kovacm je napisao(la):I da, to je argument da je win preterano komplikovan jer kad pocne da glupira, ne mozes da mu pronadjes uzrok, vec moras da uradis reinstal. po meni ovo je odlican argument da je windows preterano komplikovan - jedino ako ti se ovakva situacija cini normalnom (reinstaliranje sistema jer nemozes da pronadjes uzrok problema).
kovacm je napisao(la):nisam ni rekao da je win krivac za velicinu programa. ne drzim se *10GB* ko pijan plota; to mi vise dodje ko sinonim za komplikovanost OS-abtw mogao si da preskocis onaj komentar za velicinu fajlova... (tretiras me kao da sam basic user
)
kovacm je napisao(la):hvala sto si me otpisao kao ozbiljnog sagovornika na tako volseban nacin (stavljam jednakost izmedju PC i Windowsa. sta je danas na PC racunarima?).
kovacm je napisao(la):QDOS je bio losiji od tadasnjeg CP/M-a. Znaci M$ je u samom startu svetu ponudio losije resenje od postojeceg. i vukli su taj DOS do 2000. i vukli bi ga josh da im exDEC-ovi ljudi nisu napravili OS. i kazem da smo imali srece da je M$ angazovao Dave Cutler-a da napravi nesto sto je vredno (nesavrsenoali vredno).
kovacm je napisao(la):Lepo je sto je PC imao GUI i multitasking 1985. ali je to propalo (?) pa smo morali da cekamo 1993. i M$
kovacm je napisao(la):Mene samo nervira kada neko brani M$.
driver je napisao(la):Amiga je vec propala kada je Windows 95 krenuo, koji je bio prvi PC OS da je vredeo neshto, a kada pogledamo od tada 10 godina unazad, Amiga je bila daleko bolji kompjuter za bilo koje poslove, i jedini pravi konkurent je bio Atari. Kako je PC sve to vreme opstao, uz ubedljivo vecu cenu, mogu samo da objasnim globalnim neznanjem kupaca.
Ventura je radila pod GEM-om, ne Quark.silverglider je napisao(la):... nije ni bio svestan cega je sve bilo na trzistu. Jesu li i radi DTP korisnici na PC-ju umesto po windowsom terali QuarkXpress pod GEM-om, na primer?
kovacm je napisao(la):Ventura je radila pod GEM-om, ne Quark.
ali nisam siguran sta si hteo da kazes posto fali par slova u tvojoj recenici; mozda je to od koncerta i :bottle: - sala malabtw na cijem si koncertu bio?
driver je napisao(la):Pa jel se ti slazesh da je Amiga u preriodu od 85-95 imala skoro kompletan softver, podrshku i sve bolje nego PC ?
Kako je onda PC preziveo tih 10 godina i josh uspeo da ubije Amigu ? Losh marketing Amige i 'iskrivljena istina' na strani PCa + neznanje kupaca ? Pa to se deshava i danas, u svemu shto je na trzishtu, a narodu na gomili treba 20 godina da ukapira shta je stvarno kvalitetnije.
mrzim tesilverglider je napisao(la):BTW Depeche Mode.
zlaja je napisao(la):Elem mene ne muci nostalgija i hvala bogu i na microsoftu i svim ostalim point and click for dummies firmama i proizvodima jer da nije njih prosecan komp bi danas kostao 3000 maraka/eura,a mi(koji nemamo toliko para za komp ) bi cukali Amige(one iz '80-tih).
Ovo je samo delimicno tacno.R_U_S je napisao(la):Šta da vam kažem, gadna stvar je ta nostalgija, naročito kada se smoriš od svega pa kreneš da gledaš unazad, jer je u to vreme bilo bolje nego sada, a kompjuter je jedna od stvari što te vezuje za to vreme pa se čovek uhvati za to ko pijan plota
kovacm je napisao(la):@Vladd samo jedno pitanje: jesi li ti imao nesto pre PrCa?
driver je napisao(la):silvere, koristio sam i PC i Amigu sve vreme, koshija preko puta mog stana je imao PC i nadogradjivao ga pa sam pratio sve od 286. Uvek sam mu se smejao kako nema nikakav GUI (Windows 3.11 kada se pojavio, bio je najveca nebuloza koju sam video) kako nema poshtene 3D programe, grafichke programe, audio programe, PC je u stvari imao samo poslovne programe dobre, i zato mi nije jasno kako je preziveo kao kucni kompjuter?
evo sjajnog primera za ovo sto Silver prica:silverglider je napisao(la):Niti je on ubio Amigu. Amiga je ubila sama sebe - prvo je pucala sebi u nogu, a potom u stomak i pustila sebe da iskrvari. Tek nakon toga, odnosno povlacenjem kucnih racunara tipa Amige, Atarija ST/STE/TT polako i na PC dolazi zvuk/sarena grafika/cd/itd (poznatiji u narodu kao "multimedija") i **tek tada** PC polako popunjava upraznjeno mesto.
Ne nisam,jedno bez drugog nema smisla.VGagi je napisao(la):Cini mi se da si pobrkao hardverski i softverski deo price.
Ja sam ono 3000 upotrebio figurativno i zato stavio "maraka/evra".VGagi je napisao(la):Neka srednja konfa je uvek kostala oko 1500 eura.
A sta je uzrok te masovne produkcije i zestoke konkurencije?VGagi je napisao(la):Zbog masovne produkcije i zestoke konkurencije u ovoj oblasti (seti se koliko postoji proizvodjaca samo maticnih ploca npr)...
i mi ga svi jadni i fini kupili po bezobraznoj ceni,pa jos po konceptu bajato ispada da smo svi naivni i da nas je neko prisilio da ga koristimo umesto nekih drugih OS-va za koje sam (pogresno) tvrdis da nisu trzisno konkurentni windowsu.VGagi je napisao(la):Sto se tice softverske strane price - pricam ovde o OS-u koji je na kompu -situacija je drasticno razlicita. M$ drzi preko 90% trzista, a proizvod koji zahvaljujuci tom monopolizmu natura tom trzistu (po bezobraznoj ceni) je nesto sto je po KONCEPTU zastarelo. Rec je dakle ne o tome koliko je npr Linux bolji od XP-a, niti o tome koliko su OS-evi na Atariju / Amigi imali manje bug-ova od bilo kog Windowsa, vec o tome sto M$ koci razvoj softverske industrije, i o tome gde bismo se danas mogli nalaziti kad bi i u domenu OS-eva postojala trzisna konkurencija.
nema vezezlaja je napisao(la):Sorry svima sto ovo nije skroz vezano za temu,ali da odgovorim coveku.
racunar (PC) je uvek kostao 3000DM ili vise. ako me secanje ne vara negde od pojave Pentiuma II je cena pocela da pada.. procitaj koliko su ljudi placali racunare u threadu http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=96049zlaja je napisao(la):Ja sam ono 3000 upotrebio figurativno i zato stavio "maraka/evra". Sta ti smatras "srednjomn konfom" koja je je uvek kostala 1500evra~3000DM neznam,ali bih ja bio presretan da sam ikad mogao kupiti kompjuter koji toliko kosta
da si ti meni ziv i zdrav. da nije bilo C64 i ostalih racunari nikada ne bi ovako usli u mase! kompjuter za 200$, prodata u 23 miliona primeraka, pa ti vidi ko je racunarski opismenio mase. Nije dzaba bio slogan "Za mase, ne za klase!" jednog od kljucnih ljudi toga vremena.zlaja je napisao(la):A sta je uzrok te masovne produkcije i zestoke konkurencije?
Ja bih rekao prilika za zaradu usled masovne potraznje.
A sta je uzrok masovne potraznje?...
zlaja je napisao(la):i mi ga svi jadni i fini kupili po bezobraznoj ceni,pa jos po konceptu bajato ispada da smo svi naivni i da nas je neko prisilio da ga koristimo umesto nekih drugih OS-va za koje sam (pogresno) tvrdis da nisu trzisno konkurentni windowsu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari