Šta je novo?

Novi aparat za porodične fotografije: Nikon Coolpix P520 ili Sony DSC-HX300

bigfish

Slavan
Učlanjen(a)
03.02.2006
Poena
309
Kupujem novi aparat prvenstveno za porodične fotografije, pa se negde dvoumim izmedju gore navedena dva modela. Do sada sam koristio dva Sony aparata, lepo su me služili, samo su već odavno zastareli i počeli da ''štucaju''. Predloženi modeli su u sličnom cenovnom rangu (doduše Sony malo skluplji) i sličnih karakteristika. Primetio sam u poslednje vreme kod ljudi u rukama Nikon fotoaparate, pa su mi privukli pažnju. Čuo sam da i Nikon jedini ima specijalizovan servis, dok za Sony vidim da je i dalje ovlašćen nekada prilično ozloglašen servis(ne znam kako je sada).

Da li bi neko sa malo većim iskustvom dao neki obrazloženi predlog, cilj mi je da kupim kvalitetan aparat, da imam jasne i oštre slike i da me služi neko duže vreme. Koji od predložena dva modela bi bio idealniji i zašto.

Hvala unapred i pozdrav!

Poslednja izmena:
Izvinjavam se pokretaču teme ali da ne otvaram novu ako neko može da napiše iskustvo ili saznanja o Nikon Coolpix L330, ono što sam mogao da zaključim iz recenzija da je odličan za marko zum, a ostalo je tu u granicama.

Hvala

Canon S100/110. Pravi bolje fotografije od oba, ima veci senzor od oba a manji je od oba gore navedena :d Isto vazi i za stariji, polovan S95. E jedino sto nemaju zoom kao Nikon al' i 4-5x je dovoljno. Ove S canone mozes da nadjes nove za oko 210-230e.

Ja bih se ipak zadržao na ova dva predložena modela. Taj veliki zum mi znači. Voleo bih kada bi ih neko prokomentarisao. Ovaj predloženi Canon S110 sam našao da je oko 300 eur. Nisam nešto naklonjen Canon-u, naravno, možete me i argumentima ubediti da promenim svoj izbor. Hvala za dosadašnje komentare.

Ako se već ovde obraćam, to verovatno znači da nemam nekog iskustva, i da tražim pomoć nekog iskusnijeg. Po meni nije ok reći, ''Ovaj je bolji'', a da pritom ne daš ni jedan argument. Ja već duže vreme gledam ova dva modela. Sony-je sam imao, dobro su me služili. Nikon vidim da je u ekspanziji. Nikad ništa nisam imao od Canon-a. Zato mislim da je ok reći zbog ćega neko misli da je nešto bolje: kvalitet, sočivo, procesor, podrška (servis)... Kada kažem da me neko ubedi, pod tim mislim da mi nabaci par činjenica vezano za određeni model ili brend.

@ bigfish

Ovo je vec ko zna koja slicna tema po redu (omasio si podforum al ajde). I u svim tim temama ista pitanja i odgovori (da je najbolja kupovina neki od S9x/1xx canona).

Nema problema, sacekaj jos neke odgovore, ne verujem da ce iko napisati da su nikon i sony koji si naveo bolji izbor. Canon ima veci senzor (1/1.7'' vs 1/2.3'' kod nikona i sony-a) i generalno pravi bolje fotografije u svim uslovima, 5x opticki zoom je sasvim dovoljan za to sto si naveo (''porodicne fotografije'') a manji je od oba i staje u dzep. A mislim i da je jeftiniji od nikona (imas za 210e, evo peja je postavio). Ako bas hoces neki sony onda to moze da bude polovan RX100 koji ima 1'' senzor, dzepne dimenzije i generalno odlican kvalitet fotografija ali je i skuplji od canona.

Poslednja izmena:
Sa tolikom velicinom aparata kao sto su naslovljeni Sony i Nikon, ne dobijas nista... osim velicine :D A ta velicina ce ti cesto smetati da ne nosis aparat sa sobom (uh, gde sad torbicu da nosim). Ok, dobijas ogroman zum, ali slabog kvaliteta, jer iako su aparati gabaritno veliki, objektivi su ipak suvise mali za toliki raspon da bi slika ispala dobra u svakodnevnim uslovima. Nekada brojke i nisu merilo kvaliteta ;)

Znaci, nesto je bolje zato sto su drugi probali, uporedili i shvatili da je bolje :) I to ti preneli ovde.

Predlozili su ti odlican model po vise nego odlicnoj ceni. Pozuri dok jos nije nestalo.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
Ako se već ovde obraćam, to verovatno znači da nemam nekog iskustva, i da tražim pomoć nekog iskusnijeg. Po meni nije ok reći, ''Ovaj je bolji'', a da pritom ne daš ni jedan argument. Ja već duže vreme gledam ova dva modela. Sony-je sam imao, dobro su me služili. Nikon vidim da je u ekspanziji. Nikad ništa nisam imao od Canon-a. Zato mislim da je ok reći zbog ćega neko misli da je nešto bolje: kvalitet, sočivo, procesor, podrška (servis)... Kada kažem da me neko ubedi, pod tim mislim da mi nabaci par činjenica vezano za određeni model ili brend.

Pa dobio si odgovor odmah, pravi bolje fotke i mnogo je manji od predlozenih, sta treba da ti kaze, koliko tranzistora ima i na koliko MHz radi ? :) Pa to ni u PC svetu nema veze sa realnoscu :)

Hvala svima, nemojte zameriti što sam tražio da se malo detaljnije obrazlože odgovori, iskreno bio sam iznenađen odgovorima jer nijedan nije bio ''za'' neki od predloženih modela, a kao što sam napisao, do sada nisam imao Canon-a, pa sam bio malo skeptičan. Izvinjavam se i za inijalnu grešku pogrešnog podforuma, neće se ponoviti :)

Nazad
Vrh Dno