Šta je novo?

Nove vesti o Penryn-u...

1080p +115% ...
Stormy evo procesora za tebe.;)
Pozdrav.:wave:

Nije bas tako... S obrizom da je, ako su rezultati tacni, ubrzanje primetno u svim testovima, jasno je da su poboljsani prefetch algoritam i promene u L2 keshu donele opipljive dobitke.

Naravno, napredak tamo gde se koristi SSE4 je impresivan - 115%, ali napredak ipak postoji i u sintetici koja ne koristi SSE4, pa cak i u igrama sto je prvenstveno poledica poboljsanja rada sa kesh memorijom i vece kolicine istog.
Prefetch algoritam je ostao isti, ali CPU ima 6MB L2 kesha pa je normalno da je zbog toga brzi +3%. Dodatno ubrzanje je postignuto pomocu tweakova FDIV operacije, tzv. fast radix-16.
To donosi ubrzanje od dodatnih 4-30%, u proseku Penryn je brzi od Conroe-a 10%, sto nije uopste lose za die shrink.

Ocigledno je da i na odlicnoj mikroarhitekturi ima jos mesta za poboljsanje performansi.

Poslednja izmena:
10% dobitka na istom taktu je odličan rezultat, a s obzirom da su ovi procesori dosta hladniji od Conroe-a, Intel će moći da ih klokuje više. Mislim da će Penny po performansama biti izjednačen sa Barsom, ako ne i malo jači. Naravno, Barsa će biti jača u serverskom segmentu.

A ti znas kakva ce biti Barsa ? :D

Poslednja izmena:
Mene bas zanima da li ce fedja i za Phenom reci "Pa ima nekog ubrzanja, ali je ono relativno malo" ili ce se tad pricati da je AMD-ovih 10% zapravo mnogo vise nego Intelovih 10% ubrzanja. :d

Smatram da treba sacekati neke novije testove.

Dark, ti imas love, mozes i da cekas Penryn :D

Ja bih najverovatnije uzeo onu DFI plocu sa X38 chipsetom i DDR2 sto je pravio Oscar Wu da ne moram da menjam RAM jer se sa DDR3 za sada nista ne dobija i turio bih 2.33GHz Yorkfield u nju.
:D..nema sad bash mnogo love..otishlo za Kawasaki. :D
Inache, ja cu Yorkfield na p35 dq6 da "turim".Tu je vec OCZ na 1000mhz(default).Meni je dovoljno za naredne 2-3 godine.Do tada ce Nehalem da se "uhoda".A valjda ce aplikacije da furaju tada 4 jezgra full...nadam se :trust:
PS.SSE4(SSE3) ima 7 instrukcija vishe...bice valjda neke vajde i od programera :D

Poslednja izmena:
jel se zna sta se od poznatog SW dostao slanja na SSE4?

Imam jedno glupo pitanje: zar Penryn nije trebao da bude codename za mobile verziju chipa a desktop varijanta je Wolfdale?

Ne, nego su Wolfdale dvojezgarni 45-nm procesori :)

penryn oznacava 45nm procesor, a imas wolfdale i yorkfield "penryne" :)

Sve je ok,ali sta ce ti ono crno srce na kraju desno? :)

Salu na stranu,tako sam i ja mislio_Onda na 'wikiju' nisu najbolje napisali:

"named "Penryn" (dual-core for notebooks)"

i

"The successor to the Merom core currently used for the Core 2 Duo T5000/T7000 series mobile processors, code-named Penryn, will debut the 45 nanometer process that will also be used for the Conroe sequel, Wolfdale. "

Koliko je meni poznato, Penrini su svi 45nm, za desktop segment Jorkfildi su četvorojezgarni, Vulfdejl dvojezgarni. E sad, možda je tu bilo nekakvih pretumbacija, a ne bi trebalo da čudi i da se neko zbunio u svim tim oznakama, mada meni uopšte nikada nije bilo jasno čemu ta žudnja za klasifikacijom kodnih oznaka...Big deal :)

Aj da kažem i ja nešto o Peri " mislim da je dobar" :d
Ljudi kenti sa 8Mb keša i nepostojećim SSE4 insrukcijama kida u video kompresiji, 3Dmodeilranju itd. Pera i da nema pomenute SSE4 instrukcije rađen je u 45nm i ima 50% keša što je dobar preduslov za sve koji se bave bilo kojim vidom renderinga. Ono što vam obećavam je rad preko 4GHz u uslovima overkoka, bilo da je Wulf ili York u pitanju. Opuštenija, uskoro ćemo imati i domaće rezultate, malo strpljenja i to je to :)

Da, Penryn je "nova arhitektura" (45nm) i istovremeno kodno ime novog mobile Core 2 procesora (naslednik Merom-a). Desktop izdanja Penryn-a su Wolfdale (2 cores), Yorkfield (2 x Wolfdale) itd. (ina;e, 6. strana treda je prava strana za ove krive-drine :d).

Da, Penryn je "nova arhitektura" (45nm) i istovremeno kodno ime novog mobile Core 2 procesora (naslednik Merom-a). Desktop izdanja Penryn-a su Wolfdale (2 cores), Yorkfield (2 x Wolfdale) itd. (ina;e, 6. strana treda je prava strana za ove krive-drine :d).

***-a,ja sam kriv za to:p

Inace,ovako kako si napisao moze da se prihvati.

malo brojeva...

Intel Core 2 Duo E6550 (2.33GHz/4MB L2/1333MHz FSB)
versus
Intel Wolfdale ES Sample (2.33GHz/6MB L2/1333MHz FSB)

Evercool Euffalo HPFI-10025 Cooler
Gigabyte GA-P35T-DQ6 (P35 + ICH9R + DDR3)
Gigabyte GA-G33-DS3R (G33 + ICH9R)
ADATA DDR3-1066 CL 6-6-6-18 1GB x 2
MSI GeForce 8800Ultra VGA Card
Gigabyte ODIT 800W Power Supply
Maxtor DiamondMax 10 160GB 7200rpm SATA II
Windows Vista Ultimate 32Bit Edition

http://www.hkepc.com/bbs/hwdb.php?tid=837360&tp=Intel-Penryn-Preview&rid=837360

Poslednja izmena:
interesantan test.
Lepo....kupujem tog Perkana ali onoj Yorkonju:D
Unapredishe Conroe lepo u vidu Penryna.

Pronadjoh na Intelovom sajtu nesto zanimljivo za Penryn familiju:

Greater than 20 percent improvement in transistor-switching speed

S obzirom da je Core 2 Duo krenuo od 1.86GHz, a za Penryn familiju se najavljuje start od 2.33GHz, moglo bi se zakljuciti da je to tih 20% o kojima se prica i da je maksimum 45nm procesa 3.6GHz. Pri tom naravno ne mislim na maksimum za overklok, nego za proizvodnju i prodaju krajnjim korisnicima.

Na osnovu gore navedenog smatram da Intel nece praviti cipove na taktu vecem od 3.6GHz, a nesto mislim da nece imati ni potrebe s obzirom na to u kakvom je jadnom stanju AMD trenutno.

Sto se tice novih 45nm Quad Core Xeona, 3.16GHz ce sigurno biti vrh ponude dok ne izadje neki noviji stepping sa tweakovanim procesom, tu je 120W TDP na 3.16GHz limitirajuci faktor.

Extrapolacijom iz Dual Core Xeona E5260 (3.33 GHz) koji ima 65W TDP moze se pretpostaviti da za Dual Core desktop chip na 3.6GHz verovatno nece trebati vise od 80W TDP.

Nove najave su da ce izaci u Q4, doduse Yorkfield i to ne u retail nego za ozbiljne kupce (citaj: za servere ne bi li se predupredio AMD):
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20070801221842.html

Extrapolacijom iz Dual Core Xeona E5260 (3.33 GHz) koji ima 65W TDP moze se pretpostaviti da za Dual Core desktop chip na 3.6GHz verovatno nece trebati vise od 80W TDP.
Verovatno nece, jer su Xeoni probiraniji chipovi (MOZHE sigurno, ako se izvede iz LV serije pogotovu, ali sumnjam da ce Intel 3.6 verziju izbaciti sa 80W TDP - a OCovane verzije ce moci verovatno).

Nazad
Vrh Dno