Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

Imala je motorola xenon android a i samsung sada ima galaxy kameru. Kada se pogleda xenon telefoni i ne izlaze uopste.

da, moguce je i nije besmisleno, kad bi znao nesto o fotografiji

a kad bi stavili android tesko bi implementirali oversampling i xenon i rich audio sa danasnjim hardverom

Besmisleno je da senzor te velicine ima vise MPx od npr Nikon D800 koji je FF sa najvecim brojem Mpx, citaj, cak i on ima previse MPx ali je tu kao opravdano ;)

Jako mi se dopada sto je senzor u 808 velicine 1/1.2" jel moze neko da okaci bilo kakvu fotku, ne more nista da bude slikano specificno, ali da fotka ima 8MPx ako je to moguce, ne zelim preko neta da gledam, hteo bih jednu realnu !

pa te preko neta su realne..imas na flickru milion njih :)

inace Galaxy kamera i Nikon S800c imaju senzor duplo manji od 808, a znamo sta to znaci za kvalitet fotografije..a i dalje nisu telefoni

ja sam rekao da je Motorola imala jedan (bolje da nije), ali da je implementacija mnogo teza a i xenon dosta vise trosi bateriju od LEDa sto u kombinaciji sa Androidom nikako nije dobro :)

Nisam ni mislio ti da okacis fotku, nego neko od clanova ko je voljan .. Ne vidim zasto sad navodis Galaxy i Nikon s800 ?! Dovoljno je reci da je senzor velicine 1/1.2" a ko zeli da pogleda koliki je senzor u drugim aparatima, neka uradi to ...

To je i dalje neuporedivo malo sa aps-c, m43 ili FF senzorima, a opet su mu napucali 41 mpx, ne znam da li me razumes sta hocu da kazem ? I molim te, posto nemam nameru da se raspravljam, bez vredjanja tipa da se ne razumem u fotografiju, kao malo pre, posto ja tebi licno nista nisam rekao !

A opet sumljam da razumes sta ja pisem, apropo senzora, jer zapravo u fotografiji, najbitnija je velicina senzora a ne broj mpx, zato i jeste besmisleno stavljati 41mpx na senzor te velicine' kad ne postoji FF sa tolikim brojem ;) a u ostalom vise od 10mpx zaista nema potrebe !

Poslednja izmena:
Ne znam da li si uopšte pratio temu, ali n808 ne slika sa 41 MP osim u velikom zumu, inače interpolira te pixele nekim specijalnim algoritmima pa ti slika ispada 8MP ako se dobro sećam

I ja sumLJam da je ispratio od početka, ideja je jednostavna i odlična: odstranjivanje šuma i veća oštrina kroz interpolaciju, tj. skaliranje.

mikelo, razumeš se u fotografiju, ali ovo nije ništa što si do sada video u mobilnom telefonu. megapixeli nisu tu da privuku nubove (mada rade to). dovoljna ti je činjenica da nijedan mobilni nema bolju kameru. postoje uređaji koji prave bolje slike, ali nisu telefoni. ja iskreno nikad bolje slike od ovih što pravi 808 nisam poželeo...

prvo se informisi kako tehnologija funkcionise pa onda reci da je besmisleno, da je senzor 10 MP rezultujuce fotografije bi bile u 2, ovako su u 5/8 MP sto je mnogo bolje

Da se razumemo, pojma ti nemas o cemu ja pricam, pa sne moramo vise da komuniciramo ;-)

Naravno da nisam pratio od pocetka pa sam zato i postavio pitanje ! Jako mi se dopada senzor te velicine, jer je vrlo zgodno da mi mobilni pravi fotku koja je solidna, i jos ima xenon blic.. opet ako bi neko okacio fotku da je pogledam, vtlo bih bio zadovoljan !

Realno :p bez uvrede, nista pametno nisam procitao.. voleo bih da nokia stavi android i postane telefon. I drugo, koji je realan broj Mpx na 808 ? Ne moguce je da su stavili 41 a i besmisleno !

Ne bih rekao da je besmisleno. http://goo.gl/PgEse
Ne kazem da je bolji od DSLRa, ali nikako nije besmislena rezolucija, pogledaj nivo detalja na linku. Uostalom ona i nije stavljena tu zbog slika, vec zbog 3 puta zuma na 1080p videu. Ali eto na trenutak zna da zasija. :)
I ja bih voleo da Nokia stavi android.

osim što u poređenju sa 808 ima neupotrebljivu kameru, da ne pričam o videu :) ili recimo o trajanju baterije, FM transmiteru i još 100 čudesa koje S3 nema a koje bi nekome ko ne pada na glupavi 4core 5" marketing mogle biti bitne

Da, S3 ima neupotrebljivu kameru :d :d Koja glupost.

u odnosu na 808 ima, premali senzor + nema xenon nema lossless zoom itd.

ta kamera je u odnosu na 808 isto što i VGA na 7650 u odnosu na S3

:d ^opet lupetas :)

ne lupeta, ovo poređenje je na mestu... s3 ima kameru koja je brat bratu bolja ~50% od one koju ima n95 koja je izašla pre pet godina

Poslednja izmena:
A kamera je jako bitna za poslovne ljude:lupko:

izgleda samo poslovni ljudi kupuju telefone... a i iz perspektive poslovnih ljudi 808 ima sve sto im treba sa S3 + offline mape (za naša i ostala nepokrivena područja ima Garminova aplikacija)

Evo meni je bitna kamera pa nikada ne bih dao ovoliko para za polu-dumb phone :) 200e u postpejd paketu od 1800 din mesecno i to max :)

I sad, rekoh da mi je bitna kamera pa mi i Wave zavrsava odlican posao, to poredjenje da je S3 neki tamo krs sa vga kamerom u odnosu na 808 je klasicna zilot bljuvotina. Naravno da 808 ima bolju kameru i kamkoder ali je S3 kamera i vise nego upotrebljiva za 99% korisnika, recimo da je razlika ovakva, ono sto je SGS III po pitanju kamere u odnosu na HTC Desire e to je 808 u odnosu na SGS III, samo sto je opet 808 kamera ''visa faza'' a S3 veoma upotrebljiva, tu je razlika.

A izmedju te vise faze od kamere i krs os-a, losijeg hw, manjeg i losijeg displeja itd i losije ali sasvim upotrebljive kamere i 4x boljeg hardvera ja biram ovo drugo, posebno kada isto kostaju ;)

Poslednja izmena:
Evo meni je bitna kamera pa nikada ne bih dao ovoliko para za polu-dumb phone :) 200e u postpejd paketu od 1800 din mesecno i to max :)

I sad, rekoh da mi je bitna kamera pa mi i Wave zavrsava odlican posao, to poredjenje da je S3 neki tamo krs sa vga kamerom u odnosu na 808 je klasicna zilot bljuvotina. Naravno da 808 ima bolju kameru i kamkoder ali je S3 kamera i vise nego upotrebljiva za 99% korisnika, recimo da je razlika ovakva, ono sto je SGS III po pitanju kamere u odnosu na HTC Desire e to je 808 u odnosu na SGS III, samo sto je opet 808 kamera ''visa faza'' a S3 veoma upotrebljiva, tu je razlika.

A izmedju te vise faze od kamere i krs os-a, losijeg hw, manjeg i losijeg displeja itd i losije ali sasvim upotrebljive kamere i 4x boljeg hardvera ja biram ovo drugo, posebno kada isto kostaju ;)

bitnije je kako hardver iskoriscen, a Belle pogotovo sa FP2 nije nimalo krs, osim ako pod krsom ne smatras to sto nema 5 miliona igrica, displej je manji ali je manji i telefon, losija je rezolucija ali je MNOGO bolja vidljivost na suncu sto je meni mnogo bitnije od glupog broja piksela kao da cu na telefonu da radim u photoshopu

bem ti fabricka aplikacija za glupi alarm na ICSu radi katastrofalno, jedno jutro onako sanjiv ne pritisnem dismiss nego malo okolo i trebalo mi je vremena nakon toga da nadjem kako da je ugasim, drugo jutro samo se ekran pali a zvuka nema sreca sto stavljam alarm i na N8 paralelno pa me je probudio, treci put zaboravim da ugasim alarm a probudim se ranije i glupi telefon pocne da vibrira u sred poziva pa je ispalo kao da fejkujem call :facepalm: e da, i alarm ne radi ako ugasis telefon, pa ako si bez punjaca a ostalo ti je par procenata baterije zaboravi na to da ce te probuditi ujutru

nesto mislim da je poslovnim ljudima mnogo bitnije da ne zakasne na sastanak nego angry birds revelation i rezolucija ekrana

Pa normalno pametno razmišljaš . cheers
Ma vidiš da ni oni ne kupuju nego samo spamuju i reklamiraju ovaj telefon na 56 strana , a još nema da se javi bar jedan vlasnik telefona :D

Te fore ne mogu da ga nađu inače bi ga kupili ne piju vodu ;)
Evo drug mi radi u VIP-u - ovde u KG-u i ima odavno ovaj telefon u radnji , samo što je tražnja 0 ;)

Niko nije lud da izdvoji ovolike pare za ovaj telefon i to je jedina istina .

Poslednja izmena:
Ma u pravu je NSX, nesudjeni ponosni vlasnik PV 808 :d

Android je krs, i sve sto nije Nokia je krs i svi mi treba da se zapitamo sta smo to pazarili i za sta smo to bacili silne pare kada smo mogli da obavimo imaginarnu kupovinu i uzivamo u iluziji da imamo slr kameru u mobilnom, da nas alarm budi i ako je telefon ugasen, da je hardver od pre 3 godine vrh fazon.. :) :d :d

Nazad
Vrh Dno