Šta je novo?

Nokia Normandy

*** nemam pojma meni dobro radi sa 2-3 aplikacije u pozadini, sa više "komata" već neće :D

To mogu i ja sa 380 mb rama.

Lepo pitam, kaze covek "sve", dogovorite se.. Jer nisam nikad multitaskovao na Wildfire-u jer mu nije bilo dobro ako samo iz jedne ne izadjem na back vec na home, odma je trokirao.

Njemu je mozda ukljuceno da cim izadje iz app ubija aplikacije

A koliko je danas dovoljno RAMa za androidski multitasking?

1GB je i više nego dovoljno za dobro podešen, neagresivan LMK, a to je mahom slučaj. Mada neki developeri vole da podese agresivniji menadžment aplikacijama kod telefona sa 512-1024MB radi boljih performansi kod aplikacije koja se trenutno izvršava.

Android ima multitasking u punom smislu te reči i jedan je od retkih mobilnih OS-eva koji ga ima (kod iOS i WP je to rešeno na drugi način, koga zanima više o tome - Google).

Kod mene umre svaki pozadinski program posle 2 minuta telefonskog razgovora

Koji telefon i koji ROM? Ukoliko je nezvaničan ROM, developeri nekada i ne znaju kako da naprave LMK i samo unište iskustvo pri korišćenju. Mada sam to viđao i kod slabijih Alcatel i većine ZTE telefona.

Da ne bude totalni offtopic, voleo bih da probam Normandy kada se pojavi. Zanima me šta je Nokia uradila sa Androidom.

Poslednja izmena:
evo bas probam dva browsera, otvorene stranice, u92, novosti, blic, henauts, bbc, rr3, mail i gmail...sve vrti k'o podmazano, sve upamtio...ja ne znam sto bi neko stiskao home dugme, kad postoji multitask dugmence.Doduse 2 giga rama na oba uredjaja, ali multitasking radi bez problema.

Njemu je mozda ukljuceno da cim izadje iz app ubija aplikacije
Nije.

1GB je i više nego dovoljno za dobro podešen, neagresivan LMK, a to je mahom slučaj. Mada neki developeri vole da podese agresivniji menadžment aplikacijama kod telefona sa 512-1024MB radi boljih performansi kod aplikacije koja se trenutno izvršava.

Android ima multitasking u punom smislu te reči i jedan je od retkih mobilnih OS-eva koji ga ima (kod iOS i WP je to rešeno na drugi način, koga zanima više o tome - Google).
Sve je to fenomentastično u teoriji. U praksi, aplikacije ne preživljavaju dugo u ćošku. Zvaničan LG softver, nikakvi tvikovi i ostale baljezgarije, treba mi telefon, ne poligon za ispitivanje.

@ sale

Dobro i sta kad stisnes home dugme, mozda hocu da se vratim na homescreen iz nekog razloga, necu odma da iskoristim multitask mogucnosti, sta se onda desi?

@ razbojnick

Cuj zvanican LG softver, mora twrp-ovan dalvik..

U 99% slucajeva nije bitno sta si stisao

Uostalom imate na guglu princip funkcionisanja slikovito objasnjen

@ sale

Dobro i sta kad stisnes home dugme, mozda hocu da se vratim na homescreen iz nekog razloga, necu odma da iskoristim multitask mogucnosti, sta se onda desi?
.

evo isprobao. sve popaljene aplikacije, posle svakog stisnuo home, svaki momentalno vrati, jedino je hrom jednom refresovao stranu, verovatno zbog novih postova.

Pa dobro onda je ed_hunter izazvao nepotrebnu pometnju, doduse ne znam sta on radi po ovim temama kad ne nosi telefon sa sobom :d :)

Ali bas bi voleo da isprobam neki noviji Android sa 512 rama i kako to sve sljaka.

Nemaju svi multitask dugmence, jel to znaci da kod njih ne radi multitasking? :smoke:

mozda je probao neke starudije ili telefone koji su na dzindzerbredu ili stariji.

evo isprobano i na telefonu i na tabu, isto sve....tab je na artu, telefon na dalviku...jos.:)

Ima pravilo kako ubija... Ima to na netu sam citao, možeš da izguglas, ali većinom je ona prva koju si otvorio, pa je nisi koristio, a posle su ti u background-u još 2-3-4-10 koje aktivno koristiš u datom trenutku.

Nema pravila, meni su se same palile neke igrice koje prakticno nikada ne igram i stalno zauzimale ram. Verovatno je lose napisana aplikacija

Po mom misljenju je 512mb premalo, 1gb je neki minimum za komforan rad. Doduse, ako stvarno bude kostao 80e onda mu se moze oprostiti

Pa dobro onda je ed_hunter izazvao nepotrebnu pometnju, doduse ne znam sta on radi po ovim temama kad ne nosi telefon sa sobom :d :)

Ali bas bi voleo da isprobam neki noviji Android sa 512 rama i kako to sve sljaka.
nosim n900 u airplane modu.

sale, pričaš o uređaju koji ima 2gb rama. aj to na 128mb kao ja.

elem, komentarišemo koliko je upotrebljiv telefon koji ima 512mb, ne 1gb i 2gb.

inače, zašto se os pravi pametan i meni gasi programe kako on hoće, jel vam tako i kompjuter radi? to je najveća glupost koju je neko mogao da smisli.

pa ti rece
pa android ni nema multitasking koliko je meni poznato. moja nokia n900 ima 128mb rama i ima bolji (I PRAVI) multitasking od bilo kog android telefona danas.

naravno da nece telefon sa 512 mb rama raditi idealno(sto se tice multitaskinga) android je to. plus od tih 512 rama korisniku je raspolozivo oko 380 ako se ne varam.

zato ja svima kazem ,bez 2 gb rama nema udarca :D

Nema pravila, meni su se same palile neke igrice koje prakticno nikada ne igram i stalno zauzimale ram.

Ima pravilo, na xda dev delu napisano i to je čini mi se entropy512 pisao, možda i nije ali neki poznatiji je pisao...

Neke igrice se same pale? Pa to nije do sistema, nego loše napisanim aplikacijama.

@Ed hunter
Da,ali te aplikacije sto ti koristis na n900 su beda zesca sto se tice funkcionalnosti a i samog izgleda pa nije ni cudo sto ih cuva u ramu.
Aplikacije za android stalno napreduju u svakom pogledu i treba im sve vise resursa,ne znam sta tu nije jasno.
Pa ni win 7 ne radi kao besan na 1gb jer se vremenom zahtevi povecavaju a nekad je 1gb rama bio pojam,a ti ako ti se toliko svidja n900 samo cepaj sa 128 mb rama,nemam ja nista protiv.
@Boris Lozac
Stisni win dugme pa preko tile-a se vrati u app. . .
Divan mt by M$ :)

Poslednja izmena:
Nema svrhe, blic zena nije ravna trenutno ovoj raspravi

sve je to tačno što sam napisao. moja n900 nikad nije ugasila aplikaciju koju sam pokrenuo. može da stoji pokrenuta i 10 dana. ti si pokrenuo par aplikacija i prešaltovao si se iz jedne u drugu i vau vidi radi. uzmi uključi neku igru, izađi u browser i vrati se nazad bez ponovnog učitavanja. oće al u petak. to je multitasking? uzmi vidi jel ti je aktivna aplikacija koju si pokrenuo pre 5 dana. to je multitasking? pravi multitasking je kad ja pokrenem aplikaciju da ona ima da bude pokrenuta. zamisli kako bi bilo kad bi ti kompjuter gasio programe sam kako mu se ćefne. koliko je meni poznato, android nema pravi multitasking. aj sad da nisam probavao high end telefone, tipa s4, xperia z, nego sam se lično uverio. jednostavno android gasi aplikacije, čim se to dešava tu nema ni m od multitaskinga.

ja nisam rekao da je n900 bolji telefon od današnjih, to je telefon star PET godina. ja sam samo rekao da ima pravi multitasking. i ima. upalim aplikaciju i ona je upaljena dok je ne ugasim.

Poslednja izmena:
Sta se gasi na z1 i s4? Koje aplikacije su to.

@ed
Pa kad ti tako lepo radi n900 ti je ne menjaj

Jenda od novina 4.4 jeste poboljšanje radana uredjajima sa 512 MB RAM. Hajde da vidimo.
Ova X je probni balon sklepan od sastojaka iz otpisa skladišta. Neka se Nokija pokaže dobra kad dodje na red pitanje dugoročne podrške modela i, uz pristojan hardver i razumne cene, ima da oduvaju.

Ajde ed majke ti nemoj više...

Sta se gasi na z1 i s4?
pa programi majkumu, uspavljuju se programi. android jednostavno gasi aplikacije, ne znam šta vam tu nije jasno. multitasking može da se nazove pravim onda kad ja otvorim program i on ima da bude otvoren dok ga ja ne ugasim. ono što imaš na kompjuteru- to je multitasking, ne ovo što imaš na androidu.

i ne znam šta shvatate to lično, jednostavno tako je, ko da sam vam pomenuo nekog bližnjeg kad sam rekao da android nema pravi multitasking.

10 dana :D Nema sanse da ti 10 dana zapamti neki clanak u browseru, ili nivo na kom si stao u igri.. ne racunam zmijicu. To sto odma otvara aplikacije se zove optimizovanost, nesto sto nije potrebno kad imas 6gb rama :d

sve je to tačno što sam napisao. moja n900 nikad nije ugasila aplikaciju koju sam pokrenuo. može da stoji pokrenuta i 10 dana. ti si pokrenuo par aplikacija i prešaltovao si se iz jedne u drugu i vau vidi radi. uzmi uključi neku igru, izađi u browser i vrati se nazad bez ponovnog učitavanja. oće al u petak. to je multitasking? uzmi vidi jel ti je aktivna aplikacija koju si pokrenuo pre 5 dana. to je multitasking? pravi multitasking je kad ja pokrenem aplikaciju da ona ima da bude pokrenuta. zamisli kako bi bilo kad bi ti kompjuter gasio programe sam kako mu se ćefne. koliko je meni poznato, android nema pravi multitasking. aj sad da nisam probavao high end telefone, tipa s4, xperia z, nego sam se lično uverio. jednostavno android gasi aplikacije, čim se to dešava tu nema ni m od multitaskinga.

ja nisam rekao da je n900 bolji telefon od današnjih, to je telefon star PET godina. ja sam samo rekao da ima pravi multitasking. i ima. upalim aplikaciju i ona je upaljena dok je ne ugasim.

Po toj prici tebi bi realno mogle aplikacije da stoje u ramu 5 godina koliko je star telefon ako ih ti ne bi rucno gasio?
Nemoj se vise blamirati molim te sa ovakvim izjavama. . .

Ajde ed majke ti nemoj više...

+1 Moram da se složim.

Ed, mani se. Informiši se prvo o menadžmentu memorije na mobilnim operativnim sistemima, za početak o Androidu, pa ćemo onda da ulazimo u raspravu. Džabe se ovako piše kada ti ne želiš da razumeš (a siguran sam da možeš).

Nazad
Vrh Dno