistema (to resava Macdrive), nego je postojao neki problem sa drajverima. Target drajv se video do prvog reseta, nakon toga se pojavi onaj glupi uzvicnik u device manageru i cao. I naravno: ethernet port imaju sve masine, a Firewire je bio jako redak na PC-ju. Dakle, disk target mode i dalje postoji. Ne opravdavam to sto su izbacili Firewire - posebno sto imam par externih firewire uredjaja sa bekapovanim podacima.

Nadam se da ce 17" model imati normalan disk koji ce se vrteti na 7200 rpm (ili bar SSD od 128 GB), NORMALAN ekran, vise USB portova, BluRay i FW. Tek u tom slucaju mogu da razmatram upgrade mog MacBook Pro-a.

Hard disk od 7200 je besmileno da stavljaju kao standard - previse utice na autonomiju, buku, grejanje, vibracije...SSD je prava stvar: meni je u MacBook Pro trenutno Intel SSD X25-E (Enterprise verzija). Baterija traje sat vremena duze, a masina otvara menije i prozore instant. Doduse u pitanju je enterprise SSD koji cita brzinom od 250 MB/s (tacnije oko 262 MB/s, ako je verovati HDD Tach-u 🙂 ). Nadam se da ce SSD sto pre postati standard, makar u tom high-end segmentu. Ovo je najbolji upgrade do sada (jos dva takva u RAID0 🙂 )

Poslednja izmena:
Izgleda da je trenutno najpametnija opcija uzimanje nekog MBP iz sada već prethodne generacije. Samo što ta generacija ima problem sa grafikama... :wall::wall:

Nego, zna li neko da li je nV8600GT u MBP mašinama MXM ili nije, tj. da li je moguće izvršiti njenu zamjenu (sa npr. nV8800GS koja dolazi kao doplata u 24" iMac-u)?

Zalemljen je na ploci, kao i CPU. Cak i da zamenis grafiku, ostaje ti poblem drajvera - koja je poenta praviti Hackintosh na pravom Mac-u 🙂

Poslednja izmena:
Ja na firminom Lenovo T61 koristim Microsoft Wireless Notebook Presenter Mouse 8000, na MacBook Pro koristim Logitech V470, a na Media Center PC-ju imam Wireless Entertainment Desktop 7000. Svi misevi su bluetooth. Ako laptop ima u sebi integrisan Bluetooth, bolje je koristiti BT mis, jer nemas bazu i ne zauzimas USB port. Smaranje manje - nosis samo mis sa sobom i ne razmisljas o USB risiveru. Ne vidim nikakvu razliku u funckionalnosti, naprotiv Bluetooth ima veci domet i manje mu smetaju razno-razne prepreke. Jedino je, eventualno, autonomija kraca, ali koja je razlika, da li baterija traje 3 ili 6 meseci...

Milan je mislio prevashodno na Apple misa ali svejedno kad smo krenuli da pricamo o misevima, boli me glava svaki put kad bocnem nekog misa. Zasto? Zbog problema sa akceleracijom koji definitivno postoji i to niko ne moze da ospori.
Nemam ja nista protiv ergonomskog i normalnog misa, koji sluzi za rad a ne za glupiranje, pa makar on radio i preko BT-a. Medjutim, kada sam umesto sapuna stavio Logitech misa nasao sam se u cudu (akceleracija). Situacija ni sa MS misevima nije bolja (u Tigru je bila katastrofa, u Leopardu je svakako bolje ali i dalje imam problema).

Target mode postoji i dalje i koristi se preko ethernet prikljucka - Mac se sada vidi kao network drajv, tako da je sadrzaj sada moguce citati i na Win i na Mac masini. Do sada iz nekog razloga, Mac u Firewire target modu nije radio na PC-ju - ne zbog filesistema (to resava Macdrive), nego je postojao neki problem sa drajverima. Target drajv se video do prvog reseta, nakon toga se pojavi onaj glupi uzvicnik u device manageru i cao. I naravno: ethernet port imaju sve masine, a Firewire je bio jako redak na PC-ju. Dakle, disk target mode i dalje postoji. Ne opravdavam to sto su izbacili Firewire - posebno sto imam par externih firewire uredjaja sa bekapovanim podacima.

Ovo nisam znao, dobro je da i dalje postoji. Naravno to opet ne opravdava izbacivanje FW-a koji je itekako potreban.

Hard disk od 7200 je besmileno da stavljaju kao standard - previse utice na autonomiju, buku, grejanje, vibracije...SSD je prava stvar: meni je u MacBook Pro trenutno Intel SSD X25-E (Enterprise verzija). Baterija traje sat vremena duze, a masina otvara menije i prozore instant. Doduse u pitanju je enterprise SSD koji cita brzinom od 250 MB/s (tacnije oko 262 MB/s, ako je verovati HDD Tach-u 🙂 ).

Iskreno me bas briga za autonomiju kad mi stalno stoji na stolu prikacen na struju. Mene strasno nervira tromost i sporost Leoparda pogotovo u *kljucnim* trenucima kada mi je vazno da sve radi jako brzo. A onda kad krene da stekce i da koci dodje mi da se roknem 😡
E taj SSD bih voleo da posedujem 😀 svakako bi za jednu masinu kao sto je MBP (te klase) kvalitetan SSD bio must have. Meni je logicno za ocekivati od Apple-a da urade tako nesto kada je 17" verzija u pitanju.
A mozda i ne bude 17" verzije ili mozda bude ista kao i ovaj krsic.

Poslednja izmena:
Milan je mislio prevashodno na Apple misa ali svejedno kad smo krenuli da pricamo o misevima, boli me glava svaki put kad bocnem nekog misa. Zasto? Zbog problema sa akceleracijom koji definitivno postoji i to niko ne moze da ospori.
Nemam ja nista protiv ergonomskog i normalnog misa, koji sluzi za rad a ne za glupiranje, pa makar on radio i preko BT-a. Medjutim, kada sam umesto sapuna stavio Logitech misa nasao sam se u cudu (akceleracija). Situacija ni sa MS misevima nije bolja (u Tigru je bila katastrofa, u Leopardu je svakako bolje ali i dalje imam problema).

Hm, akceleracija je druga tema i svakako da nema veze sa USB portovima i Bluetooth-om. Enivej, postoji gomila programcica koji mogu da srede akceleraciju da bude manje-vise OK. Mada, meni je OK i akcelercija koju podesi Logitech Control Center za Mac, a koliko se secam Microsoft-ov drajver za Mac je podesi da bude kao na Win-u. Samo instaliraj drajvere 🙂

Been there, done that.... i nije to to.

Nazad
Vrh Dno