Šta je novo?

Nov kuler, stare temperature???

Go-R4n

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2005
Poena
620
Zamenio sam stock kuler na ovom mom 955 x4 phenom-u i stavio Noctua NH-U9B, kuler od ~50E (Ovde: http://tech.icrontic.com/article/noctua_nh-u9b/ su ga ocenili kao "outstanding product".
Pratio sam uputstva montiranja, sve lepo sastavio i upalio kompjuter. Odmah sam primetio da je temperatura procesora 43 stepena u idle-u, a bila je 48 sa stock kulerom. Pomislio sam da ce tako da bude i sa temperaturama u full loadu ali nista od toga. Posle par minuta prime 95, temperatura je dostigla 65 stepeni, identicno kao i sa stock kulerom.
E sad moguce je da nisam dobro usmerio kuler jer je okrenut prema napajanju, (dole je slika kulera pri radu) ali nisam siguran da to moze toliko da utice na temperaturu procesora ili moze??
Da li da preusmeravam kuler ili nesto drugo, nesto divlje :d

Da dodam samo da je kuler necujan u odnosu na stock koji je vristao i cuo sam ga po citavom stanu tako da sam po tom pitanju prezadovoljan.

Ja bih ga okrenuo za 90 stepeni "clockwise",znaci da tera vazduh ka onom zadnjem ventu.Mada opet...nesto su mi te temperature .....nisi OC ili prckao oko voltaze proveri sta ti kaze bios,na koliko je podeseno i koliko stvarno daje.

Ja licno sa tim Gbyte plocama sam imao i jos uvek imam ogromne probleme zbog overvolta i pregrevanja procesora.

Nisam nista oc niti dirao voltaze sigurno. Jos nesto sam primetio, kada temperatura dodje do 65 i kada stopiram prime 95, jako se sporo vraca temperatura do 38-42 . Znaci 65 pa prodje 3 sekunde pa 64 pa prodje 3 sekunde ... Sa stock-om je to cini mi se bilo dosta brze...

Taj ventilator nije lepo orjentisan. Ako kuler ne mozes da rotiras za 90 stepeni, tako da ti ventilator "gleda" u opticke uredjaje, onda raskaci vent i zakaci ga odozdo.

Koju si pastu stavio? Nemoguce da imas tako visoke temperature sa tom 'ladnjacom :)

Poslednja izmena:
Pasta? Kakva pasta?

Hehe salim se, stavio sam onu koja je dosla sa njim a to je NT-H1, premium grade thermal compound. Stavio sam po uputstvu 1 kapljicu velicine 5 mm na sredinu procesora, potom sam stavio heatsink i malo promrdao levo desno gore dole, kako bi se razmazala pasta (sve po uputstvu).

Poslednja izmena:
Probaj da preorjentises kuler, mada ni meni nisu bas jasne te temperature.

Pastama obicno treba 200 radnih sati da se adaptiraju i da u potpunosti pocnu da provode temperaturu sa procesora na hladnjak. Sacekaj da prodje period adaptacije, pa meri opet.
Mozda ti se i pasta nije dobro razmazala pa ne zahvata ceo procesor i kuler nego samo jedan
deo i ne provodi dobro toplotu.

Poslednja izmena:
Tebi cooler greje graficku direktno. Okreni ga odmah kako kaze nogga. Nadam se da ti taj ventilator na kucistu izvlaci vazduh. Razmazi pastu po procesoru. Nije potrebno da je bude puno, ali mora da je bude po celoj povrsini !!!

Pa javi sta se desava....

Tebi cooler greje graficku direktno. Okreni ga odmah kako kaze nogga. Nadam se da ti taj ventilator na kucistu izvlaci vazduh. Razmazi pastu po procesoru. Nije potrebno da je bude puno, ali mora da je bude po celoj povrsini !!!

To bi bila najveca greska koju bi mogao da napravi! Ako razmazes pastu, sa stavljanjem hladnjaka mogu da se jave vazdusni dzepovi izmedju hladnjaka i IHS-a koji ce otezati hladjenje. Takodje, uopste nije bitno da paste ima po celom procesoru, jer je jezgro relativno malo i nalazi se na sredini IHS-a. Tu je i vazno da ima paste.

Poslednja izmena:
A da li ima neke veze gde se prikljucuje kuler na ploci u smilsu napajanja, ja nisam mogao da priklucim noctu-u tamo i gde pise cpu fan jer je taj prikljucak imao 4 pina a noctua je za 3 pina pa sam morao da je prikljucim tamo gde je pisalo power fan?

Mozes da ga prikljucis u taj cetvoropinski konektor bez problema (konektor ventilatora bodes tamo gde ima plasticni jezicak na konektoru ploce). U principu nema veze gde si ga ubo (posto svi ti konektori daji 12v), ali tako gubis mogucnost regulacije brzine ventilatora.

Nego, jel ti apdejtovan BIOS? Oce bajat BIOS da daje neispravna ocitavanja za temperaturu. Sta ti kaze empirijska metoda, jel su cevi i baza kulera topli na dodir?

Baza je topla na dodir, po slobodnoj proceni oko 40 stepeni a cevi su malo toplije mozda 45-50. Ne znam koja je temperatura kada covek ne moze da drzi prst, ali ja mogu bez problema.
Inace evo sad ga mucim vec pola sata i temperatura je 60 c, ali sam ukljucio ovaj zadnji kuler da izduvava vazduh (mada je kuciste otvoreno). Mozda je opala temperatura u sobi, ne znam...

Poslednja izmena:
Zadnji kuler i treba da izduvava vazduh :)

Aj lepo sve iz pocetka: najnoviji BIOS, preorjentisi kuler, i namesti case ventilatore tako da zadnji izvlaci vazduh iz kucista, a prednji da ubacuje (ako ga imas), pa javi sta se desava.

A bios je apdejtovan na verziju iz 2009/09/21 , ima samo jedna novija verzija ali je beta pa nisam hteo da je stavljam.

Ne ne nisam se dobro izrazio, zadnji kuler koji izduvava vazduh nije bio ukljucen prethodno (na onoj slici gore nije ukljucen) pa sam ga sad ukljucio a inace imam jos 2 kulera koja biju na hard diskove i sad su svi ukljuceni...

Poslednja izmena:
Ne vredi, sad kad sam zatvorio stranicu kucista ponovo otisle temperature do 65c. Tih 5 stepeni manje je bilo zato sto sam otvorio stranicu a u sobi je bilo nesto hladnije.
Evo sad i 68 c...
Nesto definitivno nije u redu.

Pa dobro, jos ti ostaje da rotiras kuler ako je ikako moguce. Ako nije, stavi ventilator sa donje strane.

Cooler nije dobro postavljen. Zarotiraj ga komplet za 90 stepeni, da vent coolera duva u vent koji izbacuje topli vazduh iz kućišta.

Poslednja izmena:
Ajde uradicu to iako cu morati sve ponovo da rasklapam i sklapam pa cemo da vidimo...

Ja nisam skontao da li ta noctua moze uopste da se rotira za 90 stepeni? vecina ovih vecih kulera sto ima kod nas ne moze.. ovaj sto mi je u potpisu sam i kupio jer sam skontao da se montira kako treba...

Evo kako je sad:

Situacija ponovo ista... 61 c u full load-u.

Da probam da mu ponovo stavim termalnu pastu? Inace primetio sam jako malu ogrebotinicu na procesoru kad sam skidao stock kuler i skidao staru pastu, ali bukvalno manju od 1 mm pa sta mislite moze li to da utice na temperaturu?

Ja nisam skontao da li ta noctua moze uopste da se rotira za 90 stepeni? vecina ovih vecih kulera sto ima kod nas ne moze.. ovaj sto mi je u potpisu sam i kupio jer sam skontao da se montira kako treba...

Ova moja moze da se postavi ali onda moram da montiram druge delove na nju, tj. sve zivo da skidam pa me mrzi, a ne verujem da kuleru od 50 E treba pomocni kuler da mu izbacuje vazduh... Uostalom u uputsvu pise usmerite kuler po vasoj zelji, dakle nista ne napominju obavezno prema nekom pomocnom kuleru bla bla...

Poslednja izmena:
Pa jedino ako je bas duboka i posred procesora, mada ne verujem da je to uzrok problema. Izgleda da sa tim hladnjakom nesto nije u redu. Cim su cevke tople to je siguran znak da one svoj posao vrse, ali da se hladnjak ne oslobadja toplote. Inace max temperatura za taj phenom je 61 stepen.

Na kom naponu ti radi procesor? Probaj da reklamiras taj kuler, pa uzmi neki drugi.

A kolike bi trebale da mi budu temperature da je sve ok?

Ne znam konkretno za tvoj proc, ali moj npr. radi na 28 stepeni sa HyperTX2 hladnjakom (koji je skoro triput jeftiniji od tvog). Osrednji hladnjak bi trebao da drzi tvoj procesor na 30-35 stepeni idle.

Poslednja izmena:
Nemoj da se ljutis ali mislim da si bacio pare na taj kuler "Noctua NH-U9B" Noctua ne blista ni sa jacim modelima a ti si izabro ovaj sa 9cm ventilatorom?! Plus, sto si ga lose montirao. Noctua ima onu foru da kuler mozes da postavis u bilo koji polozaj. Ti si izabrao skoro pa najgori.
Takodje tvoja grafika vruc vazduh ne izbacuje iz kucista nego isti ostaje u kucistu pa je moguce i to jedan od problema. Ako mozes vrati kuler, uzmi neki bolji. Takodje ako imas lovu promeni kuciste i uzmi neko sa boljim protokom vazduha.

Poslednja izmena:
Ako su heatpipe-ovi topli tvoj problem je odvodjenje toplote. Pored toga, to sto si ga ti platio 50e bukvalno ne govori nista niti garantuje nesto posebno. Mogao si za manje para da pazaris bolji cooler. Recimo titan fenrir je bolji bar 10C a kosta oko 35e.
Dalje, senzor ne mora da bude tacan a isto tako, nemas vise buke pa je to plus.

28C moze biti jedino ako ti je u sobi 10C :)

28C moze biti jedino ako ti je u sobi 10C :)

Dobro, kontam i ja da taj senzor malo laze. Ali stvarno, cevi na mom hladnjaku su potpuno hladne, a baza jedva da je ista toplija od toga, tako da su temperature stvarno niske. Sobna temperatura mi je 18-20 stepeni. Kada drndam proc sa prime-om, drzi ga na 39 stepeni (ukljucena regulacija obrtaja, sa iskljucenom, temperatura je za stepen-dva niza). Tada je hladnjak izmedju mlakog i toplog. Naravno, treba uzeti u obzir i cinjenicu da je procesor ozbiljno undervoltovan, a baza polirana :)

@Goran
Menjaj ti to cudo za vendettu (naravno, da ti vrate dvaes' evra), pa da vidis kako ce da ga ohladi :) Za pare sto ti ostanu kupi Elite 332 kuciste ili Xigmatek (ne znam tacnu oznaku, al cenom je tu oko tridesetak evra).

Poslednja izmena:
Vrh Dno