Šta je novo?

Novi iPod shuffle, iPod touch i iPod nano

Clamaran

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Novi shuffle vraca dugmice i nema nista posebno novo. Poseduje 2 giga memorije. Najinteresantniji od novih plejera sigurno je iPod nano. Oblik je neobican, ima onu kopcu za kais, a mnogo je manji nego ranije. Ima i multitouch ekran i jos neke forice. Zaista je dobro prelazno resenje između iPod toucha i shufflea.

Novi iPod touch je naravno preslikani iPhone 4. Ima sve njegove osobine i maksimum 64 giga memorije. Ali pazite sad - iako kamera moze da snima 720p HD video, za fotke su omogucili samo 0,7 Mpix. Sigurno ce Cydia da iznedri neku jailbreakovanu aplikaciju koja ce da otkljuca kameru u fulu.

Izvor: MobiHobi (ovde su fotke)

Kad je Iphone4 ovoliko para, ne sumnjam da ce i novi touch puno zaostajati u ceni jer ima sve sto i iphone4 osim sms-a i pozivanja...

Novi iTouch ima istu cenu kao i prethodne generacije.
229$ 8gb
299$ 32gb
i cini mi se da je 399$ 64gb.

Pretvori to u evre i dodaj jos malo i to ce biti cene kod nas ;) I iphone4 ima neku normalnu cifru u usa, pa ga kod nas prodaju za 800-900e ;)

Nemam nameru da kupujem u apple prodavnici, naci cu negde na oglasima sigurno neki u super stanju, ili cak nov, neotpakovan za pristojnu cenu. Tako je oduvek bilo sa iPod touchom. ^^

A za iPhone 4 nemam reci, cene kod nas su uzas. Ovo je moje misljenje, ali pre bih se strpio par meseci da sacekam da opadne cena na neki normalan nivo, pa bih onda kupio. Eto 3gs je sad poprilicno pristojan sa cenom. :) Tako sam se jednom zeznuo, pa sam uzeo nokiu 3250 par dana nakon premijere, platio oko 320 eura, i godinu dana kasnije sam je prodao za jedva 100. Od tada vise ne uzimam nista cim se pojavi (bar ne sto se tice gadzeta i slicnih stvari)

iPhone 4 bih uzeo bez razmisljanja, ali sam malo u stisci sa novcem, tako da ce iTouch novi biti sasvim ok. :D

Ako cene budu do 300e za recimo model od 32gb, mozda se i razmislim pa prodam ovaj moj itouch 2g i uzmem ovaj novi... ipak kamera, 720p, wifi n, retina i jos neke novotarije ce dobro doci... :)

Već u oglasima, ko želi da sačeka da čovek donese: iPod touch 4G - 320 evra

Srecom, vratili su se na normalne staze posle onog glupog ispada od prethodnog Shuffle-a.

Nano mi se bas svidja, a touch deluje kao neki spin-off iPhonea, to mi se ne svidja. Da ne kazem mladji i gluplji brat.

Mene jedino sto bi moglo da natera na upgrade je 128GB touch. I ovaj od 64gb koristim 95% vremena za slusanje muzike :)

Novi Ipod nano deluje vrlo interesantno. Navodi se cena od 149 dolara, dakle 150 evra za 8 GB kod nas i to u najboljem slucaju... Kada bi bila ta cena od 150 dolara u dinarskoj protivvrednosti, to bi bila jako dobra kupovina.

Зар није 5. генерација, за исте паре боља куповина? Нови има много опција мање, али ме највише нервира скраћени екран, биће ноћна мора за скроловање песама, за оне који напуне 16GB са 192kbps mp3 песмама, рецимо.

uh ljudi su pricali kako je ovo maltretiranje sa iTunesom gadno, ali da ce biti bas ovoliko..
kupio sam curi ipod touch pa uzeo da vidim kako to funkcionise, napravio neki fejk nalog, kao namestio artwork za par albuma i sl.
prvi problem je sto ne mogu da drag/dropujem videje jer za svaki, kako god da ga konvertujem, pise da ne moze da se pusti na ovom ipodu?
probao sam u mp4, mov, avi.. nista. ako je mov onda ga itunes pusta ali i dalje nece da se prebaci.

druga stvar, sta se dodjavola radi sa slikama? napravio sam folder na kompu, u njega iskopirao 50ak slika i onda taj folder syncovao sa ipodom, uzasno glup nacin, znam, ali nisam skontao neki pametniji. svejedno, posle kad vrtim slike na ipodu, nigde nema opcija da se obrisu?
kad otvorim preko itunesa, takodje ne mogu da nadjem slike da ih brisem.
jos gore, u onom folderu na kompu gde sam stavio slike za prebacivanje, htedoh da ih obrisem odatle jer mi ne trebaju tu, on napravio i po duplikat svake u neki cache subfolder?!

ja se izvinjavam na noob karakteru ovih pitanja, al stvarno sam zbunjen kolicinom budalastina :D
ima li neki normalan fajl menadzer il ista kao razumno za ovu spravu?

iTunes je super i sve to radi samo treba provaliti kako i na koji nacin ;)

isteklo vreme za edit, prvi problem resih tako sto sam prekopirao video uz pomoc CopyTransManagera, i ipod ga bez problema pusta. zasto itunes nece da iskopira, beats me..

taj copytrans deluje i kao mnogo bolje resenje za azuriranje dadoteke mp3ova od nesrecnog toonesa.

drugi problem s fotkama sam isto "resio", tj. skontao da mi nema druge nego da sve promene na fotkama radim na kompu i sinhronizujem promene s ipodom. meni je ovo neobjasnjivo glupo, ne znam prosto kako bih ovo recima objasnio nekom kad bi trebalo :D

edit:

iTunes je super i sve to radi samo treba provaliti kako i na koji nacin ;)

haha ima i u tome istine, samo sto sam prvo pokusao zdravorazumskim nacinima :D

Poslednja izmena:
nazalost kad je apple u pitanju taj zdravorazumski nacin otpisi, dodaj monopolisticki ;)

Kada sam prešao na Meka nikako mi nije u glavu išao njegov sistem za muziku i slike/video, iTunes i iPhoto, međutim rešio sam da mu "dam šansu", seo sam lepo jedan dan, prebacio muzičku biblioteku, poskidao album artove (većinu je našao sam), stavio slike u iPhoto, napravio u iTunes-u nekoliko plejlista, genius mi je napravio odlične liste. Takođe sam serije i filmove lepo "katalogizovao".

Nakon toga mi je "piece of cake" kada radim sinhronizaciju, vrlo je lepo jasno i pregledno šta se prebacuje i kako se sinhronizuje. A "normalan" fajl menadžer u startu nije moguć zbog "sikjuritija" kojima su uljuljkane izdavačke kuće, naime ti imaš svoj iPod i svoj kompjuter sa svojom muzikom. Kada nabodeš taj iPod u drugi komp jedina opcija je brisanje sadržaja i sinhronizacija sa novim. Da sam na mestu izdavačke kuće ni ja ne bih pristao na bilo šta manje od toga. To što su posle napravljeni programčići da ti simuliraju iPod u klasičan fleš to je druga priča. I za iPhone postoji Cydia.

E sad, kad ti na Winu koristiš neke druge programe i u toj si priči a sada ti dođe neko i kaže evo koristi ovaj ultra-mega-giga uređaj ali sve tvoje biblioteke prebacuj u iTunes i zahebavaj se oko sinhronizacije to je već malo igranka ... (opet ponavljam, Mac dolazi sa instaliranim OS-om u kome se već nalaze iTunes i iPhoto (iLife) i kada neko kupuje komp krenuće da koristi te programe pa mu je iPod "logičan sled")

na kraju sve je stvar navike, a hvala onima koji nemaju živaca jer sam zahvaljujući njima kupio sebi i bratu iPod touch za ekstra male pare jer oni jednostavno nisu hteli da se zamlaćuju sa sinhronizacijom, iTunesom i sl. Posle 2 godine akanja iPod toucha (i to je ona prva generacija) ništa mu ne fali, radi ko zmaj, nigde bez njega :D.

Jedino mogu da ti kažem da probaš da se navikneš, nećeš se pokajati. :wave:

ma sta ste se razmahali :p

kontam ja zasto oni to tako, al i dalje mislim da je veliki pain in the ass..

ako nista, bar za nas u srbiji, jer nije meni problem da dam 2$ za aplikaciju, cak je mnogo jednostavnije nego jailbreakovati pa drndati preko cydije, installousa, trazenja aplikacije po rapidsharovima i slicne gluposti, nego kome da dam kad ni nema apple store za nas.

druga stvar je sto smo realno nebitno trziste i sto i da hoce verovatno ne mogu da pokrenu store zbog nasih pametnih zakona, zbog kojih nemamo ni pejpal...

jedini problem koji imam s ovom situacijom je sto ne mogu da syncujem fotke, a ima i ona glupost da se fotke ne mogu brisati sa ipoda, a pametni itunes nece da syncuje samo fotke nego onda trazi i da mi izbrise apps koje sam nabavio jedinim dostupnim 'drugim' putem...

uopste cemu taj sistem za fotografije, pa nisu one kopirajtovane i valjda je normalno da covek dodje kod nekog i kaze 'e prebaci mi fotke od sinoc' ali jok..

Ja imam iPod nano 5G i taj uredjaj mi je promenio zivot, jednostavno player je bolji nego shto sam ga u najlepshim snovima zamishljao, ali koliko god se on meni 5G svidja toliko mi je odbojan 6G. Kontrole na mom ipodu su super i stvarno ne znam shto bi to upropastili prebacujuci se na touchscreen. Pored toga novi nano ce koshtati oko 150-200 dolara, a za te pare ne moze da ima bog zna koliko jaki hardware tako da chisto sumnjam da ce ekran da bude dovoljno brz da ostvari isti komfor kao dosadashnji model.

Probao sam 6G. Brz je, ne bi se Eplu omaklo da izgube komfor u radu. Jedini je problem sto su ga maksimalno osiromasili na polju funkcija. Nema vise videa, video kamere, diktafona, igrica...

Meni je 6g izuzetno praktican zbog trcanja, mrzeo sam shuffle jer nema barema neki displej kao na sansa clip-u, al ovo mi sad savrseno odgovara. Mene je izasao oko 110e, naravno u Usa sam ga kupio u Apple radnji.

Nazad
Vrh Dno