Šta je novo?

Novi best buy!

Definitivno uzimam Corsair, samo ne znam dal se isplati dati jos 20 ak € za produzenu garanciju od 7 godina (HX450)?

Definitivno uzimam Corsair, samo ne znam dal se isplati dati jos 20 ak € za produzenu garanciju od 7 godina (HX450)?

Po meni ne, narocito za napajanje ove snage. Da je neko jace, pa da razmisli covek, ali ovako mu to dodje skoro 50% visa cena za skoro isti dizajn, samo malo kvalitetnije komponente...

...

450W RS-450-ACLY = 22A na 12V (264W)
460W RS460-PCAPA3-EU = 26A na 12V (312W)
400W CX400 = 30A na 12V (360W)

...

Je li ovo napajanje (Corsair CX400W) ima dvije grane od 12V (multi-rail) ili jednu?
Guglao sam i nasao hrpu testova, u nekim je receno da je samo jedna grana prisutna, dok u nekim drugim testovima pise da ima dvije 12V grane!? :S

Posto, ako je single-rail, ne bi smjelo imati vise od 20A na njoj?

Single-rail je, kao i VX450 koje je deklarisano na 33A. Zaboravio sam koje je ogranicenje i na sta se tacno odnosi, ali koliko znam i PC Power&Cooling su single-rail, a ima modela znatno vece snage...

Pa ogranicenje se u principu odnosi na multi-rail napajanja (bar sam za njih citao na wikipediji), mada ne vidim zasto bi postojala razlika i za ova sa jednom granom... A propis (standard) kaze 18.5 A plus/minus 8% po grani!?!
Ispada da su sva ta napajanja sa jacim granama "nestandardna"!?

Posto, ako je single-rail, ne bi smjelo imati vise od 20A na njoj?

To je fora zbog EC/FCC standarda. Prva kilovatna napajanja su bila upravo single rail, pa ti vidi o kojim strujama se tu radi :). Ne znam kako sad stoji taj highend segment, mada cisto sumnjam da se ista promenilo.

Mislim da je to ogranicenje po kablu (zbog bezbednosti i td)...

Ne bih da ulazim u nesto u cemu nisam strucan, ali mislim da se to ogranicenje odnosi na kabl, odnosno da u napajanju postoji takva regulacija da kroz jednu zicu ne sme da prodje vise od 18A ili 20A. Primetices da i konektori za napajanje CPU i VGA imaju po vise zutih 12V zica zbog rasterecanja same zice. To sto je napajanje single-rail interno nema veze sa ovom regulacijom.

Naravno, ako gresim, pucajte...

EDIT: pretekose me..

Poslednja izmena:
Da, u pravu ste, ogranicenje je prvenstveno zbog fizickih karakteristika (kabl), tek sad procitah na istom mjestu...
Medjutim, kako se sad, npr. pomenuto Corsair-ovo napajanje, nosi sa tim ogranicenjem (sa svojih 30A), koristi vise zica na toj jednoj grani!? Ili pak veci presjek jedne zice (provodnika)?

Jako prosto, isto kao i multireil, to nije problem u startu, posto nikako neces preko jednog konektora vuci tu snagu. Dakle imas sestopinski konektor za graficku, 2x(3xsata), 2x(3xmolex) i 20+4pin za plocu, 2x4pin za procesor :)

Ovde su svi unutar napajanja spojeni na isti reil, a kod napajanja sa 2 i vise neki na jedan, neki na drugi...
Ps.
Single reil je bolja opcija, posto snaga moze bolje da se "rasporedjuje", odnosno ako imas 2 reila ti mozes jedan da preopteretis, a da drugi "zvrji prazan"...

Poslednja izmena:
Mita je vec dao odgovor (sa kojim se ja otprilike slazem), ali da rasclanim jos malo, posto uvek ima novih juzera kojima nije naodmet da cuju sto vise informacija:

HX450 ima tri prednosti u odnosu na CX400:
a) bolje je (ne mnogo, ali isplati se dati 10E vise, ako fond nije tesan)
b) ima 7 godina garancije
c) modularno je (nije u svacijim ocima prednost)

Mislim da a) i b) zajedno mogu da opravdaju davanje 20E vise. U smislu da juzer kome modularnost nije mnogo bitna, moze da kupi i CX400 i HX450 - u oba slucaja napravio je dobar pos'o. A ako nekom modularnost stvarno znaci, onda je bolje da uzme HX450...
(Mada "modularci", cini mi se, jos vise vole HX620 :d)

HX450 :banana::banana::cigar::banana::banana::Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Prilozi

• IMG_5656.jpg
    IMG_5656.jpg
    294 KB · Pregleda: 88
  • IMG_5658.jpg
    IMG_5658.jpg
    224 KB · Pregleda: 62
  • IMG_5661.jpg
    IMG_5661.jpg
    307.8 KB · Pregleda: 78
  • IMG_5662.jpg
    IMG_5662.jpg
    311.2 KB · Pregleda: 71
  • IMG_5663.jpg
    IMG_5663.jpg
    307.3 KB · Pregleda: 86
:cigar:

Prilozi

• IMG_5664.jpg
    IMG_5664.jpg
    427.8 KB · Pregleda: 56
  • IMG_5674.jpg
    IMG_5674.jpg
    296.1 KB · Pregleda: 100
  • IMG_5666.jpg
    IMG_5666.jpg
    329.2 KB · Pregleda: 54
  • IMG_5667.jpg
    IMG_5667.jpg
    201 KB · Pregleda: 44
Danasnji racunari u najvecoj meri koriste snagu sa 12V grane, a kada se pogleda koliko CX400 daje na toj grani, Cors je bolji od navedenih CoolerMastera:

450W RS-450-ACLY = 22A na 12V (264W)
460W RS460-PCAPA3-EU = 26A na 12V (312W)
400W CX400 = 30A na 12V (360W)

Ukupna snaga navedenih CM napajanja je veca zato sto daju vise W na 5V i 3.3V granama, a ta snaga uglavnom ostaje neiskoriscena, samo utice na to da na nalepnici pise da ima vise W.

Podake koje ocitava 450-ACLY treba uzimati sa rezervom, jer to uopste nije precizno, vec jedna aproksimacija. Da se moze meriti potrosnja sa tako jeftinim plasticnim pokazivacem, stavljali bi svi te pokazivace na svoja napajanja. Nijedan ozbiljniji proizvodjac to ne radi zato sto ne meri kako treba...

Hvala na odgovoru, sada je mnogo vise stvari jasnije, kao i celoukupna slika o napajanjima kako i sta.

Jako prosto, isto kao i multireil, to nije problem u startu, posto nikako neces preko jednog konektora vuci tu snagu. Dakle imas sestopinski konektor za graficku, 2x(3xsata), 2x(3xmolex) i 20+4pin za plocu, 2x4pin za procesor :)

Ovde su svi unutar napajanja spojeni na isti reil, a kod napajanja sa 2 i vise neki na jedan, neki na drugi...
Ps.
Single reil je bolja opcija, posto snaga moze bolje da se "rasporedjuje", odnosno ako imas 2 reila ti mozes jedan da preopteretis, a da drugi "zvrji prazan"...

Hvala na pojasnjenju do detalja (tek kad cujem odgovor, shvatim da je pitanje bilo glupo :D )!

Poz

Kad se samo setim da sam svojevremeno isto toliko platio budjavi LC Gold 420W!

U najvecem broju slucajeva je manje, tj. kombinovana snaga na 12V nije 12V1+12V2.

Ne, grane nisu aditivne. ( 34A, SXS 500W model. )

Edit - Preteče me Peja. :wave:

Koje onda dobija preporuku Corsair ili OCZ ? cors je moze biti nekom bolji zbog veceg broja kablova 6 x 4 pin i 6 x sata, dok je ocz samo 4 x 4 pin i 3 x sata ali ima koji wat vise na 12v. . . 3 god garancije i na jedno i na drugo. . .

Da li bi moglo za ovu konfu?

stavio sam malo vise (jace) komponenti, jer cu mozda dodavati, npr
nV9800GT, umesto 9600
4 ram modula, za pocetak bice 2
4 harda, za pocetak 2 ili 3

PS znam da su na testu napisali da je ovo u stvari 450W napajanje, ali da su ga u Corseiru imenovali ipak 400W!

Poslednja izmena:
Posto ovog u gigatronu nema trenutno na lageru, a trenutno u kucistu kinez samo sto nije crko, ne znam da li da cekam da im ovo stigne na lager ili da uzmem jedno od ova dva, koji su malko skuplji i morao bih da nadjem koji dodatni dinar za njih:

SilverStone Strider ST50F 500 koji je 60e
ili dodati jos 5e za
Corsa HX450 koji je ipak modularan, a u klasi sa striderom

citao sam neke reviewe al nisam dovoljno pametan, pa moram da pitam. . .

Posto ovog u gigatronu nema trenutno na lageru, a trenutno u kucistu kinez samo sto nije crko, ne znam da li da cekam da im ovo stigne na lager ili da uzmem jedno od ova dva, koji su malko skuplji i morao bih da nadjem koji dodatni dinar za njih:

SilverStone Strider ST50F 500 koji je 60e
ili dodati jos 5e za
Corsa HX450 koji je ipak modularan, a u klasi sa striderom

citao sam neke reviewe al nisam dovoljno pametan, pa moram da pitam. . .
Uzmi HX450, vredi i vise od tih 5e. Modularan je i bolji od Stridera, da ne kazem da nisu bas u klasi.:)

Aman ljudi ko prica o snazi. ;) Strider je FSP built by, Corsair je Seasonic, za mene su to dve klase.:p

VX450 razvija ~572W:

http://www.hardwaresecrets.com/article/540/8

HX tesko da je slabiji ;), a dobija modularnost (da ne pominjem duzu garanciju, nije toliko znacajno u ovom slucaju).

Slazem se sa tobom, samo kazem da ni strajderu ne fali nista. Uporedjujuci test za strajdera i corsa, vidi se da strajder ima jace 12v rejlove, jer daje 2A vise po grani.

Aman ljudi ko prica o snazi. ;) Strider je FSP built by, Corsair je Seasonic, za mene su to dve klase.:p

Fanboj :p. Extra je seasonic, ali budimo realni ovde: oba napajanja su vrlo dobra, i treba izabrati ono koje nudi vecu garanciju, modularnost, vise snage ili je jeftinije itd... Nek vlasnik novca presudi :)

Poslednja izmena:
Fanboj :p. Extra je seasonic, ali budimo realni ovde: oba napajanja su vrlo dobra, i treba izabrati ono koje nudi vecu garanciju, modularnost, vise snage ili je jeftinije itd... Nek vlasnik novca presudi :)
:D
Ali objektivno Seasonic je bolji od tog (i svakog drugog) FSPa.:)

Cors u ovom sluchaju ima manje shuma u izlaznom naponu, ali to je sve u zanemarljivoj meri.

Nazad
Vrh Dno