Šta je novo?

Nova kanta za CNC masinu

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Drugaru je riknuo komp koji je terao CNC masinu (c2d e6300 1.86ghz, 2gb ddr2, intel VGa...), na njoj je bio win 7 i programi NC Studio i ArtCam 2008 koji su njemu radili posao na ovoj masini. U komp je ubacen pci adapter za povezivanje CNC masine.

Sada hoce da kupi nesto najjeftinje sto bi mu radilo posao, a da to bude novo, i pronasli smo za nepunih 100e sledece:

http://www.list.rs/proizvod/kucni-racunari/ewe-pc-amd-e21002gb320gb-notm-rac08687/?category=22

znaci AMD E2100, dual core procesor na 1ghz. Pitam se samo dali ce ova kanta moci da potera ovo.

Ovakvi računari se kupe samo ako želiš istog momenta da ih baciš...slabiji je od tog starog računara...1ghz, sata II

Edit: Pojuri nešto polovno za te pare c2d ili možda nešto novije

Poslednja izmena:
Celeron G1820.

500GB hard disk.

500W Rhino napajanje(zajedno sa kucistem).

2GB do 4GB rama.

H81 ploca koja ima PCI slot da bi mogao da prikacis CNC.

Graficka iz procesora integrusa.

Sam sklopi nadji radnje koje su najjeftinije...

Apsolutni sam laik što se tiče struje, ali zar te CNC mašine ne troše mnogo? Ako je tako onda to može da utiče na "kvalitet" struje i dovodi do kvarova HW-a, pa samim tim prve dve stvari koje bih gledao su kršteno napajanje i "peglač napona", a možda čak i UPS. Ako grešim slobodno nek me neko ispravi.

CNC može ali i ne mora da troši mnogo struje. A ta koju troši dolazi iz utičnice u zidu a ne iz računara koji je kontroliše samo.
Računar troši koliko i svaki drugi računar slične konfiguracije plus nešto malo za tu posvećenu PCI karticu.

CNC može ali i ne mora da troši mnogo struje. A ta koju troši dolazi iz utičnice u zidu a ne iz računara koji je kontroliše samo.
Računar troši koliko i svaki drugi računar slične konfiguracije plus nešto malo za tu posvećenu PCI karticu.
Pobogu, naravno da ne mislim da se napaja sa računara. Naravno da vuče iz utičnice, ali ako je na istom strujnom vodu kao računar onda to može da uzrokuje velike oscilacije napona, naročito pri paljenju kad "povuče".

U zadnjih godinu-godinu i nesto ovo je treci kvar na ovom kompu za CNC masinu, prvo je riknulo napajanje, pa hard pa sad ponovo hard i cnc kartica. Mozda struja zeza.

Prvo nijedan krsten CNC se ne bode u uticnicu vec u posebno izvedenu kutiju sa osiguracima u svakoj ozbiljnije izvedenoj mrezi u radionicama.
Ono sto verovatnije utice na rad racunara su veoma nehumani uslovi u kojima radi u radionici. Osim onoga sto vam prvo padne napamet a to je prasina (filtere na CNC-u menjam jednom mesecno) tu su isparenja od rashladne tecnosti (obrada metala). Rashladna tecnost je mesavina bor-ulja i vode (sapunica kako je zovu majstori) Pri radu ona hladeci komad isparava. Ali isparava i voda i ulje pa se to talozi po racunaru. Meni ispari i vise od 10 litara za jednu smenu pa ti vidi koliko je to talozenja.
U mom slucaju ja prikljucim laptop, ucitam program u CNC i pri radu masine laptop nije tu. Ili na drugom CNC-u samo bocnem USB i prebacim program. Znaci ako mora racunar sve vreme biti prikljucen udaljiti ga maksimalno od masine.

Poslednja izmena:
Prvo nijedan krsten CNC se ne bode u uticnicu vec u posebno izvedenu kutiju sa osiguracima u svakoj ozbiljnije izvedenoj mrezi u radionicama.
Ono sto verovatnije utice na rad racunara su veoma nehumani uslovi u kojima radi u radionici. Osim onoga sto vam prvo padne napamet a to je prasina (filtere na CNC-u menjam jednom mesecno) tu su isparenja od rashladne tecnosti (obrada metala). Rashladna tecnost je mesavina bor-ulja i vode (sapunica kako je zovu majstori) Pri radu ona hladeci komad isparava. Ali isparava i voda i ulje pa se to talozi po racunaru. Meni ispari i vise od 10 litara za jednu smenu pa ti vidi koliko je to talozenja.
U mom slucaju ja prikljucim laptop, ucitam program u CNC i pri radu masine laptop nije tu. Ili na drugom CNC-u samo bocnem USB i prebacim program. Znaci ako mora racunar sve vreme biti prikljucen udaljiti ga maksimalno od masine.

Drugar ima radionicu, ali uglavnom radi koliko ja ynam sa drvetom, racunar je blizu masine. On ga cesto cisti od strugotine kompresorom. Nisam siguran da bi mogao da ga odalji previse. A reci mi sto se tice hardverskih zahteva, ona kanta gore koja ima da se kupi za manje od 100e, jeli dovoljna. U principu bi uzeo nesto novo što jeftinje pa za 2 godine kad istekne garancija moze i da zameni ponovo.

Drugar ima radionicu, ali uglavnom radi koliko ja ynam sa drvetom, racunar je blizu masine. On ga cesto cisti od strugotine kompresorom. Nisam siguran da bi mogao da ga odalji previse. A reci mi sto se tice hardverskih zahteva, ona kanta gore koja ima da se kupi za manje od 100e, jeli dovoljna. U principu bi uzeo nesto novo što jeftinje pa za 2 godine kad istekne garancija moze i da zameni ponovo.

Ako racunar nema jos neku zahtevniju primenu za to je sasvim dovoljan.

Preneo sam mu tvoje savete, inace njegova masina je samo 2kw snage i za obradu drveta iskljucivo sluzi. Na istoj su fazi i komp i CNC masina, ali jce da ih razdvoji, dovesce produznim kablom struju za komp. Nije u pitanju masina koja ima sopstvenu memoriju, tako da je tokom rada vezana za racunar svo vreme.

znaci AMD e2100 2x 1ghz, sa 2gb ddr3 (mozda dodam jos 2gb) ce biti dovoljno za ArtCam 2008 i sl., da ne daje pare.

U zadnjih godinu-godinu i nesto ovo je treci kvar na ovom kompu za CNC masinu, prvo je riknulo napajanje, pa hard pa sad ponovo hard i cnc kartica. Mozda struja zeza.
Video sam čoveka sa dotičnim računarom za 12000din kome je tri puta u toku garancije odlazio hdd.
Ne mora da znači ništa, niti te plašim.
Samo hoću da naglasim da se u te ultra lowcost sklopljene konfiguracije stavljaju ubedljivo najjeftinija/najnekvalitetnija napajanja i hard diskovi (često oni fabrički reparirani).

Ne mora ništa da znači i ta mašina može raditi godinama bez problema, ali treba naglasiti da su u pitanju najnekvalitetnije komponente.
Možda je ipak profitabilnije da izaberete ipak dokazano kvalitetnije komponente koje će vas izaći nekih 5-6000dinara više.
Ipak je računar za posao u pitanju, imaće power on dosta sati, a posao trpi ako se računar pokvari i ode na reklamaciju pa se morate snalaziti za zamenu dok se ne vrati sa reklamacije.

Što si zapeo za amd, jeste nikakav ali ako je dovoljan dovoljan je.
Ne kažem da treba/mora njega, samo kažem će raditi posao bilo koji današnji procesor.

Bitnije je da ima pouzdano napajanje, hdd i da može sam da ih zameni u slučaju kvara (da nije konfiguracija sa stikerom na kućištu) a ne da čeka 20 ili 30 dana da dodju sa reklamacije.

Kako god se okrene .... mu ...... U svim ovim jeftinim masinama hdd je fabricki repariran, i kod 1150.
Ovaj GA-N3050M-D3P je nesto bolje resenje u svakom slucaju.

Ne znam koji mu je obim poslovanja ali te mašine nisu pouzdane.
Ako mu nije problem da se snalazi u slučaju otkaza ovog od 12000din i da čeka na razrešenje reklamacije, tada neka uzima dotičnu najjeftiniju kantu.
Ako želi ipak pouzdaniju mašinu, tada neka uloži nekih 6000din više, neka je naruči u komponentama i tada imate i dalje garanciju na komponente, imate pouzdanije komponente i možete ih sami zameniti (u slučaju da zatreba reklamacija, da ne bi čekali razrešenje iste).

Nazad
Vrh Dno