Šta je novo?

Notebooks i garancije - vasa iskustva/preporuke?

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Koje marke notebookova stoje najbolje sto se tice:

a) najduze garancije
b) najbrze popravke u slucaju potrebe ili evt. neki usluzni lap dok se ne sredi moj
c) da li se negde moze dokupiti brzina reagovanja pri kvaru (recimo na max 24h)?

P.S. One gluposti sa 45 dana ne piju H2O. Cuo sam da postoje fer firme u BGD koje u kratkom roku srede comp i ne izvode gluposti kad se racunar pokvari. Kako stoje FS i Toshiba?

:guitar:

FSC daje u osnovnoj ponudi 2 godine garancije i dosta su azurni sa popravkom (meni su sredili za 1 dan) !
Sto se tice brzine MSI pored 2 godine standardne garancije ima uslugu popravke u roku od 72h !
Toshiba u osnovnoj varijanti daje garanciju od 1 godine, a za ostatak dokupljujes, dok kod skupljih serija tipa Tecra imas i do 5 godina garancije uz povracaj novca u slucaju kvara !

FSC daje u osnovnoj ponudi 2 godine garancije i dosta su azurni sa popravkom (meni su sredili za 1 dan) !
Sto se tice brzine MSI pored 2 godine standardne garancije ima uslugu popravke u roku od 72h !
Toshiba u osnovnoj varijanti daje garanciju od 1 godine, a za ostatak dokupljujes, dok kod skupljih serija tipa Tecra imas i do 5 godina garancije uz povracaj novca u slucaju kvara !

Ovo za Toshibu uopšte nije tačno. A ni za FSC, jer ne daju 2 godine, već na odredjene modele samo (npr. Amilo Pro ima 1 god. gar)

Ovako stoje stvari:

Satellite serija (zaključno sa modelima mart 2007, ili zaključno sa serijom A100, L30) ... 1 godina garancije
Satellite serija (novi modeli, od aprila 2007, A200, P200) ... 2 godine garancije
Satellite Pro serija .... 2 godine
Qosmio serija ... 2 godine
Tecra serija ... 3 godine
Portege serija ... 3 godine.

dakle, ništa se ne dokupljuje, to je AS IS. I najvažnije je što je to WORLDWIDE WARRANTY, što retko koja druga firma daje, ili ja ne znam da daje. Na primer, kupiš HP u USA legalno, doneseš ga u Srbiju .-.. niko neće da ti ga popravi u garanciji. Kod Toshibe - garancija ti je SVETSKA, i gde god da je kupljen , biće servisiran, isto važi ako kupiš u Srbiji, možeš ga servisirati u Bangladešu dok je u garanciji for free.

Takodje - postoji opcija koja se može kupiti i zove se "on site 24h service" - koja garantuje da će ti računar biti popravljen u roku od 24h i to na licu mesta (gde ti je računar) - ali nije baš jeftina, i moraš pozvati TOSHIBA servis za detalje - a to je ComTrade.

Ono za vraćanje novca je donekle tačno, tj tačno je da dobijaš pare nazad (ukoliko se kvar desi prve godine) ali je garancija 3 godine, ne pet. Može i pet, ako doplatiš.

Inače, kod svih proizvodjača imaš svetle i tamne primere servisiranja, dakle, u postu iznad čovek je imao dobro iskustvo sa FSC servisom, ali ima i drugih priča. Isto važi za MSI servis i kvazi 72h service - ne znam da li je to neko video u praksi? Drugar ima firmu koja prodaje računare - pitao sam ga baš ta to ... nešto nije bio vrlo oduševljen jer kaže da je to marketing fora i da ne funcioniše u praksi.

Većina prodavaca tu teško šta može da uradi - jer oni na servis nose kod uvoznika, i zavise od njihovih servisera i garantnih uslova. Najbolje je da se raspitaš koja firma najviše izlazi u susret kupcima, tj ono što si spomenuo - da li daju neki na korišćenje dok je laptop na servisu.

Poslednja izmena:
Hvala obojici. Iskreno, ta fora sa worldwide mi se bas svidja posto sam u pokretu i ne znam dice me zezati comp. Cuo sam za MSI ali ne znam da li je to tcno ili su tolka djubrad da lazu ladno. Ako lazu necu kupiti MSI pa makar bilo povoljnije od najpovoljnijeg. Imao sam Lifebook koji nika nije crko i sada mi treba nesto pouzdano ali bez laganja.... Video sam i u Madjarskoj vecina daje samo 1 god. garancije sto mi ni na pamet ne pada da kupim. Izgleda da cu ipak u DE potrazti nesto na leto sa 3 godine garancije...ako ne nadjem ovde.

Svaka sugestijaiskustvo dobrodoslo :)

Svi entry level laptopovi (tzv. kante) imaju garanciju 1godina
(sa mogućnošću doplate do 3 godine).

Ako se eliminišu izvikane kineske firme (npr. Lenovo thinkpad)
pravi (jedini) izbor je:

Fujitsu Siemens ISKLJUČIVO lifebook S serija (3 godine garancije)
Toshiba ISKLJUČIVO tecra serija (3 godine garancije)

Nisam baja za laptop rachunare al znam jedno. Nekako su krhki i lako padnu, pogotovo osobi kao shto sam ja, posle piva tri il dva.. Ako ti je tolika frka oko garancije i svega a mozes da si priushtish kvalitet kupi jedan od onih ruznih IBM racunara koji pada kao blesav al se ne kvari. lepo odesh na njihov sajt i pronadjesh ono shto ti odgovara.
U svakom sluchaju svaki proizvodjach ima po neki model koji se vishe manje ne kravi i otporan je sa sve uslove korishcenja.

Ne, ako hoće da mu laptopovi padaju, i da po njima prosipa vodu i pivo .. .onda je tecra A8 za njega, trpi sve to sigurno.

Ali meni je nekako čudno kad ljudi traže da im laptop pre svega bude otporan :)

Mada, danas BAŠ danas mi se desilo da mi je Toshiba Portege R400 pao sa metra visine :) Bio mi je u torbi na stolu, i mislio sam da sam torbu zatvorio. Pošto nisam, kad sam je uzeo ta ručku i krenuo, ona je odletela, i TAKO TRESNULA i prevrtala se po podu da nisam smeo da je uključim. Kad sam došao kući, uključio, sve radi, NIŠTA joj nije :)

ovo stvarno nije reklama, laptop je totalno preskup da bih ga nekom preporučivao, eto samo .. moje zapažanje.

Ne znam sta ta Tecra radi, ali drugar koji radi u servisu mi kaze da je za silovanje IBM i nista drugo. Dolaze na fakultete u Beogradu polovni IBM iz Evrope i nikad ne crkavaju... narocito serija u magnezijumskom kucistu... :crash:

Ja sam na hp-u imao trogodisnju next day garaciju (internacionalnu)...

Laptop sam kupio u Beogradu, a tek u J.Africi mi se desilo da mi laptop u opste ne prepoznaje bateriju (znaci nije oslabila, vec je u pitanju kvar)...
Ista je zamenjena u roku od 24 sata...

Inace i pored trogodisnje garacije sam mogao da dokupim jos tri godine za cca 100eur (naravno mora se kupiti dok traje garancija, jednom kad prestane tada vise ne moze da se kupi dodatna)...

Znaci sve ukupno preporuka za garacije kod hp-a (inace nije u pitanju entry level model, vec malo visi, ali se zada za svaki model moze kupiti dodatna garancija po zelji)...

MSI je imao garanciju da sredjuju kvar za 72 sata mozda jos imaju ali npr u mom slucaju kad mi je crkla zvucna cekao sam 2 meseca da je srede jel nisu imali ili nisu hteli da zamene za drugi laptop tako da sam cekao da stigne druga maticna za isti...e sad dal je to ok ili ne znam...

MSI je imao garanciju da sredjuju kvar za 72 sata mozda jos imaju ali npr u mom slucaju kad mi je crkla zvucna cekao sam 2 meseca da je srede jel nisu imali ili nisu hteli da zamene za drugi laptop tako da sam cekao da stigne druga maticna za isti...e sad dal je to ok ili ne znam...

...ovo je glogov kolac za MSI sto se mene tice :-devil-:

Zakon o zastiti potrosaca e precizan po pitanju vremena popravke. Nisam siguran koliko iznosi u Srbiji, ali sigurno nije 2 meseca. 'Ocu da kazem, na hjihovo: ne moze, trebao si da "zapretis" inspekcijom.

I sta je sada na kraju sa Tecrom A8? Koliko ima garanciju i dal vraca neko novac ako crkne nesto prve godine?

pa vidis sta kaze covek:
1. tri godine garancije
2. ako je registrujes u 14 dana od kupovine i crkne ti u narednih 365dana servisiraju ti komp i vrate lovu koju si dao za njega... slogan I JARE I PARE :crash:

Baja kod kog ja pazarima - www.plutos.co.yu

Toshiba Tecra A8-103 (Core2 Duo T5500 1.6GHz, 15.4, 100GB, 1GB, Vista-Bus)
82999.95

Toshiba Tecra A8-104 (Core2 Duo T7200 2GHz, 15.4, 120GB, 1GB, Vista-Bus)
94000.5

Toshiba Tecra A8-183 (Core2 Duo T5500 1.6GHz, 15.4, 80GB, 512MB, XP-P)
84899.925

Izvinjavam se ako je shvaceno kao reklama - apsolutno mi nije bila namera.
A nisam znao ni ovo za 183ku - ja naivan mislio da su sve Tecre u istom statusu...

...nije cudo sto me varaju seljaci na pijaci :p

"Prvo i osnovno je svakako petogodišnja garancija, koja je poremetila sve naše parametre u nedavno završenom uporednom testu prenosnih računara; i dok se većina proizvođača „isprsila“ sa godinu – dve garancije, u izuzetnim slučajevima sa tri, Toshiba na Tecru bez problema daje pet! I to nije sve, jer ponoviću i ovog puta, pokvari li vam se računar u prvih godinu dana, Toshiba (odnosno vaš prodavac) vam garantuje povraćaj celokupnog iznosa, i popravljenog računara, što je prosto neverovatno! "

Ovo je sa Toshiba prezentacije sa gore pomenutog linka sto bi znacilo da ili distributeri ne zele da da prihvate 5 godina garancije ili neko ovde nije obavesten ;)

Sto se tice HP-a na slabije modele garancija je 1godinu sa mogucnoscu dokupljivanja za jos 2 godine (kao sto neko rece samo dok je u garantnom roku) a sto se tice popravke za 24h na licu mesta mislim da se i to dodatno placa.

Inace CT je jedan od ovlascenih servisa i distributer za vecinu pomenutih laptopova tj. FSC, Toshibu i HP, tako da njih uhvatis i uporedis sta ti nude ponaosob od garancija.

P.S. AlekssBGD
prvo kazes
"Ovo za Toshibu uopšte nije tačno. A ni za FSC, jer ne daju 2 godine, već na odredjene modele samo (npr. Amilo Pro ima 1 god. gar)"; "dakle, ništa se ne dokupljuje, to je AS IS."
a onda kazes
"Ono za vraćanje novca je donekle tačno, tj tačno je da dobijaš pare nazad (ukoliko se kvar desi prve godine) ali je garancija 3 godine, ne pet. Može i pet, ako doplatiš."

Nadam se da se neces uvrediti ovim citiranjem ali mislim da ovo moze vise da unese konfuzije nego koristi, i da takodje ti si dao link na kome se kaze da je garancija 5 godina za tecra A8 seriju

skocko;1124831P.S. AlekssBGD prvo kazes "Ovo za Toshibu uopšte nije tačno. A ni za FSC je napisao(la):
dakle, ništa se ne dokupljuje, to je AS IS[/COLOR]."
a onda kazes
"Ono za vraćanje novca je donekle tačno, tj tačno je da dobijaš pare nazad (ukoliko se kvar desi prve godine) ali je garancija 3 godine, ne pet. Može i pet, ako doplatiš."

Nadam se da se neces uvrediti ovim citiranjem ali mislim da ovo moze vise da unese konfuzije nego koristi, i da takodje ti si dao link na kome se kaze da je garancija 5 godina za tecra A8 seriju

Ja jesam dao link, ali ja taj gore pomenuti tekst nisam pisao, niti za njega mogu biti odgovoran, potpisnik teksta je jasno naveden, a to nisam ja.

Ono što sam napisao (i ti citirao) je tačno, sve je upravo kako sam i rekao.

Toshiba Tecra --- 3 godine garancije UVEK
Toshiba Tecra A8 - 3 godine garancije (1 je money back). Isključivo za ovaj model, moguće je DOKUPITI i garanciju sa 3 na 5 godina. To se zove "warranty upgrade". Inače, toshiba i za druge modele nudi warrnaty upgrade, tako da se i za modele koji imaju 1 godinu može dokupiti još dve.

Ono što sam naveo u mom originalnom postu su FABRIČKE garnacije, to jest, ono što kupac dobija BEZ DOPLATE.

Nadam se da je sad jasnije.

A što se tiče servisa - slažem se da kupac treba da proveri u ovlašćenim servisima, kojih nema baš previše u našoj zemlji. I takodje se slažem da je dobro mesto za informaciju (ona je besplatna) CT Computers (kao što je gore navedeno) ali bih dodao da su pored FSC, HP, TOSHIBE takodje ovlašćeni servisi za sledeće proizvodjače notebookova:

ACER (jedini u zemlji), APPLE, LG .

Pozdrav

Poslednja izmena:
MSI 72 sata

Sto se tice MSI podrske od 72 sata to je provereno i radi.

Stvar je u tome da se kontaktira MSI call centar i sa njima zavrsi posao, a ne diler kod koga je kupljen laptop (iz nekog razloga ljudi ne citaju sta im pise na garanciji vec idu kod dilera koji razvlaci sa resavanjem problema).

Pitanje

A jel ima neko neposredno iskustvo sa CT Computers sevisom (ovlasceni za FSC, HP, TOSHIBE, ACER, APPLE, LG) a da to nije, bez uvrede, alekssBGD?

Poslednja izmena:
Nazalost imam

A jel ima neko neposredno iskustvo sa CT Computers sevisom (ovlasceni za FSC, HP, TOSHIBE, ACER, APPLE, LG) a da to nije, bez uvrede, alekssBGD?

Tj cekam na popravku jednog FSC vec mesec dana. I kad god pozovem ista prica ceka se deo da stigne. Neozbiljno do kraja.
Ali su mi zato ovi iz BS-a zamenili odmah jednog HP-a novim. Mozda i zato sto je crko posle 3 dana ...

Poslednja izmena:
Tj cekam na popravku jednog FSC vec mesec dana. I kad god pozovem ista prica ceka se deo da stigne. Neozbiljno do kraja.
Ali su mi zato ovi iz BS-a zamenili odmah jednog HP-a novim. Mozda i zato sto je crko posle 3 dana ...

...ako se ja dobro sećam zakonski rok je 40 dana - posle toga imaš pravo da tražiš zamenu i slično...
Tako da će tvojim mukama kraj doći brzo - za desetak dana :p

Fsc Amilo kad mi je crkao rezac obavestio ih rekli mi dodji za mesec dana sad nemamo, kad je stigao zamenjen za 5 min,servis Mikros.U principu garantnom roku je sve ok ali kad on prodje tu nastaje problem jer nema roka od 40 dana pa moze da se oduzi popravka.

Poslednja izmena:
Meni je takođe na FS Amilo posle godinu dana (garancija 2 godine) crkao rezač NEC 6550. Odnesem ga ja u Mikros, i za 5 minuta mi ga zamene. Nisu imali taj model, pa su mi umesto njega dali Optiarc 7540 (iako je isto 8x, osetno je brži i podržava DVD-RAM).

U svakom slučaju, prezadovoljan sam uslugom.

Vrh Dno