Šta je novo?

Nokia N900

On je kupio L800 prije nego što je otvorio ovu besmislenu temu, i samo je tražio potvrdu svoje "ispravne" odluke..
Iste stvari su već viđene na raznim forumima..

@wolf: sve si omasio. Onako, bas bas.
@Spacer: nisam, naslov teme je bila prva opcija.

Ajde? Pa da vidimo. Dimenzije Nokie L800 su 116.5 x 61.2 x 12.1 mm.Dimenzije Nokia Lumia 520 su 119.9 x 64 x 9.9 mm.Ja ovde ne vidim da je po dimenzijama toliko veci telefon da se ne moze koristiti jednom rukom. Idemo dalje,sto se harvera tice Nokiu L800 pogoni Qualcomm MSM8255 Snapdragon na 1,4Ghz(single core),Adreno 205 grafika i 512mb rama.Sa druge strane Nokia Lumia 520 ima Qualcomm MSM8227 cipset,dual core procesor na 1 Ghz, adreno 305 graficku i 512mb rama.Displej stvar ukusa,meni vise lezi IPS led od amoleda.L800 ima vise interne memorije od L520 ali sa cenama micro sd kartica to i nije velika prednost.Jedino gde je bolja L800 od L520 je kamera ali to po meni nije dovoljno da bi se islo na tehnicki i softverski inferiorniji telefon.Ako neka od tebi bitnih aplikacija ne bude radila kako treba na L800 mozes da se slikas jer update neces dobiti. Ako ti je toliko bitna kamera imas polovne S2 za 120-130e. Prelepis preko Samsung Nokia i resen problem.

Na kraju tvoje su pare pa radi sta hoces.Sto se mene tice mozes i da ih zapalis.Pokusao sam da pomognem kao i ostali ali vidim nema vajde.

Poslednja izmena:
Ekran na L800 je daleko kvalitetniji od L520.
L800 ima amoled sa Clear Black filterom, 800x480.
Lošiji ekran od 520, a da je IPS ja u životu nisam vidio, nema ni Clear Black pa je sve sivo-crno, pozadinsko svjetlo probija, ma katastrofa jedna..
Sve ovo drugo je istina za 520, ali ekran i kamera nisu usporedivi sa L800.

Ajde? Pa da vidimo. Dimenzije Nokie L800 su 116.5 x 61.2 x 12.1 mm.Dimenzije Nokia Lumia 520 su 119.9 x 64 x 9.9 mm.Ja ovde ne vidim da je po dimenzijama toliko veci telefon da se ne moze koristiti jednom rukom. Idemo dalje,sto se harvera tice Nokiu L800 pogoni Qualcomm MSM8255 Snapdragon na 1,4Ghz(single core),Adreno 205 grafika i 512mb rama.Sa druge strane Nokia Lumia 520 ima Qualcomm MSM8227 cipset,dual core procesor na 1 Ghz, adreno 305 graficku i 512mb rama.Displej stvar ukusa,meni vise lezi IPS led od amoleda.L800 ima vise interne memorije od L520 ali sa cenama micro sd kartica to i nije velika prednost.Jedino gde je bolja L800 od L520 je kamera ali to po meni nije dovoljno da bi se islo na tehnicki i softverski inferiorniji telefon.Ako neka od tebi bitnih aplikacija ne bude radila kako treba na L800 mozes da se slikas jer update neces dobiti. Ako ti je toliko bitna kamera imas polovne S2 za 120-130e. Prelepis preko Samsung Nokia i resen problem.

Na kraju tvoje su pare pa radi sta hoces.Sto se mene tice mozes i da ih zapalis.Pokusao sam da pomognem kao i ostali ali vidim nema vajde.

Ajmo redom: 520 sam probao, mogu ga koristiti jednom rukom ali mi je skroz na knap i necu da razmisljam hoce li mi nekad ispasti. Recimo dugme za povratak "<-" tek vrhom palca mogu da dohvatim, na 920 npr, nema sanse, fali mi jedno centimetar, mozda i vise, i onda telefon moram da premestam u saci (800 1:0 520). Sto se hardvera tice, za ono za sta ja koristim telefon, i jedan i drugi mogu bez problema da obave, i to mi nije narocito vazno... dodjavola, i N900 moze to bez problema da obavi. Kapacitet memorije mi apsolutno nije presudan, 16g mi je vise nego dovoljno tako da mi je prosirivanje karticom nepotrebno (800 2:1 520). Muziku preko telefona ne slusam, video klipove ne gledam, tako da ce svu memoriju zauzeti fotografije koje su daleko bolje nego sa 520 (800 3:1 520). Sto se softvera tice, prvo na sta sam naisao kada sam kucao "wp7.8 vs wp8" je ovo: http://pocketnow.com/2013/02/04/wp7-8-better-than-wp8 znaci nesto konkretno, a ne viku kako je 8ca bolja bez ikakvih konkretnih primera (neko je gore naveo da ima aplikacija na 8 za gradski prevoz koja ne radi na 7.8, sto mi nije relevantno jer ne zivim u Beogradu niti ikad planiram da zivim u Beogradu). Iz onoga sto sam jos nasao na netu, skype radi, browseri za internet rade, gps radi, sports trackeri rade, fb radi, pozivi rade, sms radi, alarm radi, kalkulator radi, nije mi potrebno da mi aplikacije rade u pozadini. To je uglavnom to sto mi treba (800 4:2 520). Ekran, sto je rekao Spacer, je daleeeko bolji nego na 520 (800 5:2 520). Mislim da je racunica jasna. Nije taj WP7.8 narocito inferioran za ono za sta meni treba.

Rekoh vec da mi androide ne spominjete, pogotovo ne samsung. Da sam rokfeler, bez razmisljanja bi iPhone 4/4s uzeo, ovako ostajem pri Nokiji.

Poslednja izmena:
Zasto? I dalje ima losiju kameru, ali ima blic, i opet losiji ekran. Bolja je opcija od 520 svakako. Ubedite me zasto bi meni WP8 bio bolji od WP7.8 i zasto bi mi dosta losiji ekran i kamera bili manje bitni? I opet je skuplji od 800 za 20-30e. A osim novijeg sistema nema nista sto je bolje od 800.

Poslednja izmena:
Na wp7, ne možeš koristiti USSD kod.

A jel ti mislis da je ta kamera vrhunska samo zato sto pise carl zeiss pozadi? :d

8MP Carl Zeiss camera fails to impress

Ista test ekipa za 520 kameru ima slicne kritike a i kad uporedis semplove tu su negde 520 i famozna C.Zeiss L800 kamera.

Za 620 : Pretty good 5MP camera

A i u testu audio kvaliteta su bolje nove lumie 520/620 zbog novijeg i boljeg cipseta.

Kad se kupuje WP telefon kupuje se neki model koji ce biti podrzan, koji ima brzi i bolji cipset i sve ostalo a ne zbog nebuloznog natpisa ispod kamere.

Poslednja izmena:
Sve sve al da je 520 velika :d Pored ovih ploca sto 90% ljudi koristi izgleda kao Baby Motorola, a i na te ploce se ljudi naviknu za 5 dana.. Nemoj nikad ovoliko tvrdoglav biti za nesto u sta se ne razumes i kad ti 100% ljudi u temi kaze istu stvar..
A i ovo 'ubedite me zasto' prelazi granicu tvrdoglavosti i ulazi u bezobrazluk..
Inace imam u firmi L800 i vrh mi je telefon u skoro svakom pogledu, al ipak nece dobiti WP8 sto je u startu otpisuje..

Poslednja izmena:
OK, kamere su tu negde, 620 ima malo veci noise pri slabijem osvetljenju, i dalje mi slike sa L800 izgledaju bolje nego sa L620. L800 je i dalje jeftiniji.

Sta je USSD i za sta bi mi on sluzio?

@Boris: Velika je, tacka. Zavrsavam pricu o 520. Vec sam nebrojeno puta rekao da necu da je uzmem, pa ko sad ovde postaje bezobrazan...? Ja sam otvorio opcije i koje telefone zelim da uzmem i sa kakvima karakteristikama, za sta bi mi sluzio telefon i sta razmatram i sta NECU da uzmem, a vi ste zapeli WP8, pa WP8 a niko nista konkretno da kaze. Kako onda da vam verujem?

Poslednja izmena:
M9uDu8X.gif

*** covece.. Mozda nijedna aplikacija za par meseci ne bude podrzana osim poziva i poruka.. Ako ti to odgovara onda go for it.

Lumia 820 isto ima Carl Zeiss optiku, ali su fotografije očajne. Svakako preporuka za izbegavanje kome je iole bitan kvalitet fotografija.

Sta je USSD i za sta bi mi on sluzio?
To su oni taraba-zvezda-broj-taraba i ostali kodovi koje šalješ operateru za npr. proveru stanja računa, prijavljivanje na promotivne akcije i slično. WP7 nema podršku za USSD.

Za WP7 vs. WP8 forum nije dovoljno veliki, a imaš dovoljno tema o oba OSa po forumu, pa pogledaj sam. Svedeno na 4 reči: WP8 je značajno bolji.

Ako toliko slikaš telefonom, ni L800 ni 520 ni 620 nisu dobar izbor. Medju sobom su, pak, vrlo uporedive kamere.

620 je blago manjih dimenzija, a ima malo veći ekran. Baterija duže traje, uprkos jačem hardveru i manjem kapacitetu i izmenjiva je.

Hardver je sposobniji i noviji kod L620.

Razlika u cenama je 14 evra, ako umeš da potražiš. Ako ti je to presudno, kupi 14 evra jevtiniju, ali sveukupno lošiju L800.

Lik je vec uzeo telefon, nije ni morao da pita sta da uzme, kada je uradio sasvim suprotno od onoga sto mu je receno.

Lik je vec uzeo telefon, nije ni morao da pita sta da uzme, kada je uradio sasvim suprotno od onoga sto mu je receno.
Ti si bas mnogo pametan... Nisam uzeo telefon jos uvek, raspitujem se po netu celo pre podne oko kamera i uporedjujem, nisam izbacio 620 iz mogucnosti jos uvek.

Sta ima da se raspitujes po netu kada si se odlucio za 800 iako ti je receno da ga ne uzimas.

Jer se premisljam jos uvek.

Hoces i sto bolji ekran i sto bolju kameru za 100e. To tesko moze da se iskombinuje a da ne ispasta nesto drugo.

Vec znas da L800 nema bolju kameru od 520/620 ali zato ova 2 imaju 8.1 apdejt i nokia pro aplikaciju za kameru sa vise podesavanja, posebno za low light (duzina ekspozicije itd, neka neko ispravi ako gresim). Stvarno nema smisla kupiti wp7.8 telefon u 2014 godini pored wp8.1 modela sa slicnim kamerama za iste pare ili 15, 20e vise.

Poslednja izmena:
Ne mogu da osporim da L800 deluje dosta 'skuplje' od 520 i 620.. Al mrtav sistem je mrtav.

***, sad, mrtav je i Win XP pa Win7 nikad nije bio bolji od njega... O Visti da ne pricam...

hvala hsv.stoned za dodatni info... proceprkacu jos... 50/50 je za sada, da tako kazem...

***, sad, mrtav je i Win XP pa Win7 nikad nije bio bolji od njega... O Visti da ne pricam...

Ne mozes tako da poredis a i ko kaze da 7 nije bolji od XP? :) Vista je vec njesra..

Za mobilne uredjaje je bitno da imas bar relativno svez sistem, na androidu to ne mora bas da bude poslednji apdejt, dovoljan je i ICS, ali razlika izmedju wp7.8 i wp8.1 je primetna i sam os je dosta napredovao a i nokia je u skladu sa razvojem wp dodatno razvijala i svoje aplikacije koje su dobre i korisne.

E jedino sto boris napisa da 800 izgleda vise premium.. to je tacno. Ali za te pare ne moze drugacije.. ili da skupljas kes jos neko vreme i sve to resis sa polovnom Lumiom 920 ali neces toliki telefon.. a ip4s i ip5s su dosta skupi tako da nemas mnogo izbora.

Poslednja izmena:
Mislim da mozemo da zavrsimo celu ovu pricu sa 'win 7 je losiji od xp' . Dovoljno je istroseno vremena za ovo nepotrebno savetovanje.

Pa na nekom starijem sistemu, W7 ne moze da prismrdi XP :p A opet, moj stric koristi Vistu (jer ima original) a za ono za sta njemu treba i ne treba mu nista bolje. Isto kao i meni za telefon, nisam napredni korisnik, niti planiram da postanem... Zato toliko smaram sa trazenjem konkretnih prednosti WP8.

Jasno mi je to, ali svi telefoni mi postaju preveliki sada.. Ja volim kad je telefon normalnih dimenzija, cije su gornje granice otprilike kao L800 ili L620. Ne volim da se razmecem, i ne volim kad vidim ljude s tim svim lopatama po ulici, a kamoli da ja nosim jednu.

Za kupovinu novog telefona sam se pre svega odlucio zbog lakseg surfa netom kada odem kuci gde nemam nikakav komp/laptop net, a da ne moram da se mucim sa ovim E52 (fejs/skype je ok, ali je ostalo jako umarajuce), pa reko kad vec menjam telefon, da uzmem nesto sto deluje najbolje za sumu koju bi dao. Sad cak razmisljam da batalim ovo sve i da lepo uzmem iPod Touch 4g za 50-60e, i da ga koristim samo kad odem kuci... Sherujem 3G sa E52 preko WiFi i eto mi neta na iPodu... Vec me boli glava od svega...

Poslednja izmena:
Sto se softvera tice, prvo na sta sam naisao kada sam kucao "wp7.8 vs wp8" je ovo: http://pocketnow.com/2013/02/04/wp7-8-better-than-wp8 znaci nesto konkretno

Nemoj da se ljutis ali ovaj tekst na linku je vrlo subjektivan (da ne kazem gomila gluposti). Zune Desktop Sync? Ko bi se normalan mlatio sa tim? Xbox Video Support? Bing Lock Screen Images Work Better? Netacno. The Music + Videos Live Tile? Dobro, ajde, vrlo je bitno da se na ikonici plejera vrte slike izvodjaca. Older Apps and OEM Customizations Still Work - opet glupost. FM Radio - netacno, wp8 podrzava radio ali Nokia 620 ne. Listening to WAV email file attachments - pojma nemam. Downloading Music Over the Air - ne znam ali u svakom slucaju nebitno jer u Srbiji ne radi to sa Xbox music.

Dobro, covek ocigledno nije pratio sve to u poslednje vreme.

Za kupovinu novog telefona sam se pre svega odlucio zbog lakseg surfa netom kada odem kuci gde nemam nikakav komp/laptop net, a da ne moram da se mucim sa ovim E52 (fejs/skype je ok, ali je ostalo jako umarajuce)

Za ovo svi da zahvalimo uz rucak Steve Jobs-u s vremena na vreme. Takvi telefoni (tipa BB i ostali bez touch-a i sa fizickim tastaturama) nikad nisu smeli da imaju net i web browsere, uopste se ne zaebavam. Juce sam nervni slom doziveo kad sam na BB 9300 probao da surfujem, probao je prava rec..
Kapiram ja tebe u nekom smislu, al probaj da ne zauzimas takav defanzivan stav kad su svi samo hteli da ti pomognu.

Sve je to ok, ali oko velicine telefona definitivno necu popustiti. Sad sam nasao da i ovi AMOLEAD ekrani vremenom oslabe, a i koriste ga u Samsungu (u inat iPhoneu koji koristi IPS), tako da ako ne odustanem od odluke da se ponovim telefonom, vrlo je moguce da cu ipak uzeti 620.

Vrh Dno