Šta je novo?

NOSTALGIJA-da li sam oboleo?

Thread gde se spominje Amiga, a ja se nisam umeshao ??? :D

Commodore je odlican primer kako jedna perspektivna firma moze da iz pohlepe ubije kokosku koja nosi zlatna jaja. Amiga je kupljena ispred nosa Atariju (nesto slicno kao sto je nVidia kupila Uli ispred ATIja), Commodore je nazalost imao odlicnu tehnologiju u rukama, ali losu ideju da napravi naslednika C64. Takodje tu su i katastrofalne odluke menadzmenta:

- Insistiranje na C64, koji se proizvodio sve do 1992.
- Potpuno pogresan marketing za Amiga porodicu
- Insistiranje na proizvodnji PC kompatibilnih racunara, koji su uglavnom donosili gubitke.
- Konstantno guranje starih tehnologija i ne otvaranje trzista makar za periferije.
- Otkazivanje proizvodnje modela koji su se uspesno prodavali - A500 je ugasena zbog A600 koje je inicijalno trebala da bude jeftiniji model... ali je ispala 50$ skuplja.
- Potpuno pogresan osecaj za trziste, CD32 je za bozicnu sezonu posle predstavljanja rasprodat u 100.000 komada, prodavci su trazili bar 400.000.
- *****ski zahtevi prema R&D odeljenjima, A3000+ model je otkazan (pandan Atari Falcon030, ali par godina ranije), pa je umesto njega plasirana A4000 koja je dosla malo kasno. A tu je i katastrofalna odluka o gasenju AAA projekta.
- Board of directors, Bill Gould je bio vlasnik 25% kompanije i kao najveci deonicar je postavio Mehdi Alija na mesto CEO kompanije. Mehdi Ali je odgovoran za gasenje vecine R&D pojekata, za sta je sebi dodelio platu od 2miliona$ godisnje.

Sve u svemu - kao da su je Srbi pravili :(

"Insistiranje na C64, koji se proizvodio sve do 1992." - izgleda da je Jack Tramiel zbog ovoga i napustio Commodore; nasli zlatnu koku pa muzu i muzu sto nije lose ali lose je ako se ne ide napred! mada stvarno neverovatno da se komodore prodavao do 92. i kasnije - stvarno je zasluzan sa omasovljavanje racunara, koliko je samo programera iznedrio C64 :)

Kako mislis pandan Falconu? A3000+ je trabala da ima DSP, chunk graficki mod, 16audio kanala, analogne joysyicke...? koliko znam za Amiga3000+ su planirali samo AGA chip set pa su je kasnije nazvali Amiga 4000 umesto A3000+.

za AAA projekat mislim da vise nije bilo novca i bilo je kasno... isto kao sto je i atari imao MicroBox - Falcona sa slotovima za prosirenje, 040 CPU, full 32bitna memorija...

Falcon ima 8 kanala 16bit zvuk... dok klasicna Paula ima 4 kanala 8bit (14bit max) ;)

Poslednja izmena:
kao sto Falcon ima 8 kanala tako Paula ima 2 :D
Falcon ima 8 stereo kanala ili 16 mono (do 96/128 u nekim trackerima!)
14bit max - da sa 8bitnim AD/DA konverterima :)

Salko Dinamitas je napisao(la):
:D :D :D

Ma dzaba meni Spektrum. Par puta sam ga video u zivotu, ne budi nostalgiju kao Amiga. :S:
I ja kazem, Amiga rula :D Koncepcija je savrsena i mnogo podseca na igracke konzole tipa Sony playstation. U to vreme igre ni na jednom racunaru nisu mogle da se uporede sa Amigom.

sasamil je napisao(la):
Zasto je Amiga propala? To je opsirna tema i ima dosta tacnih tvrnji ovde moje misljenje je da su bili suvise gramzivi i da su hteli da jedan isti proizvod prodavaju po 5 puta u drugom pakovanju... Zamislite da je A1200 od pocetka imala pravi 68020 procesor a ne EC varijantu bez MMU na 25MHz a ne na 14,7MHz da je magistrala bila 32bit a ne 24bit, da je na maticnoj ploci bilo podnozja za Fast Ram i FPU, da je FDD bio 1.44mb PC kompatibilan, da je grafika bila jedno 3-4 puta brza... Dobro je da su setili da stave IDE kontroler. Verujem da takva Amiga nebi bila ni 20% skuplja a bila bi mnogoooo boolja.
68020EC je imao 24-bitnu adresnu magistralu, sto znaci da je mogao da adresira samo 16Mb memorije. MMU nije imao ni jedan 68020, isporucivao se u odvojenom chipu MC68851, a kasnije je 68030 imao integrisan MMU, osim 68030EC .
1.7 MB FDD je bio luxuz u to vreme i imala ga je samo A4000, zbog specificnog formata amga fajl sistema mehanicke karakteristike PC floppy-ja nisu bile iste.

Ono sto je sigurno je to da je Amiga imala sjajan koncept, ali da se u istrazivanje i razvoj jako slabo ulagalo, da je marketing bio los i da je razvoj cele kompanije Commodore bio lose isplaniran.

Do 1992. godine Amiga je suvereno vladala medju kucnim igrackim racunarima.
PC tržište je dobilo naglu ekspanziju ka kućnim korisnicima, proizvođači igara su se preorijentisali na PC platformu, što bi se inače desilo. Uostalom, pogledaj MAC-a, koji je preživeo, ali je u gaming segmentu ostao NULA.

kovacm je napisao(la):
Kako mislis pandan Falconu? A3000+ je trabala da ima DSP, chunk graficki mod, 16audio kanala, analogne joysyicke...? koliko znam za Amiga3000+ su planirali samo AGA chip set pa su je kasnije nazvali Amiga 4000 umesto A3000+.

"Note: The AA3000 and A3000+ were two attempts by Commodore to build an AGA based Amiga 3000, although they were two separate projects the designs and goals were very similar and because neither project hit the market the boundaries between the two projects is very blurred. It is unclear what information applies to which project , or even if it applies to both. Therefore this page is intended for both the AA3000 and A3000+."

sad sam bash citao o Amigi3000+ na www.amigau.com ...
interesantno, stvarno A3000+ po specifikaciji/ideji (koliko se moze zakljuciti iz par linija teksta :)) lici na Falcona, steta sto Commodore nije izgurao projekat do kraja...

Pa kako je to dobro da lichi na Falcona koji je propao za 3 dana :D

ako nista vise Atari je makar izbacio masinu na trziste :p
iako je proizveden u malom broju predstavljao je osnovu za pojavu CuBase Audio-a ;)

a propao je zato shto je Atari prestao da ga podrzava/proizvodi posle godinu dana jer su se preusmerili na Jaguara - jedini spas za Atari (da se vrati na trziste). Koliko sam citao inzinjeri koji su radili na razvoju Falcona morali su da se bore sa upravom Atarija da se masina uopste pojavi na trzistu... i uspeli za razliku od Amige :p

Pre racunari su IMALI DUSU, a sad grafiku, krv, brzinu, bes.
I pre smo se vise druzili, jer nije svako imao racunar, nego svi kod ortaka :) pa u red.

Iskreno mi je zao sadasnijh generacija...

Poslednja izmena:
Sto ? Uvek mogu da plate da igraju WOW :D

milanbb je napisao(la):
Sto ? Uvek mogu da plate da igraju WOW :D

Nazalost ne smem da probam da ne bih pao jos koju godinu :D

Poslednja izmena:
Pa šta da vam kažem, možda sam stvarno „oboleo“.
Drago mi je da sam čuo ovoliko dragocenih informacija. Pre neki dan drfedja i ja smo zaglavili kod mene uz amigin emulator „winuae“ do 3h izjutra. Kao mala deca. Feđa se podsetio kako je to bilo nekada, a ja sam se još više oduševio kada sam video kakva je to bila mašinčina! Pičili smo „Lotus Esprit Turbo Chalenge 2“ u dvoje, da nas neko vidi rekao bi da smo malo „šano dušo“.
Kao što sam rekao, Amigu nisam video na delu kada je bila na vrhuncu slave, sada shvatam sve Amigiste širom sveta. Ostavimo grafiku po strani (koja je priča za sebe), ali zvuk u igricama je neverovatan!!! Sećam se PC-a iz 92-93. Pa to je stvarno bila smejurija u poređenju sa Prijateljicom!! Naravno, Silver i ekipa su lepo i podrobno izneli sve detalje iz istorije Amige-od zvezda do sunovrata, ali stvarno kada stavim sebe u kožu prosečnog korisnika kućnog račurnara iz tog perioda rekao bih da je PC najobičnija kanturina u poređenju sa Amigom.
Kako je krenulo, još ću i pazariti neku polovnu A1200 sa sve dodacima preko grane, pa udri po igricama. Ipak je bolji filing nego na emulatoru, original je original.

P.S.

Poziv svima koji nisu glasali da to brzo obave:
Anketa - koji je vaš prvi računar?

Ali da li je moguće da je Amiga bila prvi računar tako malom broju članova bench foruma??? Do 07.03.2006. do 21:18 svega 3 korisnika od ukupno 147 koji su dotle glasali.

E, imao sam tri godine kad sam prvi put seo za gumenka...
e.. to su bili dani... :)))

Problem je sto je vecina pocela sa C64 ili Spekicom :) ipak je Amiga dosla 'mnogo kasnije'..... 1985-e :D

Opet ne razumem. Mi "stariji" smo počeli sa debeljkom, spekijem ili šnajderom, pa onda rupa, pa masa ljudi sa 286-486 kompovima. Verovatno je razlog što je Prijateljica bila skupa za prvi komp (šta zna dete šta je kompjuter), pa neka bude C64.
Nego, ne vidim te da si glasao, ne zabušavajmo :wave:
P.S.

Pitam pre par dana ortaka koji je ranije imao A1200 kako se zvao Amigin OS, a on me belo gleda :zgran: Kaže znao sam da ubacim disketu i gruvam igrice, drugo me nije zanimalo. Jeste on u pravu, ali opet :wall: :wall: Možda sam ja poremećen, ko zna :S:

:) :) :) ja sam ortaka nazvao workbench (to mu je i ostalo do danas :) :)) jer je imao Amigu a nije znao shta je workbench :) niko ni ne zna shta je to ali je lik ostao nesha workbench

hm, cale je 1984 kupio spectruma a vec 1986 Atari ST (ishao sam zajedno sa njim u Minhen da ga kupimo :))

kovacm je napisao(la):
:) :) :) ja sam ortaka nazvao workbench (to mu je i ostalo do danas :) :)) jer je imao Amigu a nije znao shta je workbench :) niko ni ne zna shta je to ali je lik ostao nesha workbench

hm, cale je 1984 kupio spectruma a vec 1986 Atari ST (ishao sam zajedno sa njim u Minhen da ga kupimo :))
E blagiš li se tebi :S: ja sam 86 dobio Šnajdera CPC464. Šteta što nisam tada imao nekog da me uputi u "tajne" računara podrobnije. Ako ništa drugo, bar sam bio primoran da učim engleski zbog kompa :p
P.S.
Ovog ortaka zovemo Krokodil ili Krok, samo da ga vidiš :d

heh...

ZX81 ....
ZX Spectrum....
pa onda ..... CPC464 sa sve integrisanim kasetashem.....
( moja prva ljubav ... ;)
pa AMMIGA A500
( moja druga ljubav ... ;)

To su bila vremena ....

Posle toga jedino sto me je odusevilo u PC svetu je kada sam ubo Voodoo2 u moj PC :banana:

Aahaha, ja sam isto ishao u MinKen za Amigu 500 88., par meseci posle izlaska, imao sam 1.2 verziju :), a onda po A1200 93. godine, tako da sam bio jedan od srecnijih, imao sam je u najbolje vreme :)

driver je napisao(la):
Aahaha, ja sam isto ishao u MinKen za Amigu 500 88., par meseci posle izlaska, imao sam 1.2 verziju :), a onda po A1200 93. godine, tako da sam bio jedan od srecnijih, imao sam je u najbolje vreme :)
You lucky bastard :wave:

Btw, ko je uz A1200 imao i HDD, CD, turbo kartice, dodatnu memoriju, ne moze da veruje da i dan danas Workbench ima prednosti nad Windowsom. Da ne pricham shto nisam znao shta je zaglavljivanje OSa..

Nisi nikad video ovo???

guru-meditation_error.gif

Pa sta si ti radio na tom kompjuteru? :d

Kliktao po workbenchu i palio komsije - vid'te ja imam Amigu :d

e stvarno preterujesh Driveru, Amiga je znala prilicno cesto da opizdi...
Win2000 (NT) je stabilniji i od Amiginih i Atarijevih i Mac (pre-X) OS-a.

Mislim da sve jako zavisi od softvera koji je koriscen, nekada ume da radi mesecima stabilno, nekada pukne posle 5 minuta. Mada mi se nikada nije desilo da pukne u igrici :)

BTW: Amiga OS se zove Amiga OS :) .... a sastoji se od KickStart (rom) dela i Workbench okruzenja (WB je u sustini program koji prikazuje ikonice).

RUS: -=> ja ne glasam ;) ako me nesto smara na ovom forumu to su onda poll-ovi.

silverglider je napisao(la):
Nisi nikad video ovo???

guru-meditation_error.gif

Pa sta si ti radio na tom kompjuteru? :d

Znao sam da ce neko da potegne guru meditation error, ali to nema veze sa onim zashto windows danas puca. To se nije deshavalo random i bez nekog konkretnog razloga, deshavalo se samo ako neshto nije u redu sa softverom, ako imash loshe snimljenu disketu, ako budzish neshto sam, u workbenchu u toku rada to nisi mogao da vidish nikada, mogao je da radi mesecima bez gashenja i bez ikakvog zaglupljivanja, a radio sam sve zivo na toj amigi, daleko vishe nego shto danas radim na PCu.

kovacm, koliko sam ukapirao, ti nisi ni imao amigu, kako mozesh da je uporedjujesh sa winom ?

Ja kad sam preshao na win 97. godine, nisam mogao da verujem da toliko jacha mashina moze da radi tako jadno i nestabilno, i preshao sam samo zato shto sam morao, shto nije bilo softvera, zbog chega i dalje svi koristimo win, izbora nema...

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
To se nije deshavalo random i bez nekog konkretnog razloga, deshavalo se samo ako neshto nije u redu sa softverom, ako imash loshe snimljenu disketu, ako budzish neshto sam...

Pa zbog cega puca windows/linux/ostali nego zbog istih tih razloga? Zbog podzemnih voda?
Fala bogu da ti se prazan WB nije sam od sebe zakucao - nece ni win sam od sebe (ukoliko je hw ispod njega ispravan). Guru meditation je dolazio najcesce zbog toga sto amiga/wb nisu imali memory protection, te ako imas dva paralelna procesa koji nisu najbolje napisani, nije bilo nikakvo cudo za GM (ovde toliko hvaljeni multitasking koji se ocigledno slabo koristio). BTW, taj memory protection su tek NT-bazirani kerneli kod windowsa doneli.

Ja sam taj Guru Meditation video i na WinUAE :) Eto šta je dobar emulator :)

Nazad
Vrh Dno