Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

zechs

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2008
Poena
645
Hehe imperija uzvraca udarac :d
Interesantno deluje, kao E72 ali bez tastature :)
Symbian 3 bi valjda trebao da bude open source zar ne? ;)

Nadam se da ce Nokia uskoro da predje sa ovog Symbian-a, na nesto tipa Android/Windows Mobile, jer su to ipak sistemi za Smart telefone :).

Pozdrav!

Symbian ko Symbian, ruzan do zla boga. A naravno i dalje furamo matori tacskrin.

Sve u svemu kad se sabere 1+1=0

Poslednja izmena:
Symbian 3 bi trebao da bude potpuno nova platforma za razliku od prethodnih edicija koje su se oslanjale na S60 plus naravno otvoren sistem
Pre bi rekao da je na pomolu nova konkurencija za Android :smoke:

Meni se ucinilo da je i dalje rezistivni, moja greska. Hvala bogu setili se da je kapacitivni izmisljen jos davno. Ovo je mali korak za covecanstvo, a veliki za Nokiju.

Pa da ali postoji i X6 koji takođe ima capacitive ekran, tako da ovo nije prva Nokia sa takvim ekranom.

Mene smaraju toch screen telefoni mada ovaj izgleda fino najvise bi voleo neku kombinaciju kao sto je N97 samo da sve to radi ultra brzo.

pa.. izgleda lepo, kao i na svakoj reklami :), kako će se pokazati u praksi videćemo, tj. mi smrtnici ćemo ptvo čuti od onih koji imaju da daju 400e za telefon

Eldar se opasno zamerio Nokiji. :) Glasine su da je imao uvid u rani prototip i da mu ga je neko samo pokazao tj. nije ga imao na duze. Zbog toga u ovom slucaju ne bih se preterano oslanjao na njihov prvi sud.

Inace, reakcije su prilicno pozitivne i sve se svodi na to kako ce se pokazati S^3. Prema specifikacijama hardver je dobar. Ima N Wifi, USB otg, hdmi, meni prosto neverovatnu autonomiju (50 sati slusanja muzike i 16 dana na stendbaju!?) i kojesta jos. Cena je umerena za tu klasu i trebalo bi da se dobro prodaje.

Naravno tu je i druga grupa koja ne moze da zamisli zivot bez 4" ekrana i 1ghz snapdragona sa 512mb rama...

Takodje izgleda da je hardverski uredjaj spreman ali da S^3 nije jos finalizovan i da je to razlog kasnjenja.

Sad da vidimo kakav je e7.

Gledajući prvi minut-minut ipo ovog videa, pomislio sam da se Nokia bacila na proizvodnju digitalnih foto aparata...a onda vidim da sve to i ne deluje tako loše...

Испробао сам у скорије време све оперативне системе за "паметне" телефоне сем Maemo-а, и и даље ми Symbian највише лежи. Можда је само навика, али ми је најлакши и са највише опција које су ми потребне.

Оно што ми се стварно свиђа код тројке је што су порадили на плејеру. То је једини разлог зашто сам поред Е52 купио iPod. Коначно има cover flow, а надам се да је и "now playing" ископиран са Apple производа.

И искрено се надам да неће само телефони са екраном осетљивим на додир добити нови ОС. Има нас који би и даље радије физичку тастатуру.

meni nikad nece biti jasno kome treba cover flow, beskorisniju opciju nisam video. ok izgleda fon skroz, samo ako su u ovoj verziji izmenili to da mi treba 20 klikova da dodjem do nekog podesavanja bice dobro.

:) vidi se da nisu jos "ispeglali" symbian^3 al sigurno ce to srediti do finalne verzije, al mislim meni se licno nesvida ovaj symbian:S: n900 je izgleda bolji od ovog jer maemo 5 (Linux) je puno bolji od ovog Symbiana...al ipak N8 nije i nece im biti Top Model upravo zbog OS-a nego oni ce sad da "gone" maemo/MeeGo u "flagship" telefone :) nadam se da ce tako da urade jer nema Symbian sta tu da trazi medu Android OS, Windows Mobile, Iphone OS:trust:

Pa hvala bogu Symbian je djubre od OS-a uvek bio, i ostao.

Ne umeju da naprave ni da kada pomeras dekstope, mrdas prstom i odjednom se pojavi novi, nema efekta pomeranja dekstopa... Sve je ruzno i budjavo kao, kao.. Symbian (odbojnijeg OS-a i ne mogu da se setim). Symbian dizajneri su uvek mislili na korisnika, pogotovo interfejs sa onim bangavim menijima i podmenijima, ej covece to barem na Touchscreenu treba da bude prevazidjeno.

Ne bas je super ova Nokijina taktika, da svaki telefon ima neku nikad jacu manu, N900 ima sve super sem matorog rezistivnog tacskrina. Sad vidim kapacitivni tacksrin, al eto nama Symbiana, dize se iz mrtvih.

Poslednja izmena od urednika:
Стварно не знам шта вама толико фали у Symbian-у. Изглед је ОК, али је права снага у mail клијенту, феноменалном календару, гомили опција за све живо, апликацијама које омогућавају ама баш сваку опцију...

А cover flow је један од главних разлога због којих користим iTunes и iPod. Нема прегледнијег начина за скроловање кроз албуме, по мени.

Све у свему, за 370€, колико ће коштати овај телефон, ја не бих ни размишао о конкуренцији...

Koliko sam ja razumeo 370 eura bez poreza i taksi.

Pa hvala bogu Symbian je djubre od OS-a uvek bio, i ostao.

Ne umeju da naprave ni da kada pomeras dekstope, mrdas prstom i odjednom se pojavi novi, nema efekta pomeranja dekstopa... Sve je ruzno i budjavo kao, kao.. Symbian (odbojnijeg OS-a i ne mogu da se setim). Symbian dizajneri su uvek mislili na korisnika, pogotovo interfejs sa onim bangavim menijima i podmenijima, ej covece to barem na Touchscreenu treba da bude prevazidjeno.

Ne bas je super ova Nokijina taktika, da svaki telefon ima neku nikad jacu manu, N900 ima sve super sem matorog rezistivnog tacskrina. Sad vidim kapacitivni tacksrin, al eto nama Symbiana, dize se iz mrtvih. Covek od ove Nokije ni orah iz ruke da ne uzme, posle 3310 su se prokurcili da vise ne moraju da se trude oko telefona. :D
e to je to o cemu ja pricam, dobro mislim symbian je bio dobar os dok se nije pojavio android i dr. pa razvalili symbian do bola. skroz ga srusili. prestigli ga u applikacijama internetu i u mnogim drugim vaznim stvarima. nego trebaju se kaniti tog siymbiana i nastaviti sa maemo/meego jer stvarno je bolji od symbiana u mnogim stvarima, a sto se tice n900 mogu samo reci da je dobar proizvod (ja ga posjedujem) al eto dao bih mu jedan mali minus zbog toga sto nije kapaktivni al boze moj kako je tako je a osim toga nemam nikakvh problema sa touchscreen-om dobro reaguje :) i ako je resestivni

Sem sto ovaj Symbian nema nikakve veze sa starom S60 serijom vec je novi projekat otvorenog koda
Sledeca verzija 4 ce imati i drugaciji interfejs baziran na qt biblioteci, opet sve otvoreno tako da ja ne bi bas olako odbacivao to narocito kada se developeri late besplatnog SDK-a, bez ikakvih gluposti i digatlih potpisa pa kada se samo na OVI store pojavi gomila besplatnih aplikacija slicno Android Marketu :smoke:
Dobro je da trziste ima sto vise konkurencije ;)

Do juce se svi kleli u symbian a sad ga svi ispljuvase.Meni licno je jedan od boljih os za mobilne.Jedina mana je hardver koji nije mogao da se nosi sa manama software.Koristio sam symbian dugi niz godina pa jedno vreme iphone pa sad android platformu tako da neznam cemu tolika mrznja prema necemu sto jos nije ni ugledalo svetlost dana.Android bez 256mb i nekog brzog procesora nece ni da makne a ne da radi kako treba.Stavi symbian na 1ghz i 512mb pa da vidimo sta malisa moze.Licno mislim da je ovo tek uvod u symbian3 svet i da ce nokia tek da izbaci svoje top modele.

Do juce se svi kleli u symbian a sad ga svi ispljuvase.Meni licno je jedan od boljih os za mobilne.Jedina mana je hardver koji nije mogao da se nosi sa manama software.Koristio sam symbian dugi niz godina pa jedno vreme iphone pa sad android platformu tako da neznam cemu tolika mrznja prema necemu sto jos nije ni ugledalo svetlost dana.Android bez 256mb i nekog brzog procesora nece ni da makne a ne da radi kako treba.Stavi symbian na 1ghz i 512mb pa da vidimo sta malisa moze.Licno mislim da je ovo tek uvod u symbian3 svet i da ce nokia tek da izbaci svoje top modele.

Jedan od boljih sa manama, tako nekako, iliti krs-kijamet.

Ne znam za vas ali meni smeta sto je sve ruzno, onda seckajuci meniji, seckajuce pomeranje slike, desktop koji menjas (vidi se na klipu) pokretom prsta, a da se isti uopste ne pomera vec se samo odjednom promeni... Totalni nedostatak osecaja za filing. Bas kao i inace kada je Symbian u pitanju :)

Tebi je jasno da je s^3 na n8 jos uvek nedovrsen? To je i razlog zasto ce se n8 pojaviti tek za 3-4 meseca u radnjama. Cekaj da vidimo finalni proizvod pa cemo onda da hvalimo ili kudimo.

Kao sto rekoh tek cemo da vidimo sta novi s^3 nosi.Ako ista bar ce imati valjanu kameru i hdmi izlaz za razliku od androida koji jos dugo nece ponuditi tako nesto...

Meni bas fino izgleda, jednostavno i dopadljivo, ne svidja mi se doduse sto ima one txt podmenije i buttone, bolje bi bilo da bude u formi nekih ikonica ili oblacica sa tekstom slicno Androidu, no dobro tek su poceli a i stvar je ukusa vise :smoke:

Neki od vas ovde pisu kao da su razlike izmedju dobrog i loseg os-a "kuel" efekti i "sljokice"! :wall:

Po meni, trenutno stvari stoje ovako:

Symbian na mobu = Windows Xp na pc-u (ruzan, ali moze sve da odradi);

Android (1.6 i <) na mobu = Windows Vista (lep i saren, ali nedovrsen - zaboga, slanje fajlova preko bt-a ne moze da se obavi, a to mogu na starom se t610!);

iPhone ne mogu da komentarisem posto nisam imao prilike da radim sa njim, ali kao i sve sto dolazi od Apple-a (sem OSX-a:) smatram da je pomodarsko sr*** :D

Poslednja izmena:
Na Android 2.1 radi slanje i primanje fajlova.

Nazad
Vrh Dno