Šta je novo?

Novi extreme overclocker:))

• Začetnik teme Začetnik teme zeko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zeko

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
675
Sta da vam kazem, procitao sam temu "kako klokovati amd" i sempron 2800+ mi sada radi na neverovatnih 2GHz :d😀 E sad, da bih vas i dalje zadivljavao ovakvim extremnim rezultatima🙂, pomozite mi molim vas oko par pitanja koja me muce:

Imam 2 memorijska modula po 512ddr, pqi i npc, za koje mi info u cpu-z pokazuje sledece (vidi attach).

1. Laicki primecujem da je cas latencija na jednoj 2.5 a drugoj 3, pa me interesuje, koja je bolje da mi bude u prvom, a koja u drugom slotu? (ako to uopste ima veze)

2. Zasto "timings table" drugacije izgleda za ova dva modula? (kod prvog ima samo za 200MHz, a kod drugog i za 166, 133) Moze li se iz toga zakljuciti koja je bolja memorija?

3. I poslednje pitanje: Pri klokovanju sam namestio memoriju da radi na 200MHz (kao sto u pomenutom uputstvu pise), i sve je radilo ok. ...Mada, mozda sam se istripovao ali cinilo mi se da mis nekako sporije ide, tj. kao da ostavlja trail po monitoru kad ide..-slicno kao razlika izmedju 30 i 60fps u onom programu sto je postovan u pc igre forumu-sad mis kao da je isao 30fps. Inace 3Dmark je prolazio bez problema kao i cs:source stress test.

Pri isprobavanju razlicitih clock vrednosti, primetio sam da kada stavim podesenja ddr-a u biosu na auto (default), da mi u cpu-z pokazuje da memorija radi na 160MHz umesto 200MHz koliko sam mislio da je default! Sad sam stavio memoriju na 133 u biosu tako da je to jednako 166Mhz na 2GHz cpu. i cini mi se da sad mis lepo radi, a imam samo stotinak poena manje u 3dmarku03.

Pretpostavljam da je problem u razlicitim memorijskim modulima, pa bih molio nekog iskusnijeg da mi protumaci slike iz attacha. Hvala unapred:wave:

Prilozi

• Clip.webp
    Clip.webp
    28.5 KB · Pregleda: 127
  • Clip_2.webp
    Clip_2.webp
    28.7 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Da li je moguce, da od 85 ljudi koliko je procitako moje pitanje, nijedan nema odgovor!!!

Ajde, molim vas, neka neko odgovori makar na prva dva pitanja
(posto trece i nije pitanje):

1. Laicki primecujem da je cas latencija na jednoj 2.5 a drugoj 3, pa me interesuje, koja je bolje da mi bude u prvom, a koja u drugom slotu? (ako to uopste ima veze)

2. Zasto "timings table" drugacije izgleda za ova dva modula? (kod prvog ima samo za 200MHz, a kod drugog i za 166, 133) Moze li se iz toga zakljuciti koja je bolja memorija?

1. U principu nema veze koji je redosled, sve dok radi. S obzirom da BIOS forsira sporiju od dve vrednosti, obe ti rade kao CAS 3.

2. Tabela izgleda drugacije zato sto proizvodjac nije deklarisao nize brzine za prvi modul. U tom slucaju ploca bi pri svim brzinama trebalo radi sa setovanjima kao za 200MHz (tj. verovatno razlabavi latencije). Kod drugog modula se upotrebljavaju tajminzi u skladu sa brzinom na koju je setovan (ostriji tajminzi za manji klok i obrnuto). Naravno, ovo važi u slučaju kada su moduli pojedinačno postavljeni. Ako su zajedno, uzimaju se latencije "sporijeg" modula.

3. To sa štucanjem miša mi zvuči čudno :d

P.S. Hajde sad lepo digni FSB (HTL) za jos koji MHz (recimo 12-13 😀)

Poslednja izmena:
@Hvala na odgovoru:wave:

Probacu veceras da ga poteram na 2400MHz (samo me brine box kuler za svakodnevni rad na ovoj frekvenciji-mada ljudi ovde pricaju da su sa box kulerom postizali 2.4GHz bez problema).

E, da, ako bi mogao, molim te, jos nesto da mi pojasnis:
-HT frekvencija je default 800MHz na ovom mom sempronu, sada kada sam kloknuo cpu na 2ghz, ht mi je 750mhz posto sam spustio ht mnozilac sa 4 na 3.
-U pomenutom uputstvu o overclockovanju pise da ht ne treba klokovati, tj. povecavati previse iznad defaulta (800mhz u mom slucaju). E, sad pitanja su:

1. Kada budem digao fsb na 300, na koliko da stavim ht mnozilac, tj. sta je bolje da ht bude underklokovan (da stavim ht mnozilac na 2 pa 2x300=600mhz) ili overclockovan (da ostavim mnozilac na 3 pa da bude 3x300=900mhz)?

2. Koliko uopste ht klok utice na performanse kompa (npr. da li sada kada mi je ht na 50mhz nizi od defaulta komp gubi na performansama i ako da na cemu?) -ovo verovatno nije neki problem trenutno kada je u pitanju samo 50mhz nizi klok, ali sta u slucaju kada se ht spusti na 600mhz?

Poslednja izmena:
1. Sve dok je HT ispod 1000MHz nemas razloga za brigu. Cak i ako je nesto preko ove vrednosti, ali ipak idi na varijantu 300MHz za svaki slucaj.

2. Utice zaista minimalno, jedino gde se bas vidi razlika je kod ljudi koji koriste integrisanu grafiku (npr. ja :d) gde se dobijaju opipljivo bolji rezultati sa vecim HTL klokom.

1. Sve dok je HT ispod 1000MHz nemas razloga za brigu. Cak i ako je nesto preko ove vrednosti, ali ipak idi na varijantu 300MHz za svaki slucaj.

Nisam te razumeo, na koju si varijantu mislio, da htt klok bude 600mhz (2x300) ili 900mhz (3x300)?

p.s. Sinoc sam probao na kratko cpu na 2.4ghz, memorija na 200mhz, htt na 900mhz, provrteo sam bez problema 3dmark i cs: source (sa botovima da bih opteretio procesor). I posle nekih 1h opterecenja temperatura procesora je bila 46-47 stepeni (kada je cpu 1.6ghz onda je oko 38-41, a kada je na 2ghz onda je temp 43-44). -To je verovatno ok.?

Da li je problem da drzim memoriju na 200mhz, zbog onoga sto smo gore pricali da ploca zbog razlicitih modula na defaultu stavlja 160mhz?

p.s.p.s. Skinucu kasnije one programe koji se ovde pominju za testiranje overclocka - posto se ovde pominje vise njih, koji bi mi ti preporucio za pocetak?

Poslednja izmena:
- 3x300 (tj 900).

- Sve ispod 60C se smatra OK, a preporucljivo je da temp ne prelazi 50-55C.

- Ne nije problem.

- S&M da istestiras na brzinu da li je stabilno ili ne, potom Prime95 preko 12h da vidis da li je masina 100% stabilna.

Ok.

Malopre sam pustao s&m na cpu 2ghz, memorija 133mhz, stavio sam cpu load na 100 i max temperatura cpu-a je bila 57!!! Ali kontam da je to pod max opterecenjem.

Sad cu da pustim s&m na 2.4ghz i htt 900mhz memorija 200mhz.

Na 2.4ghz, mem test u s&m puca kada je memorija na 200mhz (izbaci 1 error, u single erorrors), a korak nize od tog kloka memorije mi je 150mhz - da makar moze na 166mhz da se namesti kada je fsb na 300 bilo bi super, ovako sam se vratio na fsb 250, mem na 166mhz, dok ne zamenim ovu moju memoriju za neku bolju.

Probaj ti lepo da pustiš Prime i vidi da li će i koliko dugo da se vrti. Isto tako probaj 5. test u Memtest86+, a ako on prođe pusti sve. Meni je to bila mera za AMD dok sam ga imao. S&M recimo ne prolazi na mojoj trenutnoj mašini, čak ni na difoltu, a mašina ima snage da se strahovito overklokuje, pri čemu prolazi i OCCT i Prime i sve žive druge testove sem S&M u bilo kom slučaju.

Moj savet je samo da mu slepo ne veruješ, posebno ne memory testu. Osloni se i na ove druge i vidi da li prolaze. Tj. ako S&M tebi prolazi u ovom sporijem slučaju, onda je verovatno ipak adekvatan za testiranje.

Moja prošla mašina je više od 2 godine radila na 2.71GHz, RAM na 225MHz CAS2.5. U pitanju je Sempron 2800+ na DFI NF4-4x.🙂

@nidza
Ma ja bih bio srecan i sa 2.4ghz i memorijom na 400mhz za svaki dan. Probacu te testove sto si mi predlozio.

@all
Jel bi mogli da mi predlozite neki kuler za procesor (do 10evra) i za bocnu stranicu (do 5evra) sa ovog linka? posto bih zbog ovog igranja sa klokom malo provetrio kuciste (frontier aurora 400w) koje inace sad ima samo kuler na cpu:d

Do 10e teško da ćeš naći neki cooler bolji od box-a.
Jedino da dodaš još 10e i da pazariš CM HyperTX2 i da uživaš. Tako nemoraš da kupuješ ventilator od 5€ za bočnu stranicu već dodaš još 400dinara (nemoj ići na jedno piće sa devojkom, ili nemoj uplatiti par tiketa u kladionici.....) i miran si i sa tim CPU-om a i sa budućim, a dobićeš na tišini i performansama. Ja sam dobio ~15-20*C kad sam prešao na boxa za a64 s939 na HyperTX2 na 1.6v.
Ako se ipak odlučiš da ne uzmeš HyperTX2, ventilator nemoj stavljati na bočnu stranicu već na zadnju stranicu ispod napajanja da izvlači topao vazduh. Ukoliko me sećanje nevara na auroru može da ide 12cm tako da moja preporuka ide Xilence 12cm ventilatoru (onaj najobičniji crni je i najjeftiniji, a nema razlike u odnosu na onaj sa crvenim ventilatorom)

@neo
Ok. Uzecu za sad 12icu za pozadi, posto nemam trenutno para za HyperTX2 (a jel bas nijedan drugi od onih tamo sa onog linka nije bolji od boxa, posto nemaju hypertx2...videcu po drugim radnjama).

I jos jedno pitanje, posto bi da oc i graficku malo, a ima pasivni hladnjak, kako nju da hladim - jel je bolje da stavim jedan fan na stranicu pa da duva preko nje ili da stavim jos jednu 12icu napred, na prednju stranu kucista da usisava vazduh, a ovaj pozadi izduvava?

p.s. POSTO SE BAS NE RAZUMEM U "BUKU" VENTILATORA, KADA BUDEM UZIMAO 12ice, OD KOLIKO db "BUKE" DA UZMEM, TJ. STA JE ZA FANOVE BUCNO, A STA OK?

Što manje db to bolje 😀 A što se buke tiče to ti je različito od čoveka do čoveka. Ono što ti smatraš za tiho je nekome bučno i obrnuto.
Za grafiku ti je najbolje da vidiš da li na istu može da se montira ventilator.
Ako ne može onda stavi vent na bočnu stranu u visini grafike pa nek on hladi.

lepo ti uradi sledece: digni fsb na 300,stavi HT na x3 , memoriju spusti na 133(radice na 200MHz,odnosno 400),ako ne moze na 166 i sve ce ti raditi odlicno,bez ikakvog pregrevanja,ako ti je dobro stavljena pasta na procesor,u sta sumnjam,jer verovatno imas "zvaku",ali temperatura ne bi trebala da skace nesto narucito,jer nisi dizao napon na procesoru.
a sto se grafike tice dovoljno je da stavis jednu osmicu ispod nje,ako moze da se stavi i po potrebi da joj napravis nogare i to ce biti dovoljno da se nikada ne pregreje,a za ostale hladnjake ne bi trebalo da imas potrebu.
na primer moj racunar takodje sempron radi vec dve godine ocovan trenutno na 2,4 za svaki dan bez dizanja napona,imam graficku sa pasivnim hladjenjem i namontiranu osmicu ispod nje i sve to radi ok,procesor je na oko 40 stepeni i kompjuter se ne gasi skoro nikad,stalno ga drzim ukljucenim,a grafika ni kad je extremno overklokujem ne prelazi 60 stepeni,a njen trashold je na 140 stepeni,bez hladjenja mi je radila na 90 stepeni u igricama.
srecno

Nije me bilo nekoliko dana posto nisam imao komp! Napokon sam kupio nov komp i presao na pci-e, tako da me vise klokovanje semprona ne zanima - pa sto se tice mene tema moze da se zakljuca :d😀:d😀:d

Nazad
Vrh Dno