Ćale je danas konačno dobio ovu "Saturn" Android igračku od kase po koju je originalno išao do firme 29. i 30. aprila. Ni jedna od 9 kasa nisu radile do 04. , 05. maja a posle su problem pravile ćaletova i još jedna dok nisu skontali da su bezbednosni elementi greškom vezani za neku sasvim drugu firmu...
Još je samo falilo da su ostavili njemu / meni / nama da kasu aktiviramo od nule sve... Doneo ćale kasu i naravno pojma nema šta treba da se uradi i stigla kasa u kutiji i koverta u kojoj je bio preuzet taj bezbednosni element. Znači nigde ni informacije koja je adresa do "Cloud" portala, koji su login podaci za taj đavo.. PIN nažvrljan na koverti od BE, a na kutiji od kase neko hemijskom napisao "A8@" i "8"

ni šta je to ni čemu služi / gde se koristi.
Uputstvo sa MTS sajta spominje 2 default korisnika "admin" i "korisnik"? koji su naravno obrisani sa ove kase. Kasa svaki put kad se reboot-uje Android OS autostartuje neki Pay_štagod app koji izbaci error i nakon toga preko nje se startuje "Device Manager" app koji prikazuje 2 tastera "Send login" in "Send init data" i na tome stoji kasa, nikad ne startuje automatski "FMT Fiscal" app koja je glavna aplikacija za sam rad na kasi.
Iskopao na nekom Youtube video adresu Cloud portala, probao to nažvrljano na kasu kao login podatke i radi. Krenuo da importujem Excel tabelu sa artiklima koja iako je popunjena po uputstvu sa MTS sajta ne importuje podatke kako treba (= ako se ispoštuje napisano da se u ceni koristi tačka kao separator za decimale a ne zarez svi artikli budu importovani sa cenom 0,00 din). Pre toga kad sam kopirao iz PDF usputstva za Excel tabelu ova ćirilična slova za PDV stope bio je i dodatni nevidljivi karakter zbog kojeg nije prolazio import tabele uopšte dok nisam skontao i zamenio sa Find/Replace.
Na kraju kad sam importovao artikle "na Cloud" i sav srećan kao gotov posao ćale kad je krenuo da kuca šta je prodavao prethodnih nekoliko dana odmah već kod 2-3 artikla nabo neispravan artikal sa cenom 0.00 din (i to izbaci grešku sa textom da ne postoji artikal sa tom šifrom, iako postoji očigledno "samo" je cena 0.00 din ), ja nisam skontao da ima takvih artikala kad sam pogledom preleteo listu na kasi... jer sam i detaljnije pregledao na kompu na Cloud portalu pa mi ni na pamet nije palo da može različito stanje da bude na više mesta... a KAO sinhronizuju se
Odem na Cloud portal proverim taj artikal tamo cena ispravna.
Odem na kasi Podešavanja > Proizvodi > sačekam da završi sync sa cloud > proverim tu isti artikal cena ok i cena ista kao na kompu na Cloud portalu.
Posle sync vraćam se na sekciju app gde se kucaju računi i tu u "Proizvodi" cena 0.00 din i dalje. Uradim refresh (pull down sa vrha liste artikala/proizvoda) jok i dalje 0.00 din. Probam logout > login ponovo, jok ne valja cena na XYZ random artikala.
Probam ponovo reboot Android OS. I dalje problem.
Na kraju sam svaki od tih artikala morao na Cloud-u da edit-ujem i da cenu menjam +1 pa -1 dinar i nakon Primeni > Sačuvaj > sync na kasu konačno ispravne cene svuda prikazuje.
Ostalo još samo "test2" artikal koji sam dodavao ručno na kasi da testiram štampanje računa i pokažem matorcima kako se koristi kasa.. njega ima samo u toj lokalnoj? listi proizvoda/artikala a nema ga na Cloud i u Podešavanja > Proizvodi gde se mogu raditi izmene artikala i koji sam posle obrisao na Cloud portalu.
Sad pojma nemam jel sme da se menja taj PIN koji traži pri startovanju app ili ne.. ako ostavim ovaj sa kojom je došao s obzirom kako "dobro" matorci kucaju brojeve na on-screen tastaturi garant će čas posla da promaše 3 puta PIN i zaključaju BE? Da im stavim 4 iste cifre da potencijalno ne bude problema kad ćale 7 puta stisne (sad se 2 cifre ponavljaju u PIN sa kojim je stigla kasa i BE).