Šta je novo?

Novi iMac-ovi bez CD-DVD-a

Učlanjen(a)
01.06.2008
Poruke
68
Poena
309
Kako se čini, dispeji novih Ajmekova su tanki, kul izgleda, stakla su sa manjom refleksijom... ali bez CD/DVD slota. Da nije prerano? :eyebrows:
 
Nije prerano. Storage odnosno backup se premesta sve vise na cloud ili jeftine terabajtne portabilne diskove, niko vise ne reze nista na DVD, jer su fleske presmesno jeftine, i ja sam koristio DVD drajv samo da bih izvukao podatke sa nekih stairh diskova, ili za instalaciju drajvera za sta takodje moze da posluzi i internet... Za instalacije OS-a moze da posluzi fles, takodje. Ne rezem DL diskove ni za XBOX 360 vise od pola godine od kada sam ga JTAG-ovao. Osim nekih promo materijala koji se dele na DVD-jevima uz nekakve casopise i gluposti... stvarno ne vidim cemu DVD sluzi.

Kada sam hteo da instaliram SSD, naisao sam na problem. Posto su mi 2 SATA konektora na ploci vec bila zauzeta za 2 hard diska, a preostala 3 nedostupni za koriscenje zbog gabarita graficke karte koja ih prekriva, ostao mi je samo 1 u koji je bio uboden DVD drajv, koji sam nakon 5 sekundi razmisljanja ostavio samo da popunjava rupu u kucistu.
 
Nije prerano, ali ne znam čemu insistiranje na tanjem, tanjem, tanjem... kada je to desktop. Ali ok, novi dizajn je tu da služi narednih 3-4-5 godina, kao i stari. Nema šta, moraju i svo to vreme da imaju najbolji dizajn u klasi :)
 
da li stvarno mozhe tanje od ovoga ? :) na trenutak mi nije jasno gde stane klasican HD ...
 
josh samo da se saceka godinu dana , pa da se vidi ima li problem sa prasinom ... ja sam moj iMac zbog istog problema prodao ...
 
ovo bi trebalo da eliminise svu prasinu...

we used an advanced process called full lamination to eliminate a 2-mm gap between the LCD and the glass, something that has never been done on a display this large. Although it may not seem like much, those few millimeters are enough to make images look as if they’re leaping off the glass.

I moze tanje, ali 2040 godine :)

KAKO su ugurali standardne komponente u 5mm ne ide mi u glavu...
 
Poslednja izmena:
Ah, pa onda je razumljivo. Naravno da su za sajt fotografisali iskljucivo pod uglovima gde se ne vidi to zadebljanje. Ali, ipak im treba aplaudirati na ovom savrsenstvu industrijskog dizajna...
 
Ne mislim da je prerano, bar ne za iMac, ne secam se kada sam poslednji put koristio CD/DVD. Secate li se vremena kada je floppy poceo da ispada iz upotrebe?
 
Prerano jeste, prvi problem sa kojim bi se sreo je recimo cd sa sertifikatom za intesin ebanking.

I šta je sa puštanjem BR filmova? :)
 
Poslednja izmena:
Nije prerano. Kome bas treba CD/DVD tu je onaj eksterni drajv pa se moze prikljuciti po potrebi. Ja sam takav kupio za moj MB Air i evo skuplja prasinu koliko ga cesto koristim. Koristio sam ga samo kada sam instalirao Win7 na VM i kada sam rezao pesme za cd u automobilu (mada i on ima USB ulaz pa moze i flash na njega sto je cini mi se bolje resenje).

Sigurno ce od sledece godine i MB Pro Retina (ova 2 modela sa retina grafikom) biti jedini MB Pro a oni sa cd/dvd ce biti izbaceni.
 
Jest, retko i ja koristim cd, sveka nekoliko puta u godini. Ali ipak, mislim da kad posluži – posluži. Jer Ajmek je stoni računar, mogu više da zamislim takav korak za sve laptopove. Što neko reče, šta sa DVD filmovima npr? Ili ako hoću da režem audio cd ili šalješ nekome video, hoćeš da napraviš nepovratnu kopiju... Možda je ipak trebalo ostaviti za onu tamo generaciju. :d
 
da li stvarno mozhe tanje od ovoga ? :) na trenutak mi nije jasno gde stane klasican HD ...

Tanak je po ivicama (gde je uglavnom crni okvir ekrana), kako se ide ka nosacu solidno je deblji - skoro kao i stari. Pre bi se moglo reci - inteligentniji dizajn i dobra odluka da se izbaci ta nesretna optika koja ionako nije ni radila kod iMac-a kako treba :)

Sama ploca MBA/MBP je jako mala, a ovo su slicne komponente tako da nije neko iznenadjenje kako su to sve napakovali u (u poredjenju sa MBA/MBP) gigantsko kuciste 21"-ice ili 27"-ice.

phil-demos-the-imac.jpg

2012-10-23imac_copy_medium.jpg
 
Poslednja izmena:
Meni se na svakom racunaru pokvario CD drajv, tako da je mozda i bolje kupiti eksterni drajv koji se moze samostalno zameniti ili popraviti. Sto se tice videa, danasnjih dana posaljes link ka torrentu ;) moze i samo IMDB link ;)
 
Jest, retko i ja koristim cd, sveka nekoliko puta u godini. Ali ipak, mislim da kad posluži – posluži. Jer Ajmek je stoni računar, mogu više da zamislim takav korak za sve laptopove. Što neko reče, šta sa DVD filmovima npr? Ili ako hoću da režem audio cd ili šalješ nekome video, hoćeš da napraviš nepovratnu kopiju... Možda je ipak trebalo ostaviti za onu tamo generaciju. :d
Tako te tera da kupiš eksterni USB, ako ti treba. Rešenje gotovu uvek postoji i gotovo uvek treba da se dodatno plati :)
 
Prerano jeste, prvi problem sa kojim bi se sreo je recimo cd sa sertifikatom za intesin ebanking.

I šta je sa puštanjem BR filmova? :)

Uzmes u komercijalnoj usb :D

Ma mislim da je super sto su izbacili optiku, ja sam to uradio jos pre 4 godine. Rikno mi dvd i bacio ga u kantu fazon kupicu novi kad mi bude zatrebalo. I nije.
 
I ja sam pre godinu dana izbacio SD iz MBP i stavio caddy sa HDD-om, a SD ćušnuo u USB enclosure.
Ne znam koliko sam ga puta prikačio, ali uglavnom skuplja prašinu.
Izbacivanje SD je pametan potez, ali me dalja integracija ne veseli, s obzirom da je pitanje da li će npr. i dalje moći da se zameni/doda memorija u iMac-u?
Takođe su mogli da ostave opciju dodavanja još jednog HDD-a/SSD-a, sa mogućnošću da se spregnu u RAID.
Ali sve u svemu ovo je logičan potez i drago mi je što ipak nisu skroz odustali od desktop mašina, s obzirom da je MacPro ostao potpuno u zapećku.
 
Mala mašina pod nazivom iMac 21.5 može da se konfiguriše prilikom poručivanja sa 16 GB RAM-a i to je to. Na velikoj mašini su ostavljena 4 korisniku dostupna RAm slota, pa popunjavajte do 32 GB kako hoćete...
 
Nije prerano.

Pre 2 godine mi je riknuo DVD na laptopu, kupio sam externi DVD i mozda mi je jednom zatrebao do sada.
Bacene pare.
 
Prerano je, bar na desktopu.

Redovno snimam muziku za kola, crtaće bratovljevim klincima, familiji filmove da gledaju na DVD plejeru itd. itd. Češće koristim rezač nego štampač. Možda je štampač izlišan jer ga ne koristim potreban broj puta u toku dana, nedelje, meseca,...?

Interni rezač je 15 evra, spoljašnji je duplo. 15 evra nije ni puno, a opet, zašto da platiš duplo? Mesta u kućištu ima, u laptopovima je postalo moderno da nema, a ovaj Mek je desktop? Šta palamrse, to je najjevtinija komponenta posle miša i tastature (kod Apple nije :D).
 
Poslednja izmena:
U Srbiji je prerano. U razvijenom svetu gde svaki televizor ima USB port i gde svako ima USB flash, DVD je totalno out.

Skoro da nisam koristio DVD drajv zadnjih 4 godine, ove godine nijednom.
 
Nadam se da će ovo još više ubrzati smrt optičkih drajvova. Što se mene tiče, pametan potez!
 
Ne na iMac, njega i nemam.
Još dok je banking bio samo za vindozu na njoj sam držao samo image.
Nikad nisam znao gde mi je disk, pa ga tražim po pola sata.
Ovako image, i teraj.
 
Nije prerano, ali ne znam čemu insistiranje na tanjem, tanjem, tanjem... kada je to desktop.

Ni meni nije jasno, ali na prezentaciji su ga snimali tako da se uopste ne vidi da je u centralnom delu ostao gotovo iste debljine. Samo se na nekoliko sekundi vidi kada ga okrece kolika je debljina zaista, a i to se trudio da sto brze odradi. Opet isto mesta na stolu zauzima, ali da lepo izgleda to je tacno. Do duse samo ako se gleda sa strane :) i to ne bas sasvim sa strane:) Ako se gleda od napred, izgleda potpuno isto.

Ogromne mane po meni su: nemogucnost (bar ne jednostavna i da ne ponistava garanciju) zamene ona 2 x 4GB modula RAM-a na 21.5" modelu i HDD na 5400rpm (nadam se da nije 2.5" unutra).

DVD mi treba krastavac… Ne cesto, ali kada moram da narezem muziku za auto Radio/CD koji nema USB. Za ostalo se ne secam kada sam ga koristio.

Problem prasine bi trebalo da je resen na novije proizvedenim Mid-2011 modelima, takodje i na onima koji su menjali ekrane u poslednjih 6-9 mesci u garantnom roku. Kod mene vec nekih 6-7 meseci posle zamene nema nista od prasine i tamnih fleka.

Mada poznavajuci Apple verujem da su ovde nesto drugo za______ …
 
Kad su već izbacili DVD mogli su barem da otovore neki USB slot sa strane. Koli boli ćoše za 5mm ivicu kad mora da se drnda da bi ubacio neki usb uređaj u slot pozadi.
 
Ja nemam nikakvu optiku na PC nekoliko godina. Samo fizicki stoji u kucistu bez ikakvih kablova i konektora. Kome to jos treba. Kad moze amiga da se koristi bez disk drajva zadnjih par godina onda moze i bilo koji drugi komp bez CD/DVD-a.
 
Nazad
Vrh Dno