Šta je novo?

Nov eksterni hard disk 60°C

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Da li je nešto ozbiljno kopirano na njega? Ili je ovo temp u leru?

Kopirao sam prvih par minuta oko 300GB (knjige, programi, backup svega i svačega), nakon toga je u leru ako izuzmemo uTorrent koji je skinuo oko 40GB u međuvremenu a trenutna brzina je:

Prilozi

• Snap 2015-12-10 at 22.33.39.png
    Snap 2015-12-10 at 22.33.39.png
    1.3 KB · Pregleda: 106
Da li/koliko temp pada kada se ne kopira?

Ne pada, od samog starta se samo povećava a sada je 62°C.

Pauzirao sam uTorrent pa ću videti da li će brzine opasti kada hard ne vrši upis...

Poslednja izmena od urednika:
Sinoćnim pauziranjem nisu pale temperature tako da sam nastavio sa uTorrentom i pustio da radi preko noći. Pogledam jutros, isto.

Da li ovakav rad na preko 60°C može da napravi problem hard disku na duže staze?

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 07.06.04.png
    Snap 2015-12-11 at 07.06.04.png
    138.7 KB · Pregleda: 101
To je visoka temperatura. Ja bih to reklamirao ako je moguce, da li se i adapter greje dosta?
Sta na kraju bi sa poskupljenjem, jesi li se uklopio u cenu? :wave:

Na kraju je cena izašla 205 evra.

Što se tiče grejanja, adapter je baš mlak, na dodir nije topao ni upola koliko kućište hard diska.

A da pogledaš na sajtu proizvođača koje su mu preporučene radne temperature..

Ja bi obavezno smislio neko hladjenje.
Nikako ne bih kopirao toliko fajlova odjednom,tih 300gb.Tako i opada Health.

A da pogledaš na sajtu proizvođača koje su mu preporučene radne temperature..

ENVIRONMENTAL SPECIFICATION
• Temperature (operating): 5° to 40°C (41° to 104°F)
• Temperature (nonoperating): –20° to 65°C (–4° to 149°F)

Pa eto kao što vidiš to treba reklamirati pre nego što izgubiš podatke..

Edit: Sad videh, to su radne temperature okoline ne i samog hdd-a.
Treba ti "working temperature" stavka..

Poslednja izmena:
Ja bi obavezno smislio neko hladjenje.
Nikako ne bih kopirao toliko fajlova odjednom,tih 300gb.Tako i opada Health.

Do sada nikada nisam hladio eksterni hard disk :)

Kopirao sam par foldera, folder po folder, ali mislim da to ne treba da ima bilo kakav uticaj pošto sam do sada to radio milion puta sa na primer brdo BD filmova od po 50GB i temperatura se u tom slučaju poveća za par stepeni, evo sada gledam popela se na:

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 08.24.07.png
    Snap 2015-12-11 at 08.24.07.png
    121 KB · Pregleda: 105
  • Snap 2015-12-11 at 08.23.45.png
    Snap 2015-12-11 at 08.23.45.png
    150.9 KB · Pregleda: 94
Meni su se u docking station-u grejali diskovi k'o blesavi (preko 50 stepeni) čim nešto kopiram, pa sam na kraju stavio ventilator, koji upalim kad koristim hard. Isto je i u fioci, samo treba malo više vremena da se ugreje i više da se ohladi, zbog (zatvorenog) metalnog kućišta.
Pretpostavljam da je tu problem veliki broj ploča, pa je tolika temperatura neminovna. U svakom slučaju bolje reklamirati na vreme, pa da se vidi šta će da kažu.

Poslednja izmena:
Kolegi pisem ono sto bi ja uradio,on ocigledno ne zeli to.
Da turi neki vent,eventualno kuciste harda sa ventom i nikako ne prebacivati toliko fajlova odjednom.
Kraj.Ako 'os da poslusas ok,ako nes',tvoja stvar.

Ajmo ovako, stari metod, pouzdan.

Prvo, ne mora hdd da bude topao koliko pise. Probaj kuciste da dodirnes, verovatno je aluminijum ili plastika, ali osetices i preko njega da nesto nije ok.
Da li ima zastitne stikere, moze li se otvoriti lagano i onda da proveris na samom hddu temperaturu ?

Plastika, ne može se lagano otvoriti:

[YOUTUBE]56RI5ypZ4Rg[/YOUTUBE]

Ne bih da otvaram nov uređaj ipak zbog eventualne reklamacije.

kako to može da se proveri za senzor?

Nikako samo moze da ti daje ne tacne informacije za temperaturu u ovom slucaju 60° a ustvari da je 30 stepena

OK ;)

Što se tiče smanjenja broja obrtaja ne dozvoljava mi da pomerim klizač na silent (AAM), da li ima još neka caka da se smanji broj obrtaja?

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 09.27.43.png
    Snap 2015-12-11 at 09.27.43.png
    167.2 KB · Pregleda: 73
I kakva je plastika na dodir ???

Elem, zato je nesto i povoljniji, nije alu, a unutra neki seagate vrv...

I kakva je plastika na dodir ???

Mlaka, nije ni topla ni vrela da ne može da se dodirne/drži rukama. Iste je toplote kao Cisco EPC3928s koji stoji uz eksterni hard.

Taman sam ga fino ušuškao da neko ne zapne, evo slike (ovaj put sam uspeo da ne slikam papuče :d):

Prilozi

• IMG_2656.jpg
    IMG_2656.jpg
    1 MB · Pregleda: 114
Iskluci hdd na 10 min pa ga ukluci i vidi odma koliko je temperatura ako posle to pise da je 40-60 stepena onda je senzor neispravan

Od sve prilike senzor ove app ne ocitavaju dobro, mozda ce ubuduce, ili je malo pobrljavio, pusti mu u cugu jedno 2tb kopiranja.

Iskluci hdd na 10 min pa ga ukluci i vidi odma koliko je temperatura ako posle to pise da je 40-60 stepena onda je senzor neispravan

Isključio sam sada i izneo na terasu da se malo ohladi pa ću posle da postavim temperature ;)

Od sve prilike senzor ove app ne ocitavaju dobro, mozda ce ubuduce, ili je malo pobrljavio, pusti mu u cugu jedno 2tb kopiranja.

Kada skinem 2TB onda ću da kopiram (na isti disk), sada nemam ništa, tek ću skidati ovih dana (ukoliko ne reklamiram disk).

Pusti write test 2-3TB, ima ga vecina programa za test namenu....ili ako je na njemu data, pusti torente da cepaju recheck, to je read, ali moras da ga uposlis malo ozbiljnije na 10ak sati bar, to nista nije za ovoliki ext hdd.

Nazad
Vrh Dno