Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

Onda super posluju kada imaju drugi OS na svetu. :d Strasno, oni iz nicega stvaraju nesto, mogli bi nas necemu da nauce.

E, aj me vrati na ignore listu... ustvari, staviću ja tebe.

E, al' stvarno ni ja ne kontam... Jako dugo nisam video ni da se prica o symbian telefonima ni da ih neko ima u okolini... Evo moje društvo 15 osoba 4 iphone-a, 9 androida jedan blackberry i jedan dumbphone (6700 nokia) što mu dodje da nema ni jedan symbian, mislim jeste moja okolina godine od 23 do 27, ali opet neka statistika je tu.

Ako posecujes symbian forume videces da su sve Indijci (sa svojim 500 eura telefonima, ali kada se oduzme 450 eura), i mozda neki iz UK zaluta.

Sa druge strane, u mom društvu ima samo 1 Android korisnik (HTC Tatoo) i 5 Symbian korisnika, od toga 4 sa non-TS modelima.

Onda super posluju kada imaju drugi OS na svetu. :d

sredice elop i to bez brige, nije mi jasno da u citavoj Finskoj nema nikoga ko bi mogao da vodi tu kompaniju nego bas "bivseg" radnika msa stavise da bude CEO? Pitanje je ko njih vise kontrolise uopste.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oYi2s9ulRnA

gledati u 1080p

@telep

The bottom line is that Symbian was their only OS that could handle the massive amount of processing required for decent camera and especially video recording performance. They have spent 5 years on developing PureView, exploiting every advantage that the lightweight Symbian OS offers; it is not trivial to get this working on other platforms, let alone Windows Phone.

Now, they have in fact indicated that while they WILL eventually relase the PureView technology on their Windows Lumia phones - however these will initially NOT have the same pixel resolution and optical performance as the 808. Until processor speeds catch up a bit more, this is likely to remain the case.

Poslednja izmena:
Izvini, sve što si ti tu postavio se svodi na suštinu da je Nokia razvijala PW tehnologiju za jedini OS koji im je bio dostupan i za koji su znali da je u to vreme bio popularan. Mozda im zato OS nije napredovao prethodnih 5 godina... sto mu i dodje otprilike tacno, od s60v3 (koja je opet samo nasminkana i osakacena sertifikatima v2) do belle nisu nista promenili, to je taman tih 5 godina.

Poslednja izmena:
dobro, evo prošlo je više od pola godine otkako je najavljena(i objašnjena) PV tehnologija, zašto nijedan Android telefon nema nešto slično ni u najavi?! Nokia može da patentira PV tehnologiju ali ne može da patentira oversampling(kao što ne može da patentira ni toplu vodu ili sami mobilni telefon). Šta misliš zašto je za WP8 Lumiu (koja će sigurno biti dual a vrlo moguće i quad-core) najavljena kamera od 12 MP a ne ovaj senzor?! Ja ne kažem da je nemoguće postići to ali je potrebno grdilo vremena i optimizacije da bi se to prilagodilo nekom drugom OSu, pogotovo ako taj OS jede hardver.

Kakve veze ima da li softver "jede" hardver? Sta mislis da ovo radi cpu?

iskren da budem ja da biram između symbiana i wp7 izabrao bih symbian.

inače potpuno je očigledno da microsoft hoće da razbuca nokiu. nikako mi nije jasno zašto su onu bitangu elopa stavili za ceo

ovaj poslednji postavljeni yt video ostavlja bez daha... ako stvarno ništa nije modifikovano u prvom snimku, ono je bez premca trenutno definitivno.

Kakve veze ima da li softver "jede" hardver? Sta mislis da ovo radi cpu?

nešto od posla obavlja i CPU, inače bi ubacili procesor od 680 MHz a ne taj od 1.3 GHz

iskren da budem ja da biram između symbiana i wp7 izabrao bih symbian.

inače potpuno je očigledno da microsoft hoće da razbuca nokiu. nikako mi nije jasno zašto su onu bitangu elopa stavili za ceo

http://arstechnica.com/information-...-billion-to-use-wp7-cheap-at-twice-the-price/

lobirani tj. podmiceni su sa milijardu sto je sitna cifra u korporativnom biznisu ali je Fincima(tj. bordu direktora ili ko vec tu odlucuje) zinula ona stvar za brzi kes

Za ove pare koliko kosta se kupi dobar aparat i extra telefon, nikako ne mogu d arazumem sta je nokia htela....

Pravi bolje fotke od nekih kompakta. Ne moze i dalje da pridje dslr-u i ne znam sto se ljudi time zanose.
Sum strahovit na njihovih iso 100, na pola slika koje sam gledao s ovog telefona nailazio sam na mrtve pixele.
Nemojte da me razumete pogresno, Nokia je objasnila svima kako se pravi kamera. Za jedan mobilni ovo otkida ali ljudi nemaju granice. Salju nadrndanog retrivera na borbu pasa, eto tako ja vidim sva ta poredjenja.

Ne bih ja voleo da me neko razume pogresno, ali uvek neko skoci da kaze da je Ferari najbolji auto i on to naravno jeste. :) DSLR je najbolji za fotografiju i ja se slazem sa tim, treba imati i jedno i drugo. Poredjenje je bilo cisto revijalno a ne da bi se nesto dokazivalo, 808 nije bolja od Canona. Ali recimo gore na na linku sto sam dao imaju i kropovi sa DSLRa i sa Nokije i ja ne vidim tu neki sum na Nokiji. I moze da pridje samo na tim slikama DSLRu. Ovom Nokijinom senzoru samo fali dinamike, sve ostalo je sasvim ok za nekog ko je amater. Sto se tice mrtvih piksela vide se samo na full rezoluciji ponekad u ostalim slucajevima ne, tako da ne bi bilo lose malo se informisati o tome o cemu se pise.

Mada ovaj telefon ne bi trebalo kupiti samo zbog jedne stvari, a to je nemogucnost "out of box" da se obelezi vise slika ili poruka odjednom i obrise ili posalje, pa to moze dumb nokija stara 6 godina...

^ +1 Radi se o tome da je razlika izmedju DSLR aparata i 808 u vecini slucajeva gotovo pa neprimetna. Nokia je uspela da tako kazem "zbuni" one koji pogledaju te fotke. Jer kladim se da kada bi recimo neko postavio 2 fotke slikane DSLR aparatom i 808 jednu pored druge i upitao 20-ak ljudi koja je slikana sa 808 a koja aparatom vecina bi bila u nedoumici, gsmarena je uradila nesto slicno.
Dakle Nokia je uspela da tu granicu svede na minimum i napravi telefon koji moze da parira DSLR aparatu sto se fotografije tice.

Ali neki ljudi prosto iz nekog razloga NE zele to da prihvate i pored toliko dokaza i testova, mnogi ne procitaju ni 10% teksta ali potrce da ostave svoj "strucni" komentar i svima nam otvore oci.

Poslednja izmena:
U kakvoj bre vecini slucajeva? Nokia je uspela razliku da svede na minimum samo u idealnim uslovima po i dalje jadan senzor :) Iskreno, kada je osvetljenje idealno mali broj ljudi ce primetiti razliku izmedju fotografija sa SGS III i Canona A590 npr, ali samo u tim uslovima, situacija sa 808 je malo bolja ali ova kamera ne moze da prismrdi ni nekom Ixusu ili jeftinijem prosumeru kada su uslovi nepovoljni po senzor, a sta tek reci za nocno fotografisanje, upotrebu blica.. a o rucnim podesavanjima da ne govorim, ne zanosite se ;)

Ali da su ''objasnili'' sto se tice kamere na mobilnom, vala jesu i proizvodjaci koji imaju krs kamere (kamera softvere) na modelima od 400e+, kao htc :d, treba stvarno da bude sramota. Mada i sve ostale treba da bude sramota da im propala Nokia odrzi lekciju na bilo kom polju :)

Nazad
Vrh Dno