Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Ljudi LINK dajte, do dokumenta. Manite rekla-kazala.
Ovo su trebali da reše sa programerima i da se to implementira u POS softveru.

edit/
Našao. Verovatno o ovom pričamo. paragraf.rs / 2.deo teksta

Takođe, Ministar finansija doneo je Pravilnik o izmenama Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa, koji je objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 50/2022 od 28.4.2022. godine (dalje: Pravilnik o izmenama Pravilnika o vrstama fiskalnih računa). Pravilnik je stupio na snagu danom objavljivanja, tj. 28.4.2022. godine.

Razlog za izmene Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja, pozivanju na broj drugog dokumenta i pojedinostima ostalih elemenata fiskalnog računa ("Sl. glasnik RS", br. 31/2021, 99/2021, 10/2022 i 49/2022), jeste pojednostavljenje u pogledu izbora sredstva plaćanja prilikom izdavanja fiskalnog računa.

Naime, u skladu sa novim izmenama Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, član 6. stav 1. tačka 1) menja se i glasi:

"1) "gotovina" - ako se plaćanje vrši gotovim novcem (novčanicama i kovanim novcem), instant transferom odobrenja na prodajnom mestu, platnom karticom i čekom;".

Navedeno znači da obveznik više neće praviti razliku da li je plaćanje izvršeno gotovinom, instant transferom odobrenja na prodajnom mestu, platnom karticom ili čekom, već će za sve ove načine plaćanja na fiskalnom računu iskazivati "gotovina".

Na kraju skrećemo pažnju i da je na sajtu Poreske uprave objavljeno i ažurirano Tehničko uputstvo za administrativni i tehnički pregled funkcionalnosti ESIR-a ili L-PFR-a.

p.s. Pijačari i kapilarni glasači, mogu da odahnu. Odloženi su do 1.1.2023.

Poslednja izmena:
Glupost totalna.Knjigovodja mi kaže da moramo da čuvamo POS slipove , kao i do sada,jer je to jedini dokaz ako zatreba da je neko platio karticom a ne kešom.

Glupost totalna.Knjigovodja mi kaže da moramo da čuvamo POS slipove , kao i do sada,jer je to jedini dokaz ako zatreba da je neko platio karticom a ne kešom.
Mislim da je to i zbog banaka, ako dođe do zloupotrebe kartica? No one imaju sve evidentirano digitalno na svom sistemu - ko, koliko, kada i gde.

A u vezi priče - keš, kartica... moj knjigovođa kaže da je pravilnik izmenjen jer su rađene kase koje ne razdvajaju pa da bi bile obuhvaćene.
Mogu da nastavim kao i do sada.

Poslednja izmena:
Mislim da je to i zbog banaka, ako dođe do zloupotrebe kartica? No one imaju sve evidentirano digitalno na svom sistemu - ko, koliko, kada i gde.

A u vezi priče - keš, kartica... moj knjigovođa kaže da je pravilnik izmenjen jer su rađene kase koje ne razdvajaju pa da bi bile obuhvaćene.
Mogu da nastavim kao i do sada.
E to mi je već sumnjivo da možeš da nastaviš kao i do sada,pravilnik je jasan , jeste da je skroz glupo ali ja ću da kucam na Int rasteru kao što su napisali u ministarstvu.

U sustini je i do sada ovako funkcionisalo, na preseku stanja je pisao iznos gotovina,cek,kartica, ali na dnevnom izvestaju bio je samo promet.
Pravilik je stupio na snagu onog dana kada je ministar izjavio da konobar vise nece smeti das vas pita kako placate.

Suština je da od sada na fiskalnom računu mora da piše "gotovina" kao način plaćanja iako je plaćeno karticom/čekom. To je skroz bezveze, ali tako je kako je,novi pravilnik je tu sasvim jasan-ne sme više da se kuca kartica/ček kao način plaćanja jer bi to sada bio poreski prekršaj.

Ovo je velika promena za sve one , kao što smo mi, kod kojih je najveći broj plaćanja karticom.
Na stranu što sva ona "uputstva" za nove kase o kucanju prilikom plaćanja karticama ovim padaju u vodu, što će verovatno u početku biti problem za tehnički polupismene koji će kucati na kasama.I ne samo njih.

Koju aplikaciju za Android mobilne telefone koristite za skeniranje QR kodova na novim fiskalnim racunima?

Ja sam probao da sekiniram sa 2 razlicite aplikacije fiskalne racune iz 2 razlicite prodavnice ali bez uspeha. Je li zna neko u cemu je problem?
TaxCore invoice verifikator cita sve kodove i odmah baca na stranu suf-a gde vidis iznos i ostale informacije sa racuna. Obicni qr skeneri sa telefona kako kad rade valjda zavisi od kase do kase

Mi koji smo kupili kase a ne neko drugo resenje svesni smo da mogu lako da se pokvare barem meni tako izgledaju...sta se radi u tom slucaju...paragon blokova nema trenutno nema ni zamenskih kasa
Da li bi kao resenje mogao da funkcionise digitalni bezbednosni sertifikat instaliran na androidu sa app ESIR poreske uprave i neki bluetooth stampac bez lpfr..da pretpostavimo da je lpfr u kasi koja je na popravci
Jeste rano za ovakva pitanja ali ako ovo moze da prodje hocu da porucim neki stampac sa Alija i neka stoji

meni stock kamera iphona ocita QR i da mi link

Sta se radi u slucaju kada se kase pokvare, a nema zamenskih kasa?
Da li bi kao resenje mogao da funkcionise digitalni bezbednosni sertifikat instaliran na androidu sa app ESIR poreske uprave i neki bluetooth stampac bez lpfr..da pretpostavimo da je lpfr u kasi koja je na popravci
U roku od 30 dana imaš pravo da koristiš VPFR do ponovnog priključenja na LPFR. Može i Android app, ali bolje je bezbednosni element koristiti kao smart karticu i izdavati račune putem ESF/SUF (TaxCore portal). Problem može predstavljati štampa ovako generisanih računa na termalnim printerima, ali ESF daje i mogućnost štampe računa u formi fakture, što vrlo zgodno može da ide na regularnom štampaču i papiru.

nemam sad kod sebe nikakav racun, ali da, otvori u safariju

TaxCore invoice verifikator cita sve kodove i odmah baca na stranu suf-a gde vidis iznos i ostale informacije sa racuna. Obicni qr skeneri sa telefona kako kad rade valjda zavisi od kase do kase

Mogu da potvrdim da aplikacija Poreske uprave Samoe radi odlicno, cita sve kodove na nasim fiskalnim racunima.

2022-05-04_19-54-22.png

Sa kodovima se dobro snalazi i aplikacija NeoReader:

Sada sam pogledao sajt Poreske uprave Samoe. Kodovi izgledaju identicno nasim. Kada se poseti:

Vidi se da je njihova poreska obezbedila svim obveznicima potpuno besplatno:

WebPOS is a web-based interface available to every taxpayer with access to Taxpayer Admin Portal (TAP). This simple tool will just offer you to create an invoice on the go, or if you have temporary issues with your EFD device on the premises, you can use the Web Invoicing section of the TAP portal.

2022-05-04_20-14-11.png

TaxCore Free POS is a free Android and iOS point-of-sale app that gives you minimum compliance you need to run your business in accordance with Tax Administration (Tax Invoice Monitoring System) Regulations 2020. There are no long-term contracts, no commitments, no support and no surprise fees.

Features

TaxCore Free POS fulfils minimum requirements for accredited POS you need to start and run your business from your Android or iOS point-of-sale device.

• Record payments
  • Send and track invoices from your device
  • Customise your products/services with names and prices
  • Send fiscal receipts via email, print to PDF or share with b-tooth or different apps
  • Issue refunds, copy, training or pro forma (quotations)
2022-05-04_20-13-54.png

2022-05-04_20-18-55.png

Help!

Prijatelj je jedva dobio SunMi D2 mini kasu i trazi mi pomoc.
Ima neki PenOblak cloud softver preko koga treba da importuje bazu od 10.000 starih artikala. Prebacio sam staru bazu iz XML fajla u Excel (kolone).
Ali kako da importujem to kroz PenOblak? (njihovi YT totorijali mi nisu od pomoći)

Deluje kako da ima neko ogranicenje na PenOblaku jer nemoze da brise test artikle, test korisnike a nema ni polja za unos Cene.
Opet ne vidim da negde pise da sam u limitiranom rezimu rada.

Prodavac kase ga kulira, Digit Group doo se ne javlja na pozive a njihov call centar mi na engleskom saopstava da ostavim poruku ali da je sanduce vec puno! :Dpen-oblak.png

p.s. Uzeto preko A1 partnera. :/

Poslednja izmena:
U jednom marketu dobio stari fiskalni , u teretani dobio blok potvrdu i to zato što sam tražio račun inače nebi dobio ništa. U kafiću juče platio karticom dobio novi fiskal zatvoren na karticu. 0/3 Show

U jednom marketu dobio stari fiskalni , u teretani dobio blok potvrdu i to zato što sam tražio račun inače nebi dobio ništa. U kafiću juče platio karticom dobio novi fiskal zatvoren na karticu. 0/3 Show
Do daljnjeg izbegavati kafiće i teretane :D

Jedna informacija u vezi Allegra POS, možda nekome zatreba.

Bazu puniti fajlovima sa MAX 2000 artikala. Inače hoće da pukne baza na serveru.
Šta to znači? Ako imate veću bazu kao ja sa 10.000+ artikala - podelite je na više fajlova i tako radite upload.

I još nešto...
Svi koji se muče sa PenOblak ... Danas jedva u 19h dobijem servisera (zovite ih samo na 060 broj sa sajta jer se na 011 se ne javljaju).
... I pošalje mi čovek tabelu-primer za importovanje baze. Za ostalo kaže - gledaj YT tutorijal.

Šta reći o novoj fiskalizaciji... a ne zaplakati?

Evo excel template za sve nas, mučenike.

And of course, zamalo da forget - hvala! gosn. @pufta na svesrdnoj pomoći. Živeo!

Poslednja izmena:
@rakic1 Hvala! TaxCore Invoice Verificator (https://play.google.com/store/apps/details?id=online.taxcore.verificator) radi odlično!

QR kodovi moraju biti kvadratnog oblika da bi mogli da se skeniraju, što za sada nije slučaj na svim novim fiskalnim računima!

QR kodove na fiskalnim računima na kojima je QR kod imao kvadratni oblik TaxCore Invoice Verificator skenirao je bez problema.

QR kodove na fiskalnim računima na kojima je QR kod bio odštampan blago izduženo (pravougaoni oblik, umesto kvadratnog) TaxCore Invoice Verificator nije mogao da skenira, baš zbog oblika samog QR koda.

Poslednja izmena:
kod nas u shoping centru i dalje razdvajaju kartica i gotovina nisu dobili nikakvo obavestenje, presek ne mogu da prave,a storniranje ili neku ispravku ako ne urade isti dan prosao voz.
radi se o milionskim pazarima.

I još nešto...
Svi koji se muče sa PenOblak ... Danas jedva u 19h dobijem servisera (zovite ih samo na 060 broj sa sajta jer se na 011 se ne javljaju).
... I pošalje mi čovek tabelu-primer za importovanje baze. Za ostalo kaže - gledaj YT tutorijal.

Šta reći o novoj fiskalizaciji... a ne zaplakati?

Evo excel template za sve nas, mučenike.

And of course, zamalo da forget - hvala! gosn. @pufta na svesrdnoj pomoći. Živeo!
Nema na čemu, tu smo jedni za druge u zajedničkom nastojanju da ovakve velike i radikalne promene u našim životima nekako prevaziđemo i rešimo.
Ko zna šta nas čeka još iza ćoška, ugla, valjda ne neka kugla...
Ovo trenutno stanje može nepovoljno da utiče na srčko i holesterol, nervoza i nezadovoljstvo ne smeju da nas savladaju. Ne damo se i plivamo dalje.

Možemo malo u off. Jel ima besplatno rešenje z Efakturu ? Jel moze neko da objasni kako se pravi itd.

Ima, kucaj efaktura.gov.rs
Na YT imaš njihove, NALED? , tutorijale.

Proveri da je QR kod na fiskalnom ačunu kvadratnog oblika. Ako je malo izdužen (blago pravugaon) onda neće moći da se skenira.
Neke hoce, neke nece. Ma nema veze…

Jutros u pekari uredno i dalje kucaju na starim kasama. Ocigledno se ne opterecuju previse 😁

Današnji mail od Privredne komore Vojvodine, sa naznakom Problematika fiskalne kase, u vezi je sa našim kako kucati gotovinu, kartice...

Poštovani,

Novi Zakon o fiskalnim kasama je zaživeo pre nekoliko dana i interesuju nas Vaša iskustva za ovaj kratak period. Odredjeni broj korisnika ima pitanja koja smo u tekstu ispod podelili sa Vama. Ako Vi imate iste dileme koje su navedene ili imate neka druga pitanja ili izazove pošaljite nam ih a mi ćemo ih sve zajedno bez navodjenja od koga je stiglo pitanje proslediti nadležnim telima i tražiti pojašnjenje.

Naime, donošenjem novog Zakona o fiskalizaciji i svim Pravilnicima koji prate Zakon, a kojima se reguliše postupanje prilikom prodaje preko fiskalnih kasa, stvorili su se problemi u primeni istih koji u velikoj meri mogu da utiču na poslovanje privrednih subjekata. Neki od problema su sledeći:
1. Izmenom "Prvilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja,..." posebno tačke 6 Pravilnika:
"Član 6

Obveznik fiskalizacije, preko elektronskog fiskalnog uređaja, u okviru podatka o načinu plaćanja, u smislu člana 5. stav 2. tačka 11) Zakona, na fiskalnom računu navodi jedan od sledećih podataka, zavisno od sredstva plaćanja kojim kupac, odnosno korisnik usluga plaća isporučena dobra, odnosno pružene usluge:
1) "gotovina" - ako se plaćanje vrši gotovim novcem (novčanicama i kovanim novcem), instant transferom odobrenja na prodajnom mestu, platnom karticom i čekom;
tač. 2), 3) i 4) (brisane)
5) "prenos na račun" - ako se plaćanje vrši nalogom za uplatu ili nalogom za prenos;
6) "vaučer" - ako se plaćanje vrši vaučerom, novčanim bonovima, internim karticama ili sličnim sredstvom plaćanja;
7) "drugo bezgotovinsko plaćanje" - ako se plaćanje vrši bezgotovinski drugim sredstvom plaćanja koje se smatra dozvoljenim u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom.
U slučaju da kupac, odnosno korisnik usluga, isporučena dobra, odnosno pružene usluge plaća koristeći više od jednog načina plaćanja, obveznik fiskalizacije, preko elektronskog fiskalnog uređaja, u okviru podatka o načinu plaćanja, u smislu člana 5. stav 2. tačka 11) Zakona, na fiskalnom računu može navesti i više podataka iz stava 1. ovog člana, pri čemu je u obavezi da iskaže i plaćene iznose podeljene po pojedinačnim načinima plaćanja. "
Dolazi se u situaciju da je prijava i predaja dnevnog prometa (pazara) u velikoj meri otežana jer se u slučaju primene novog propisa, da bi se maloprodajni objekti pravilno razdužili, moraju voditi interne evidencije posebno prometa gotovine, posebno platnih kartica, čekova i instant transfera. Privredni subjekti koji imaju veći broj objekata i veće promete to nisu u mogućnosti. Rešenje u tehničkom smislu, da se promet na fiskalnom računu iskazuje kao gotovina, a u sistemu maloprodavca kao neko drugo sredstvo plaćanja još nije pronađeno, a nije sigurno i da li je do kraja ispravno.
2. Drugi problem vezan je za samu aplikaciju PU na koju se poreski obveznici upućuju u smislu kontrole prometa, a kasnije na kraju meseca, i pravilnog obračuna pdv-a. Tu se javljaju sledeći problemi:

• da bi se video promet nekog maloprodajnog objekta u određenom periodu mora da se ukuca JID i zada period, ali je izvoz informacije u XML-u ograničen na 10.000 računa, te većina maloprodajnih objekata neće moći da dobije tu informaciju jer imaju veći broj računa (neke i mnogo veći broj), a ona je bitna radi upoređivanja sa prijavljenim ostvarenim prometom i otklanjanja eventualne greške. Pri tom do sada nismo uspeli ni jednom da izvučemo promet za zadati period jer "puca"aplikacija.
  • sam izvoz u xml formatu upućuje da mora da se radi dodatna konverzija u neki "čitljiv" format (xls, doc, pdf i dr.)
  • za obveznike koji imaju više maloprodajnih objekata ne postoji opcija da se dobije kumulativni promet u određenom periodu, dakle prometi po objektima zbirno.

“Inspektori Poreske uprave su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i izrekli su devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja.”
:rolleyes:

Nazad
Vrh Dno