Šta je novo?

Nokia se vratila još jača, Samsung u naletu

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Kompanija In-Stat/MDR je predstavila svoje podatke o zastupljenosti proizvođača na tržištu mobilnih telefona u trećem kvartalu godine. U ovom periodu je širom sveta prodato oko 165 miliona mobilnih telefona, dok bi ukupno u ovoj godini trebalo da se proda 653 miliona uređaja, što je skok od 22 % u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine. Očekuje se da bi isporuke naredne godine trebalo da narastu na 705 miliona uređaja.
Iz predstavljenih rezultata se vidi da je Nokia snižavanjem cena povratila svoj izgubljeni udeo na tržištu i sada poseduje 31,2 % zastupljenosti. Evropljani se vraćaju Nokiji, ali prodaja kompanije u Severnoj i Južnoj Americi nastalja da opada, na račun korejskih preduzeća Samsung i LG. Na drugom mestu se još uvek nalazi američka Motorola sa 14,1 % zastupljenosti, ali će je po svoj prilici preteći korejski Samsung čiji je udeo na svetskom tržištu u poslednja tri meseca narastao sa 10,3 % na 13,8 %. Samsung svoj uspeh na tržištu mobilnih telefona pripisuje inovacijama i pažljivom osluškivanju želja kupaca, kao i poboljšanju kvaliteta i dizajna svojih modela. Uspon Samsunga na ovom tržištu je započeo kada je korejska firma u pravom trenutku počela da nudi svoje preklopne modele kao alternativu starom "čokoladica" dizajnu.
Na četvrto mesto liste se probio Siemens sa 7,6 % zastupljenosti, a i LG je popravio svoj udeo na 7,1 %. Šesti je Sony Ericsson sa 6,5 % zastupljenosti, a za njim slede manji igrači na ovom tržištu.

izvor: www.benchmark.co.yu :)

Dakle, rezime zastupljenosti:

1. Nokia - 31.2%
  2. Motorola - 14.1%
  3. Samsung - 13.8%
  4. Siemens - 7.6%
  5. LG - 7.1%
  6. Sony Ericsson - 6.5%
  7. ostali...

samsung ima zeshce inovacije, sad su ubacili bt u d500 :))

Jel su to kod nas ishli po kucama pa brojali ? :D:D

Highl1 je napisao(la):
samsung ima zeshce inovacije, sad su ubacili bt u d500 :))

Sto se tice BT-a Samsung se malo kasno setio da to ubaci,evo ja jos od mog starog Ericssona T39 od pre 3 godine imam BT(naravno na mom K700i je BT mnogo bolji,posto je na T39 i T68i veza cesto pucala)

Samsung se za sve kasno setio da ubaci, a BT je samo poslednji primer :)

Ljudi bre sta vam je?Nokija je ubedljivo najjaca,jedino sto priznajem jos je p9*0(ali koji ce k*rac to cudo nekome) i neke motorole jer imaju ubedljivo najbolje ekrane a sto se tice zamzunga necu ni da trisim reci na tu firmu(buljasi)

Zamzung, Zimens i El (funky) Dzi su telefoni za devojcice, obican gay fenseraj, kicherica...
Ozbiljan telefon izgleda, radi i zvuci kao Nokia. Ostalo je, sem SE 900, cista sminka...
Ajd sad flaming.... :d

марти читаш ми мисли!!! :d

Zar nije poenta vezivati se za modele i funkcije, a ne brendove?

PS. Jel čitao neko Američki psiho knjigu?

Poslednja izmena:
Ajd kad prozivate zamzunag, da se nadovezem:

Nokija je za ljude koji nemaju ukusa, za one koji vole svaku komandu da potvrde sa "open" i za cistunce koji nisu navikli da se odvajaju od sapuna :D

Pozdrav svima i NHF :)

Prednosti samsunga su ________ pa dopiši sam kralju da ih i ja saznam jednom u životu...

Bane® je napisao(la):
Prednosti samsunga su ________ pa dopiši sam kralju da ih i ja saznam jednom u životu...
lol!!!!!!!!!!!!! :smash:

Npr, u istom cenovnom rangu, nokia ima CTN ekran 128x128 a samsung TFT 128x160. Necu ni da spominjem kakva je razlika kad se ti ekrani stave jedan pored drugog. Onda imaju 40tonsku polifoniju koja se mnogo jace cuje nego ona 16tonska kod nokije. Dizajn je ubedljivo najbolji, pogotovu za nas koji volimo clamshellove. Naravno ovo vazi samo u cenovnoj klasi ispod 200 €, a preko 300€ samsung ima one slidere koji su opet ubedljivo najbolji po dizajnu.

Meni bt, gprs, radio i slicne stvari apsolutno ne trebaju, pa govorim o onome sto je meni bitno kod telefona.

Naravno, uvek sam imao telefone razlicitih brandova jer je najgluplja stvar kupovati fon zbog branda, uvek sam kupovao modele koji su meni bestbuy u trenutku kada kupujem. Mada moram da priznam da bas zbog toga nokiju nisam nikada imao :D ali je malo falilo bilo da uzmem 7110 pre neku godinu.

Sad branim samsung samo zato sto su pogodili tacno ono sto meni treba, ne zato sto valjaju :)

driver je napisao(la):
Samsung se za sve kasno setio da ubaci, a BT je samo poslednji primer :)

Ja bih rekao da se Nokia malo kasnije setila da pocne sa ugradnjom kvalitetnih kolor ekrana u svoje telefone. :)

Koliko je meni poznato, Nokie 3510 i 7210, koje su moji poznanici kupili, su imale sitne probleme u koriscenju gprs-a. Odnosno, morale su na flashovanje svakih 10 dana. ;)

E, da, i sa te 7210 Nokie spada boja sa tastature, i to vrlo brzo. A ortaku na jednoj nokii otpao taster(fizicki). E, ovo je po meni pravi sinonim za Nokia kvalitet :p

Samsung je, uz svo duzno poshtovanje, telefon za zene ( u pravom smislu rechi ), siemens je plastika, SE je trt mrt ne tako losh kao shto se misli...Jedino je NOKIA konzistentna, mada su neki modeli imali odvratan look...

Ali poboljshanje je tu, nokia 6230 je krem..

petkods je napisao(la):
E, da, i sa te 7210 Nokie spada boja sa tastature, i to vrlo brzo. A ortaku na jednoj nokii otpao taster(fizicki). E, ovo je po meni pravi sinonim za Nokia kvalitet :p

:d :banana:

Ajde vi sto kazete da je samsung za zene, dajte neki argument :) Tj dajte argument zasto nije za miskarce :)

To je kao kada bi neko rekao da je npr logitech MX 1000 mish za zene jer je fensi... a za muskarce su oni genius i a4tech kockasti jer imaju ruzan dizajn kao nokia pa lepo stoje muskarcima :D

Septimus je napisao(la):
Samsung je, uz svo duzno poshtovanje, telefon za zene ( u pravom smislu rechi ), siemens je plastika, SE je trt mrt ne tako losh kao shto se misli...Jedino je NOKIA konzistentna, mada su neki modeli imali odvratan look...

Ako ti kupujes telefon Samo zbog dizajna, i na osnovu istog ocenjujes koja firma je dobra, a koja ne, onda mi je sve jasno u pogledu tvoje strucnosti :)

Mislim, 95% ljudi NE koristi napredne funkcije svojih telefona, i onda se kune u svoj aparat...kao, extra je.

Ja sam lepo napisao da su Nokie imale problema sa gprs-om, a ti kazes da su "konzistentne" :D

Koliko ja znam, Samsung za zene nema takve problemcice :p
Ispravi me ako gresim. :wave:

petkods je napisao(la):
Ako ti kupujes telefon Samo zbog dizajna, i na osnovu istog ocenjujes koja firma je dobra, a koja ne, onda mi je sve jasno u pogledu tvoje strucnosti :)

Mislim, 95% ljudi NE koristi napredne funkcije svojih telefona, i onda se kune u svoj aparat...kao, extra je.

Ja sam lepo napisao da su Nokie imale problema sa gprs-om, a ti kazes da su "konzistentne" :D

Koliko ja znam, Samsung za zene nema takve problemcice :p
Ispravi me ako gresim. :wave:

Da ocenjujem telefone na kriterijumu izgleda, onda bih verovatno "dizao Samsung" u nebesa....

A shto se tiche naprednih funkcija kod Samsunga, takve domacicama i ne trebaju :D

Npr, u istom cenovnom rangu, nokia ima CTN ekran 128x128 a samsung TFT 128x160. Necu ni da spominjem kakva je razlika kad se ti ekrani stave jedan pored drugog. Onda imaju 40tonsku polifoniju koja se mnogo jace cuje nego ona 16tonska kod nokije. Dizajn je ubedljivo najbolji, pogotovu za nas koji volimo clamshellove. Naravno ovo vazi samo u cenovnoj klasi ispod 200 €, a preko 300€ samsung ima one slidere koji su opet ubedljivo najbolji po dizajnu.
Izini, ali ja još uvek ne kapiram što bi uzeo Samsung od 300e koji jedva ima imenik i sms :).

Ja bih rekao da se Nokia malo kasnije setila da pocne sa ugradnjom kvalitetnih kolor ekrana u svoje telefone.

Koliko je meni poznato, Nokie 3510 i 7210, koje su moji poznanici kupili, su imale sitne probleme u koriscenju gprs-a. Odnosno, morale su na flashovanje svakih 10 dana.

E, da, i sa te 7210 Nokie spada boja sa tastature, i to vrlo brzo. A ortaku na jednoj nokii otpao taster(fizicki). E, ovo je po meni pravi sinonim za Nokia kvalitet
Glupost, na 7210 je meni, i prethodnim vlasnicima, 2 godine grps radio besprekorno, bez kakvih fleshovanja (i radio je dok ga sestra nije izgubila). Jeste, 7210 jeste napravljen od lošijih materijala fizički gledano, ali ništa na njoj nije otpadalo ili možda više klimalo nego na drugim telefonima.

Koji bre krem, izvini. Ja pričam jedno i malo me ko sluša. Jel ti čuješ sebe koliko predrasuda imaš. Što je Samsung ženski, što je siemens plastika, što je SE trt mrt i što je Nokia (i to sa casp lockom) konzistentan. To su tipične priče ljudi koji nikad ništa nisu probali, pa su čuli od komšije ili u nekom kafiću kako neki "eksper" priča o mobilnim telefonima (neki fudbaler kojem je SE komplikovan za upotrebu pa je Nokia vrh vrhova jer se i moja prababa može snaći). To su oni tipični stereotipi kao kod automobila, "francuska kola su udobna, Golf ima jeftine delove, a japanci imaju tanak lim", koje naravno nemaju veze s vezom.

I bre, o kakvom to dizajnu Samsunga pričamo? Pa oni jedva da imaju 2 crna mobilna telfona (a takvi su telefoni jednostavno nekome potrebni da to uklope uz oblačenje ili neke druge tehničke uređaje, a za one koji ne žele da liče na klinku od 15 godina), dakle sve je to dizajn ala Lepa Brena i Grand Production...

Kako bre nokie zakasnile sa ekranima ? :) Pa pogledaj prastare telefone 3650 ili 7210...U to vreme, nije bilo telefona sa takvim ekranom...
I tachno je da imaju problema sa BT, mada ih ja nisam imao na 3650...Nisam na strani nokie, mislim da SE ima vishe kompletnijih aparata, iako ima 3x manje modela....Nokia promeni boju pa izbaci novi model, a to pokazuje koliko im je frka od konkurencije..

@ BaneR:

Mishljenje je i zasnovano na iskustvu. To shto nije argumentovano u sitna crevca, jer me mrzi da pishem, ko razum-- razume.. Primer: i sam si rekao da je Samsung tel. od 300e, a ima imenik i SMS..Zato i jeste "zenski"... Bash me zanima kojoj to treba BT i sl. ( barem vecini )

Za ostalo nemam komentar.

@driver

Slazem se, ali je cena bila tada prlicno visoka, u odnosu na druge proizvodjace. Kada sam ja uzimao telefon, pre 8 meseci, Nokie sa kolor ekranima su bile dosta skupe, a imale su STN ekrane, i 4-tonsku polifoniju :) Samsung je pre njih spustio cenu kolor modela, i ti telefoni su postali pristupacni. Na to sam mislio ;)

Uostalom, kao sto Bane rece, na nokiji svako moze da postane haker :) jer su meniji jednostavni. I to je u neku ruku, ko stvoreno za domacice.

Poslednja izmena:
petkods je napisao(la):
Ja bih rekao da se Nokia malo kasnije setila da pocne sa ugradnjom kvalitetnih kolor ekrana u svoje telefone. :)

Koliko je meni poznato, Nokie 3510 i 7210, koje su moji poznanici kupili, su imale sitne probleme u koriscenju gprs-a. Odnosno, morale su na flashovanje svakih 10 dana. ;)

haha... ti to pricas o nekim telefonima kupljenim "ispod tezge"? :d

evo, ja jos uvek imam Nokiju 6150 i 3310 koje super rade, i izgledaju kao kad su uzete (a uzete su u Austriji)...

a to da li tastatura propadne... iako nije istina... i da jeste, kakve veze ima? bar se maske na Nokiji lako menjaju i nisu mnogo skupe :)

petkods je napisao(la):
na nokiji svako moze da postane haker :) jer su meniji jednostavni. I to je u neku ruku, ko stvoreno za domacice.
pa, zar jednostavnost menija nije jedna od najvaznijih prednosti svakog uredjaja? :trust:

da nije tako, danas bi se vecinom koristili DOSoliki operativni sistemi ;)

Nazad
Vrh Dno