Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

blah... koliko god 808 bio los za bilo sta, prosto neverovatno kako briljira u slikama.... gledam neke slike koje su slikane sa 808 i nije mi dobro... tako da potpuno razumem ljude koji progutaju sav fuseraj koji je nokia uradila na svim drugim poljima...
što niste izašli na sunce da im uporedite rezolucije ;)
pa vazi sto ce mi dati da ga iznesem... ali pazi, g300 ima ips panel, i kad se osvetljenje stavi na max jako je dobar napolju... ja ga drzim na oko 30% osvetljenja i sasvim je citljiv napolju.... to sto je 808 lep ekran napolju, mu ne moze toliko nadoknaditi tu bednu rezoluciju... 808 ima amoled panel, pa svi amoled ekrani su lepo citljivi napolju, ne znam koliko to 808 moze da bude bolja od jeenog gs3 recimo....

Poslednja izmena:
sta fuseraj? pa krenimo od toga da 808 tesko da moze da ponese epitet smartfona, pa onda bedan hardver pregazen pre 3 godine, pa ekran rezolucije kao semafor.... ih ima tu dosta :)

šta ti smatraš smartfonom? Broj aplikacija ne određuje da li je nešto smartfon ili nije, brzina surfa takođe... i HTC One je mnogo brži od tvog kineza pa su oba smartfoni ;) rezolucija je semafor isto kao i kod 24" Full HD monitora za PC(tj. 808 ima duplo veću gustinu ali ajde da uzmemo u obzir da je udaljenost gledanja duplo manja kad je telefon u pitanju pa dođe na isto), a ne vidim da se neko žali čak dijagonale idu i preko 50" za televizore te rezolucije :) nego ste vi razmaženi tim napucanim rezolucijama, da nećeš možda da primakneš telefon 5 cm ispred oka i da čitaš web bez zoomiranja? Nije to zdravo nimalo ;)

a taj pregaženi hardver i dalje vrti sav dostupni softver bez lagova i zastajkivanja, što se ne bi moglo reći za 99% Androida :) eto Ivan je imao sve ove Androide visoke klase pa može iz prve ruke da kaže pravu situaciju

Niko nije rekao da je displej S3 bolji. Kažem da je odličan na 808 displej obzirom koju rezoluciju ima, uopšte ne bi rekao da je ta kada ga bilo ko pogleda, displej je dobar i kvalitetan prikaz, možda na nivou S2. Možeš da ga približiš oku i uopšte nije pikselast. Da je fuš fon to nije, od izade pa nadalje sve je kvalitetno, dosta kvalitetnije od top napucanih škriputavih modela. Sa android i ios uređajima ne može da se takmiči za surf, ali zvuk u slušalici u toku razgovora je bolji, zvuk na mp3 sa uključenim Dolby Digital Plus kida i čisti sve sem Htc one x, gps signal hvata u TC Ušće, rotacija ekrana, ulazak u poruke, imenik, dialer... je brže na 808 od iP4, nokia 920, S3 (lično testirao) itd. idt. Ko je imao fon a ne pogledao u radnji može da komentariše.

jao nemam snage :)

recimo da je meni 1280x800 koje imam na tabletu od 10" beda :) ali progutao sam jer je bio jeftin. da je ova 808 100 evra nova progutao bih i kod nje :) kupio bih je iz topa :D

sve je to kul ivane :) ali sta ce mi signal za gps u tc usce, kad nemam igo za simbian? a nokia nece da se natera da izbaci mape za srbiju pet godina :) bas ces da me nateras da upalim gps kad budem isao u to usce da vidim dal cu da navatam fix. bas bas cu da probam. ko da cu da vozim auto po uscu :/ ne znam zasto je to bitno. moj kinez za ovih godinu dana koliko ga imam nikad nije imao problema da uhvati i odrzi fix na putu, nikad me nije izdao...

Poslednja izmena:
e sad da je 15 evra imao bi je svako :) ne možeš za 100 evra da kupiš telefon koji pravi bolje fotke od većine aparata koji koštaju 300-400 koliko i sami telefon košta sad :)

igo je inače katastrofa od navigacije, bio sam do Ukrajine ima 20ak dana pogubio sam se kroz Mađarsku jer su uradili puteve a to nije ubačeno u iGo mape...(imam nekog Mediatek kineza u kolima sa tim iGo mapama), da ne pričam što je iz BG prvo krenuo da me vodi za Ukrajinu preko Pančeva i pretpostavljam Rumunije...

mape su izbacili sad koliko vidim a imaš pored toga i Garmin

evo ti par objašnjenja šta bi se desilo sa 808 da su stavili jači (inače kod Symbiana nepotrebni osim za surfovanje) hardver i veću rezoluciju (koja takođe nije nativno podržana), morali bi da stave duplo jaču bateriju a onda bi telefon bio deblji i još teži da ne pričam što bi mu i temperatura kućišta porasla, Androide uglavnom koriste kućni moljci pod klimom a telefon za slikanje ćeš nositi i po suncu osim ako ne misliš da ga koristiš samo zimi :)

usput tako bi sigurno prešao 200 grama i bio mnoogo manje praktičan itd. itd. :) eto ti i sasvim jednostavan razlog zašto nema ovih modernijih sistema sa ovakvom kamerom, uzmi npr. ove HTC 920 ili bilo koji i pogledaj da je težina već 150 grama(Lumia je čak 185), dodaj veliki senzor onda ovaj jači xenon iz 808 sa 2 kondenzatora i DSP i šta već sve ne za oversampling i već si debeelo preko 200 grama pa onda na sve to dodaj i jaču bateriju i prešao si 250 a to je već teritorija tableta :)

zato je 808 morao da bude Symbian sve da ga je pravio i Samsung i zato će ostati telefon sa najboljom kamerom sigurno još par godina a možda i jače nadam se da ti je sad malo jasnije :)

sve je to kul ivane :) ali sta ce mi signal za gps u tc usce, kad nemam igo za simbian? a nokia nece da se natera da izbaci mape za srbiju pet godina :) bas ces da me nateras da upalim gps kad budem isao u to usce da vidim dal cu da navatam fix. bas bas cu da probam. ko da cu da vozim auto po uscu :/ ne znam zasto je to bitno. moj kinez za ovih godinu dana koliko ga imam nikad nije imao problema da uhvati i odrzi fix na putu, nikad me nije izdao...
Za gps sam spomeno da bi se videlo kako je kvalitetan hardver u telefonu, kao i kamera. ***, nekom smartfon nije nista bez dobre kamere, nekom je on samo za surf... pisao sam i ako treba jos koji put ponovicu, surfovanje nije glatko kao na android i ios uredjajima, ali je prihvatljivo i upotrebljivo. Kapiram i tvoj pogled, zasto bacati pare na skuplji uredjaj ako ti isti posao zavrsava havajac g300, masa ljudi radi sa S3 isto sto i ti sa G300. Jeste stariji hardver na 808, ali sa ovim hardverom symbian radi brze od ios i andoida, naveo sam i koje stvari i koje modele sam poredio. Nema Igo ali ima Garmin koji korektno radi (igo vise gotivim al ***, nije da nema krstena navigacija). Nokia je pustila navigaciju za lumia modele, radi rutiranje itd, mape su update pre neki dan i odlicne su.

Poslednja izmena:
Jel garmin i dalje onako očajan po pitanju UI-a, znam da kad sam drugu na c7 nameštao video sam da je isti kao pre 10 godina (takođe znam da je garmin odavno digao ruke od symbiana još kada je bila s60v3)? I jel kada listaš mape umire cela aplikacija (kod njega je uvek trebalo čekaaaati da ucrta mape posle pomeranja)?

PS. prihvatljivo surfovanje, možda ali za 2009 godinu.

Poslednja izmena:
ima ostalih browsera nije fabrički jedini :) meni je i fabrički završio posao kad god mi je trebalo nešto, svakako ga ne koristim svaki dan

Ne želim da zvučim kao pokvarena ploča, ali da li je moguće da sam ja jedini ko koristi i zadovoljan je sa nDrive? Garmin ima detaljnije i svežije mape, ali šta to vredi kada je program loš.

@Ivan I: To što si uhvatio GPS unutar Ušća je moguće samo kada su uključeni dodatni načini za odredjivanje pozicije (GSM mreža u ovom slučaju), što bi uradili i ostali telefoni da im je uključena ta opcija prilikom traženja.

Ako gledamo surf onda da, imam, pogledao sam rezultate browsera na aas i ja dobijem za neke strane i duplo bolji rezultat.

Poslednja izmena:
I? Ko to spori za surf? Ako gledamo kameru onda si pra pra istoriji.
Ljudi ne kapiraju poziciju ovog uređaja. Iskreno, jedva čekam da izađe lumia za ovakvom kamerom i sve da počisti na tržišu, svaki brend da patosira na svim poljima. Najbolji digitalac je onaj koji je uvek uz vas. Upravo je to moguće sa 808. Džabe ne znam kakav dSLR ako je on kući u fioci. Zamislite scenu, izašli ste i u kolicima gurate malo dete koje još nije prohodalo, svaki trenutak se očekuje da prohoda, i baš u parku ono napravi prve korake a digitalac/dSLR ma šta god kući u fioci, a vi naravno želite da zabeležite to, zato je mobilni uvek pri ruci.

pa i ta lumia ce da bude truba sa win8, nista ona nece da pocisti... nokia je napravila kardinalnu gresku sto nije prihvatila android.

I? Ko to spori za surf?

Nemam pojma na sta si se nadovezao kada sam ja spomenuo surf, mislim da smo apsolvirali da je dobra kamera. Inace to sto ti pises za kameru ljudi pisu vec 5-6 godina ali nikako da se desi, tako sam ja pao na hype za N82 da bi na kraju uslikao 20 slika.

Poslednja izmena:
pa i ta lumia ce da bude truba sa win8, nista ona nece da pocisti... nokia je napravila kardinalnu gresku sto nije prihvatila android.

+1

Al zato kad dodje neki dobar chip - modul na Android ili iOS uredjaje ima da se prodaju u 300 miliona primeraka minimum.

Ako gledamo surf onda da, imam, pogledao sam rezultate browsera na aas i ja dobijem za neke strane i duplo bolji rezultat.

Nemam pojma na sta si se nadovezao kada sam ja spomenuo surf, mislim da smo apsolvirali da je dobra kamera. Inace to sto ti pises za kameru ljudi pisu vec 5-6 godina ali nikako da se desi, tako sam ja pao na hype za N82 da bi na kraju uslikao 20 slika.

pa dobro ali ovaj telefon onda nikako nije za tebe, to je kao da uđeš na temu o nekom brzom automobilu i kažeš da ti nisi 10 puta u životu prešao 100 km/h i da taj auto samo bezveze troši više goriva :) što bi u tvom slučaju i bilo tačno :)

neće biti Lumia sa ovim senzorom na WP8, bar ne u klasičnoj formi telefona (možde bude nešto poput Galaxy Camera bez telefonske funkcije), pa evo pola godine nakon predstavljanja Lumie oni nisu napravili stereo zvuk(a ima 2 mikrofona) ni najobičniji FM radio(i za to ima hardver ugrađen) a HTC čak nije mogao da ubaci njihov Zoe na WP8 zbog ograničenja kernela

http://news.softpedia.com/news/HTC-Won-t-Bring-Zoe-to-Windows-Phones-331150.shtml

Poslednja izmena:
ma šta se sve nije rumorovalo pa se nije pojavilo, nemoguće je to napraviti a ako ga i naprave ima da bude bar 250 grama težine iliti teški fail a o bagovima da ne govorim :) vidiš na drugom linku da pominju MWC koji je prošao a tu novu Lumiu 1000 nisu ni najavili a ne šta drugo :)

Руморовало?:D:D:D

Pusti me da se nadam, mora to da izađe, neće dozvoliti da im propadne PureView :)

o *** mislio sam da je izvedeno od rumora ne da znači isto :D a rumor je glasina na našem jeziku, kako će da bude glagol onda..glasinovalo se? :D

Баш занимљиво. Рекао ти је Ђилкош како би требало да звучи. Али није само у нашем језику него у свим примећујем да се глаголи буквално праве од енглеских именица поготово французи то раде. Смешно изгледа:D

Nazad
Vrh Dno