Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

Ovo nije tema za slike sa Arc S,a i jako su mutne.
Da je 808 Nokia oko 350 eura stara do mesec dana menjao bih odmah svoj S2,mada Nokiu Simbian nikad nisam imao,ali zbog najbolje kamere uzeo bih je cisto da promenim malo.

Mozda ce doci vreme kad aplikacije ne budu bile vise in :D

To sa aplikacijama je ista rasprava kao nekad Windows vs. Linux. Nemaš sve što imaš na Androidu, ali programa za osnovne operacije imaš dovoljno.

Hvala na stručnom objašnjenju.

kao sto razbojnik rece ta tehnologija nije mogla biti implementirana na WP7 i bice tek na WP8 i to pazi sad samo sa 12 MPx(i to bi trebalo da je prilicno pouzdana info)...a to znaci da ce slike u PV modu biti od 2 do 3 MPx, znam da cuveni megapikseli nisu sve ali ipak ce razlika izmedju 3 i 8 MP (na 808) biti prilicno vidljiva

Ovo nije tema za slike sa Arc S,a i jako su mutne.
Da je 808 Nokia oko 350 eura stara do mesec dana menjao bih odmah svoj S2,mada Nokiu Simbian nikad nisam imao,ali zbog najbolje kamere uzeo bih je cisto da promenim malo.

slazem se da jeste skupa, ali isto tako su skupi i svi ostali telefoni preko 300 eura

kao sto razbojnik rece ta tehnologija nije mogla biti implementirana na WP7 i bice tek na WP8 i to pazi sad samo sa 12 MPx(i to bi trebalo da je prilicno pouzdana info)...a to znaci da ce slike u PV modu biti od 2 do 3 MPx, znam da cuveni megapikseli nisu sve ali ipak ce razlika izmedju 3 i 8 MP (na 808) biti prilicno vidljiva
meh, staviš bolji hardver i može i na wp 8. nego oni kao po običaju hoće da prodaju telefone sa prevaziđenim hardverom po ceni telefona koji imaju top hardver...

Problem je u softveru, ne u hardveru.

meh, staviš bolji hardver i može i na wp 8. nego oni kao po običaju hoće da prodaju telefone sa prevaziđenim hardverom po ceni telefona koji imaju top hardver...

pa sad prilicno sumnjam da Nokia nema pristup tom boljem hardveru...

imaju pristup, ali ako naprave telefon koji u izradi košta 300 evra i prodaju ga za 600 nije isto kao kad naprave telefon za 100 evra i prodaju ga za 600. zato ugrađuju stariji hardver, mnogo više zarade...

Kad geekovi uvrte sebi u glavu da ima treba 100 aplikacija dnevno i da na nokiji ima samo dialer i sms.

Evo, cekirajte ove dialere ovde:

Link

Pre nego li se nalupetate i dalje, red bi bio da imate bar elementarno poznavanje platforme koju pljujete.

Opet kazem, sve najbitnije stvari za jedan smartfon postoje za sve platforme, ifartovi, knotguideovi, gameloftovi i slicne budalastine koje su geekovima sustina zivota i telefona uopste, su rezervisani samo za najvece - ios/android.

Nemam ifart instaliran, ali fakat je da dosta aplikacija koje ja koristim svaki dan nema za Symbian, e sada ako ti to možeš da shvatiš možeš, a ako ne meni sve jedno. Ne znam zašto aplikacije poistovećuješ sa iFart i sličnim, mada možda ti za to koristiš telefon pa misliš da i drugi koriste. Generalno developing je na symbianu (otkad sam ja prestao 2009 da ga koristim) skoro u potpunosti stao, i dalje posećujem iP ma.. i koliko vidim symbian sekcije su skoro pa mrtve, kako aplikacije tako i teme i igrice, posle fijaska sa prvim touch symbianom gde su aplikacije bile čisto portovane još uvek nisu uspeli da se oporave. Inače čudno mi je da od tri ipo lika koji ovde podržavaju nokiji, jedan ima sgs3, jedan ima note, ostali ne znam šta imaju, jel znate da umesto Note-a i SGS3 za skoro iste pare možete uzeti PW808 (čisto informacije radi)?

Poslednja izmena:
Čudno je da niko ne vidi šta nude Belle telefoni i da se sva rasprava na kraju završi na broju aplikacija, opet, kao nekad Win vs. Lin.

Problem sa razvojem aplikacija dobrim delom dolazi od toga da vlasnici Symbian telefona nemaju naviku da kupuju aplikacije, koštale one i 1 paru, pa developeri ne ulažu mnogo truda u razvoj, a i plan da se Symbian linija ugasi svakako ne pomažu dugoročnim planovima.

Zanimljivo je i to da je sada na mestu da poredimo kako radi SGS3/Note/SGS2 u odnosu 808 isključivo zbog cene, a ne zbog hardvera, dok, kad sam poredio N8 sa Galaxy Ace koji su u istom cenovnom rangu, tvrdilo se da nisu u istoj kategoriji, iako Ace na papiru ima generalno jači hardver, a manje zahteve (manja rezolucija ekrana). Umesto N8 koji je, kao, flagship model, najslobodije ubacite bilo koji drugi model iste generacija (E7, X7, C6-01,...). Dvostruki standardi.

Svi se slažemo da je 700 evra preskupo (ne samo za 808), ali neki se i dalje ponašaju kao da pričamo da nije i drugima stavljaju reči u usta.

Pa tek onda ne kontam što niko ne kupuje nokiu? Izgleda niko ne prepoznaje kvalitet.

Obavesti se. Symbian trenutno čini drugu smarthpone platformu na svetu i Symbian modeli se više prodaju od Nokia WP modela. Da nema "veštačkog" smanjenja proizvodnje, WP7 ga ne bi nadmašio po broju prodatih primeraka. To što niko u našoj okolini ne kupuje se ne odnosi na ceo svet.

Nemam ifart instaliran, ali fakat je da dosta aplikacija koje ja koristim svaki dan nema za Symbian, e sada ako ti to možeš da shvatiš možeš, a ako ne meni sve jedno. Ne znam zašto aplikacije poistovećuješ sa iFart i sličnim, mada možda ti za to koristiš telefon pa misliš da i drugi koriste. Generalno developing je na symbianu (otkad sam ja prestao 2009 da ga koristim) skoro u potpunosti stao, i dalje posećujem iP ma.. i koliko vidim symbian sekcije su skoro pa mrtve, kako aplikacije tako i teme i igrice, posle fijaska sa prvim touch symbianom gde su aplikacije bile čisto portovane još uvek nisu uspeli da se oporave. Inače čudno mi je da od tri ipo lika koji ovde podržavaju nokiji, jedan ima sgs3, jedan ima note, ostali ne znam šta imaju, jel znate da umesto Note-a i SGS3 za skoro iste pare možete uzeti PW808 (čisto informacije radi)?

Ajd navedi koje su to konkretne must-have aplikacije koje ti svakodnevno koristish a symbian im nema alternativu i koje nedostatak istih symbian cine neupotrebljivim?

Takodje, android je do otprilike kraja 2011 bio izbagovano smece, pa ne znaci da se nije promenio i sazreo u stabilan sistem.

Poslednja izmena od urednika:
Obavesti se. Symbian trenutno čini drugu smarthpone platformu na svetu i Symbian modeli se više prodaju od Nokia WP modela. Da nema "veštačkog" smanjenja proizvodnje, WP7 ga ne bi nadmašio po broju prodatih primeraka. To što niko u našoj okolini ne kupuje se ne odnosi na ceo svet.

Zar nije android, iOS, pa tek onda symbian? I to Nokia u velikom padu.
untitled.png

Poslednja izmena:
Zte ima skoro ko Nokia :D Sto se tice Belle, kolega ima N8 i belle i realno u radu moj zte blade je radio lepse (manje nekih cimanja i bagovanja, plus bolja rezolucija). Jedno pitanje radi reda, jel ima tour de france aplikacija na symbianu (mislim da to nije iFart a koristio sam je sad 3 nedelje)?

kolko ljudi ima realnu potrebu za tom aplikacijom, 0,1%? :)

kad sam poredio N8 sa Galaxy Ace koji su u istom cenovnom rangu
prvo ne znam ko bi pri zdravoj pameti poredio ono đubre od ace-a sa n8 koji je mašina u odnosu na ono smeće malo sa ekranom koji ima rezoluciju kao da je za digitron. a drugo sada cena polovnog ace-a je 100 evra, a polovnoe n8 200, tako da nije isti cenovni rang. nove ne mogu da poredim, jer ne mogu da dozvolim sebi ni da pomislim da je u nekom trenutku ace koštao kao n8. samsung onda treba da se banuje sa ove planete.

Moram da se ukljucim, posto posedujem LG Optimus 2X koji koristim kao primarni telefon, ali i Nokiu 603, kao sekundarni, ali ne samo za pozive i poruke, nego malo i da rasteretim O2X.

Kad sam tek uzeo Nokiu (O2X vec bio tu) bas sam par dana njakao Nokiu malo vise (vise i od O2X) da vidim prosto - da li bih mogao da koristim Belle kao primarni OS. Nisam planirao da prelazim, nego me zanimalo jer je i onda bilo diskusija poput ove sad. Pa idemo - cinjenice.

+ za Android

1. Aplikacije
Imam ukupno 46 aplikacija na O2X, sto "fabrickih" sto svojih (inace, koristim CM7 koji dolazi skroz cist, dakle bez LG bloatware-a, cak i Gapps moram sam da nabacim) i od toga MNOGE koje koristim svakodnevno nemam na Belle. Prvo, G+ nema dostojnu zamenu na Belle, ni FB aplikacija nije ni blizu dobra kao na Androidu (a cujem da mnogi ni na Androidu nju ne koriste nego pojedine zamene za nju za koje kazu da su bolje), a Gtalk ima alternativu - Nimbuzz. Nimbuzz je super, client koji moze da pokrije i vise account-a, ne samo Gtalk, ali mi je kucanje na njemu bilo uzasno iz jednog razloga - tastatura, koja je na Belle uzasna. Pritom, 603 ima ekran 3.5" ali 16:9 aspect ratio, tako da jeste pomalo uza. Medjutim, i u landscape modu je kucanje tesko jer je prosto softver los - mnogo gresaka pravim (na Androidu skoro nijednu, bez sale). Probao sam dve druge, bez napretka (pritom, jedva sam ih nasao na nekim ipmart forumima i gde vec ne, zahvaljujuci pomoci ljudi sa mobilnisvet foruma, posto na OviStore-u nema nista krsteno). Takodje, Tapatalk ne postoji, opet nisam nasao neku zamenu (cak su mi i rekli sa MS da je nema i da koristim Operu - mislim, je.es ti aplikacije i ako ih ima ako treba da se polomim guglajuci dok ih nadjem, a vamo samo tri klika po Play Store-u i kraj), YouTube je samo precica do Browsera, B92 takodje, Blica nema, a da ne pricam o nekim aplikacijama koje retko koristim ali mi zaista trebaju - NS Saobracaj, PronadjiMi, Osmatrac, Volume+, TV Vodic, YouTube2MP3... Ovo sve mi je ipak (posto u ostalim poljima nema vecih razlika i prednosti za neku platformu) dovoljan razlog da ne predjem na Belle. Mogao bih da ga koristim ali samo kad bih morao, a to, slozicete se, nije to.

2. Multimedija
Ovde je razlika sicusna, i u sustini delom je zahvaljujuci aplikacijama, pa je treba uzeti sa zadrskom. Dakle, multimedija na 603 radi sjajno, pokrece single-core Snapdragon na 1GHz sve sto mu bacim (da, i FullHD mi je "zavrteo") i nema seckanja, ali mi se desavalo da neke low-quality klipove ne otvara. Ne secam se koji format bese, iskreno, ali dakle fali po koji kodek. Skinuo sam neki player bio (prvi i najpopularniji na tom forumu gde sam kopao) i imao je i on problema sa istima. Mozda bih sa jos kopanja nasao, ali nekako mi je pored MX player-a sve slabo, posebno kad ukljucim u pricu subtitlove. Zakljucak - Belle je zaista odlican za multimediju, ali ponekad ume da izneveri, srecom retko.

+ za Belle
1. Ostatak "softvera" - bez aplikacija

Ovde je razlika mala, ali je ima. Dakle, Belle mi se NIKAD nije zapucao, scroll radi SAVRSENO svuda (i u Browseru, i u kontaktima, i u dokumentima svih velicina), BSOD je nepoznat pojam za Belle, kao i restart ili random shut-down - sve ono sto mi se na (doduse strongly modovanom) Androidu desavalo, i desava se jos, doduse vrlo retko. Ovo sad deluje kao da je Belle onda mnogo bolji, ali sta mu fali (dakle, ne racunajuci aplikacije!) da porazi Android je - mogucnost kastomizacije. Tu kasni daleko, i to da i ne pricam u poredjenju sa nekim CM romovima... Ipak, stabilnost i pouzdanost su neprevazidjeni.

2. Baterija
Sve jasno. 6h ekrana na Nokii za dva dana bez problema, na O2X ne bi moglo nikako. E sad, meni je ovo prestalo da bude tako vazno - bitno mi je da me telefon ne izda ni kad imam dan tokom kog radim prepodne, pa odem negde na slavu/rodj/druzenje a uvece jos izadjem malo na cugu - dakle, mnogo aktivnih sati bez punjaca, ali sa koristenjem telefona. A obzirom da to mogu i sa O2X koji se ne moze pohvaliti nekim battery-life-om, meni kul.

To je otprilike to. Belle nije smece i ko god to kaze nije ga dovoljno koristio. Ipak, kasni za Androidom, i to ne zato sto nema iFart i iVar, nego neke zaista korisne softvere koji cine upotrebu smartfona znacajno komformnijom.

Za fb pogledaj fascinate, a za YouTube vidim da je popularan cute tube.

To je samo jedan primer bio. Kako da pratim neki livescore u symbian-u, bilo koji tenis i sl. Kolega ako na nesto kuka to je browser

Goreg browsera od onog na Nokia telefonima nema.

To je samo jedan primer bio. Kako da pratim neki livescore u symbian-u, bilo koji tenis i sl. Kolega ako na nesto kuka to je browser

hm..www.livescore.com? Meni ga otvara na fabrickom browseru na N8 sa Belle(kao i jos nekoliko livescore sajtova).. inace se aktivno bavim kladjenjem i za te potrebe (betfair i jos par sajtova za kladjenje + livescore) me sluzi sasvim dobro, ali je Opera bolja(i brza)

@mironiko za nekoga ko koristi dosta aplikacija android nema alternativu, al recimo ja G+ ne koristim, za fb postoji fmobi koji je dosta dobar client(i jos par njih pored njega), cutetube za youtube je extra, twitter ne koristim ali kazu da je gravity izuzetan onda za tapatalk postoji forum runner koji je isto odlican itd. moze se pronaci mada je za android to dostupnije + ako ti treba neka bas bas specificna stvar koje nema ni na androidu ni na bilo kom sistemu lakse je isprogramirati je u QTu nego pomocu Androidovog SDK (tako kazu oni koji se bave tim), naravno pod uslovom da nije neka graficki jaka stvar tipa igrice 3D Studia i slicno :)

naravno najbolja kombinacija je imati Belle + Android, ima par dana da sam dao oglas da kupujem 808 i Xperiu Active (a sta cu sa N8 onda ne znam) mada jos niko sa konkretnom ponudom, slabo ih ima u CG bas..

Poslednja izmena:
Od te statistike najbitnije je koliko se telefoni prodaju, a tu symbian nije ni blizu iOS-a i androida. Mada tempom kojim symbian "raste" nece dugo proci kada ce prodaja biti skoro pa nepostojeca.

Poslednja izmena:
Daj odgovor na pitanje kako je iOS onda na prvom mestu, ako je broj poslatih telefona najvažniji, i dobićeš odgovor na svoje.

U pravu si, Symbian raste nezadrživo, sledeće godine u ovo doba će biti broj jedan (ili ga neće ni biti).....

Kad bi mućnuo glavom, ne bi pisao postove radi postova.

Broj poslatih telefona se uglavnom plasira na tržišta koja su već pod Android/iOS dominacijom, dok su na ostalim promene sporije. Korisnici redje menjaju telefone (i po nekoliko godina) + većina ne menja ono na šta je navikla, a mnogima ni ne trba nešto više ili uslovno bolje. Dobar primer ovoga je BlackBerry koji uprkos padu tražnje i dalje drži uočljiv deo SAD, svog tradicionalnog tržišta.

Ista takva situacija je sa Symbianom, ali u drugim krajevima sveta. Najveći developeri softvera u poslednje vreme su Indijci, Kinezi i Rusi, a tona korisnika i dalje tera modele sa tastaturom. Da li će Symbian da nestane kroz 6 meseci ili 3 godine, za ovaj sadašnji momenat je irelevantno, jer je na drugoj poziciji u svetu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno