Šta je novo?

Nova netbook klasa?

sony je oduvek bio klasa za sebe. :)

inace slicne masine su imali jos odavno sa transmeta procesorima. tako da ovo nije bas "nova klasa".

Poslednja izmena:
top netbook . ugradjen gps . 0.6 kg-a ! i rezolucija 1600 x 768 .. veca nego na macbook u novom . top . drago mi je da sam sacekao malo sa netbookovima . ovo je prava stvar pa i po ovoj ceni za onog ko mu nadje pravu namenu .

Poslednja izmena:
Mogu da prihvatim da je nekome potreban kompjuter (ne znam ni sam kako bih ovo nazvao) ove veličine, ali da je na ekranu od 8 inča nekome potrebna rezolucija od 1600x768 to ne mogu da shvatim.
Naprave uredjaj sa bespotrebno velikom rezolucijom a onda se hvale da su napravili program koji uveličava tekst da bi mogao da se čita?!? Budalaština!!!

pa koju bi ti rezoluciju sa današnjim web sajtovima?

RUS, neki Vaio modeli imaju taster namenjen za promenu rezolucije :)
Model koji sam ja posedovao je, ako se dobro sećam, manjao sa 1280x768 (što je bilo prilično neupotrebljivo za rad preko 30min na 10.6") na 800x480

Slazhem se...imao sam i ja tu opciju...

mozda za tebe budalastina . meni je ultra korisno . a vidim savrseno dobro . uostalom . uvek mozes da je smanjis ako ti bash smeta :)

"Gresis, ovaj silno gresis sinko"

Ne mozes da zamenis, jer samo jedna rezolucija izgleda Top, ostale su ... onako. Nije to desktop CRT. A ja nosim pomagala (naocari) i imam sa njima 100% vida, ali probaj da radis par sati na tome :)

P je odlican za drugi laptop, i za ljude koji mogu da ga priuste. Za pravi rad .. ne znam.

Mogu oni da ugrade po jedan taster za svaku podržanu rezoluciju ali niti jedna sem rezolucije matrice neće dati kvalitetan prikaz. Anomalije u prikazivanju slova moguće je izbeći samo ukoliko se odabere 4x manja rezolucija (800x384).
Ako bi izabrali pomenutu rezoluciju ekran bi bio previše plitak za bilo kakav ozbiljan rad, a prilikom pregleda internet stranica moralo bi da se skroluje levo-desno da bi se videla celokupna stranica.

Koga ne mrzi neka izračuna kolika je veličina piksela na ovom subnetbook-u (recimo da ga tako zovemo) i neka uporedi sa veličinom piksela na mobilnom telefonu ekrana 2 inča rezolucije 320x240. Račun kaže da je piksel na subnetbook-u 10% manji, ako to vama nije sitno, ja da sam na vašem mestu razmislio bih o karieri astronoma jer vam teleskop nije potreban.

Čak i da neko ima takav supermenski vid i ne smeta mu da na takvom ekranu čita i najobičniji e-mail i dalje ostaje pitanje kome je potrebna tolika rezolucija. Pre par dana sam prešao sa 17 inčnog (TFT) na 22 inčni (TFT) monitor i sem ekstra veličine i manje gužve na desktopu nisam ništa posebno dobio na funkcionalnosti.

Čak i da imam milione dolara nikada nebih kupio ovako nešto. Ko god misli da je ovakva sprava korisna neka je kupi i u zdravlje neka je koristi.

Pozdrav

ako ti nista nisi dobio prelaskom sa 17tft na 22tft i njegovu rezoluciju ti definitivno treba da rzmislis o karijeri politicara jer bi ti extra islo ubedjivanje ljudi da svetska ekonomska kriza nema uticaja na srbiju

Stvar je u tome da od LCDa do LCDa zavisi kakav će prikaz imati u rezoluciji koja nije njegova nativna. Da, moguće je napraviti LCD koji će imati sasvim solidnu sliku vam nativne rezolucije... samo ako proizvođač to hoće (i zna)...

ako ti nista nisi dobio prelaskom sa 17tft na 22tft i njegovu rezoluciju ti definitivno treba da rzmislis o karijeri politicara jer bi ti extra islo ubedjivanje ljudi da svetska ekonomska kriza nema uticaja na srbiju

Možda ja ne vidim ono što ti vidiš?

Nisam siguran da sam najbolje razumeo kakve veze ima moje poređenje upotrebljivosti 17tft vs 22tft odnosno 1280 spram 1680 piksela sa uticajem svetske ekonomske krize na Srbiju.
Izvlačiš jednu rečenicu iz kompletnog posta i još preko toga pogrešno je citiraš. Nisam rekao da nisam dobio ništa već ništa posebno, a uz to sam po nešto i izgubio. Ja nemam potrebu da radim u auto cad-u pa da mi je bitan svaki piksel.
Za pregled i obradu fotografija kao i za office programe veća rezolucija je plus.
Veća rezolucija za Internet ne znači ništa jer do sada nisam naišao na prezentaciju širu od 1280 piksela, a velika većina je u 1024.
Igranje igrica u većoj rezoluciji je bolje, ali za tako nešto treba imati i odgovarajuću grafičku koju ja nemam pa mi je sa ovog aspekta veća rezolucija minus (mali jer gotovo i da ne igram igrice).
U većoj rezoluciji divx filmovi izgledaju vidljivo lošije, a ni 720p filmovi nisu oštri kao na manjoj rezoluciji.
Veća rezolucija ne mora bezuslovno da bude bolja.

Šta je trebala da bude suština poređenje 17vs22 koju ti nisi očigledno razumeo.
Da li je ekran diagonale 8 inča sa odnosom stranica 2,083:1 pogodan za pregled i obradu fotografija? Ne.
Da li je ekran diagonale 8 inča sa odnosom stranica 2,083:1 pogodan za rad u bilo kom grafičkom programu? Ne.
Da li ekran diagonale 8 inča sa širinom od 1600 piksela doprinosi preglednosti Internet prezentacija? Ne.
Da li ekran diagonale 8 inča sa širinom od 1600 piksela omogućava kvalitetniji prikaz video fajlova? Ne.
Da li ekran sa 1600 piksela širine i odnosom stranica 2,083:1 obezbeđuje kvalitetniji prikaz grafike u igrama na računaru sa Atom procesorom i integrisanom grafikom? Ne.

Voleo bih da mi oni koji smatraju da je 1600 piksela na ekranu diagonale 8 inča smisleno, objasne u kojem programu pomenuta rezolucija predstavlja prednost? Na koji način bi vi iskoristili pomenutu rezoluciju?

P.S. Možda ova rezolucija na ovako malom ekranu i nije tako loša. Pikseli su tako mali da čak iako se desi da se neki zaglavi to bi teško moglo da se primeti;)

Pozdrav

Stvar je u tome da od LCDa do LCDa zavisi kakav će prikaz imati u rezoluciji koja nije njegova nativna. Da, moguće je napraviti LCD koji će imati sasvim solidnu sliku vam nativne rezolucije... samo ako proizvođač to hoće (i zna)...

Evo očitog primera kako se na forumu može naučiti puno toga.
Pošto meni nije u znanju da je moguće na rezoluciji manjoj od prirodne prikazati tekst podjednako oštro kao i u prirodnoj rezoluciji, kaži mi koji to proizvođač hoće i zna i u koji monitor je to ugradio, rado ću menjati sadašnji monitor za takav.

Pozdrav

Da dodam da je gore navedeni Sony notebook imao užasnu sliku na tasterom_smanjenoj_rezoluciji. Dovoljno sa nešto "ukrupni" da pogledaš, ali iskrzano u...da ne lajem :)

U to vreme je pripadao najskupljoj klasi notebook računara dostupnih u slobodnoj prodaji bez posebnog poručivanja i sl. OK, cena nije merilo kvaliteta, ali da su mogli, za te pare (3k€) bi sigurno stavili neku tehnologiju koja ulepšava prikaz u non-native rezoluciji.

Evo očitog primera kako se na forumu može naučiti puno toga.
Pošto meni nije u znanju da je moguće na rezoluciji manjoj od prirodne prikazati tekst podjednako oštro kao i u prirodnoj rezoluciji, kaži mi koji to proizvođač hoće i zna i u koji monitor je to ugradio, rado ću menjati sadašnji monitor za takav.

Pozdrav

A ko je rekao podjednako oštro? Drugo, otkud znam koji monitor to ima, ali činjenica je da je tokom razvoja potrošačkih TFT LCD ekrana situaciju u "nenativnim" rezolucijama bila popravljana. Treće, svaki LCD TV ima odličan prikaz u "nenativnim" rezolucijama. Četvrto, ako se tebi ovaj Sony ne dopada, šta si se tolko uspaničio. Peto, kao i kod svkog uređaja, morali su da se obezbede neki osnovni uslovi, a ostalo su kompromisi... Ovde je osnovni uslov pogodan oblik za (pre)nošnjene uređaja. I šesto, Sony je uvek bio mama među gedžet inovacijama, samo nikada kod nas nije prihvaćen kako zbog kanala distribucije, a ponajviše zbog nedostupne cene... Jedino slično što je prošlo jesu Apple uređaji koji nisu ni do kolena Sonijima, ali su kupovani mahom od malograđana koji su ih gledali u nekom hollywoodskom letnjem blockbasteru i kupili ih misleći da će tako sakriti praziluk koji im iz anusa viri,)

P je odlican za drugi laptop, i za ljude koji mogu da ga priuste. Za pravi rad .. ne znam.

Za pravi rad nije NI JEDAN laptop. To shto su se ljudi kod nas istripovali pa kod kuce koriste laptop umesto desktopa ?!?!?, gde je u svakoj stavci on loshiji za bilo shta, je potpuno druga pricha.

Laptop sluzi da uradish neki bitan ali za komp nezahtevan posao kada si u pokretu, jer taj posao ce ti doneti kesh, na njemu ne treba da modelujesh u 3d ili da igrash Crysis. Zato ovaj Sony ima vrlo shiroku upotrebljivost, i daleko vecu od Asusa EEE na kome jedva moze da se surfuje recimo.

A shto se tiche ovog laptopa, on je odjednom losh a 90% foruma se poprimalo na Asus EEE koji je za ovo obichno neupotrebljivo d*pe, ali je zato jeftin pa shto ga ne bi pokupovali svi redom. I da se razumemo, ne interesuje me ni taj, ni Asus, ni bilo koji drugi lap, jer mi jednostavno ne treba za posao, a necu da ga kupujem da bi se falio po komshiluku ili ga otvarao u kaficu radnim danom u 10 ujutru sa izgovorom da sam student, u 29. godini.

Poslednja izmena:
I šesto, Sony je uvek bio mama među gedžet inovacijama, samo nikada kod nas nije prihvaćen kako zbog kanala distribucije, a ponajviše zbog nedostupne cene... Jedino slično što je prošlo jesu Apple uređaji koji nisu ni do kolena Sonijima, ali su kupovani mahom od malograđana koji su ih gledali u nekom hollywoodskom letnjem blockbasteru i kupili ih misleći da će tako sakriti praziluk koji im iz anusa viri,)

mislus u SVAKOM hollywoodskom letnjem blockbasteru jer se ne secam kad sam poslednji put video neki Sony gadget a ne Apple ;)... mozda pre 2-3 godine ?

Poslednja izmena:
A ko je rekao podjednako oštro? Drugo, otkud znam koji monitor to ima, ali činjenica je da je tokom razvoja potrošačkih TFT LCD ekrana situaciju u "nenativnim" rezolucijama bila popravljana. Treće, svaki LCD TV ima odličan prikaz u "nenativnim" rezolucijama. Četvrto, ako se tebi ovaj Sony ne dopada, šta si se tolko uspaničio. Peto, kao i kod svkog uređaja, morali su da se obezbede neki osnovni uslovi, a ostalo su kompromisi... Ovde je osnovni uslov pogodan oblik za (pre)nošnjene uređaja. I šesto, Sony je uvek bio mama među gedžet inovacijama, samo nikada kod nas nije prihvaćen kako zbog kanala distribucije, a ponajviše zbog nedostupne cene... Jedino slično što je prošlo jesu Apple uređaji koji nisu ni do kolena Sonijima, ali su kupovani mahom od malograđana koji su ih gledali u nekom hollywoodskom letnjem blockbasteru i kupili ih misleći da će tako sakriti praziluk koji im iz anusa viri,)

Izvinjavam se što sam "sasvim solidnu" poistovetio sa podjednako oštro.

Na osnovu čega si zaključio da sam se uspaničio? Izneo sam moje mišljenje da je budalaština napraviti uređaj sa rezolucijom koja na takvom uređaju nema šta da traži (moje mišljenje), a zatim se hvaliti kako postoji nekakav softver koji uveličava prikaz i omogućava lakše čitanje. Da li bi identičan uređaj sa 4x manjom rezolucijom bio jeftiniji? Da, ali onda na takav uređaj bi bilo bezveze da se postavi etiketa SONY.

Ovakvi mali prenosni laptopovi su uglavno predviđeni za rad sa tekstovima jer nemaju snage za bilo šta drugo. Poređenje prikaza pokretne slike (video) na LCD TV-ima sa izgledom teksta u rezoluciji manjoj od prirodne blago rečeno je pogrešno.

Po meni, oblik za koji se opredelio Sony ne nudi ništa novo po pitanju prenosivosti. Jeste uži od klasičnih netbook-ova i možda je moguće staviti ga u unutrašnji džep jakne (kaputa) ali zbog dužine istovetne standardnim netbook-ovima nisam siguran koliko je pametno držati ga u džepu, a ni njegova težina od 600g nije bezazlena po sam džep.

Sve u svemu jedan potpuno promašen uređaj (moje mišljenje).

Pozdrav

Za pravi rad nije NI JEDAN laptop. To shto su se ljudi kod nas istripovali pa kod kuce koriste laptop umesto desktopa ?!?!?, gde je u svakoj stavci on loshiji za bilo shta, je potpuno druga pricha.

To nije trend samo kod nas. Za većinu korisnika, za svakodnevnu upotrebu, mana je samo veličina monitora.
Ostale komponente sasvim korektno odrađuju office poslove. Priznali to ili ne, najveći broj korisnika i jesu office korisnici.

BTW zar dvostruka negacija ne daje potvrdu?
"nije ni jedan" = jedan :)

ne daje... to te engleski buni... nikada nisam ni pomislio=I've never thought... ;)

mislus u SVAKOM hollywoodskom letnjem blockbasteru jer se ne secam kad sam poslednji put video neki Sony gadget a ne Apple ;)... mozda pre 2-3 godine ?

Znaš kako. Neko se hvali što mu na autu centralni deo volana statičan dok se okreće volan (c4), a neko što mu auto ima vrhunsko vešanje i balans. Neko se hvali što mu riba ima velike sise, a neko što mu ne ide na živce i što može da se zeza i provede vreme 24/7 bez ikakvih problema. Neko se hvali što je imao đakuzi u Buljaricama, a neko što je obišao celu Evropu Interrailom... Vlasnici Apple se hvale što im se uređaji pojavljuju na velikom platnu... Čestitam. Astronomsko ostvarenje koje će svima nama obezbediti bolju budućnost.

Ovakvi mali prenosni laptopovi su uglavno predviđeni za rad sa tekstovima jer nemaju snage za bilo šta drugo. Poređenje prikaza pokretne slike (video) na LCD TV-ima sa izgledom teksta u rezoluciji manjoj od prirodne blago rečeno je pogrešno.
A ko je spominjao video? Ja sam rekao da na LCDTV nenativne razolucije izgledaju maksimalno moguće dobro. I da, pod time se podrazumeva rad sa tekstom. Dao sam samo kao primer, da je sve moguće...

Vlasnici Apple se hvale što im se uređaji pojavljuju na velikom platnu... Čestitam. Astronomsko ostvarenje koje će svima nama obezbediti bolju budućnost.

zar nije zabranjeno pricati o automobilima :p

u svakom slucaju neki racunar mora da se pojavi u filmu - mogao bi to da bude i Sony ali igleda da je izgubio taj imidz, odnosno kako si ono rekao...: "mama među gedžet inovacijama" ;) to sam samo hteo da kazem...

po meni rezolucija nikad nije dovoljno visoka, ja sam na crt 17" držao 1600x1200, da je moglo stavio bih i više, i sad proklinjem sudbinu zlu što sam morao da kupim laptop sa 1280x800, ali nisam mogao drugi zbog grafičke

što se mene tiče ja bih pozdravio i kad bi napravili ekran od 8" sa 2500x1500, uvek možeš da zumiraš softverski, ne vidim poentu u menjanju rezolucije

ovaj sony ima nešto što acer, asus i msi mogu samo da sanjaju, a to je upravo rezolucija... ako mi neko kaže da na eeepc sa onom šalom od displeya može lepo da surfuje, i da je to bolje nego ova rezolucija na ovom sony-ju onda je njemu mnogo lepo...

po meni rezolucija nikad nije dovoljno visoka, ja sam na crt 17" držao 1600x1200, da je moglo stavio bih i više, i sad proklinjem sudbinu zlu što sam morao da kupim laptop sa 1280x800, ali nisam mogao drugi zbog grafičke

što se mene tiče ja bih pozdravio i kad bi napravili ekran od 8" sa 2500x1500, uvek možeš da zumiraš softverski, ne vidim poentu u menjanju rezolucije

ovaj sony ima nešto što acer, asus i msi mogu samo da sanjaju, a to je upravo rezolucija... ako mi neko kaže da na eeepc sa onom šalom od displeya može lepo da surfuje, i da je to bolje nego ova rezolucija na ovom sony-ju onda je njemu mnogo lepo...

Neki ljudi stvarno ne misle na svoje zdravlje.
Postavio si max rezoluciju i šta si dobio? 60Hz refresh rate i tekst suviše sitan da bi mogao bez napora da čitaš. Ah, umalo da zaboravim i glavobolju svaki drugi dan. Genijalno.

Čak i da tvrdiš da ti gledanje u tako setovan CRT monitor nije smetalo (što mi je jako teško da poverujem) čemu je služila tolika rezolucija? Igre? Grafički programi? ...
Uređaj o kome diskutujemo nije projektovan za igre, Photoshop ili gledanje filmova.
Sam znaš koliko su sitna slova bila na tom CRT-u e sad zamisli kako izgledaju 4x manja slova.

Pošto se nadaš uređaju rezolucije 2500x1500 na 8 inčnom ekranu, objasni mi čemu služi tolika rezolucija? Izračunaj koliko piksela mora biti smešteno u jedan milimetar da bi se dobila tolika rezolucija na tako malom ekranu.

Ako pod eeePC misliš na prvi model sa ekranom od 7 inča upravo je veličina ekrana i rezolucija od 800 piksela širine bila glavna primedba. Za surf je potrebno i dovoljno 1024. Šta misliš zašto proizvođaći nisu u isto kućište ubacili ekran veće rezolucije? Zašto su počeli da stavljaju 8,9 a kasnije i 10,2 inča ekrane i na taj način smanjili efekat portabilnosti?

Pozdrav

kao prvo nisam lud i glup da držim monitor na 60Hz, a kao drugo slova se softverski mogu povećati ako se baš o slovima radi...

suma sumarum: ekran veće rezolucije + softverski malo veća slova (ako vam je do slova stalo, mada nije sve u slovima) je mnogo lepše nego mala slova + niska rezolucija. ako neko misli suprotno stvarno treba da se preispita. ja lično ne znam nikog kome niža rezolucija lepše izgleda od više. možda nekom odgovara niska rezolucija, prijatno mu, voli reckice, voli pointera od pola metra... možda to nekom odgovara, ali nikako nije LEPŠE

ti možeš i na ekranu od 8" iako ima visoku rezoluciju da zumiraš da izgleda kao da je niža rezolucija i to će neuporedivo lepše izgledati. i tako nema potrebe smanjivati rezoluciju i terati lcd da radi u non native što je realno ružno...

kad koristiš veću rezoluciju imaš više mesta, sve je nekako finije i preglednije, nemaš reckica, itd da ne nabrajam

a ti druže surfuj sa 1024 pixela širine i nema zime za tebe, uvek ćeš biti zadovoljan, još malo pa će i mobilni telefoni da imaju tu rezoluciju, nisu daleko

pozdrav

edit:
Šta misliš zašto proizvođaći nisu u isto kućište ubacili ekran veće rezolucije? Zašto su počeli da stavljaju 8,9 a kasnije i 10,2 inča ekrane i na taj način smanjili efekat portabilnosti?
cena

Poslednja izmena:
kao prvo nisam lud i glup da držim monitor na 60Hz, a kao drugo slova se softverski mogu povećati ako se baš o slovima radi...

suma sumarum: ekran veće rezolucije + softverski malo veća slova (ako vam je do slova stalo, mada nije sve u slovima) je mnogo lepše nego mala slova + niska rezolucija. ako neko misli suprotno stvarno treba da se preispita. ja lično ne znam nikog kome niža rezolucija lepše izgleda od više. možda nekom odgovara niska rezolucija, prijatno mu, voli reckice, voli pointera od pola metra... možda to nekom odgovara, ali nikako nije LEPŠE

ti možeš i na ekranu od 8" iako ima visoku rezoluciju da zumiraš da izgleda kao da je niža rezolucija i to će neuporedivo lepše izgledati. i tako nema potrebe smanjivati rezoluciju i terati lcd da radi u non native što je realno ružno...

kad koristiš veću rezoluciju imaš više mesta, sve je nekako finije i preglednije, nemaš reckica, itd da ne nabrajam

a ti druže surfuj sa 1024 pixela širine i nema zime za tebe, uvek ćeš biti zadovoljan, još malo pa će i mobilni telefoni da imaju tu rezoluciju, nisu daleko

pozdrav

edit:

cena

CRT 17-tica koja na 1600x1200 može da se postavi na više od 60Hz? Nisam znao da postoji takav model. Koji model je u pitanju?

Tačno je da u Windows-u možeš da povećaš i veličinu slova i veličinu ikona, ali je netačno da tako povećane ikone lepše izgledaju u većoj rezoluciji.

Takođe je tačno da je moguće u svakom programu za pregled Internet-a odraditi zoom, ali ćeš dobiti da bilo koja slika u okviru prezentacije bude "krzava", "reckava", ... nazovi kako hoćeš.

Full HD na po tebi poželjnoj rezoluciji 2500x1500 izgledaće slično kao i divx na 1024x768.

Da li treba da pominjem da interfejs u mnogim progrmima nije moguće povećeti i da u velikoj rezoluciji na malom ekranu sva dugmad su suviše sitna.

Niko ne surfuje u 1024 ili 1280 ili 1680 piksela, prikaz zavisi od rezolucije (širine) same prezentacije. Neke prezentacije se prilagođavaju rezoluciji (npr. benchforum) i prikazuju se na celom ekranu, ali elementi prezentacije su uvek istih dimenzija (npr. prozor u kome se kucaju poruke benchforum-a ili ikone u okviru pomenutog prozora). Napisao sam da je širina ekrana od 1024 piksela potrebna i dovoljna zato što je velika većina prezentacija urađena upravo u toj rezoluciji.
Možda se jednog dana i pojavi mobilni koji će imati rezoluciju od 1024x600 piksela na 3 inčnom ekranu, ali će softver koji će se pokretati na tom mobilnom morati da bude dizajniran za tu rezoluciju.

Softver koji treba da radi na uređaju o kome raspravljamo nije pisan da bi radio na ekranu 8 inča rezolucije 1600x768.

Pozdrav

CRT 17-tica koja na 1600x1200 može da se postavi na više od 60Hz? Nisam znao da postoji takav model. Koji model je u pitanju?
HAHA 1920x1440 je bilo max koliko se sećam, na 64Hz, ček da nađem specifikaciju... i to je bio dedica, noviji su još bolji bili posle, ali sam za ovaj puko kinte ko za ceo komp, pa ga nisam menjao posle

757DFX

17in DynaFlat X tube, 16in viewable diagonal, 0.24mm dot pitch, maximum resolution of 1,920 x 1,440 at 64Hz non-interlaced vertical refresh, captive D-SUB input, USB control, TCO 99 certified. Cabinet depth: 412mm. Weight: 17kg.

edit, i dalje ne znam što tebi sve deluje nečitljivo u finim rezolucijama, pogotovu ne na ovom sony-ju kad po ovim slikama sve deluje totalno cool

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno