Šta je novo?

Nova masina za download

Predrag87

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2007
Poena
320
Ljudi potrebna mi je vasa pomoc!
Naime potrebna mi je iskljucivo nova makina koja ce sluziti samo za download...
Znaci, integrisana grafika, ddr2 i obavezno da ima sata prikljucke.
Ako moze neka Intel varijanta, mada nije presudno (mada cena jeste:))...
Potrebni su mi znaci ploca, procesor i memorija, hardove vec imam, rezac manje-vise, kuciste imam.
I samo jos jedna molba za savet u vezi napajanja...Bitno mi je da bude sto tise da moze lepo da se spava pored njega (samo da nije neki kinez:))
Hvala unapred !:)

Poslednja izmena:
Ja bi ishao na AMD, jeftinije su ploche i uzmi najkrsh sempron :) Znachi zbir plocha + cpu te izadje 70e. Bilo koja integrisana plocha <amd/nvidija> i neki athlon 3000/3200 neki nabudzheni cooler i cnq ne bi trebalid a se chuju. Ako ne shtedish ima vecj za 70e pasivnih napajanja.

ne odgovara mu ochito
Nema SATA nema DDR2 ;)

@ isnogood - korektna ideja. Razmisljao sam i ja neshto slicno al rekoh kad vece dajem cca200 evra daj da uzmem neshto "ozbiljnije" :)

Daj neki konkretan predlog za plocu i proc.

@ Golden - ne bih ishao na tolik oslabu makinu jer ce mi trebati i za josh poneki poslic,a i naveo sam da mora da ima SATA jer imam vec nekoliko hardova...

EDIT: pretece me isnogood :)

Poslednja izmena:
Moj predlog:
Foxconn plocha sa VIA 8M890 chipsetom (Graika, DDR2, SATA, PCI-e, LAN)...... 40e
AMD Sempron 2800 BOX ......................................................................... 25e
DDR2 512MB A-DATA 667MHZ .................................................................. 19e
Codegen 500W PSU 12cm fan .................................................................. 26e
-------
ukupno: 110e

Naime, ovo su delovi konfiguracije koju sam vec sklopio drugu za download i gledanje filmova. Fale HDD od 250GB i DVD/RW sa kucishtem.

'ladno i tiho a skoro za djabe :)

Mislim da je najjeftiniji Biostar tu negde oko 40e (ili koji iznad). GeForce 6100, microATX, DDR2, ATA+SATA. Slicna Gigabyte ploca je par E skuplja, ali i bolja jer ima 4xSATA (Biostar ima 2). Najjeftiniji Sempron je ispod 30, znaci oko 70-75 sve zajedno.

Intel bi bio nesto skuplji - Celeron 420 je nesto ispod 40e, a ploce su takodje reda velicine 5E skuplje nego za AMD. Za pare kolika je razlika verovatno mozes da kupis neki ozbiljlniji kuler. Doduse, koliko se secam ovaj Celeron moze maltene pasivno da se hladi :)

Ja planiram da pazarim komp za istu namena, i verovatno cu kupiti ovo...

BLUEBERRY CN-118 - 30
GIGABYTE GA-945GME-DS2 - 50
INTEL Celeron D 347 3.06GHz 65nm 512KB 533MHz S775 - 40
APACER 1GB 667MHz DDR2 AM1 - 30
WD Caviar WD3200KS 320GB 7k 16MB SATA300 - 70
ASUS ATI Radeon X1050 128MB DDR - 30
PIONEER DVR-212D SATA - 30

Dakle, bez harda i rezaca oko 180 evra u Mini ATX kucistu.

Poslednja izmena:
Ja planiram da pazarim komp za istu namena, i verovatno cu kupiti ovo...

BLUEBERRY CN-118 - 30
GIGABYTE GA-945GME-DS2 - 50
INTEL Celeron D 347 3.06GHz 65nm 512KB 533MHz S775 - 40
APACER 1GB 667MHz DDR2 AM1 - 30
WD Caviar WD3200KS 320GB 7k 16MB SATA300 - 70
ASUS ATI Radeon X1050 128MB DDR - 30
PIONEER DVR-212D SATA - 30

Dakle, bez harda i rezaca oko 180 evra u Mini ATX kucistu.

Nemoj Celeron D, konkretno taj je Presscot, mnogo se greje u odnosu na Core420 npr.
HDD bolje Seagate a naj bolje Samsung ili Hitachi.
Umesto Pioneer DVD-a uzmi LiteOn.
I šta će ti Radeon 1550 kada već imaš grafiku na ploči?

Mislim da je AMD mnogo bolja varijanta u tom cenovnom rangu.
Osim toga manite se matorih intela koji se greju.

Shto se tiche izbora ploche, tebi je po meni bitna jedino cena. Znachi shto jeftiniju 690V plochu bi ja uzimao, ali to je moj izbor.

Uzmi Athlona a ne semprona zbog CnQ, znam da semproni nisu imali CnQ, mozhda se to promenilo sa novim modelima < greota da se greje, troshi struju i da ti se dernja cooler>.Vremenom vidi da kupish neku gvozdhuriju od coolera da se to josh malo utisha, sachekao 4-pinske Xilence ventilatore pa josh to montiraj i divota.

Ram, pa uzmi RC ima vecj za 28e 1GB 667.

Napajanje, fanless, definitivno < mozhda cje ti sada delovati kao bacanje para, ali vremenom cjesh mi biti zahvalan i priche o nechunim 120mm i 140mm ja bacam u vodu...mozhda cje ti zvuchati mnogo 70e, ali neko obichno dobro napajanje je 40e, dodatnih 30e znachi mnogo manje glavobolje i mirnog sna narednih godina>

P.S. reche chovek da ima diskove;)

Poslednja izmena:
Posto je cinjenica da se nece gasiti, obzirom na namenu, ozbiljno razmotri predlog da se isprsis za fanless napajanje. Kad se desi cudo da ugasim komp uvece, budim se srecan ko teletabis.

AMD Athlon 64 3000+ 1.8GHz Box OR 90nm AM2 - 38e
MSI K9MM-V (LAN, GC, SATA) - 42e
CORSAIR 512MB 667MHz DDR2 Value Select - 20e
CODEGEN 400W 20-24 pin. CE/PFC/TC 22dB - 15e
Za 115e pun pogodak za takvu masinu, em provereno tiho ako nema muva u blizini.

Ljudi potrebna mi je vasa pomoc!
Naime potrebna mi je iskljucivo nova makina koja ce sluziti samo za download...
Znaci, integrisana grafika, ddr2 i obavezno da ima sata prikljucke.
Ako moze neka Intel varijanta, mada nije presudno (mada cena jeste:))...
Potrebni su mi znaci ploca, procesor i memorija, hardove vec imam, rezac manje-vise, kuciste imam.
I samo jos jedna molba za savet u vezi napajanja...Bitno mi je da bude sto tise da moze lepo da se spava pored njega (samo da nije neki kinez:))
Hvala unapred !:)

Ja sam pazario sledece komponente za download masinu:

- Celeron 420, jedva cujan BOX kuler jer se procesor skoro uopste ne greje - ~38 evra
- Gigabyte GA-945GCM-S2 - 1xPCI-e x16, 3x PCI, G-LAN mATX ~48 evra

Memoriju sam imao od ranije, NCP 2x512MB ali za download masinu je i 512MB ddr2 za ~20 evra sasvim dovoljno. Sve sam spakovao u staro slim desktop kuciste FujitsuSiemens Scenic D koje ima napajanje od 110W/145W peak, utisao sam mu ventilator na 5V i dodao P4 konektor koji nije imao i sljaka bez greske. Ima samo 20-pinski atx konektor i radi i tako, takodje naponi su ok. Hard je takodje od ranije, WD1600JS sata kao i dvdrw Pioneer 111D.

Znaci u tvom slucaju navedeni CPU, ploca i memorija za manje od 110 evra a rade sasvim brzo i pristojno, cak na ovoj ploci postoji i mogucnost promene FSB-a i napona na CPU pa je i neki overclock moguc :d
I ja sam gledao da prodjem sto jeftinije i postojale su varijante za jos manje novca ali su tu u pitanju procesori i cipsetovi starijih generacija (tipa VIA cipset i sempron/athlon u 90nm)

Ja sam razmishljao o varijanti Gigabyte-a tog shto spominjete S2... Samo nisam znao koji proc da bocnem. Mozda ipak odem i na amd varijantu totalno sam zbunjen :D

Da li je iko razmisljao o eksternom disku koji ima mrezu i SW za download (Torrent i klasican)?

Mislim da je to mnogo pismenije resenje za te potrebe, ubedljivo najtise i ne zauzima prostor. Pristupa se preko http-a SW-u gde se ubaci ono sto se zeli da se download-uje, a disk je u mrezi tako da je sve raspolozivo.

POZDRAV

Da li je iko razmisljao o eksternom disku koji ima mrezu i SW za download (Torrent i klasican)?

Mislim da je to mnogo pismenije resenje za te potrebe, ubedljivo najtise i ne zauzima prostor. Pristupa se preko http-a SW-u gde se ubaci ono sto se zeli da se download-uje, a disk je u mrezi tako da je sve raspolozivo.

POZDRAV

Lako cemo za mrezu, treba prvo mashinu da sklopim :D

OK, nisam skontao inicijalno, mislio sam da imas vec neku makinu i da Ti je potrebna dodatna samo za download :)

Imam makinu ,sad si me zbunio :D

Imam zverku koju upravo sklapam i koju nemam srca da drzim klokovanu do krajnjih granica svaki dan ukljucenu od 00-24 ... Zato sklapam neshto shto jeftinije(najradije novo zbog garancije) shto ce da radi od sad pa dok ne nestane struje...:p

Evo shta bi ja uzeo:

MSI K9AGM2-L (690V chipset, misteriozno ova plocha ima integrisan x1250, a ne x1200, radi sasvim korektno iako se MSI nije najbolje pokazao u poslednje vreme, najveca zamerka - nema ni jedne bozije opcije za OC u biosu)
AMD Sempron 3000+
1Gb nekog najjeftinijeg rama tipa RC (ili pak 512mb nekog kvalitetnijeg)
Frontier Duke (nije neka limaarija, al za kineza je solidna)
HDD zavisi koliki ti treba
Optika o5 zavisi kakva ti treba, mozhda i imash neku staru optiku vishka
periferije po izboru :d

Naime na vrlo slichnoj kombinaciji drugar i tera igrice tipa Countera i COD2 i sasvim je zadovoljan jer za ulozhen novac nije mogao bolje da prodje.
:wave:

Poslednja izmena:

POZDRAV

Upravo. Ili to ili neki ruter.
Ne znam koja je prednost posebne DL masine u odnosu na ova 2 resenja ?

Upravo. Ili to ili neki ruter.
Ne znam koja je prednost posebne DL masine u odnosu na ova 2 resenja ?

Bas tako - nema prednosti. Sta ce ti makina iskljucivo za download :crash:

Evo par linkova da ne bi vise dolazilo do zabune:
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=41261
http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&Manufactory=11245&N=50011245

Ima par dobrih i jeftinih resenja ali nemam link trenutno - sto ne znaci da ne moze da se nadje preko google-ta.

POZDRAV

Lepo je to resenje, fino, kulturno, nego koliko to kosta?
Ako nije mnogo veca razlika bolje nego jos jedno kuciste, monitor(opciono, kao i tastatura i mis).

Ako mu treba emule sta ce da radi jer koliko vidim ovaj ima samo podrsku za torrent.

Bas to, razni ruteri sa open WRT firmverima i mrezni diskovi sa podrskom za torent klijente su ok, ali samo za taj vid downloada. Sa kompletnim racunarom (tj. samo kucistem) se moze downloadovati bilo sta, http, ftp, news, dc++, torrenti, e-mule/donkey i sl.
Pored toga moja download masina mi koristi cesto i za dvd>xvid kompresiju, proveru velike kolicine downloadovanog materijala u rarovima, kada rezem vise diskova koristim i dvd rezac na njoj, na jednoj particijji drzim i backup bitnih stvari, imam nakacen i sherovan stampac pa imam pristup i sa desktopa i sa lap-topa u mrezi. Dosta od navedenih stvari ne bih mogao da radim da koristim neki ruter ili NAS (network attached storage).

Elem potrebna mi je josh jedna makina iz nekoliko razloga, da ih ne nabrajam . Prvo sam i ja razmishljao o ruteru koji ce da skida kad je komp iskljucen i postavio temu o tome ali kad su mi ljudi predocili neke potencijalne probleme odustao sam jer mi samo fali u zivotu da se nerviram oko povezivanja, oce da skida-nece da skida...
Tako da se odlucih za ceo komp...

Ta varijanta bez monitora bi bila extra jer u ovom momentu nemam za TFT a CRT nemam gde da drzim ( a i ne zelim kutiju :D )...

Ajd da sumiramo : Da li je bolje GA-945 (bla bla truc ) S2 i neki Celeron ili MSI K9MM-V i neki Sempron 3000 ili sl ?

Za napajanje cu vec videti shta cu,kucishte vec znam,memorija( nebitna verovatno 512mb u ovom momentu ) ostalo imam

Definitivno ostajem veran Intelu. Onog GA nahvalishe poprilicno i tu ce se zabosti neki celeroncic... :)

Hvala ljudi,sad samo ako znate gde to sve najjeftinije da pazarim i milina ?:)

:wave:

Nazad
Vrh Dno