Šta je novo?

Novi mac lineup!

:wc:

Jednostavno ne znam šta drugo da kažem...

Veselo, i nova Cinema je glossy - ovo je consumer elektronika, nema vise veze sa profi kompovima... A i izgleda kao bilo koji drugi Dell ili HP monitor te klase.

apple-laptop-event-067.jpg

Poslednja izmena:
Jedina eventualno pozitivna stvar je novi MacBook... Dobio je aluminijum (ekran mu je i ranije bio trash, tako da ga novi trash ekran ne pogadja mnogo), dobio je backlit itd...

Ali bolje mat trash nego glossy, ovako preko dana sednes u gradu u kafe i WiFi ti ne znaci nista, jer od svetla ne vidis nista iza stakla na ekranu 😀

Pa, MacBook ionako nije nikada imao mat ni kao opciju, tako da mu dodje isto - bedak je da novi Pro koji ima jos veci ekran dolazi samo sa glossy povrsinom... Ili jos gore 24" cinema koja je glossy.

ima li negde slika nove Cineme?

Uzas...
stvarno lose izgleda.
Kapiram da ce prethodna generacija da ostane na ceni zbog nekih prednosti. Mada hardwerski novi mac je bas jak.

Nadam se da ovo sto je delimir naveo za snow leopard nece biti tacno!

U sustini nema vise MacBook-a ovo je sada 13" MacBook Pro 🙂 a i cijena je primerena.

p.s. mada kad bolje pogledam, pitam se da nije obrnuto, da nema vise Pro-a 🙁

Poslednja izmena:
11:01AM Q: Concern about the glossy screens. Are you going to offer another option?
A: Steve: We're going all glass -- we won't offer another version. Phil: You offset the reflection by the brightness, and consumers love it. One of the great things about a notebook is you can turn it however you want!

zanimljivo je kako apple u ime kupaca svojih proizvoda odluci sta je to sto oni zele i shodno tome im ogranici mogucnost izbora. (citaj: nametne im izbor) :/

Valjda ce moci da se bira non-glossy ekran :/

EDIT

Kita sve je Glossy

11:01AM Q: Concern about the glossy screens. Are you going to offer another option?
A: Steve: We're going all glass -- we won't offer another version. Phil: You offset the reflection by the brightness, and consumers love it. One of the great things about a notebook is you can turn it however you want!

Zamislite sledeću situaciju. Kupujete auto ali vam iz ventilacije dopire neki miris koji vam uopšte ne prija. Pitate prodavca može li auto da dođe bez ovog mirisa a on kaže: "Sjajna stvar u automobilima je što imate prozor pa možete da ga otvorite kad god vam zasmeta smrad."

zanimljivo je kako apple u ime kupaca svojih proizvoda odluci sta je to sto oni zele i shodno tome im ogranici mogucnost izbora. (citaj: nametne im izbor) :/
Kako je krenulo ovo sa sjajnim ekranima, pitanje je da li će mo dogodine uopšte moći da kupimo monitor koji nije glossy.

Poslednja izmena:
Greota, a ima sam neki mac u malom mozgu, kao potencijalnu zelju, medjutim sad jok... Bash su bulja 🙂

Ma glupost svoje vrste... Jel se isto i Cinema ili iMac mogu po potrebi okretati, ako nam smeta refleksija? Ustvari, umesto da Apple stavi normalan LCD pravicemo razmestaj po kuci u zavisnosti od doba dana i ugla pod kojim svetlost pada na radni sto...

Ovde nesto debelo nije uredu!

apple-laptop-event-028.jpg

performance-callofduty20081014.png

Ovde se neki brojevi debelo ne slazu jer ispada da je 9600GT sporiji od 8600GT sto je nemoguce!

Slažem se sa vašim negativnim reakcijama. Prvo izjednačiti MB i MBP (men-bear-pig 🙂), je totalno besmisleno. Jednom dižeš, a drugom spuštaš rejting. Drugo, PC notebookovi u pro klasi i dalje imaju ne-glossy ekrane. Evo na test stižu novi Lifebook S kompovi, pa Latitude - svi oni imaju hi-res ekrane koji su jako dobri, a nisu nimalo glossy. Ja nisam mogao da verujem kad sam video ekran novih 16:9 Acer-a. Kad su isključeni imaju neku svetlo zelenu boju i fino se ogledaš u njima, a Apple je morao da ugradi staklo preko ekrana!? Pa ja sam pljuvao svaki Neovo monitor zato što imaju zaštitno staklo napred, a i to staklo je bilo blago matirano (peskirano, šta li) s prednje strane, nije bilo totalno ispolirano. Ovo je totalni treš. Što reče Delimir, iPod Classic i iPhone ostadoše najbolji proizvodi (mada, zaboravismo na Mac Pro, on bi trebalo da je još uvek dobar, ali sa starim Cinemama, ova nova ne znam kome je namenjena)- LED backlit, i onda stave staklo preko??!?? Pa bre, Iyaama, LaCie, NEC, EIZO daju "okvire" koji se montiraju oko ekrana da bi se smanjio odsjaj okoline i naravno pet slojeva anti-glare-a, a Apple stavi staklo. Dokazali su da su stil-masteri, dizajn pa 10 praznih mesta, pa sve ostalo... i iPhone su morali da sjeb.u u drugoj generaciji. Ugrade glossy plastiku iza umesto mat aluminijuma...

Statore, na prvoj slici ti je poređenje na relaciji 8600GT - 9400M... A na drugoj je poređenje 9400M i 9600GT, koliko sam ja shvatio...

Koliko ja vidim, nova Cinema sam prati i proširuje ponudu vezanu za MacBook, nikako za MacBookPro. Glossy ekrani su nešto što svi izbjegavaju, a nova Cinema prati dizajn MB-a... Uostalom, to je samo jedan ekran. ACD ima 3 modela - 20, 23 i 30 za profesionalce, koji svime odskaču od MB glossy trenda. Očigledno je bila potreba za ovakvim monitorom, inače ga Apple ne bi napravio...

Ako Apple ne postupi kao sa transparentnim menu barom u prvim verzijama leoparda moze da bude debelo negodovanje...
PS
Gde nam se denu Kovac 😀

Losing my religion 🙂
kako i ne bi... NV chipset+GPu=manje para Intelu

HDMI/HDCP out DisplayPort IN = manje para Intelu (http://www.theinquirer.net/en/inquirer/news/2006/10/25/intel-gets-all-the-hdcp-money)
😛

A jos kad se na pricu nakaleme letosnje price o Appleovoj orijentaciji na sopstvene PA-Semi RISC chipove u domenu "dzepne galanterije"... eto jos razloga za gubljenje religije 😉

On a serious note: Apple bre prodaje galanteriju i o oko toga smo se mi jos u stara dobra vremena slozili... ovo je samo jos jedan iskorak dalje u "servisiranju" tog konzumerskog poriva za "glatkim i sjajnim", ma sta da je u pitanju...

A sto se tice 'vidije uveren sam da su oni debele pare dali Jobsu kako za ubacivanje tih chipseta, tako i za one grafikone sa keynotea u kojima je "Intel" (bez osvrtanja na HW spec) zabijen na dno skale!

1. Glossy ekrani su njesra
2. Steve Jobs je postao njesra cim kaze da ljudi vole glossy
3. Osvetljenjem se neutralise glossy? How yes no... znaci brightness i kontrast napucan do koske tako da displej zraci gamma zrake ili mrkli mrak u prostoriji -- kako god okrenes odlican recept za pravljenje zombija od korisnika
4. Sve, sve, ali samo 2x USB port?!? Džizas!!!
5. 15.4" ekran?!? Aaaaaaa!!! Dokle vise?
6. NVIDIA crapfest?!? Valjda su "novi" stari preimenovani delovi ispravni...
7. Nema Blu-Ray (makar citac)?!? Strasno!

neko uziva u svom sonyju 😀

Mogu da se složim sa većinom iznetog ovde, iako sam (bio do sada), apple-like korisnik.
Mislim da je ovaj upgrade book linije do sada najgori, što samo govori gomila drvlja i kamenja upućenih prema Apple-u od strane ljudi koji su ih do juče "branili".
Dakle:
1. Glossy ekran - katastrofa, potpuno nepraktičan na book seriji (na Cinema displejima još i može nekako da prođe - okrenu se leđa prema izvoru svetlosti)
2. 2xUSB - katastrofa na kvadrat - ja koji imam mini sa 4 USB-a moram da koristim HUB, mogu da zamislim buduće srećne korisnike novih book-ova
3. FireWire400 - aha, kako da ne😡 Koji će vam 400, ionako ima pregršt ostalih ulaza za periferiju.
3. Mini Display port - dokle više. HDMI? Aha, malo sutra.
4. Crna, Air-like tastatura - bezveze, odvratna je
5. SuperDrive - dokle višeeeeeeeeeeeee!!!! Mogao je bar Combo, ako ne i Blu-Ray rezač.
Definitivno bih, da kupujem, uzeo prethodnu generaciju book-ova.

Statore, na prvoj slici ti je poređenje na relaciji 8600GT - 9400M... A na drugoj je poređenje 9400M i 9600GT, koliko sam ja shvatio...

Da naravno i ispada da je 9600GT sporija od 8600GT.
Necu nista da misliom o ovim novim modelima dok ga ne vidim uzivo.

Poslednja izmena:
kako i ne bi... NV chipset+GPu=manje para Intelu

HDMI/HDCP out DisplayPort IN = manje para Intelu (http://www.theinquirer.net/en/inquirer/news/2006/10/25/intel-gets-all-the-hdcp-money)
😛

A jos kad se na pricu nakaleme letosnje price o Appleovoj orijentaciji na sopstvene PA-Semi RISC chipove u domenu "dzepne galanterije"... eto jos razloga za gubljenje religije 😉

On a serious note: Apple bre prodaje galanteriju i o oko toga smo se mi jos u stara dobra vremena slozili... ovo je samo jos jedan iskorak dalje u "servisiranju" tog konzumerskog poriva za "glatkim i sjajnim", ma sta da je u pitanju...

A sto se tice 'vidije uveren sam da su oni debele pare dali Jobsu kako za ubacivanje tih chipseta, tako i za one grafikone sa keynotea u kojima je "Intel" (bez osvrtanja na HW spec) zabijen na dno skale!

Nemam uopste problem sa time sto je unutra nVidia, dok god nije ATI 🙂

Salu na stranu, jednostavno necu da me Phil Shiler i Steva ubedjuju kako mogu malo da okrenem MacBook Pro, ako mi smeta refleksija. Ovo je otislo predaleko, taj njihov marketing je postao alternativa zdravom razumu 🙂

Performanse mi nisu toliko bitne, ali ovo svakako jeste. Jednostavno, nemoguce je raditi na ekranu koji ima glossy finish. To je pocetak i kraj price sto se mene tice, kada je novi MBP u pitanju.

Ako se na to doda vizeulno nazadovanje (subjektivna kategorija) nove serije MBP onda je to dovoljan razlog da ne kupim novi MBP, iako sam planirao da ga donesem iz Vegasa u januaru.

Najveca prednost ispade ono kuciste "iz jednog dela"... Koga briga za to sto MBP ima kuciste a la "Lada Niva". Ne vidim u cemu se ogleda specificnost tog kucista. Tako je bilo i do sada, samo sto je donji deo kucista bio izliven iz jednog dela, a sada je gornji deo izliven iz jednog dela.

Sto se nove Cineme tice, ona ima samo Display Port i pored toga ima u sebi ugradjen adapter za MBP. Sta je sledece za ocekivati - da MacPro proglase za discontinued proizvod. Mada, mozda i ima smisla, ako se ima u vidu da Adobe u CS4 uopste nije ni podrzao Apple kako treba, ako se pod podrskom ne podrzaumeva multi-touch touch pad support.

U vreme kada su svi ugradili HDMI svuda i kada LCT televizori dolaze sa po 4-5 HMDI ulaza, Apple isporuci masinu sa Display Portom... Previse ****** iz Apple-a u poslednje vreme, a sve je pocelo sa transaparentnim manu barom u Leopardu 🙂

Nadam se da ce novi Windows 7 biti dobar OS, to je jedina nada 🙂

Poslednja izmena:
Refurb Store for those disappointed with yesterday's announcements - Lionel - 07:28:39

If you absolutely need a MacBook equipped with Firewire, or a MacBook Pro with a matte screen, the only solution is to go to the Refurb in the next days.
Attention however, keep in mind that the store still proposes white MacBook 2,1 GHz equipped with a Superdrive for 949€. Do not buy a refurb machine that has similar characteristics.
The same applies or almost for the MacBook Pro. Ensure that the machine that you choose has a matte screen. It is either noted in the short description, or in longer.

http://www.hardmac.com/news/2008-10-15/#9018

Gde nam se denu Kovac 😀

otisao covek na odmor! 😛

Nadam se da ce novi Windows 7 biti dobar OS, to je jedina nada 🙂

:zgran:
no comment.

Koja je ovo serija i model?

hp pavilion dv2600 verve

edit: a, da, glupost oko switchovanja izmedju diskretne i integrisane graficke - engadget:

We just spent some quality time with the dual-graphics VAIO Z, so when we heard that the new MacBook Pros had a similar two-chip layout, we assumed switching from the integrated NVIDIA 9400M to the discrete 9600M GT would be just as easy -- it's just a switch on the Sony that can be flipped anytime. Too bad that's not the case: according to a recently-posted Apple support document, switching graphics modes requires a trip to System Preferences and then a logout. Sure, it's slightly better than a total restart, but it's still a huge pain in the ass, and one we just don't understand -- if Sony can get Vista to handle it without issue, Apple should be able to get their own OS to deal.

Poslednja izmena:
Ako Apple ne postupi kao sa transparentnim menu barom u prvim verzijama leoparda moze da bude debelo negodovanje...
PS
Gde nam se denu Kovac 😀

u Cairo/Egypt-u sam pa lovim net okolo jer je u hotelu 50din. minut! 😀 😀

elem, sto se tice novih laptopova glosy je uber ******. srecom pa stare Cineme ostaju, ovaj novi 24" je valjda za cusumere 😀

15" su usrali sa monitorom.
13" sa cenom (kao sto je Delimir vec napisao, cini mi se...)

jedino pozitivno je 4 touch multitrackpad sa software dugmicima (steta sto nisu stavili LCD display na mesto trackpada) - na MacBooku me najvise iritira pozivanje Exposea - sa ovim novi trackpadom su verujem resili to.

i jos jedna pozitivna stvar je sto su strpali dva GPUa sto bi trebalo da znaci da je Apple prilicno uveren da ce koristiti GPU za racunanja (OpenCL)!

- koji su nedostaci DisplayPort-a? u odnosu na HDMI? da li postoji adapter DisplayPort>HDMI?

@audio LCD stvarno zraci gama zrake? anyway, zar oni nemaju "domet" od par cm??

nije mi bas najjasnije zasto je dva USB malo? kad dodjes kuci ubodes jedan USB HUB kabl na koji su nakacene sve periferije, kad si na putu sta kacis? USB externu memoriju (memory stick ili harddisk) i sta jos...?

@audio LCD stvarno zraci gama zrake? anyway, zar oni nemaju "domet" od par cm??

:zgran:

Nije da sam audio ali mislim da se covek shalio, da ima gama zraka imali bi domet 2 metra kroz pun beton 😀 tako da mislim da bi Osama bio prvi kupac za novi Mac 😀
Mac Book Jihad , burn their infidel eyes for the glory of Allah 😛

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno