Šta je novo?

Nove vesti o Penryn-u...

TIME Magazine named Intel’s new 45nm process one of “The Best Inventions Of The Year.”

Delimire, molim te ne preteruj i ne vuci thread u offtopic. Znas da je gotivim Intel, ali Nedjo je ovaj put ipak u pravu. Drzimo se cinjenica, mani prepucavanje.

ma TIME je trebao da proglasi onog Intelovog hemicara koji je stabilizovao Hafmium za coveka godine :)
Kljuc Intelovog 45nm procesa je upravo u hafmiumu.

Poslednja izmena:
eee ovo mnogo zabavno za citanje, svaka cest nedji i delu :)
samo nastavite :)

Jel' beshe prekosutra(12-og) izlazi Penryn?

Jel' beshe prekosutra(12-og) izlazi Penryn?

Samo QX9650 krece u prodaju od 12. nov, ostali stizu pocetkom sledece godine :).

table.png

Test Intel Core 2 Extreme QX9650 na guru3d: http://www.guru3d.com/article/processor/471/ oc lagano na 4GHz, obzirom da je ovo prvi cpu u 45nm rezultat je odlican, u igrama F.E.A.R i GRAW su rezultati ujednaceni kao i Crysis-u. Bice zanimljivo kad se pojave ostali modeli u Januaru.

Poslednja izmena:
Komicno je da se dual-socket platforma mozhe kupiti za iste/manje pare nego desktop sada...
(Ne isti CPU klokovi, ali ipak duplo vishe jezgara)

Bash tako ;)

Ima li vesti kada ce izaci procesor sledece arhitekture Nehalem:type:

Ja lično čekam Q9450, pa da ga kloknem... :)

Šteta samo što je AMD-u toliko trebalo za Phenom-a, u suprotnom bi sigurno Penryn-i već bili među nama... zato držimo palčeve AMD-u da mu Phenom bude komercijalno što uspešniji... i živela konkurencija!

P.S. Nehalem se najalvjuje za Q4-2008... videćemo.

Poslednja izmena:
Bice to kao ove godine 45nm EE za 999$, tamo negde novembra 2008.

Nvidia 680i chipset fails future-proof test

Four-core Yorkfield is a no-go

By Theo Valich: Friday, 23 November 2007, 12:37 PM

IT HAS LONG-RUMOURED on Internet forums, but now a moderator at EVGA forums has appeared to confirm that Nvidia's Nforce 680i chipset fails to support all 45nm processors from Intel.

In a weird flashback to Nforce4 SLI shenanigans, with its lack of compatibility with the Pentium D 820, the tide has now turned on the Nforce 680i.

It seems Nvidia ran into some compatibility problems with upcoming Intel processors. It declined our request for a comment on the matter earlier today.

Given Intel's less-than-stellar history with Socket 775 motherboards, the SNAFU is not so surprising. Since their release in 2004, the Socket 775 chips have continuously required motherboard revisions, even though pin-to-pin compatibility existed. One of the messier changes was with the Bad Axe motherboard, with new releases for Pentium EE 955, 965, Core 2 Duo and Core 2 Quad. Some backwards compatibility existed, but in most cases you would be stuck.

We have used an EVGA Nforce 680i motherboard as our reference ever since it came out so we're quite disappointed in the turn of events. While the chipset heatsink design left something to be desired, overclocking capabilities are top notch, stability with different memory modules has been exemplary, and it works at DDR2-800 CL3 and DDR2-1310.

Sadly, this lack of forwards compatability hits all of the motherboards designed around the chipset: EVGA, BFG, XFX, Galaxy, Inno3D, etc., along with numerous third party motherboards.

Basically, it seems there is no escape. If you own a 680i motherboard and want a non-Kentsfield, quad-core, you can either migrate to AMD Phenom or wait for a X48 motherboard.

The hiccough is the latest in a bundle that have chip-buying customers pullng their hair out.

Intel keeps the same Socket, but has problems with compatibility, Nvidia has chipsets with problematic CPU support, and "customer centric" AMD has become known as Socket 754-940- 939-AM2 -AM2+-AM3. At least, these last three are in-between compatible, if your AM2 motherboard has 8Mbit BIOS.

It's all getting a bit messy. µ

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/23/nvidia-680i-chipset-fails
http://evga.com/forums/tm.asp?m=167016

Poslednja izmena:
Slicno je bilo i sa Kentsfiledom, ali niko nije ni obracao paznju na to, s obzirom na zastupljenost nVidia-inih cipsetova za Intel.

Sto reche jedan sa XS-a: "A CPU not working on an nVidia mobo? How is that new?:)"
Yorkie barem radi i postoji u prodaju - ;cough ;cough

Zar to nije isto/slično što i Vanderpool kod Intela ?

Poslednja izmena:
Zar to nije isto/slično što i Vanderpool kod Intela ?

O Intelu je i reč. Njihova implementacija virtualizacionih ekstenzija još uvek nema IOMMU. Na vikipediji stoji da će podršku dodati, ali Kentsfild koji mi koristimo je zasiguno nema.

Poslednja izmena:
Aha, na to si mislio. Na nekom od MSDN blogova sam pročitao da je IOMMU AMD-ov termin za ono što Intel naziva Vanderpool, pa sam zato i pitao.

Yorkfield FSB bug

Intel je otkrio bug vezan za integritet FSB signala u Yorkfield i Xeon procesorima koji zahteva novu reviziju cipa. To verovatno znaci da ce sadasnji quad-core desktop i server cipovi biti povuceni iz prodaje i da ce njihov "izlazak" na trziste biti odlozen za neko vreme. Ne zna se da li ovo utice i na dual-core procesore i da li ce datum lansiranja za njih ostati 20. januar kao sto je najavljeno.

Bilo bi lepo ako bi neko iz same kompanije mogao da komentarise ovo sa vise informacija.

Poslednja izmena:
da nije to mozda u poslednji trenutak da promene mikrokod, da ne bi radili procesori na nvidia plocama? :) tako sam bar nesto nacuo

@audiofreak

Les Yorkfield retardés (confirmé)

Uradili su update clanka sa ovim dodatkom:

hardware.fr je napisao(la):
Mise à jour : l'information vient de nous être confirmée officiellement par Intel.

Zvanicno potrdjeno od strane intel-a.
Izgleda ti se obistinio sig :d,AMD poceo slicno da se ponasa,cak prijavljuje i pre intel-a greske u svojim procesorima :p j/k

Ovaj Q9450 CE UMESTO OKO 316$ biti oko 400eu.316$ je cena za firme koje uvoze tj.kupuju na stotine komada.U maloprodaji ce ceni za ovaj quad biti mnogo vece nego na listama.Naravno da nisam ocekivao da kod nas bude 316$ ali da bude oko 400eu.......
Sad se nadam samo da moji izvori nisu pouzdani.

@audiofreak
Uradili su update clanka sa ovim dodatkom:
...
Zvanicno potrdjeno od strane intel-a.

Pa video sam ja to jos onda da je zvanicno od njih informacija.

Izgleda ti se obistinio sig :d,AMD poceo slicno da se ponasa,cak prijavljuje i pre intel-a greske u svojim procesorima :p j/k

I to je nesto, kad vec ne mogu da ih isprave brze nego Intel :d

Ovaj Q9450 CE UMESTO OKO 316$ biti oko 400eu.316$ je cena za firme koje uvoze tj.kupuju na stotine komada.U maloprodaji ce ceni za ovaj quad biti mnogo vece nego na listama.Naravno da nisam ocekivao da kod nas bude 316$ ali da bude oko 400eu.......
Sad se nadam samo da moji izvori nisu pouzdani.

Sta bi Darkic, prpa, a? Rekoh li ja da ce biti "bolje" sad kad imamo zvanicno predstavnistvo? Treba neko da plati svo to "strucno" osoblje ovde :d

Ono sto je interesantno je da recimo newegg.com prodaje krajnjim kupcima bas po toj ceni. Recimo ja sam svojevremeno kupio Pentium 630 od njih cim se pojavio bas po toj ceni koja vazi na 1,000 kom. Koju li onda oni kolicinu uzimaju da im se to isplati zivo me zanima.

Ja se isto nadam da ti izvor nije pouzdan. Kako god bilo, ja im vise od 315€ za taj CPU ne dam.

Nazad
Vrh Dno