Šta je novo?

Novajlija u svetu rudarenja i treba mu pomoc

@laki
kolege dobronamernim savetima (uglavnom šaljivim) pokušavaju da ti ukažu na MOGUĆE greške (jer imaju iskustva), tako da ne shvatiš komentare kao napad već kao sugestiju....:)

Taman posla, svaki savet je dobrodosao i unapred sam zahvalan svima !!!!

Ja znam sta pricam za kablove, zapalio sam do sada mnogo toga al ne mogu o tome javno :) Uglavnom cim produzni ima prekidac i sijalicu koja svijetli i da je bijele boje on je kineski i gori i tacka.

naravno...NHF :) nego smanjuj napone i ventove...kada popalis sve masine ne znam kako ce se bas hladiti obzirom da lepo izgleda sve ali pitanje je kako je funkcionalno sa hladjenjem.

Ja znam sta pricam za kablove, zapalio sam do sada mnogo toga al ne mogu o tome javno :) Uglavnom cim produzni ima prekidac i sijalicu koja svijetli i da je bijele boje on je kineski i gori i tacka.

ahahah malo malo pa vatrogasci tranzitom prolaze :)

svidja mi se kako si uradio rigove, ja planiram da grafe preslazem isto tako samo sa malo vecim razmacim...trebao si da stavis barem po 10cm izmedju svake graficke zbog hladjenja, bila bi ti temperatura barem par stepeni niza...

Cudo da asusi 380 ne ocitavaju napon u gpuz? Aako lepo vidim ovo su asusi?

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Sto ti ljudi rekose,proveravaj ti temp.na toj instalaciji.
Ja koristim ovaj, IMG_20160419_010339.jpg ne bih da rizikujem nista.

Poslednja izmena:
Produzni koji provereno dobro rade sa 16A opterecenjem, alu kuciste, keramicko jezgro, samogasiva plastika, opciono 2.5 kvadrata gumeni dovodni kabel, od 3 do 12 uticnica . . . ima ih na KP

Prilozi

• proker.jpg
    proker.jpg
    73.9 KB · Pregleda: 345

Ako zelis da ti crkne sve za 3 meseca od napajanja do ventilatora ostavi tako ako zelis da se bavis ovim duze vreme uradi kao shto su ti rekli stariji clanovi 950/1250 smanji napon fanove oko 30 posto pa polako povecavaj da drzis ispod 70 stepeni karte. Netrebaju ti komplikacije oko reklamacija a i cuvaj masinu koja donosi novac. Srecno

Ako zelis da ti crkne sve za 3 meseca od napajanja do ventilatora ostavi tako ako zelis da se bavis ovim duze vreme uradi kao shto su ti rekli stariji clanovi 950/1250 smanji napon fanove oko 30 posto pa polako povecavaj da drzis ispod 70 stepeni karte. Netrebaju ti komplikacije oko reklamacija a i cuvaj masinu koja donosi novac. Srecno

Sve reseno, poslusani saveti.

Kako ti se krecu temperature u prostoriji i kartica to cudo generise dosta toplote :-D

Sent from my D2403 using Tapatalk

Meni i dalje nije jasno sto u gpuz nema napona?

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Mislim da mora Asusov software gpu-tweak.

Sent from my D2403 using Tapatalk

Pozdrav dobri ljudi.

Zanima me koliko para generiše sistem od tih 15 rigova u proseku na mesečnom nivou, kad se odbiju troškovi struje? Koliko vremenski treba da se vrati uloženi novac za HW?

Danas 'volko', sutra 'nolko'.. :D
Zarada je vrlo promenjiva stavka..

nepostojeca matematika, kao da pitas ne ko ce pobediti u finalu lige sampiona nego koji ce tacan razultat biti(a tek se igraju polufinala)....
pre mesec dana ti je jedan 280x davala oko 5eur, danas daje ispod 2eur (sve gruba matematika...)...za mesec dana mozda bude 3..a mozda i 0.5.....
tako i potrosnja ne trosi svaki algoritam isto...kao i sto ne vuce svaka graficka isto...
btw potrosnja se okvirno i moze izracunati koliko odprilike moze biti max a koliko min po rigu sa tim i tim kartama

ps ali kad toliko novajlije insistiraju na matematici evo ti je

recimo da su upitanju rigovi sa 4x380...to znaci 15rigova 60kartica...danas je to zarada od nekih 120Eur/dan
jedan rig u zavisnosti od konfiguracije trosi 600-650W to ti je znaci 14.4-15.6KW/dan
ovo je matematika samo za danas, samo za trenutnu cenu novicia koji se kopa...

Poslednja izmena:
Pozdrav dobri ljudi.

Zanima me koliko para generiše sistem od tih 15 rigova u proseku na mesečnom nivou, kad se odbiju troškovi struje? Koliko vremenski treba da se vrati uloženi novac za HW?

Prvo i prvo tih 15-rigova košta oko 12 -hiljada evra. Što nije malo novca u ovo vreme. Ako to nije problem. Treba uzeti više činioca pri proračunu.
Težina kopanja,cena novčića (ETH),Cena Bitcoina,cena struje neko čak plaća i prostor.
I nažalost u ovom poslu mora da postoji i sreća.
Sa ovoliko rigova morao bi imati industrisku struju mislim da je brojilo i priključak oko soma soma i po evra (odokativno lupio)
jel ovako ćeš ući u crvenu zonu mada i to može da se isplati sa trenutnom zaradom.

E sad kao što su gore rekli ljudi taman napraviš matematiku i prodaš plac i uložiš u posao snova. Onda dodje težina kopanja jel tamo nege u Kini neki baja uključi 1000grafi i poveća DIFF preko noći . Otplata mašina koja je po matematici bila za 3 - 4 meseca skače na 6 meseci.

E sad opet kažeš ma ok šta je 6 meseci preguraću ja i to :p onda cena ETH padne i ti gledaš i neveruješ matematika se raspada vata te panika (tu je onaj faktor sreće)
A ima i ovo baš kad kreneš da kopaš izmisle sledeći mesec Asici za taj novčić i kopaš samo da platiš struju najgora varijanta :wall:.
Raspisao sam se imaš kankulatore pa pravi svoje Dream računice. Ali ima dosta faktora koje mogu da se ispreče u mining svetu. E sad ako preguraš sve to i isplatiš se i povećaš se na 100 grafika recimo da za godinu dana može da ti bude lepo- pa ok svi počeci su teški.
P.S. ETH prestaje da se kopa do kraja godine ;)

a koja je grafa optimalna za kopanje ETH-a? vidim da se pominje 380, da li rade posao 280X? tj koliko se dobije u odnosu na 380.

Zavisno od taktova kad su na istim taktovima npr. 1020/1500
R9 280X= 20.4MH/s
R9 380 = 21.2MH/s

Zavisi takodjer i od memorije je li elpida ili samsung/hynix.

Savjet kao sto vidis nesto je brza R9 380 i trazi sa samsung ili hynix memorijom one bacaju i do 22MH/s pri istim taktovima.

KAd vec pisem o uticaju memorije na kopanje eth-a jos malo zapazanja.

R9 280X Elpida memorija 19.7MH/s
R9 380 Elpida memorija 21.2MH/s

R9 280X Hynix memorija 20.4MH/s
R9 380 Samsung mem. 22 MH/s

Poslednja izmena:
280x JESTE bolja i jaca karta od 380 (to sto 380 daje malo vise u kopanju eth-a ne znaci nista) jer ta ista 380 u x11 algoritmu je 35% losija od 280x , a tako je i u vecini drugih algoritama, a i sto se potrosnje tice i tu je diskutabilno , jer tu utice mnogo faktora (na pr imam 280x koje sa mbd+cpu+mem+hdd trose ~170w i daju ~20,5 mh kada kopaju eth)

Znaci da je miner bolje optimizivan za 380 kartu, bice tu svega jos sa optimizacijom cini mi se.

Da ETH nekako leze najvise 380 mada je razlika minorna, u svemu ostalom i dalje je uglavnom 7950/7970 i 280x bolja
meni 7950 debelo undervoltovana na 1030 baca 21Mh/s

glavnu optimizaciju cekamo za Nano karte , jer su one best buy

Ne znam po cemu, bas gledam strane forume i daleko vise kupuju 290-290x-390x nego Nano za mining

Nazad
Vrh Dno