NTR83 koristi Linux Samba. Postoje administratorska prava nad folderima i to je u Linuxu mnogo detaljnije i bolje nego u Windowsu.
Neki firmware dozvoljavaju pristup Linux folderima kroz mrezu. U standardnom pristupu videces samo ono sto je "vidljivo" dok u direktnom (preko poznate putanje) pristupas direktno. Obicno treba skinuti readonly atribut sa fajla,a ne verujem da to moze kroz Windows. Trebalo bi probati sa neke Linux masine koju nakacis na mrezu.
Pristup serverima preko terminala naredbom
ssh -l root server "esesha blank minusel blank root blank serverime"
obicno je user name
guest a password
0000
Neki koriste program putty.exe koji moze da se skine ovde
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html
Ukoliko ne radi ssh moze da se koristi telnet ili rlogin. Sve zavisi sta je podignuto, koji servis, na uredjaju.
U folderu root nalazi se ono sto je prethodnik pisao o kopiranju fajlova za Youtube. PAZI! Napravi bekap obavezno. Ko zna da li je lik pisao istinu ili se folirao, bez uvrede.
Ako ti nije jasna neka komanda na Linuxu kucaj man "komanda" (man blank imekomande) to je kao help.
Za status sambe smbstatus.
Sto se tice prava nad folderima i fajlovima koristi se naredba chmod (change mod) i vrednosti "4" za read, "2" za write i "1" za execute - citaj, pisi, izvrsi
4=r, 2=w, 1=x
grupno r+w=6
chmod 755 /root/etc
menjas prava na folderu etc
prva cifra "7" znaci rwx (1+2+4=7) za vlasnika(owner)
druga cifra "5" znaci rx (1+4=5) za grupu (group)
treca cifra "5" znaci rx za sve(everyone)
Samo pazi da se ne zaigrate!
Ja jos nisam nasao firmware da u njemu sve valja - bas me briga za youtube, to mi i ne treba, ali glavne stavke koje sam naveo su kriticne.