Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

Pa i mene, ali ko ce nam sada verovati? :) A poredjenje je bilo sa sve najjacim DSLR aparatima i taj deo slike im je bio mutan dok je kod Nokije bio cist. Recimo Nikon D800 koji ima rezoluciju 36 mpix, malo manje nego Nokija, davao je taj deo slike mutan. Posle pricaju da Nokija preteruje sa mpix.

Mislim da je ono poredjenje prosto ucutalo sve one koji su pljuvali po telefonu i njegovim "nepotrebnim" megapixelima. Naravno da postoji razlog zasto je telefon sklonjen a razlog je svima jasan.

Nemojte misliti da je senzor na 808 nesto narocito, mozda je najbolji u mobilnim telefonima ali ladno gubi bitku sa digitalvima velicine senzora od 4/3 pa na vise...

Sensors.jpg

Inace slika je sa http://www.mobot.net/bigger-picture-nokia-808-pureviews-massive-image-sensor-compared-38459

A ono tipa na Nokii ostro a na Nikonu mutno, to je samo osnovno nepoznavanje fotografije, kod veceg senzora je plici DOF pa samim tim i... Da ponovim, zadovoljite se time da 808 ima naj fotoaparat medju mobilnima, to je sasvim dovoljno... :)

verujem ti brate. jeste. naravno. sve kul.

ne poznajem fotografiju, imam samo svoje oči koje mi kažu šta je bistro a šta mutno, zasad mi dovoljno.

meni samo nije jasno zašto su izbacili 808 iz poređenja?

ed_hunter, ne potcenjujem te i ne sumnjam u ono sto vidis...

"The Final Word

There are inexpensive compact cameras that offer more photographer-friendly features than the 808..."

Ne znam sa cime ocekojus da poredis 808 kada je pobedjuju cak i jeftini kompakt aparati...

ne očekujem da je poredim ni sa čim, očekujem da mi ono što vidim kaže šta mi se sviđa. na onom uporednom testu na dp review ni jedna kamera nije imala onako oštar text

A zasto profesionalci ne pobacaju svoje DSLR a ne slikaju sa 808... Idi objasni im...

Bolje stani ovde... :) "Da ponovim, zadovoljite se time da 808 ima naj fotoaparat medju mobilnima, to je sasvim dovoljno..."

Neznam tacno na koji deo slike mislis ali pogledaj ovo na wikipedii...

Jonquil_flowers_at_f32.jpg Jonquil_flowers_at_f5.jpg

E vidis sada, ona slika, na kojoj je pozadina mutna je bolja od one druge, verovatno je i taj deo teksta bio van fokusa zbog male dubinske ostrine... itd itd...

Poslednja izmena:
poenta je da u knjizi ima slova koja bi trebalo da se procitaju, na ovim slikama nema..

Ima lisca, koja su na jednoj slici mutna a na drugoj... Sto veci senzor, manja dubinska ostrina, ako je sa Nikonom fokusirano na flashu, ostalo ce biti mutno, sa malim senzorom iz Nokie, sve je kao ostro... Ne mogu vise, odjavljujem se... :)

meni bolja ova prva slika :) blago meni dok sam ovakav, i sve mi super dok mi je prag tolerancije mali. isto kao što ja zavidim ljudima koji se napiju od 4 piva. ja stučem gajbu i mogu da heklam, nije mi ništa

Ima lisca, koja su na jednoj slici mutna a na drugoj... Sto veci senzor, manja dubinska ostrina, ako je sa Nikonom fokusirano na flashu, ostalo ce biti mutno, sa malim senzorom iz Nokie, sve je kao ostro... Ne mogu vise, odjavljujem se... :)

senzor iz te Nokie je 1/1.2", tj. dosta veci od Canona S100 recimo

Ne mogu da izdrzim... :) Kod S100 je pola nokta a kod Nokie tri cetvrtine nokta...

"Da ponovim, zadovoljite se time da 808 ima naj fotoaparat medju mobilnima, to je sasvim dovoljno..."

pa da 50% više sitnica :) poređenja radi senzor S100 je veći nekih 10% od senzora Nokie N8, inače se S100 svrstava u high-end compacte...

"Da ponovim, zadovoljite se time da 808 ima naj fotoaparat medju mobilnima, to je sasvim dovoljno..."
ne razumem zašto ti misliš da se ja ne zadovoljavam time? ti stvarno smatraš da ja mislim da je ova kamera najbolja na svetu? mene savršeno briga da li je to najbolja kamera u moblinom, ili je najbolja među kompaktima, ili šta god... meni je samo dovoljno dobra za moje oko i ništa više mi ne treba.

Poslednja izmena:
Da se i ja upišem u "average joe" klub :D, i meni je prva slika (onaj cvet od pre par postova) daleko bolja, u direktnom poređenju ona druga mi je neprihvatljiva/neupotrebljiva :).
Može li neko da kaže (ozbiljno pitam, ne trolujem :)) šta je tačno bolje na drugoj slici?

U redu svidja vam se vise prva...

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/dof.shtml

Imate i na samom dpreview pojasnjenje...

http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Depth_of_Field_01.htm

Gde je na slici sa plicim dofom tekst necitak...

dof_example.jpg

Profesionalci teze da izoluju predmet interesovanja od okoline. Ja sam DOF spomenuo samo da razumete da veci i bolji senzor ima plici DOF pa je verovatno zbog toga na uporednim slikama 808 i tamo nekog Nikona, slika sa Nokije na jednom mestu izgledala bolje tj ostrije sto vas je mozda navelo da 808 ima kao dobar senzor, objektiv ili vec sta ste pomislili a da je stvarnost sasvim sasvim drugacija... I tacno je da je senzor na Nokiji za cetvrtinu nokta veci od senzora na kompaktima ali je i sam dpreview.com zakljucio da jeftiniji kompakt aparati daju vise... Itd itd...

Poslednja izmena:
Jasno je meni da su oni pametno izabrali reprezentativne slike, merketing je to... jasna mi je i potreba da se predmet fokusa izoluje od okoline ali...
onda ili je izbran loš primer (ono cveće) ili ja nešto i dalje ne razumem :).
Zanemarimo okolinu, zanemarimo i ostala tri cveta, ali i taj centralni cvet u fokusu je mutan na drugoj slici, a na prvoj kristalan i ima više detalja. Onaj primer iznad je ok, pročitao sam malo na preskok i one linkove mada me tolika teorija ne interesuje previše, samo ono što vidim u praksi. Na onoj slici cveta sa plićim dofom ne znam šta je trebalo da bude cilj/meta fokusa, ne verujem da je samo centar cveta (tučkovi i ostalo), ako je ceo cvet onda je za mene druga slika fail. Tučkovi jesu malo detaljniji ali latice su neuporedive.

Šta ste se uhvatili za taj cvet, liverpoll je samo ilustrovao bokeh i hteo da vas nečemu nauči i svaka mu čast na strpljenju. Pogledajte negde profesionalne fotografije i videćete koliko često se bokeh koristi.

E vidis sada, ona slika, na kojoj je pozadina mutna je bolja od one druge

Nije samo ilustrovao bokeh, već je rekao ovo iznad, zato sam se ja uhvatio za cvet. A na njemu sve mutno osim ovog malog kvadratića, to meni ne može da bude dobra slika nikako.

Prilozi

• Jonquil_flowers_at_f5.jpg
    Jonquil_flowers_at_f5.jpg
    67.6 KB · Pregleda: 194
Napisao sam već, napisaću opet: sama činjenica da se kamera 808 PV poredi sa fotoaparatima je pobeda za taj telefon. Telefon.

,)

[YOUTUBE]N-IJIrl1G9g&feature[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]aO5RkZqQkaU&feature[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
nije to trka, da neko pobedi. Namena im je drugacija. Nokija je namenjena ljudima kojima treba kvalitetan aparat pri ruci (kao recimo porodican fotic). Nije namenjena za stock fotografiju gde je bitan bokeh, vec imas odlican 24mm objektiv/aparat koji svakako moze da iskoristi i za izuzetnu dokumentarnu fotogtafiju.

Poslednja izmena:
Nemaju svi fotoaparati bolje fotografije i detalje od 808.Sigurno.Medju telefonima naravno da je ovo najbolja kamera ali i medju nekolicine fotoaparata.I one slike sa wikipedie mozda i nisu slike sa 808,ko to moze znati.Oni koji imaju 808 neka stave slike.I ni u kom smislu ovaj telefon ne moze biti los.

ja nisam cuo ni za jednu sliku na netu sa 808 za koju neko tvrdi da je fake tako da mozes biti siguran da su slike sa 808, nije to budjava lumia :)

Nemaju svi fotoaparati bolje fotografije i detalje od 808.Sigurno.Medju telefonima naravno da je ovo najbolja kamera ali i medju nekolicine fotoaparata.I one slike sa wikipedie mozda i nisu slike sa 808,ko to moze znati.Oni koji imaju 808 neka stave slike.I ni u kom smislu ovaj telefon ne moze biti los.

E vidiš tu je problem niko još nije i neće da kupi ovaj telefon iako ga hvale :D
VIP - 59900 dinara je uz najjeftiniji paket doplata

Još malo pa nestalo požurite :)

Poslednja izmena:
U Telenoru je dosta jeftiniji.Da nemam vec ugovore uzeo bih je.A u Vipu je od 26000 a pretplata 3000 mesecno i tu se ima 1200 smartova i 3 gb neta,sto je o.k cena.

Ne znam šta se toliko palite, kada niko od vas ne bi bio u stanju sa bilo kojim komadom opreme da uslika slično nešto. Slobodan sam sa to zaključim čitajući šta sve pišete. Na kraju krajeva, sliku pravi fotograf. Onda kada razliku čini oprema, itekako se primeti svaka hiljadarka evra u opremi. ;-)

Nazad
Vrh Dno