Šta je novo?

Novi HTPC? Raspberry Pi

Чекај, платим дебитном и стиже на кућну адресу?

Da, platis debitnom ako sa tvojom mozes da placas na internetu...
Doduse, ja sam "stao u red" za ovo cudo jos pre par meseci. Pogledaj prethodne postove. Ima niska firma koja kupuje od farnela, pa vidi da li mozes od njih da kupis bez interneta i cuda...

znaci klasicno narucivanje sa neta. zbunio sam se sa onim rs online, mislio sam da je neki nas sajt. ja sam se davno registrovao na farnel tj element14 ali nema jos nikakvog mejla. ako bude, slaba su mi iskustva sa takvom kupovinom (do sada sam jednom narucio nesto sa dealextreme, pre 20ak dana i jos cekam), koje su sanse da nas postari ili carinici pokradu? mislim na sam uredjaj.

Meni su slali i preorder sa farnela. 39 funti, pa sam odustao od njih.

Sto se tice nase poste, ja 3x nisam dobio sitnice iz Kine, a sve vrednije stvari iz Evrope i Amerike jesam.
Moje skromno iskustvo kaze: sa Kinezima iskljucivo preko ebaya jer ako ti nesto ne stigne, nece da daju refund. Ja se 4 meseca natezem sa njima. Imao sam i broj za pracenje, ali se prave blesavi.

Allied Electronics & RS Components
ili kod Farnela.
Samo je problem što moraš prvo da se registruješ, pa da čekaš par meseci i na kraju kad platiš da sačekaš dva meseca da ti stigne :d
link za registraciju
Hvala! Registrovao sam se na sva tri pa ko bude brži.
Na RS je jedina opcija za zemlju UK, al to valjda ne bi trebalo da ima veze sa kupovinom.

Sto ga "nahvalise" :-D

Nadam se da ce ipak raditi dobro kao media plejer..

eo ga i na naslovnoj :D

9cAnfi6W.jpg

Ko ima Raspberry Pi, da li bi mogao da napise neke utiske? Kako radi, da li je dobar za multimedija centar i slicno? Stigao je i meni mail pre neki dan da mogu da ga porucim (stize za 12 nedelja :S), pa razmisljam.

ja sam odustao. posto mi takav uredjaj treba prvenstveno ili samo za konzumaciju zabave mislim da ce mi bolji pazar biti neki od android "mini pc" uredjaja upakovanih u gabarit veceg usb flesa. sacekacu jos malo da padne cena i neki od tih bice moj. prednost ovih nad RP? ne treba punjac ukoliko ima usb na tv od 500mA (to jos moram da proverim) i odlicna full hd reprodukcija tj za ovo za sta meni treba, net i filmovi, rade ko doha dok vidim da pi zna da malo jace zastuca. (da, i na ove uredjaje ide linux)

I ja sam se dvoumio i dosao do istog zakljucka. Za sada su ti Android 4.0 MiniPC bolji izbor za zabavu i multimediju.

Takodje su i skuplji, a specifikacije su takve da je nešto dodato, nešto oduzeto u odnosu na Pi.

Btw, kome je Android neophodan - ICS na Pi

Poslednja izmena:
Pa jesu skuplji. Krecu se od 50 do 75$. Ali su i dosta sposobniji. Koliko para, toliko muzike. :)
I ja cu sacekati da malo padnu cene, da se vidi koji su pouzdani, itd.

Malina je projektovana u GB a pravi se u nekoj No name Kineskoj fabrici. Ima tu dosta mana, ko je sve dobro proucio na njihovom sajtu, videce da su pola ovih komentara sa pocetka Budalastina. Uredjaj koji je sisten on chip i ima preko procesora zalemljenu Memoriju !!! Nema GPU a sto se tice video nisu hteli da plate Licence pa ce biti dostupno samo par hardverskih Codeca. Firmu inace vode Muz i Zena , cist amaterizam, cak se i vode kao neka neprofitna organizacija.

Dok dodje u Srbiju Malina kosta oko 40 $, za 48 $ sa postarinom Kinezi nude par puta bolju "masinu". Telechips TCC8925 Cortex A5 na 1 GHZ, Android 4, 512 MB ram, 4gb flash. Ima WiFI, 2 usb-a od toga jedan OTG za misa i tastaturu i HDMI. Sve to u Kucistu a ne gola stampa i tezine 25 grama.

Ima naravno i drugih modela koji su jos jaci ali ovaj je po ceni najblizi Malini , a bar duplo jaci i bolji. Malina je dobra kao ideja , sve ostalo joj je minus.

Samo jedna ispravka, Pi ima GPU, jer je SoC Broadcom BCM2835 koji ima VideoCore IV endžin, a koji se pokazao kao potpuno sposoban da glatko dekodira veliki broj različitih kodeka, što se vidi iz primera Nokije 808 PV (koja koristi GPU sa istim endžinom).

Usput, da nije bilo Pi, i dalje bi se nudili suštinski isti mini pisijevi kao što je Cotton Candy za 200 dolara.

Da, ima GPU koji nije los. Ali CPU mu je slab.

Slazem se, Pi i jeste pokrenuo lavinu MiniPC-jeva i oborio im cene. Za to, svaka cast.

Malina je projektovana u GB a pravi se u nekoj No name Kineskoj fabrici. Ima tu dosta mana, ko je sve dobro proucio na njihovom sajtu, videce da su pola ovih komentara sa pocetka Budalastina. Uredjaj koji je sisten on chip i ima preko procesora zalemljenu Memoriju !!! Nema GPU a sto se tice video nisu hteli da plate Licence pa ce biti dostupno samo par hardverskih Codeca. Firmu inace vode Muz i Zena , cist amaterizam, cak se i vode kao neka neprofitna organizacija.

Dok dodje u Srbiju Malina kosta oko 40 $, za 48 $ sa postarinom Kinezi nude par puta bolju "masinu". Telechips TCC8925 Cortex A5 na 1 GHZ, Android 4, 512 MB ram, 4gb flash. Ima WiFI, 2 usb-a od toga jedan OTG za misa i tastaturu i HDMI. Sve to u Kucistu a ne gola stampa i tezine 25 grama.

Ima naravno i drugih modela koji su jos jaci ali ovaj je po ceni najblizi Malini , a bar duplo jaci i bolji. Malina je dobra kao ideja , sve ostalo joj je minus.

Malo se informisi pre nego sto pocnes da pljujes po necem za sta nemas nikakvo pravo.
"Muz i zena" su odradili fenomenalan posao i ono za sta je RaspPi napravljen odradjuje savrseno dobro. Ceo projekat je pun pogodak.
Ti lepo kupi sebi brendiranog kineza koji je bez podrske ikakve zajednice pa ces ga koristiti kao dasku za secenje mesa i nista drugo.

Korist od RaspPi je kao sto RazbojNick kaze i to sto su sa njim cene drasticno povucene na dole pa su i jace sprave postale pristupacne i izbor je sve veci i veci:
http://www.techpowerup.com/167550/VIA-s-$49-APC-Listed-for-Pre-Order-Sells-Out.html
http://www.techpowerup.com/169454/V...ded-ARM-Based-Pico-ITX-Board-VIA-VAB-800.html

Gde si ti iz ove moje poruke video pluvanje ??? Sem ako ti RaspPi kao akvizicija nije prirastao srcu, vidis da si se zeznuo pa sad ti i ona tudja pluvacka koja ne postoji ide direktno u oci.

Informisao sam se vise nego ti i to nekoliko puta vise , imao RaspPi u ruci , koristio par dana i video da nije nista narocito. Da li si ga ti video bilo gde osim na YT ili ga preprodajes pa ti opet pljuvacka ide u oci. Dzaba mu GPU kada ga ne koristi i ajde malo se obojica informisite kako su projektovani sistemi na Cipu pa cete videti da to nije klasicni GPU nego Video jedinica , deo cipa koji obradjuje video i skoro nista preko toga.

I sledeca star za koju ocigledno niste culi je da Kineski sistemi zasnovani na A10 procesoru, koji se takodje ugradjuje u ove spravice imaju podrsku zajednice , o kakvoj ce RaspPi moci samo da sanja. Ti i Razbojnick mi cinite zajednicu, koja je plodotvorna. A10 je GNU licencom i ima verovatnu najvecu podrsku zajednice.

Poslednja izmena:
Ja znam za taj A10 AllWinner već dva-tri meseca, ali meni i dalje nije jasno zašto, u temi o HTPC, diskutujemo o tome da je potrebno da GPU bude nešto više od video endžina? Ti si očito promašio poentu sa zahtevom da Pi ili drugi modeli budu nešto više od toga, jer onda postaju AIO klasični računari za sve namene. Ako bih ja kupio Pi ili MiniPC, to će da bude samo sa namerom da bude plejer. Mali-400 GPU koji stavljaju u ove, da ih nazovem, klonove ima jači grafički deo, ali sa aspekta video reprodukcije ima praktično iste kodeke u sebi. Jedna važna stvar koju treba naglasiti jeste da SoC u RPi ima svoj, zaseban VRAM, dok ostali uzimaju deo RAM, makar i 32 MB.

Pošto ICS radi i na 600 MHz ARM11 procesorima (HTC Desire C), ne kapiram kukanje za jačim CPU. Ok, nije loše da se ima, ali ne po svaku cenu. Ono što najviše fali MiniPC modelima jeste ethernet, meni je lično značajniji od WLAN.

Najveća zamerka ide na svega 256 RAM u RPi, ali ***a...

Tako da, ko god razmatra Pi kao plejer, nema potrebe da gleda nešto više. Kome treba računar za još nešto, neka gleda dalje.

Miglia, šta kažeš, taj A10 ima GNU licencu? Vau! Baš GNU licencu?! Ne verujem! A kako se dobija GNU "licenca"? :D

Poslednja izmena:
Odjavljujem se iz dalje polemike. Cela ideja posta je bila da se ukaze na to za malo vise novca postoji i nesto bolje i nista vise od toga. Ko uziva u mocnoj Malini za koju i sami tvorci tvrde da ima snagu na nivou PII , neka im je sa srecom. Onaj Britanac, meni lici kao da pokusava da postane neki novi Stiv Jobs, tvrdi da je cela ideja projekta da Deca programiraju , ne pominje nikakav HTPC i slicne stvari.

A GNU licenca se daje a ne dobija. Vlasnik autorskih prava pod odredjenim uslovima dozvoljava modifikovanje svog Softvera ili Hardvera, zavisno na sta se konkretno licenca odnosi. Kod maline o tome nema ni govora, pa sve modifikacije su u sustini ilegalne. Ako su vlasnici platili licencu za 2 Codeca a, neko omoguci 5 radi se o ilegalnoj aktivnosti.

I dalje ovaj Pi za moj ukus ima nedovoljno ram memorije a i cpu je prilicno slab...nije projektovan za sve..

Svi mašite poentu. PI je projektovan da bude jeftina sprava za klince, kako bi počeli da uče o računarima i programiranju. E, sad, što može da se koristi i za druge stvari to je plus, ali to mu nije nikako namena. Kvalitet je u skladu sa projektovanom cenom, ni manje ni više.

Meni stigao pre oko 2 nedelje, tačno pred more, nisam uopšte stigao da ga isprobam, i sad imam nekih obaveza pa ću verovatno tek krajem nedelje da se igram. Koji sistem da stavim? Oficijelni ili ima nešto zanimljivije?

Nazad
Vrh Dno