Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Pojma nemam. Isto pokusavam da saznam. Da ga je makar prikazalo na kasi, ali u mom slucaju nije pa da ga storniramo izmenimo. Uopste ga nema na kasi registrovanog a na ePorezi portalu prikazan. Neverovatno.
Sada pokusavam da nema mogucnost negde na portalu ePorezi da se stornira ili obrise pa javljam ako uspem.
Ja mislim da je cela poenta da kad jednom nešto ode prema poreskoj da se stvara obaveza. Jedan od načina da se ta obaveza ukloni je da se radi refundacija proizvoda ili usluge al za to je potreban broj fiskalnog računa kao i oni podatci o klijentu broj lične karte / pib ,da bi moglo da se proveri dali je stvarno to vraćeno. Svakako nikako nije trebalo da se dešava da se kase zaglavljuju pa da se kucaju dodatni računi i obaveze za nešto što je već stvorilo obavezu. I svakako nisu smeli da nestanu iz kase, ti računi koji su stvorili obavezu

Poslednja izmena:
Sto se mene tice nismo Poreska i nije nas problem. neka ga rese sami jer su napravili kase i programe kakve su napravili da nema "sive ekonomije" pa neka resavaju taj problem ;)

Ovde su sve šifre koje su vam potrebne
@Mulahmic odakle ti fizicki ako ih nemas na kasi? Ti si onda njih prokucao odstampao i odradio refundaciju?

Hvala za ovo Screenshot_2022-05-07-16-09-10-861_com.google.android.apps.docs.jpg

Ja mislim da je cela poenta da kad jednom nešto ode prema poreskoj da se stvara obaveza. Jedan od načina da se ta obaveza ukloni je da se radi refundacija proizvoda ili usluge al za to je potreban broj fiskalnog računa kao i oni podatci o klijentu broj lične karte / pib ,da bi moglo da se proveri dali je stvarno to vraćeno. Svakako nikako nije trebalo da se dešava da se kase zaglavljuju pa da se kucaju dodatni računi i obaveze za nešto što je već stvorilo obavezu. I svakako nisu smeli da nestanu iz kase, ti računi koji su stvorili obavezu
Sad sam bas proverio opet kasu. Jedan racun koji sam uspeo da izdam postoji, a prva dva nema uopste a na ePorezi uredno stoje. Jos mi samo ostaje da vidim da li knjigovodja ima veca prava od mene na portalu pa da ih on refundira.

Prilozi

• 5.png
    5.png
    1.7 MB · Pregleda: 83
Prilikom refundacije koliko se secam treba da se kuca licna karta.

Prilikom refundacije koliko se secam treba da se kuca licna karta.
Tako bi trebalo, samo ja na kasi te racune, koji se nalaze na poreskoj, nemam. Na portalu ePorezi nemam otvorenu karticu refundacija, moguce zbog privelegija na portalu pa mi jos ostaje da proverim sa knjigovodjom da li on moze da refundira iste.

@Apple Upravo tako! U polju PIB, ako je tako koncipirano, unosiš 20:xxxxxxxxx. Vrati se par postova unazad i vidi šta je napisao @knezz a isto to imaš i u TaxCore uputstvu. Povraćaj obavezno mora da sadrži i podatke kupca. Ako se radi konačna prodaja radi prenosa sa računa na račun bez predračuna, podaci kupca nisu neophodni (ne mislim na refundaciju, već na izdavanje fiskalnog, da ne bude zabune).

Moguce svasta al opet bi trebalo da imas jer kod mene ima opcija. Ti si gazda firme a ne knjigovodja i tvoja je licna karta sa sertifikatom… btw jel imas kratko uputsvo za kasu od Galeba ako ne da ti slikam?

Evo kratkog upustva od Galeb kasa ako nekom zatreba.
34DDF8D8-2A1A-41E0-9D91-9BE9DF1050EF.jpeg7AD17DF6-57B5-492A-9C6D-9AA4C8B5B98F.jpegFB850D4F-587F-49C3-B292-A412FBE527BF.jpeg90AF452A-B846-4FEE-A5B4-FC0B4A8EA4C0.jpeg

Ekipa moze pitanje. Kako jos kucam preko Taxcora diektno na sajtu poreske a INTRaster kasa ni na vidiku, razmisljam o softverskom resenju da bi radio i kalkulacije i popuste na kasi sa nivelacijama i slicno.
Troumim se izmedju sledećih softvera:
-allegra-znam da je 1200 dinara mesecno samo program za kucanje. Jednostavan je ali kod moje drugarice cak preko 5 sekundi se ceka da izadje racun.
-softkom- 23 e mesecno ali znam da moze sve da se radi na njemu, kucanje, kalkulacije, nivelacije, izvestaji, izbacuje racune odmah
logic kasa firma - 25e mesecno - radi sve io kao softkom-desava se da proguta racun, koji se vidi na poreskoj jerdnostavno ga ne izbaci.

Ima li neko iskustva sa ovim softverima ?

Što se čekanja na izlaženje računa tiče, to najviše zavisi od samog računara i čitaca kartica. Znam da kada smo instalirali Sparkom u jednom marketu užasno je radio, čekalo se desetak sekundi na racun, ispostavilo se da je neki Amd 6010 procesor na 1,3GHz koji je preslab za to, polovna mašina sa i5-4590 i ssd diskom je drasticno ubrzala stvari.
Allegra je lakša i bolje radi na starijim racunarima jer mislim da ne koristi SQL bazu pa je samim tim manje zahtevna, ali joj nedostaju kalkulacije, nivelacije, integracija sa API-jem NBS zarad povlačenja podataka kupaca, i još uvek nema najavu podrške za eFakture.
Prednost Allegre u odnosu na Sparkom je što je i za 1200din u cenu uračunat cloud portal za administraciju "od kuće". Sparkom doduše ima mogućnost dodavanja još jednog računara u istom LAN-u koji se konektuje na istu bazu, pa na jednom kompu se recimo radi maloprodaja a na drugom veleprodaja, ali kompletan kloud se naplaćuje 10e+PDV više.
Za softkom i logik nemam iskustva, ali javiće se već neko i za to.

Bice da ipak pravila ne vaze za sve...

Prilozi

• 20220509_093016.jpg
    20220509_093016.jpg
    81.5 KB · Pregleda: 117
  • Sad
Reagovanja: uji
Verovatno je da kao argument koriste to što su dobili rešenje za esir 28. ali do sad su mogli da ga osposobe.

Juče u jednom restoranu u Skadarliji, takođe stari fiskalni račun.

Svi su u poreskom prekršaju , sad verovatno da će da progledaju kroz prste jednima više nego drugima. Da vam ispričam praksu koja mi nikako nije jasna. Pa možda mi neko pojasni kakva praksa je u pitanju , ali vidim da je učestala.
Nadjem proizvod koji mi odgovara na sajtu , pogledam gde se fizički nalazi , odem da ga isprobam do radnje i sve odgovara. Kad hoću da ga kupim u radnji kažu 10% veću cenu . Ja kažem ok poruci ću online jer imaju besplatnu isporuku i uštedecu 1000 dinara. Napravim porudzbenicu , platim karticom online i čekam patike. Zove me dečko posle 2 dana da mi kaže kako oni nisu pronašli odgovarajuće patike i da mi vraćaju novac . Ja im kažem kako niste našli patike kad sam ih ja probao u vašoj radnji u knezmihajlovoj ulici , i sada kad gledam sajt i dalje stoji da su dostupni na toj lokaciji kao i na još 2 lokacije. Kaže dečko , probajte ponovo da poručite ali ovaj put stavite da će te platiti gotovinom kuriru. Dali oni ovako izbegavaju porez jer ne izdaju pravi račun nego nekakav blok račun / potvrdu.

@knezz
U situaciji broj 1.
-kada platis pa ti ne isporuce robu, u medjuvremenu tvojim novcem prave obrt i stvaraju sebi dobit, a kasnije ti refundiraju novac
(ti im dajes bezkamatni zajam)

U situaciji broj 2.
u saradnji sa kurirskom sluzbom izbegavaju porez.

To sto stoji na sajtu da imaju na stanju, ne mora da znaci da je real-time baza stanja. Vrlo cesto to u Srbiji nije tako.
---
Imao sam istu situaciju sa PC Practic - imali su laptop na stanju, na sajtu. Nazvao sam ih da proverim i trazio predracun. Uplatio isti dan.
Zovem javim da sam uplatio, oni salju 2 dana kasnije. Posto laptop nije stigao, zovem i kazu kuriru ispao i polomio se. How-Yes-No
Kako nije bio drugi model za zamenu, otkazao sam porudzbinu. Sve je to trajalo 5-7 dana. Taman da obrnu moj novac.
A nisam jedini u Srbiji koji im je dao novac "na zajam".

Poslednja izmena:
@knezz
U situaciji broj 1.
-kada platis pa ti ne isporuce robu, u medjuvremenu tvojim novcem prave obrt i stvaraju sebi dobit, a kasnije ti refundiraju novac
(ti im dajes bezkamatni zajam)

U situaciji broj 2.
u saradnji sa kurirskom sluzbom izbegavaju porez.

To sto stoji na sajtu da imaju na stanju, ne mora da znaci da je real-time baza stanja. Vrlo cesto to u Srbiji nije tako.
---
Imao sam istu situaciju sa PC Practic - imali su laptop na stanju, na sajtu. Nazvao sam ih da proverim i trazio predracun. Uplatio isti dan.
Zovem javim da sam uplatio, oni salju 2 dana kasnije. Posto laptop nije stigao, zovem i kazu kuriru ispao i polomio se. How-Yes-No
Kako nije bio drugi model za zamenu, otkazao sam porudzbinu. Sve je to trajalo 5-7 dana. Taman da obrnu moj novac.
A nisam jedini u Srbiji koji im je dao novac "na zajam".
Sve znam , prave se blesavi . Do kraja godine još , posle toga moraju da izdaju Efakturu i biće isto kao fiskal. Iako nije frka i da ne izdaju račun , ne plaše se , valjda znaju ko im čuva djale.

Bice da ipak pravila ne vaze za sve...
postavili smo u sve Jysk radnje nove stampace i usb sa bezbedonosnim elementom sredinom aprila, njihov support je trebao da resi softverski deo na kasi :)

To da prodavac primi novac "pa ga vrti" nema baš mnogo smisla, u najmanju ruku, jer plaćanje karticom nije instant. Da ne širimo dalje temu.

Danas sam sreo vlasnika lokalne kafane koja ne radi, jer nema kasu (već sam pominjao). Kaže čovek, polovinom februara su platili kasu 😳
Sada traži drugo rešenje, jer već 7 dana ne rade, a neće da otvori dok ne bude imao sve regularno.

To da prodavac primi novac "pa ga vrti" nema baš mnogo smisla, u najmanju ruku, jer plaćanje karticom nije instant. Da ne širimo dalje temu.

Danas sam sreo vlasnika lokalne kafane koja ne radi, jer nema kasu (već sam pominjao). Kaže čovek, polovinom februara su platili kasu 😳
Sada traži drugo rešenje, jer već 7 dana ne rade, a neće da otvori dok ne bude imao sve regularno.
Krš Win mašina , USB čitac kartica za sigurnosni element, 720 dinara za lpfr , termalni štampač BT ili mrežni , ESIR poreske i to je to. ESIR podržava .json uvoz artikala. Dok ne stigne prava kasa , može da radi ovako, a možda shvati da je i odlično rešenje. Najgore je da ne radi uopšte ....

Kada kažem kafana, domaća kafa se ceo dan kuva/zakuvava u nekom lončetu, lupiću, 70 dinara, pivo se pije iz zidarskih flaša, uvek neko unutra sedi/kunja, dolaze im i glumci i penzionisani političari, razne klijentele ima. Nedavno su neki film snimali unutra i ispred. U sred Novog Beograda. Kafana as it used to be. Neće njih neko naterati na računar, nema tog vinjaka.

Za sta koristite licnu kartu prilikom refundacije? Ja nocas i danas izrefundirao jedno 10ak racuna koji su otisli duplo, troduplo jedan i 5x, sve racuni od 2.5. odem na sajt nadjem racun refundacija, stampa i toliko.

Za identifikaciju kupca - fizičkog lica. U skladu sa vrstom kupca, umesto lične karte se unosi drugi odgovarajući pripadajući podatak i šifra sa dvotačkom, prema uputstvu. Fiskalni račun izdat na ime povraćaja sa unetim obaveznim podacima kupca (u polju PIB) ujedno menja nalog za ispravku.

Ekipa moze pitanje. Kako jos kucam preko Taxcora diektno na sajtu poreske a INTRaster kasa ni na vidiku, razmisljam o softverskom resenju da bi radio i kalkulacije i popuste na kasi sa nivelacijama i slicno.
Troumim se izmedju sledećih softvera:
-allegra-znam da je 1200 dinara mesecno samo program za kucanje. Jednostavan je ali kod moje drugarice cak preko 5 sekundi se ceka da izadje racun.
-softkom- 23 e mesecno ali znam da moze sve da se radi na njemu, kucanje, kalkulacije, nivelacije, izvestaji, izbacuje racune odmah
logic kasa firma - 25e mesecno - radi sve io kao softkom-desava se da proguta racun, koji se vidi na poreskoj jerdnostavno ga ne izbaci.

Ima li neko iskustva sa ovim softverima ?
Imaš i dole linkovani softver sa besplatnom upotrebom/probom čak do kraja juna (akreditovani ESIR):

• Like
Reagovanja: uji
Za sta koristite licnu kartu prilikom refundacije? Ja nocas i danas izrefundirao jedno 10ak racuna koji su otisli duplo, troduplo jedan i 5x, sve racuni od 2.5. odem na sajt nadjem racun refundacija, stampa i toliko.
Koju kasu koristite i na kojoj stranici ste obavili refundaciju istih?

https://tap.suf.purs.gov.rs/Home/Login ulogujem se direktno imam pin i tu refundiram nista mi nije trazila poreska.
Ali ljudi sada nas ebu nepokrivaju, izmenili su pravilnik o nacinima placanjna, kako ce sada to da se knjizi ovo je ludnica.

Sto se tice kase napravili kolege lpfr i ESIR, za sada se koriste termalni stampaci.

cenovnik.jpg

Za refundaciju su dakle smislili da prodavac mora da legitimiše kupca, iako ustvari nema prava da to uradi? Ako sam dobro razumeo?

Nazad
Vrh Dno