Šta je novo?

Nokia Normandy

šta vam je bre, ako otvorim neku aplikaciju ona se više nikad ne gasi, dok je ja ne ugasim, ili se ne ugasi uređaj, kao na kompjuteru. ne znam šta vam nije jasno. bilo to sat, dva sata, nekoliko dana. kompjuter ostavi uključen 60 dana i neće ti ugasiti ni jedan program. šta se iščuđavate kao da nikad niste koristili kompjuter.

corvus, meni nije jasno zašto postoji taj menadžment kad mi ne treba, ja znam šta treba da mi bude uključeno, a šta ne.

Poslednja izmena:
pa programi majkumu, uspavljuju se programi. android jednostavno gasi aplikacije, ne znam šta vam tu nije jasno. multitasking može da se nazove pravim onda kad ja otvorim program i on ima da bude otvoren

Cek ako u startu zamisljas tih 10 dana to nikada nece moci, ne vidim ni poentu da bude 10 dana u pozadini.

Drugo sam maemo je iz druge ere, svi "moderni" operativni sistemi ubijaju aplikacije u pozadini, neki cak do juce nisu ni 3rd party player mogli da pustaju u pozadini.

Na androidu ce ti ucitati ponovo aplikaciju na wp ce ti se pojaviti resuming ekran na sekundu dve, e za iOS nisam pratio kako ide.

Poslednja izmena:
Borise, ne lozi se :d

Mada je bolje ovo - Lozacu, ne bori se :d

Poslednja izmena:
šta vam je bre, ako otvorim neku aplikaciju ona se više nikad ne gasi, dok je ja ne ugasim, ili se ne ugasi uređaj, kao na kompjuteru. ne znam šta vam nije jasno. bilo to sat, dva sata, nekoliko dana. kompjuter ostavi uključen 60 dana i neće ti ugasiti ni jedan program. šta se iščuđavate kao da nikad niste koristili kompjuter.

A što ti porediš android i komp?

Ne znam sta da ti kazem, jedino ako si se obezbedio sa par n900 na duze staze, druge ti nema.

Poslednja izmena:
sve je to tačno što sam napisao. moja n900 nikad nije ugasila aplikaciju koju sam pokrenuo. može da stoji pokrenuta i 10 dana. ti si pokrenuo par aplikacija i prešaltovao si se iz jedne u drugu i vau vidi radi. uzmi uključi neku igru, izađi u browser i vrati se nazad bez ponovnog učitavanja. oće al u petak. to je multitasking? uzmi vidi jel ti je aktivna aplikacija koju si pokrenuo pre 5 dana. to je multitasking? pravi multitasking je kad ja pokrenem aplikaciju da ona ima da bude pokrenuta. zamisli kako bi bilo kad bi ti kompjuter gasio programe sam kako mu se ćefne. koliko je meni poznato, android nema pravi multitasking. aj sad da nisam probavao high end telefone, tipa s4, xperia z, nego sam se lično uverio. jednostavno android gasi aplikacije, čim se to dešava tu nema ni m od multitaskinga.

ja nisam rekao da je n900 bolji telefon od današnjih, to je telefon star PET godina. ja sam samo rekao da ima pravi multitasking. i ima. upalim aplikaciju i ona je upaljena dok je ne ugasim.

ok, ti govoris o nekoj totalno desetoj stvari, multitasking je obavljanje nekoliko procesa u isto vreme, a ne to sto ce nesto da bude upaljeno i pokrenuto 10 dana.

@ed
Pa nije, niti će biti.
U tome je fora.
Android ima određeno minimum slobodnog rama mislim da je 80mb i kad ti upali toliko aplikacija da ostane manje od 80 on gasi jednu aplikaciju ili više ako treba.

Poslednja izmena:
corvus, meni nije jasno zašto postoji taj menadžment kad mi ne treba, ja znam šta treba da mi bude uključeno, a šta ne.

Na svim operativnim sistemima postoji menadžment memorijom, to je logično, i kod svih operativnih sistema je on drugačiji, u zavisnosti od tipa operativnog sistema, arhitekture kernela (ovo istraži ako te zanimaju razlike između linuxa i Androida ili Androida i PC-ja, pošto vidim da te zanima), kao i konfiguracije uređaja na kome će raditi.

PC (pri tome misleći na punokrvni Windows OS) i Android su, iako vrlo slični po funkcijama, drastično različiti po arhitekturi i načinu upravljanju memorijom. Maemo je vrlo sličan sa Androidom po načinu upravljanja memorijom.

I pošto stalno potenciraš "aplikacija pokrenuta pre 10 dana radi u pozadini", dešavalo mi se da se prebacim iz igre (i to teške po pitanju resursa) u aplikaciju za mail ili Tapatalk i zaboravim na igru, a nakon 5 dana pokrenem i nastavim gde sam stao sa igranjem (da, toliko često igram igre). I to je sasvim normalno.

Aplikacija koja se baca u pozadinu dobija svoj prioritet. Nakon otvaranja sledeće aplikacije i njenog slanja u pozadinu prioriteti se menjaju (ona starija dobija niži prioritet). I sve tako dok se ne ukaže potreba za memorijom koja je trenutno zauzeta - tada se gasi aplikacija sa najnižim prioritetom kako bi se omogućio optimalan rad korisniku u aplikaciji koju trenutno koristi.

Sve ovo, a i puno detaljnije, ima objašnjeno na internetu i na raznim sajtovima. Ukoliko te zanima, pretraži i upijaj informacije.

I pošto stalno potenciraš "aplikacija pokrenuta pre 10 dana radi u pozadini", dešavalo mi se da se prebacim iz igre (i to teške po pitanju resursa) u aplikaciju za mail ili Tapatalk i zaboravim na igru, a nakon 5 dana pokrenem i nastavim gde sam stao sa igranjem (da, toliko često igram igre). I to je sasvim normalno.
vrati te nazad u 3d zahtevnu igru bez loading screen-a? ok onda definitivno grešim.

znači po svemu izrečenom, 512mb je dovoljno

Poslednja izmena:
Ja danas u 2014 ne bi dao pare na takav telefon.
Takodje dosta toga zavisi i sta ce nokia uraditi.

Poslednja izmena:
vrati te nazad u 3d zahtevnu igru bez loading screen-a? ok onda definitivno grešim.

Da, ne sećam se samo koja igra je bila u pitanju. Angry Birds Go valjda.

Da ne ostane na ovome, ukoliko te zanima, pročitaj to što sam napisao i istraži detaljnije preko Google-a. Videćeš koliko je dobar princip upravljanja memorijom kod linuksolikih operativnih sistema (imaju sličnosti, ali se svi razlikuju međusobno, Android, Ubuntu Touch, Firefox, ...pa i Maemo) i kakav je princip multitaskinga kod Androida, a kakav je kod ostalih modernih operativnih sistema i biće ti jasnije mnoge stvari.

vozim real racing i stisnem home na sred vožnje, posle dva dana se setim oću da nastavim i vratim se nazad u igru bez jedne milisekunde loading time-a?

App ima UI. Kada app nije u fokusu onda bespotrebno zauzima memoriju i OS može da joj kaže da oslobodi resurse. Ukoliko je korektno napisana, aplikacija će se povući. Ako zatreba još memorije, os će joj reći da snimi stanje i onda će da je ukloni. Normalan "razgovor" izmedju os-a i aplikacije je efikasniji od pejdzovanja i swapovanja memorije.

fino zvuči. i lepo radi. jedina stvar koja mi se ne sviđa je gašenje programa bez mog znanja i odobrenja. ne sviđa mi se ništa što se tiče mene a odigrava se bez mog znanja i odobrenja.

ali.

apsurd: zašto moj kinez koji ima 512mb rama u ovom trenutku ima slobodno 185mb memorije, zauzeto 150, a u recent apps ima osam aplikacija koje bilo koju da tapnem krenuće da pali ponovo, kao da nije aktivna. a 185mb slobodno?

@ed stvarno si nenad****v za off zasluzujes neku medalju definitivno.

Zasto samo teme o Nokijama imaju po 50 stranica pre nego telefon izadje?

Cekaj, u tom slucaju, android telefon sa 512 mb ce raditi kako treba, jedino sto ce jednu ili dve aplikacije drzati u ramu? Da li je moguce celu memoriju napuniti aktivnim aplikacijama, da onaj deo za "cached" bude 0?

@ed stvarno si nenad****v za off zasluzujes neku medalju definitivno.

Zasto samo teme o Nokijama imaju po 50 stranica pre nego telefon izadje?
zato što sve interesuje šta će nokia da uradi sa ovim.

ne vidim šta je loše u tome što sam poveo raspravu o tome da li je 512mb danas ( i sutra, tj. u bliskoj budućnosti) dovoljno za normalno korišćenje telefona, to je stvar koja se direktno tiče ovog telefona i treba da razgraničimo to pre nego što bilo ko uzme u obzir kupovinu ovoga...
Cekaj, u tom slucaju, android telefon sa 512 mb ce raditi kako treba, jedino sto ce jednu ili dve aplikacije drzati u ramu? Da li je moguce celu memoriju napuniti aktivnim aplikacijama, da onaj deo za "cached" bude 0?
ovo i mene interesuje, konkretno isti hardver, jedan fon ima 512mb, drugi 1gb, da li će se korisničko iskustvo razlikovati samo u tome koliko će svaki od ovih uređaja moći da čuva aktivnih aplikacija u pozadini? da li će ista konkretna aplikacija kada si u njoj da se izvršava istom brzinom, iste performanse?

situacija: quad core telefon sa 512mb rama (ima ih) vs dual core telefon sa 1gb rama. ili dual core sa 512 vs single core sa 1gb. ko će brže renderovati web stranu? konkretan zadatak.

Poslednja izmena:
Da li je moguce celu memoriju napuniti aktivnim aplikacijama, da onaj deo za "cached" bude 0?

Ne, mora biti slobodno ~80mb
Odnosno, moguće je, ali to je stanje kad telefon krene da zabada i izlazi iz aplikacija i na kraju se restartuje.

Poslednja izmena:
vozim real racing i stisnem home na sred vožnje, posle dva dana se setim oću da nastavim i vratim se nazad u igru bez jedne milisekunde loading time-a?

Ajde uradi to na windowsu naravno 1gb rama, upali nfs ne matore nego novije i alt tab, radi na kompu. Onda upali adobe photoshop da radis na njemu i mozes i njega kasnije da minimizujes, pa upali i adobe premiere.

Kako ce da radi?

Ukoliko je aplikacija dobro napisana, a OS-u ne zatreba memorija koju ona zauzima - naravno.

apsurd: zašto moj kinez koji ima 512mb rama u ovom trenutku ima slobodno 185mb memorije, zauzeto 150, a u recent apps ima osam aplikacija koje bilo koju da tapnem krenuće da pali ponovo, kao da nije aktivna. a 185mb slobodno?

Jedna od ključnih reči - kinez. Nemam ništa protiv, pogotovu za one koji se drže određenog kvaliteta. Ali sve zavisi kako je taj koji je prilagođavao OS i kernel tom modelu telefona napravio LMK menadžment. To što aplikacija stoji u recent ne znači da onda zauzima RAM, pogotovu model ima 512MB RAM-a. Vrlo bitna stavka u zauzeću RAM-a su procesi u pozadini (Google servisi, lokacijski servisi raznih aplikacija, razne korisničke aplikacije poput Viber-a ili one koje pružaju neke informacije u realnom vremenu ili u određenom periodu), a to je svojstveno Androidu. iOS i WP imaju potpuno drugačiju politiku i princip rada i kod njih ne može svaka aplikacija ili proces da radi u pozadini. Nakon što utrošiš vreme i prostudiraš princip rada (barem površno), shvatićeš o čemu se radi.

situacija: quad core telefon sa 512mb rama (ima ih) vs dual core telefon sa 1gb rama. ili dual core sa 512 vs single core sa 1gb. ko će brže renderovati web stranu? konkretan zadatak.

A koja arhitektura procesora je u pitanju? Brže će renderovati onaj sa većom procesnom snagom. I kakve veze sad ovo ima sa menadžmentom memorije ili multitaskingom?

Poslednja izmena:
Ne moras Corvus da objasnjavas, dao sam im dva linka, ko shvati shvati. Verovatno si preskocio usled nekog odgovora ;)

Ne moras Corvus da objasnjavas, dao sam im dva linka, ko shvati shvati. Verovatno si preskocio usled nekog odgovora ;)

Video sam nakon što sam već poslao odgovor. Pišem sa telefona. :) Pokušao sam da objasnim na srpskom kako to funkcioniše, jer sam ja utrošio prilično vremena na to.

Dzaba objasnjavanje na srpskom kad ti ispadas njima kao da pricas na kineskom :)

situacija: quad core telefon sa 512mb rama (ima ih)

u takvoj situaciji nikad ne bih bacio pare na takav telefon:) kvad kor sa 512mb rama moze da ima samo neka teska kopija kopije kineskog noname telefona koji je kopija samsunga sgs4 8 jezgara i verovatno kosta oko 45 dolara.i u realnosti je verovatno u najboljem slucaju dual kor.

Ajde uradi to na windowsu naravno 1gb rama, upali nfs ne matore nego novije i alt tab, radi na kompu. Onda upali adobe photoshop da radis na njemu i mozes i njega kasnije da minimizujes, pa upali i adobe premiere.

Kako ce da radi?
naravno da sam multitaskovao na windowsu sa 1gb rama. svi smo.
Jedna od ključnih reči - kinez. Nemam ništa protiv, pogotovu za one koji se drže određenog kvaliteta.
huawei, mada ja sve na čemu piše "made in china" zovem kinez. tako da to nije ključna reč.
A koja arhitektura procesora je u pitanju? Brže će renderovati onaj sa većom procesnom snagom. I kakve veze sad ovo ima sa menadžmentom memorije ili multitaskingom?
mislio sam da je sve isto, samo se ram razlikuje. i kad bi bilo dual vs quad, ista jezgra samo duplo više.
u takvoj situaciji nikad ne bih bacio pare na takav telefon:) kvad kor sa 512mb rama moze da ima samo neka teska kopija kopije kineskog noname telefona koji je kopija samsunga sgs4 8 jezgara i verovatno kosta oko 45 dolara.i u realnosti je verovatno u najboljem slucaju dual kor.
esi svestan gluposti koju si napisao? quad core soc je u najboljem slučaju dual core? a šta je u najlošijem slučaju?

Poslednja izmena:
esi svestan gluposti koju si napisao? quad core soc je u najboljem slučaju dual core? a šta je u najlošijem slučaju?

da pojasnim....taj telefon na kom pise da ima "kvad kor sa 512 rama", u najboljem slucaju u stvarnosti ima neki procesor koji je dual kor a u najlosijem slucaju najobicniji singl kor, ko zna koliko star i na kojoj frekvenciji radi.
U pitanju su telefoni sumnjivog porekla i jos sumnjivijeg rada.

Nazad
Vrh Dno