Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Ja čekam sertfikaciju ESIR-a. Prethodni zahtev su mi poslali neradnim danom u
18.40 (onaj njihov sat kasni 14h), tako da se nadam da će sad za vikend da mi prihvate ovu poslednju glupost što su tražili.

I dalje sam ubeđen da neće pisati kazne prvih dana maja, ali ostaje problem što stare kase/računi nisu važeći i pravna lica koja se nisu fiskalizovala, mogu ili na kolektivni godišnji ili da rade na crno. A za to se svakako izriču mere, bez obzira koji sistem fiskalizacije je na snazi.

Vidim da je više ljudi navelo da bankama plaća POS terminal za kartice, pa da zato banka neće da procesira kartice kroz drugi terminal.

Aparati generalno ne pripadaju bankama. Verovatno je fora da banke imaju neki ugovor sa Assecom ili tako nekim, da koriste aparate samo preko njih.

Inače ne vidim razlog da banka neće da prihvati.

A što se plaćanja naknade tiče, ima raznih opcija jedna neizbežna je procenat od transakcije. Neke banke traže minimal fee po transakciji. Ili fix + procenat. Neke imaju mesečnu naknadu, bez obzira na promet. Većina ima mesečnu naknadu, koja se naplaćuje samo do određenog prometa, recimo 100 ili 150 mesečno.

U svakom slučaju, preispitajte svoje ugovore. Možda se ispostavi da potpuno promenite banku zbog toga.
To je problem. Od 1 Maja , Ako uzmeš pare i das stari fiskalni , kao da nisi ništa ni dao.
Nego , šta se dešava sa fiskalnom memorijom ? Dali se vadi i tako to ? Tj dali se radi defiskalizacija ?

I mene buni jer sam probao sa nekim starim Digitus adapterom , za koji ne znam pouzdano da li je ispravan pa sam uzeo drugi skener. Imaš i polovne skenere na oglaisma.
I nije radilo na kraju?
Evo primer konverzije kako mislim da bi moglo, Metrologic MS9520

https://www.youtube.com/watch?v=lTy6EXS1OTg

Ovde ima zamenski USB kabl na Amazonu.
Da li i kako radi u praksi...?
Ne odgovara tako nešto jer je sam barkod skener rs232, pa ono što vidim da imaju u Gigatronu (isto Digitus) bi možda odgovaralo.
Pogledao klip, razumem sada, možda bi i odgovaralo, ali treba naći kabl ako ovaj postojeći ima takav kabl. Hvala svakako.

Ali po svemu sudeći će biti situacija da se uzme na slepo pa proba. :) Javim ako tako bude.

To je problem. Od 1 Maja , Ako uzmeš pare i das stari fiskalni , kao da nisi ništa ni dao.
Nego , šta se dešava sa fiskalnom memorijom ? Dali se vadi i tako to ? Tj dali se radi defiskalizacija ?
Ne radi se. Sve kase su automatski defiskalizovane.
Ne znam da li će i mobilni operateri automatski prekinuti ugovore za SIM kartice ili će da bude haos sa otkazima milion kartica.

Ne radi se. Sve kase su automatski defiskalizovane.
Ne znam da li će i mobilni operateri automatski prekinuti ugovore za SIM kartice ili će da bude haos sa otkazima milion kartica.
Nije automatski, mora de se piše zahtev za raskid GPRS ugovora Telekomu (ili već kome plaćate) , meni su to već dali popunjeno u servisu-samo unesete broj svog ugovora ,pečatirate ,skenirate i šaljete na mail. Za 2 dana je stigao odgovor da je zahtev za raskid realizovan i to je to.

Nije automatski, mora de se piše zahtev za raskid GPRS ugovora Telekomu (ili već kome plaćate) , meni su to već dali popunjeno u servisu-samo unesete broj svog ugovora ,pečatirate ,skenirate i šaljete na mail. Za 2 dana je stigao odgovor da je zahtev za raskid realizovan i to je to.
Tacno tako. Posotji obrazac koji se popunjava za raskid ugovora vezano za terminal.

150.000-200.000 otkazanih GPRS mesecnih rezija ce da bude, pa ti vidi bracala koja je to lova! Ne secam se ni koje godine su uveli obavezu istih, ali nikad laksa lova za mts je to bila..
Na stranu besmislenost istih..
Uvedeno je odmah ako se ne varam sa prvom fiskalizacijom. 2004. na 2005. godinu?
Bilo je to ok za drzavu u da proverava stanja i mislim da nije besmilseno. Posebno ne u to vreme.
Nismo mi mnogo izmisljali, sve je ovo mahom prepisano od negde.

Više ljudi iz PU je tokom godina navodila da to sa terminalima nikada nije funkcuonisalo onako kako je zamišljeno.
Meni svakog meseca piše protok 8kb. Verujem da su paketi podataka optimizovani, ali 8kb? To je moglo da ide radio vezom :sarkazam:

Ista stvar i na Cukarici, pride inside info iz PU iste..., niko to nije ni gledao...

Izvesno je bilo da gprs terminal služi za ukras. U početku je blinkala, a nedugo zatim posle i konstantno sijala led dioda pa tako sve do defiskalizacije, zbog uredbe o ukidanju njene obaveze.

GPRS je za redovan nadzor morala ručna inicijalizacija.
Zato sada uvode 24h internet ili ko nema, mora preko eksterne memorije da odnosi tamo gde ima internet.

Sve ovo se radi i da se poteraju inspektori da rade svoj posao. Jer i nad šefom ima šef.

• Like
Reagovanja: uji
Pa kao sećam se da sam svaki božji dan uključivao to sokoćalo, ali je to ostajalo tako zabodeno i oni su verovatno u poreskoj manje-više postali svesni da je negde zapelo još kod mnogih. 😂

Nama su u servisu izvadili SMS karticu i preko aplikacije Telekoma odjavili. Rečeno to se mora odjaviti, jer telekomov softver automatski štampa račune za sve kartice koje su aktivne, tako da je potrebna odjava da bi prestali da šalju račune. Što se tiče kase i famoznih modula, rečeno nam je da to možemo da bacimo od 01. maja. jer je sve jedno štampanje tih računa samo po sebi prekršaj.

Nama su u servisu izvadili SMS karticu i preko aplikacije Telekoma odjavili. Rečeno to se mora odjaviti, jer telekomov softver automatski štampa račune za sve kartice koje su aktivne, tako da je potrebna odjava da bi prestali da šalju račune. Što se tiče kase i famoznih modula, rečeno nam je da to možemo da bacimo od 01. maja. jer je sve jedno štampanje tih računa samo po sebi prekršaj.
Napomenuo bi svima pre nego što i fizički bace kase , da izvade izveštaj 01.01.2022-30.04.2022

A i nakon izveštaja, sačuvajte kase još malo.

Juče promenili da se kartice, ček i instant plaćanje vode kao gotovina.

S obzirom na broj pravnih lica koja još uvek nisu fiskalizovane, od jutros se (tamo gde je bitno za odluke) pominje odlaganje.

To se oduvek i smatralo za gotovinu ali je sistem na kasama morao nekako fizički da razdvaja zbog knjiženja i uplate pazara.
Tako da ako vam na kasi ili softveru piše keš (tj gotovina) , kartica, ček, ... birajte odgovarajuću opciju.

Stare kase čuvajte zbog fiskalne memorije. Kao što i stare kopije računa moramo čuvati bar još 5 godina.

U kom smislu? Kasa ima opcije plaćanja gotovina/kartica/ček itd.
Ovo se nadovezuje na ono što je rekao gospodin ministar , da će da tretiraju card kao cash i da nije ni bitno kako se zatvara račun. Konobar nema prava da vas pita dali plaćate kesom ili karticom već samo da vam donese račun sa bar kodom.

Ovo se nadovezuje na ono što je rekao gospodin ministar , da će da tretiraju card kao cash i da nije ni bitno kako se zatvara račun. Konobar nema prava da vas pita dali plaćate kesom ili karticom već samo da vam donese račun sa bar kodom.
Da, ali kao što @zamzung reče za nas je to razlika jer onda nema uplate pazara pošto kartice automatski legnu na račun.

• Like
Reagovanja: uji
Da, ispada da nije baš svejedno…i po meni otvara mogućnosti za zloupotrebu oko pazara/gotovine i razna muljanja ako se nešto drugačije kuca u odnosu na to kako je račun zaista plaćen.

Da, i sad ispada da ako poreski inspektori vide da je račun preko VPFR-a izdat u gotovini, pali se sijalica i eto njih. 🤦🏽‍♂️

Da, i sad ispada da ako poreski inspektori vide da je račun preko VPFR-a izdat u gotovini, pali se sijalica i eto njih. 🤦🏽‍♂️
Odakle it ovo , ja sam razumeo da možemo izdavati račune i preko VPFR a podjednako kao i preko LPFR a samo što smo u obavezi da ako radimo sa klijentima da imamo i jedan LPFR na toj lokaciji. Mislim da nigde ne piše da se tad mora koristiti isključivo LPFR sa potpis

Mislio sam na slučajeve kada se neko opredeli da ne radi sa fizičkim licima ili naplaćuje u gotovini, već izdaje fiskalne samo preko VPFR-a.

Mislio sam na slučajeve kada se neko opredeli da ne radi sa fizičkim licima ili naplaćuje u gotovini, već izdaje fiskalne samo preko VPFR-a.
Eporezi , kad se ulogujes , tu vidiš celu statistiku svih izdatih računa sadržaj i kako su potpisani, kad su se zadnji put javili sigurnosni elementi. Prvi put kad se otkuca račun koji je potpisan lokalno sa fizičkim sigurnosnim elementom/ karticom to znači da je korišćen LPFR. Ja mislim da je to sasvim dovoljno .

Poslednja izmena:
To shvatam, ali postoji mogućnost da za svoj paušal koga uskoro planiram da vodim ide samo VPFR. Iako su fotografske usluge obavezne da se fiskalizuju, prema uredbi o starim zanatima, restauracija fotografija od toga je izuzeta i takav račun mogu da izdam u gotovini preko VPFR-a. Ostalo mora na račun preduzetnika, jer logično, ne želim kasu, a moram da uplaćujem pazar zbog testa samostalnosti da mi PayPal ne bi bio jedini izvor prihoda.

da li ovo znači da više ne treba da se čuva račun u papirnoj formi u vezi garancije

Bilo kako bilo,
u mojoj ulici samo Sale frizer ima kasu.
Kao poreski obveznik sve sam uradio u zadatim rokovima od strane zakonodavca, a zasto nemam kasu nije pitanje za mene.
A ako o tome raspravljamo kod sudije za prekrsaje, ocekujem da mi poreska plati jedno letovanje u Grckoj sa porodicom.
Molim lepo.

Ne razumem se u tematiku, nisam privatnik, ali poslednjih par dana haos na kasama u prodavnicama, treba vremena da se ljudi naviknu na nove kase i novi sistem.
Danas u lokalnoj radnjici njih četvoro za jednom kasom, 15min im treba po mušteriji.

Nazad
Vrh Dno