Šta je novo?

Nokia N900

a evo javljaju se i fanboys... :d

ej, akki: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=179371 ;) (tamo negde od #11 posta... "symbian je sada vlasnistvo nokie i svi zaposleni u symbian korporaciji tje od 1. februara 2009. biti radnici nokie, pa sad ti zakljuci na sta tje se nokia fokusirati za svoje high end uredjaje? :D")
i sta tu nije tacno? udeo maema u 2009. je nula posto... tek se u 2011. ocekuje znacajniji udeo, ako mislis da 1 model znaci nesto onda ok, a pri tom je taj model po funkcijama u rangu high end symbian telefona samo sto ima drugi OS...

volim sto vadis stvari van konteksta i setjas se izjave od pre tacno godinu dana gde se diskutovalo o drugim stvarima al si ti terao mak na svoju vodenicu po obicaju, kao sto to sada radis jer se ovde prica o jednom a ti o drugom...

drugo, ako ti rec fokusirati znaci iskljucivo praviti samo symbian modele onda imas problem sa dijalektikom... al navikao sam na to od tebe, verovatno tjes sada editovati post kako tebi odgovara... :d

na iPhoneu radi i jedno i drugo (i 2x klik i pinch zoom)
jel citas ti uopste o cemu je rasprava ili prosto reagujes na samo spominjanje iphone-a? :wall:

N900 je eksperiment, polufabrikat koji je izbacen da malo primiri investitore i da nagovestaj kuda Nokia ide. Od njega se ne ocekuju neki spektakularni prodajni rezultati. Maemo je buducnost ali tek od verzije 6 :)

Vezano za za Apple i aplikacije.
iPhone je nastao na brzinu kao zamena za iPod kada je i Appleu postalo jasno da je isti prosao svoj prodajni zenit, jer su ga poceli potiskivati mobilni telfoni sa ugradjenom podrskom za MP3. Zbog toga je 2g verzija bila, slicno n900, poluzavrsena. Tek dve godine kasnije sa 3GS su napravili ono sto je iPhone trebalo od starta da bude.

Biznis model koji Apple forsira je model kompletnog zatvorenog ekosistema, tj iPhone + iTunes + muzika + poneka aplikacija. Finansijski udeo aplikacija u svemu tome je zanemarljiv one su vise tu da eto kazu da ih imaju nego da donesu neke pare. Poenta ovoga je da Apple nikad nece dozvoliti potpunu otvorenost (osim naravno u marketinskim materijalima) jer to im narusava profit koji crpe iz simbioze hardvera i softvera. Koliko god mi gundjali na to u pitanju je legitmna strategija poslovanja.

To uopšte nije istina, da si čitao malo o istorijatu i razvoju iPhone-a, video bi koliko grešiš. Ovo što si naveo je neka tvoja besna predpostavka. A Apple najviše zarađuje od iTunes muzike i AppStore-a, a ne od iPod-a i iPhone-a. Takođe, iPod je i dalje prodavaniji proizvod od iPhone-a!

I na kraju, kako da naprave 3GS od samog starta kada je 3GS bio prvi telefon sa Cortex A8 i grafikom koju i danas jedino poseduje u tom obliku (čip i memorija su na jednom die-u)?

iPhone se razvijao daleko duze; cak je ceo razvoj resetovan i vracan na pocetak nekoliko puta.

po cemu je prva generacija iPhone-a polu zavrsena? pa ta prva generacija se prodala u milionskom tirazu. jedina razlika izmedju 3G i 2G iPhone-a je u GPS-u i 3G-u.

Sa hardverske strane 3G i u manjoj meri GPS su za mene veliki minus. High end telefoni te generacije su vec imali sve to. Softver je imao svojih manjkavosti (interesantno falio je MMS kao sada na n900) ali taj problem je resen u kasnijim revizijama.

To sto se 2G prodao u milionskom tirazu ne znaci nista. Cak i popljuvani N97 je prodat u milionskom tirazu, a opste prihvacena teza je da do najnovije verzije softvera telefon i nije bas bio sjajan.

nokia je prodala za prva 3 meseca n97 u 2 miliona primeraka :) nokia ocekuje da prodaja n97 dostigne mladjeg brata n95, koji se prodao u 10 miliona...

N900 je eksperiment, polufabrikat koji je izbacen da malo primiri investitore i da nagovestaj kuda Nokia ide.

Ja sam još poodavno rekao da Nokia ne mora da ubaci u serijsku proizvodnju baš skoro svaki prototip koji njeni inženjeri i dizajneri izbace. Ali ok, ova finska kompanija funkcioniše na taj način. Još od kako su krenuli sa 3210, skapirali su da mogu da usmere dobar deo resursa u multipliciranje tone modela i tako preplave tržište, koje će da pomisli da "tih nokia baš ima mnogo, mora da su najbolji". Tako stalno imaš besplatan PR i veliku bazu proizvoda, od kojih je 98% višak. Bolje da se usresrede i naprave konkretnu ponudu. Sony Ericsson je jedno vreme imao dobro zaokruženu ponudu, ali nešto ih je pregazilo (nešto čitaj kao Samsung i LG). Koreanci su ugrozili i SE i Nokiu i to klasičnim Nokia brute force sistemom - izbacićemo tonu modela najrazličitijih koncepcija. I dok neki (flagship) model stigne na tržište, mediji će već testirati sledeći i tako u krug. Kapirate kako bi to sve izgledalo na nekom drugom tržištu?

Da izlazi svakih mesec dana po jedna nova grafička koja ima novu oznaku a brža je 1% od one prethodne, iako drugačije izgleda, ima nove drajvere i novi naziv...

Ili, da recimo BMW ima pedeset drugačijih modela automobila u C segmentu? Različite cene, loše profilisano, čitav haos... Da li bi imali uspeha u poslu koliko ga sada imaju? Ne, nego imaju identitet, nekoliko modela za svaku klasu i to je to. Apple je upravo u IT-u primenio poslovni model drugih industrija (recimo baš automobilske industrije). Njihovi računari su prepoznatljivi po dizajnu, kvalitetu i tome što zaista nude to što je reklamirano. Imaju tri modela računara, prenosnih računara, tri modela muzičkih uređaja i telefona. I tu je kraj. Ne treba im po osamdeset modela notebookova kao što ih imaju drugi proizvođači. Ne treba im 35 telefona i otvoren mobilni operativni sistem, pa da svi po njemu čeprkaju i da 80% stvari na tome više ne radi kako treba. Ne, jer im je bitno da od korisnika, ako već to dobro naplaćuju, ponude i nešto normalno i više, ali i da, ako nešto tvrde da funkcioniše u reklami, da to zaista i bude tako.

uh, kad bi sve bilo tako jednostavno... al ne pratis Maxo, pa ne ide da pricas tako...

SE je unistio sam sebe... nisu ga unistili ni LG, ni Samsung ni Nokia... vetj sam sebe losim vodjenjem...

drugo, da bi opstao na trzistu mobilnih telefona ( citaj: imao znacajniji udeo) ti moras imati veliki portfolio i tako pokrivas svaki apsekt trzista... ali, gresis ako mislis da se izbacuje svaki prototip koji se napravi... tu je mnogo, mnogo planiranja i targetovanja...

al da ne sirim pricu...

A Apple najviše zaraduje od iTunes muzike i AppStore-a, a ne od iPod-a i iPhone-a.
Gresis ovde, AppStore je u ukupnoj finansijskoj prici jako mali deo, verujem da je iTunes veci ali opet ne toliko da bi se potvrdilo to sto si napisao. Ono sto znam je da je finansijska vrednost AppStorea obrnuto proprcionalna kolicini medijske paznje. Te prodavnice mobilnih aplikacija su beznacajan deo mobilnog biznisa.

Takođe, iPod je i dalje prodavaniji proizvod od iPhone-a!
Problem je sto rast prodaje usporava i sto ce uskoro da krene pad. iPod je odradio svoje, morala je da se nadje zamena. To je jednostavno nacin na koji kompanije funkcionisu, kontinuirani rast je imperativ. Investitori ne zele da vide bilo sta drugo.

I na kraju, kako da naprave 3GS od samog starta kada je 3GS bio prvi telefon sa Cortex A8 i grafikom koju i danas jedino poseduje u tom obliku (cip i memorija su na jednom die-u)?

Batali Cortex A8 i on die memoriju. Koga uopste to zanima na mobilnom telefonu? U to vreme TyTNII i onaj popularni slajder iz Nokie su imali 3g i GPS. Znaci, bilo je moguce.

Kapirate kako bi to sve izgledalo na nekom drugom tržištu?
Mobilni biznis je specifican. Ocigledno je da ga nisi preterano istrazivao kad pises ovakva poredjenja. Ali kako akki rece, da ne sirimo pricu.

drugo, ako ti rec fokusirati znaci iskljucivo praviti samo symbian modele onda imas problem sa dijalektikom... al navikao sam na to od tebe, verovatno tjes sada editovati post kako tebi odgovara... :d

cekaj, ti i dalje mislis da ce buduci nokijini high-end telefoni koristiti Symbian a ne Maemo?

btw i nisam jedan od onih koji vise na forumu i jedva ceka da stigne odgovor kako bi lupio "replay" i da se onda bunim ako se post edituje/DOPUNI ;)

akki je napisao(la):
kovacm je napisao(la):
na iPhoneu radi i jedno i drugo (i 2x klik i pinch zoom)
jel citas ti uopste o cemu je rasprava ili prosto reagujes na samo spominjanje iphone-a?
kako si napisao, učinilo mi se da ne znaš da na iPhoneu radi i double tap i pinch to zoom... ;) pa možeš da odradiš zoom in/out kako ti je u datom trenutku zgodnije (da zakloniš ekran sa jednim ili sa dva prsta :D)

btw @maxa u pravu je Skaarj, Apple relativno malo zarađuje od AppStore-a a najviše od prodaje iPhonea (kroz ugovornu obavezu). Na AppleInsideru se mogu naći tačni podaci... u svakom slučaju AppStore je ogromna prednost iPhonea.

Poslednja izmena:
cekaj, ti i dalje mislis da ce buduci nokijini high-end telefoni koristiti Symbian a ne Maemo?
naravno... barem jos 2 godine... bitje i maema al i symbiana... ono sto je sledetje je symbian sa multi touch-om... nikako da skapiras da maemo ne iskljucuje symbian...

btw i nisam jedan od onih koji vise na forumu i jedva ceka da stigne odgovor kako bi lupio "replay" i da se onda bunim ako se post edituje/DOPUNI ;)
ahhaha, pa da, dopuniti je jedno ali izmeniti post posle odgovora je sasvim druga stvar, pogotovo kada se u odgovoru opovrgne to sto si rekao... i verovatno mislis na ``reply``... izgleda da mnogo volis ``replay`` :p

kako si napisao, učinilo mi se da ne znaš da na iPhoneu radi i double tap i pinch to zoom... ;) pa možeš da odradiš zoom in/out kako ti je u datom trenutku zgodnije (da zakloniš ekran sa jednim ili sa dva prsta :D)
treba samo citati... da, bas ne znam sta ima iphone, video sam ga tek juce kod nekog lika u kafitju :d

naravno... barem jos 2 godine... bitje i maema al i symbiana... ono sto je sledetje je symbian sa multi touch-om... nikako da skapiras da maemo ne iskljucuje symbian...
ja sam još onda rekao, da nokija mora da zameni symbian jer isti ne može da se takmiči sa modernim mobilnim OS-ovima (što sigurno ne može da se desi preko noći ali je neizbežno). isto važi i za WindowsMobile 6.0.

meni samo i dalje nije jasno šta si hteo da kažeš pre godinu dana kada si na moju opasku:

"btw isto vazi i za Symbian... morace mnogo da se potrude ili da predju na nesto drugo (Nokija ionako za highend uredjaje koristi Linux...)" link

rekao "uh... nemoj da pricas o necemu o cemu pojma nemas realno... prijateljski savet" i onda me pitaš odakle mi ideja za linux i nokiju i kažeš kako da ne bi ispao zlonameran postujes neki link ka gsmarena.com...

tada, pre godinu dana, si se smejao na ideju da nokija koristi linux/maemo za mobilne telefone i pri tome meni govorio kako "pojma nemas realno".

toliko od mene.

da, bas ne znam sta ima iphone, video sam ga tek juce kod nekog lika u kafitju :d
pa kako pišeš o iPhoneu ne bi me čudilo da je to i istina ;)

Eto, opet tvoja zamena teza...

Ja lepo napisem da maemo netje zameniti symbian, a ti ispadnes ``prorok`` time sto si rekao da ce da se zameni windows mobile 6.0... :d bas je cudno da sf evoluira tokom vremena... jel ti razumes znacenje reci ``zameniti``?

drugo, do tada je nokia koristila linux samo za tablete, koji nisu telefoni, sto si ti pogresio i kada sam ja odgovorio ti si editovao post zamenivsi rec telefon za uredjaj, sto je, prvo krajnje nepristojno, a drugo, velika promena smilsa recenice... ako mislis da su tableti telefoni jos uvek onda ok... n900 je prvi nokia mobilni telefon sa linuxom koji se pojavio tacno godinu dana od moje price i ima udeo u prodaji od 0 posto i cilj mu je da ispita trziste... tek ce 2011. godine mozda imati znacajniji udeo, ali su to projekcije samo za sada... pri tome, symbian ostaje i povecava se njegov udeo jer se izbacuju polako s40 telefoni, uostalom, ponavljam se, vetj sam sve ovo ispricao... siguran sam da ces i ovo protumaciti kako tebi odgovara a ne kako je napisano mada sam sada boldovao u nadi da ces razumeti ono sto pricam...

dakle, da rezimiram poslednji put, tableti nisu telefoni, pa si ti pricao o necemu o cemu nemas pojma, a ja ti postavao link ka gsmareni da se u to uveris i nadjes mi telefon marke nokia sa linuxom, o cemu je i bila prica...

i onda sledi tvoja slobodna interpretacija mojih reci da sam se smejao na ideju da nokia koristi linux.. ne, nisam se smejao tome, vetj cinjenici da si editovao post posle mog odogovora u kome te ispravljam i cinjenici da nisi znao da tada, pre godinu dana, nije postojala ni1 nokia sa linuxom a da je bila i telefon, pa shodno tome ide moja opaska da nemas pojma realno, sto je cinjenica i sto dokazah... ;)

sto se tice opaske za iphone, da bas je cudno da je neko imao iphone i da ne smatra da je najbolji telefon na svetu... izgleda da sam fenomen u tome a hiljade drugih ljudi koji pisu tako nesto na internetu u stvari ne misle to nego su samo hejteri koji bi da nerviraju vas apple fanboys... :d

meni je, recimo, veliki nedostatak iphone-a sto nema fizicku tastaturu. i, jedna skorasnja crtica iz zivota :) - kupio drug 3g, i pre neki dan se videh sa njim, prvi put posto je kupio "novu makinu". cima on mene da me slika, da mi nesto pokaze. cacka on telefon, i pokazuje mi neku street fighteroliku *******ciju gde nabadas protivnika kome mozes da stavis glavu sa slike. na sve to njegov komentar - zar nije do jaja fora. :d

znaci akki ti i dalje tvrdis da ja nemam pojma, i da sam pomesao telefon sa tabletom??

ok, uzivaj ;)

EDIT: a tebi je bilo neverovatno da nokija mora da se makne od simbijana i pređe na nešto naprednije kako bi mogla da parira iPhone-u; isto važi i za M$ - obe firma konstantno gube deo tržišta, zahvaljujući presvega zastarelim operativnim sistemima.

a što se tiče double tap to zoom i pinch zooma na iPhoneu, ne ulazim u to da li ti se sviđa ili ne, ali pisao si kao da ne znaš da iPhone nudi i jednu i drugu mogućnost pri web surfu.

Poslednja izmena:
meni je, recimo, veliki nedostatak iphone-a sto nema fizicku tastaturu.

I ja sam bio vrrlo skeptican prema touchscreen tastaturi, ali neverovatno koliko brzo se covek navikne, kad je odradjena vrhunski. Unace uzimanje raasklopive skalamerije od telefona, to nikako ne volim, pogotovo pored tako dobre TS tastature.

ja imam touch i prilican mi je problem da kucam na toj virtualnoj tastaturi, pogotovo ako treba neki duzi mail da otkucam. palcem cesto pritisnem "taster" do ili dva u isto vreme. kada hocu da ispravim gresku, zeznuto mi je da kursor nabodem bas na mesto gde treba (da ne moram da brisem sve do te greske). to mi usporava kucanje i nervira me.

Kako mozes da pritisnes dva slova odjednom bas me zanima?

pogresno sam se izrazio. mislio sam na to da kad hocu da otkucam, na primer slovo h, palac mi dokaci to slovo ali vecim delom pritisne slovo sa leve ili desne strane pa umesto h otkucam g ili j (tek koliko zna da izenrvira kada umesto m zakacim tester za brisanje ili umeto z caps lock). kad sam malo bolje razmislio, shvatio sam da to potpada pod "taster do". :d svakako nije moguce da otkuca dva slova u isto vreme. jedonstavno, ako fizicki ne pritisnem taster, nemam taj osecaj da sam pogresno nesto otkucao pa to tek provalim kasnije (a, onda smaranje da kursor nabodem tacno na mesto koje treba ispraviti). mozda to drugima ne predstavlja problem, but that's just me.

ja imam touch i prilican mi je problem da kucam na toj virtualnoj tastaturi, pogotovo ako treba neki duzi mail da otkucam. palcem cesto pritisnem "taster" do ili dva u isto vreme. kada hocu da ispravim gresku, zeznuto mi je da kursor nabodem bas na mesto gde treba (da ne moram da brisem sve do te greske). to mi usporava kucanje i nervira me.

Tu dolazi do prednosti "tockic" kod htc androida.. :p

Nema jos podrske za Maemo ni od strane Garmina, niti od iGOa... Mada mozda moze da se stavi dual boot sa Androidom, pa onda iGO (just a thought :) )

ali sada mogu ovi mape...

Pa moze, ali valjda Srbija jos nije dobro odradjena...ali da moze, moze :)

ovi maps mogu al em sto nemaju turn by turn navi(valjda ce je biti?) em je srbija na nivou od 3 ulice tako da ovi maps nije upotrebljiv ako se prica o teritoriji srbije...

hmm na n900 nema, pa "ceo internet" bruji o tome :) mogu da kreiram rutu u telefonu, ali da me on navodi u smislu "za 200m skreni levo" toga na n900 nema i nazalost nokia se ne oglasava po tom pitanju, tako da se i dalje spekulise hoce li toga biti uopste ili je maemo zavrsena prica...

da, moja greska... nisam korstio n900 u voznji samo sam planirao rutu da vidim kako radi...

Poslednja izmena:
Vrh Dno