Šta je novo?

Nokia N900

Pa poenta je da su kurvinsky zabranili ozbiljne igrace i pustili samo one koji nece ugroziti njihov safari, i zato su velike sanse da zabrane i mozillu jer ne vole konkurenciju.
A to su vec rekli i ovi iz mozille:
Another interesting thing was that, Joe had some hopes on Fennec making it to the Apple Store. However, we think that it would be next to impossible. Opera’s Mini was also rejected from the app store.

"Apple is very restrictive. As it’s a pretty closed platform we don’t see that happening soon."

Opera Mini is still the market leader in the mobile browser segment, followed by Safari and Nokia’s default browser. It would be an interesting battle between Opera and Fennec as Safari is only restricted to iPhone now.

LINK

Poslednja izmena:
Sve mogu da razumem ali zasto resistive ekran ?
Ko da si sa konja pao na magarca, verovatno se Nokia boji kontratuzbi Applea za capacitive touch ekran jer je Apple pokrenuo gomilu optuzbi protiv Nokie.

Takodje nemogu da verujem da su zaj@bali sve koji su dali ogromne pare na n97 ili za 5800 i da sada se nece vise razvijati aplikacije za njih, a nisu ih ni posteno razvili.

Ipak se treba cekati naslednik ovog telefona sa capacitive ekranom i boljom bazom aplikacija, a da bi bila veca baza aplikacija za maemo treba da prodje bar 1-2 godine i to pod uslovom da ima vise od jednog mobilnog telefona na ovom sistemu tj mora Nokija pod hitno da izbaci bar 2-3 telefona iz budzet klase kako bi sto vise povecala trziste sa ovim sistemom.
Po meni najbolje resenje bi bilo da posle ovih pozitivnih kritika u vezi os-a, odmah pocnu sa zamenom os-a na svim svojim modelima ako je to moguce ili bar na touch screen mobilnima i da daju milijarde na sto brzi razvoj aplikacija i reklamu.

Poslednja izmena od urednika:
Pa poenta je da su kurvinsky zabranili ozbiljne igrace i pustili samo one koji nece ugroziti njihov safari, i zato su velike sanse da zabrane i mozillu jer ne vole konkurenciju.
A to su vec rekli i ovi iz mozille:

LINK

Ok i? :)

Ta opera ionako nema nista vise od Safari browsera na mom telefonu. Tako da ne razumem bas kako je mene to Apple zavrnuo? :)

Poslednja izmena:
Ok i? :)

Ta opera ionako nema nista vise od Safari browsera na mom telefonu. Tako da ne razumem bas kako je mene to Apple zavrnuo? :)

Ako je tebi dobro sto apple stavlja limite i zabranjuje konkurenciju, drugima nije. Meni se vise svidja da mislim sam svojom glavom i da biram sta mi treba i sta mi ne treba, a ne da apple to radi mesto mene jer to me podseca na komunisticku diktaturu. :)
A safari nema recimo tako malu potrosnju kao Opera mini, i ako je nepotrebna i nebitna, zasto je zabranili?
Cekam trenutak kada ce po istom postupku da zabrane i mozilin browser, da vidim da li ces i tada biti zadovoljan sa time? ;)

Ako je tebi dobro sto apple stavlja limite i zabranjuje konkurenciju, drugima nije. Meni se vise svidja da mislim sam svojom glavom i da biram sta mi treba i sta mi ne treba, a ne da apple to radi mesto mene jer to me podseca na komunisticku diktaturu. :)
A safari nema recimo tako malu potrosnju kao Opera mini, i ako je nepotrebna i nebitna, zasto je zabranili?
Cekam trenutak kada ce po istom postupku da zabrane i mozilin browser, da vidim da li ces i tada biti zadovoljan sa time? ;)

Ja vidim 100 000 aplikacija u Apple Store-u, ne vidim kako Apple zabranjuje konkurenciju? Mnoge od njih su duplirane funkcionalnosti koje iPhone vec ima.

I ne vidim sta sam ja tu izgubio sto nemam Operu ili Mozillu? Ni jedan od ta dva browsera ne bi doneo flash podrsku, tabove i bookmarke odavno vec imam... Pretragu takodje, dakle ne vidim koja to velika funkcionalnost fali? Safari dobro i brzo renderuje stranice, dakle ni tu nista ne fali.
I sta znaci ta potrosnja? Imam 350 mb koje uredno placam sa mesecnim racunom i koje jedva potrosim iako stalno surfujem i skidam kojesta. Sta me briga da li trosi 10 megabajta vise ili manje na 50 otvorenih strana.

Mozillin browser ima podrsku za flash, ima tabove i ima najbolji prikaz web stranica, kao sto mozes da vidis i u ovom testu gore, puno je bolji od onog na Safariju.
Ali kao sto sam vec rekao, budi siguran da ostalima ne odgovara to sto apple zabranjuje operu i najverovatnije to ce uraditi i sa mozillom a pustaju Peru, Mikija, Lazu, Kurtu i Murtu sa njihovim beskorisnim programima.
Sto se tice potrosnje, zasto da platim te Mb ako mogu da koristim operu mini?

Jednostavno to zabranjivanje je kukavicki cin i ne moze da se tvrdi da je to normalno i dobro, pa ne smeta.

Poslednja izmena:
Pa vec sam ih platio, tako da mi 10tak mb vise ne znaci nista. I sta uopste znaci ta potrosnja? Nije ovo vreme kad su svi na prepaidu valjda? Normalno je imati neki internet paket ako si vec kupio telefon koji 101% zavisi od Interneta, zar ne?

Postoji drugi browser za iPhone legalno dostupan na App Store-u, mozes da ga kupis ako hoces. Dakle alternativa neka postoji. Taj browser popunjava neke rupe koje Safari ima. I koje su to aplikacije od Pere i Zike? Bas bih voleo da mi navedes par takvih koje su prosle cisto reda radi :) Ako vec nisi nesto probao duze od 1 dana ili samo video na slikama/procitao na blogovima onda nemoj bespotrebnop da se blamiras.

A da li je to kukavicki cin ili ne - prosto shvati da su u poziciji da biraju sta ce biti dostupno a sta ne na njihovoj platformi. Meni opera licno ne nedostaje, Safari radi svoj posao vise nego dobro. Ima svojih nedostataka, ali oni su i delom tu zbog nedostataka samog telefona. Ali ako se na to zaboravi, Safari kao browser je skroz ok. I sta je to sto tebi toliko treba na telefonu da bi mogao da surfujes netom?

Ne kazem da je zabranjivanje konkurencije dobra stvar. Ali potencirati konkretan slucaj i predstavljati ga kao nesto uzasno strasno i tragicno zarad klasicnog flejma je cista glupost. Ja samo hocu da kazem da Safari zadovoljava potrebe 99% korisnika i da ono cemu je namenjen radi korektno. Isto tako bih ja mogao da konstatujem da ti na svom HTC-u i nemas neki izbor - da nema Opere bas me zanima kako bi se proveo sa IE-om :)

U svakom slucaju graditi bilo kakvu raspravu na takvim stvarima je beskorisno i predstavlja obicno tracenje vremena i trovanje ove teme.

Ako cemo tako, onda za surf zadovoljava skoro bilo koji browser ali ako postoji bolje zasto da ne koristim taj?

IE na HTC radi dosta dobro a ovaj novi podrzava i flash, ne bas 100% kao sto to radi SkyFire koji bas otvara dobro flash stranice, ali dobar je, onda pored Opere mobile i Opere mini, imas dosta dobar program Netrfont. I nadam se da cu uskoro imati i mozillin browser.

P.S. Ali sada iskreno, zar ti ovo ne lici na pricu sa lijom i kiselim grozdjem; Safari zadovoljava sve i ne treba nista bolje niti ima bilo kakve potrebe za time, a apple i dalje neka zabranjuje konkurenciju jer mu se moze i to ne smeta ;)

Poslednja izmena:
Pa vec sam ih platio, tako da mi 10tak mb vise ne znaci nista. I sta uopste znaci ta potrosnja? Nije ovo vreme kad su svi na prepaidu valjda? Normalno je imati neki internet paket ako si vec kupio telefon koji 101% zavisi od Interneta, zar ne?

A roaming? Tu već razlika postaje značajna.
Nevezano za to, Priestovi argumenti mi deluju validni. Radi se o zabrani (eto, može mi se), bez obzira da li to pogađa korisnike ili ne.
Šta ako u budućnosti konkurencija zaista postane kvalitativno bolja od Safarija? Jel i tada ok da Apple procenjuje šta je za korisnika bolje?

Ne znam kakva je ta nokia ali nekoliko ljudi mi je ponudilo nov N900 za iPhone 3GS 16Gb, nude i doplatu. :)

N900 mogu da uzmu preko računa jeftinije, a 3GS ne mogu. Možda zato.

U pravu je Priest. Treba imati izbor, pa nek svako instalira sta mu se hoce. Ja furam Operu i IE na mom phonu i ne bi mi se svidelo da imam jedan jedini browser samo zato sto je neko drugi odlucio da meni to ne treba. Ma koliko taj drugi bio (ne)potreban.
Meni licno znaci i 1MB sacuvan. Pa i 100K, zato sto hocu sam da odlucujem sta i kako.

A argumenti: JA sam uplatio, MENI ne treba, nista ne znaci, normalno je... su tipicna Apple fanboy apologetika koja kaze "meni tako odgovara (zato sto je Apple rekao da meni to odgovara) i svima ostalima isto tako treba da odgovara, nemoj da je neko protivrecio"

Zbog toga mi vise prija i N900 i njegov Maemo i Androidi, pa cak i crappy WM.
Mislim da bi svako trebao da podrzi otvorenost platformi i mogucnosti izbora, a ne da nam se nesto namece i odlucuje umesto nas.

Nova platforma da bi napravila uspeh kojim bi Nokia zadovoljila svoje apetite mora da razbija ostale u svakom segmentu, ne da bude jos jedan od...ne sumnjam u podrsku programera jer ce se dobar deo aplikacija portovati za novi OS vrlo brzo - ali sta bi recimo nekoga kao korisnika nateralo da kupi ovakav telefon dok se to ne desi?

maemo nije nov uopste, postoji vec nekoliko godina i takodje za njega postoji full FireFox, mislim Pidgin...

nego jeste li primetili da sada imamo bar 3 linux OS za mobilne: Nokijin Maemo, Samsungovu Badu, i Googlov Android sa "prepravljenom" javom...

Kao visegodisnji korisnik WM platforme prelazak na iphone mi niti malo nije tesko pao ako bas o surfovanju govorimo. Naravno, ima stvari sa te platforme koje mi ponekada nedostaju, ali to sigurno nije Opera browser...

Ne bih zeleo da dolivam ulje na vatru, ali voleo bih da mi iko pokaze na bilo kojem drugom telefonu koji nije iphone, kako je lakse i lepse citati sajtove

n900... za 2 klase ispred... hd2... omnia hd u rangu, po meni... ne znam sto pravite toliko hype oko citanja sajtova na iphone-u...

Poslednja izmena:
Kao visegodisnji korisnik WM platforme prelazak na iphone mi niti malo nije tesko pao ako bas o surfovanju govorimo. Naravno, ima stvari sa te platforme koje mi ponekada nedostaju, ali to sigurno nije Opera browser...

Ne bih zeleo da dolivam ulje na vatru, ali voleo bih da mi iko pokaze na bilo kojem drugom telefonu koji nije iphone, kako je lakse i lepse citati sajtove

Pa sad... zavisi sta potpada pod "lakse i lepse"? Da li je to veci ekran i veca rezolucija ? Takvih telefona ima "kolko 'oces"...

Na svakog Appleovca koji ce da kaze kako je surf na iPhonu najbolji na svetu doci ce neko sa N900, HD2, Milestoneom... ko ce da kaze kako je na vecem ekranu i vecom rezolucijom bolje.

Da se razumemo, ja smatram da "najbolji telefon na svetu" ne postoji. Postoji samo telefon koji nekome najvise odgovara i to je sasvim ok. Ali kad se krene u prenaduvavanje nekog uredjaja, to izgleda, pa... bezveze.

I ja već nekoliko godina koristim samo WM. I dalje je tako.
Prošlog meseca sam imao priliku da se u jednom Apple šopu igram koliko želim sa 3GS. Malo je reći da me je brauzer oduševio (na WM koristim Skyfire, Operu nešto manje).
To, međutim, i dalje ne znači da ću opravdati odluku proizvođača da me liši/poštedi izbora. Takav potez proizvođača mislim da zaslužuje osudu korisnika (posebno naprednijih), zar ne?

P.S. U susednom šopu sam se igrao i sa HD2. Utisak o Safariju nije umanjen. Ipak, očekujem svoj primerak HD2 :)

Svako ko nije koristio iphone može samo da nagađa. Nije stvar u browseru, jer je onaj na iphoneu savršeno dobar, već u tome kako radi pregled, zum, kako navigacija, kretanje kroz stranice, koliko to brzo i lako radi, a pogotovo koliko je trenutan odziv na prste...

Recimo da to ne sporim.
To i dalje ne daje za pravo Apple-u da me ograničava u izboru. Jedna je stvar da ugradi najbolje, i to pozdravljam. Ali, ako mi ograničava bilo kakvo pravo izbora, i to bez suvislog razloga, onda se vrlo lako ušetam kod konkurencije, i vidim da nude u mnogim aspektima bolje. I to bez i najmanjih ograničenja.

heh, apple zealoti, a kada je rec o microsoftu i windowsu?
ali u redu, apple zna sta je najbolje za korisnike :)

Problem je sto ovaj mozillin browser sa N900 vec sada radi puno bolje od safarija, prikazuje stranice bolje, otvara flesh... vidim da svi do jednog na netu kazu tako pa cak i u ovom testu gore. Cekam da izbace verziju za WM kao sto je najavljeno, dok za iPhone sve su sanse da ce ljudi biti uskraceni toga.

Poslednja izmena:
Svako ko nije koristio iphone može samo da nagađa...

Upravo tako. Ali isto to vazi i za Apple-ovce. Ili su mozda svi oni redom probali desetak savremenih hi-end telefona pa mogu da tvrde kako je iPhone najbolji ?

Problem je u tome sto su Apple fanatici zabili glave u iPhone jos u trenutku kada je bez sumnje bio naj u tom segmentu, pa su propustili momenat kada su ih konkurentske firme sustigle i jos bitnije, momenat kada su ih prestigle.

Na trzistu su sada vec uobicajeni telefoni sa rezolucijom 480 x 854, 3.7 inca ekranom, takodje kapacitativnim, koji imaju isto tako brz odziv, pinch to zoom i sve ostale zafrkancije koje su bile strong point iPhona. Da ne pricam o ostalim karakteristikama, ogranicicu se samo na browsing feats-e.

Nemam ja nista protiv ljudi koji su sasvim zadovoljni svojim iPhoneom i ne treba im nista bolje. Ali za malo krupnije tvrdnje potrebno je pogledati siru sliku.

Poslednja izmena:

bas lepo sto su napravili Maemo telefon ;)

i sve te price kako je Apple zatvoren... ako se nekome ne svidja, sad lako moze da predje kod konkurencije. Dobro je sto vise nije situacija kao pre 10 godina: "Windows Everywhere.". Super je sto je Nokija pocela da pravi Maemo telefone... bitno je samo da ima sto vise kvalitetnih uredjaja i resenja.

Nije mi bas najjasnije zasto postoje bar 3 Linux platforme danas, pogotovo kad je bila prica da treba da se Linux unifikuje makar za mobilne telefone ali ajde... to je valjda prirodno stanje Opensource resenja :)

btw kako izgleda Google Docs na Operi Mini?

Upravo tako. Ali isto to vazi i za Apple-ovce. Ili su mozda svi oni redom probali desetak savremenih hi-end telefona pa mogu da tvrde kako je iPhone najbolji ?

Problem je u tome sto su Apple fanatici zabili glave u iPhone jos u trenutku kada je bez sumnje bio naj u tom segmentu, pa su propustili momenat kada su ih konkurentske firme sustigle i jos bitnije, momenat kada su ih prestigle.

Na trzistu su sada vec uobicajeni telefoni sa rezolucijom 480 x 854, 3.7 inca ekranom, takodje kapacitativnim, koji imaju isto tako brz odziv, pinch to zoom i sve ostale zafrkancije koje su bile strong point iPhona. Da ne pricam o ostalim karakteristikama, ogranicicu se samo na browsing feats-e.

Nemam ja nista protiv ljudi koji su sasvim zadovoljni svojim iPhoneom i ne treba im nista bolje. Ali za malo krupnije tvrdnje potrebno je pogledati siru sliku.

Ja sam bio korisnik prvog iphone-a, pa me je smorio u ono vreme. Pa sam onda godinu i po dana opet lutao sa WM-om (Diamond, Touch HD), probao sam i HD2 naravno - rezultat je da me koriscenje ostalih telefona zamara. Sve nesto cekam, sve nesto kilavi, eto i ta Opera i njen zoom - aman ljudi to nije to. Moze neko da kritikuje a hvali drugo, ne znam niti me zanima da li je safari na iphone-u najbolji browser koji postoji - verovatno nije. Ja samo govorim da safari + iphone radi bolje nego opera + bilo sta drugo

Znaci nisam Apple-ovac, probao sam da koristim Mac OS, nisam se tu pronasao. Isto tako po pitanju telefona, srce me je vracalo ka WM-u ali umorio sam se i previse - iphone (opet) predstavlja pravu relaksaciju u svakodnevnoj upotrebi. Sipas i ne mislis :)

Meni je to skroz ok. Tebi u potpunosti odgovara i ne boli te glava.
Ali nisi probao novi Android na Milestone-u recimo.
Zato i kazem da je bezveze davati ocene da je nesto "najbolje" na bilo kojoj platformi, jer se em iz dana u dan pojavljuju novi modeli, em to "najbolje" varira od osobe do osobe.

Recimo, ja nisam ni Nokia ni Apple fan, ali da mi neko ponudi N900 ili 3GS za dzabe uzeo bih Nokiju. Vise bi mi prijala rezolucija Nokije, otvorenost platforme i hardverski qwerty. Iako znam da bih bio u minusu zbog rezistivnog ekrana, itd. Ali meni je jednostavno N900 bolji.

Poslednja izmena:
btw kako izgleda Google Docs na Operi Mini?

Ne znam kako izgleda, ali opera mini se ne koristi zbog savrsenog prikaza web stranica vec zbog potrosnje.
Ljudi ovde pricaju da im ne treba drugi browser jer je Safari najbolji, pa zato sam postavio taj link de se poredi mozillin browser sa safarijem.
Na kraju krajeva nisam ja taj koji ce da kaze ljudima sta im treba, to ce im reci apple :D :D :D

Poslednja izmena:
Meni je neverovatno da neko ko ima da plati pet glava (ili vise) za telefon nije u stanju da se otvori za neki postpaid paket sa ukljucenim surfingom, da ne govorim da na svakom koraku danas postoji wi-fi

Smanjena potrosnja i gledanje u textualnom modu jeste kao kada bi neko danas na najnoviji racunar instalirao 98-icu jer zauzima malo prostora na disku. Nemojte da mesate babe i zabe...

Operu mini u top klasi telefona ima smisla samo kada nema 3G signala.

Vrh Dno