Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Ko formira cene paketa u Alpha Copy-ju izgleda nije odavno bio u Srbiji!

Sredinom septembra, ACN lepo redizajnira sajt i stavi N8 u ponudu za 19.500 na MIX1250. Apsolutno normalan i ocekivan paket. Takodje su i cene za vecinu drugih Nokia bile ok.

A onda sledi veleobrt i neverovatna ponuda koja vazi od danas.
N8 sa MixNet XXl - kad dodate poreze, mesecna pretplata iznosi tacno 5056 dinara!! A, da, i dalje vam ostaje da platite 19.500.

Naravno, i za sve ostale telefone su digli pakete u nebesa.

Kako verovatno nista nece prodati, ocekujem najkasnije do NG korekciju na svim paketima. tako je bilo i proletos ko se seca. Digli sve troduplo maja meseca i u Nisu ukupno za taj mesec prodali JEDNU nokiu.

Poslednja izmena:
Nokia N8 na ACN sajtu je ponovo pod oznakom "uskoro".
Cene za mobilne telefone su iste kao i u oktobru izuzev što je potrebno potpisati ne za jedan "stepenik" veći paket već za dva.
Primer: Nokia 6303 se i dalje prodaje za 5400,00 dinara ali umesto Mix 400 sada su kao obavezni paket postavili Mix 1250

Uz paket mix 1250 kod Handy mogli su da se kupe (još uvek nisu izmenili stranicu sa promocijama) SE Vivaz U8i, SE Satio, SE X2, Samsung B7610, HTC HD mini, Nokia X6 8Gb, ...

Da li neko ima infomaciju da je promenu po pitanju visine obaveznih paketa naložio Telekom (pokušavaju sebi da dignu cenu pred prodaju) ili je u pitanju gaf ACN sajta?

Pozdrav

Nokia N8 na ACN sajtu je ponovo pod oznakom "uskoro".
Cene za mobilne telefone su iste kao i u oktobru izuzev što je potrebno potpisati ne za jedan "stepenik" veći paket već za dva.
Primer: Nokia 6303 se i dalje prodaje za 5400,00 dinara ali umesto Mix 400 sada su kao obavezni paket postavili Mix 1250

Ide Mix 400, 750, 1250. Znaci dva 'stepenika'. Cene jesu ostale iste, sto tek nije normlano.

I u Handy-ju su digli cene (konkretno, Galaxy S je bio 24.000 na BEL 400 u oktobru - ne znam da li je mogao na druge pakete, a sada je sa tom cenom ide na MixNet XXL). N8 nemaju u ponudi uopste ovog meseca. A sajt im je neazuriran.

S obzirom da i jedni i drugi prvog u mesecu izbacuju ponude, ostaje da se nadamo da ce se neko dozvati pameti od 1.12.

Ide Mix 400, 750, 1250. Znaci dva 'stepenika'. Cene jesu ostale iste, sto tek nije normlano.

I u Handy-ju su digli cene (konkretno, Galaxy S je bio 24.000 na BEL 400 u oktobru - ne znam da li je mogao na druge pakete, a sada je sa tom cenom ide na MixNet XXL). N8 nemaju u ponudi uopste ovog meseca. A sajt im je neazuriran.

S obzirom da i jedni i drugi prvog u mesecu izbacuju ponude, ostaje da se nadamo da ce se neko dozvati pameti od 1.12.

"Znači" to isto sam i ja napisao. Pažljivije čitaj post koji citiraš.;)

Na sajtu Handy-ja je obnovljena stranica sa promocijama ali nisu istakli uz koji paket se kupuje telefon.

Odakle ti informacija u vezi Galaxy S? Da li si bio u nekoj od Handy prodavnica?

Pozdrav

Danas sam i ja proverio za galaxy s, digli na xxl, nezajazljivi kapitalisti... inace, oni imaju procenat od svakog telefonskog racuna, pa nemojte to da vas cudi...

danas sam imao prilike da se 'poigram' sa ovim telefonom...
A (moji) utisci su razocaravajuci!

- Mada, nokia se nije proslavila ni sa n97micom prosle godine.
Iskreno, ne vidim smisao stare Symbian platforme, dosadnog menija i jos dosadnijih ikonica.

Jedino sto ostavlja dobar utisak je koliko-toliko 'inovativan' dizajn.. A cena, prava sitnica 500 i kusur evrica!! LUDILO BURAZERU!!!! (za ove pare bolje je kupiti fleshic od 16 giga, (polovnu-dobro ocuvanu) nokiu n95 i fotoaparat sa 12megapiksela :D).

umm, ja nisam pratio mobilne fonove dosta dugo, sada sam kao neshto gledao, pa me interesuje par stvari

Hoce li MeeGo moci da se ubaci na N8 i kada bi trebalo da izadje neka ver koja ce moci da se koristi normalno?
I poshto hardware kod n8 nije bash najbolji ali kazu da je dovoljan za s^3, interesuje me kako ce raditi MeeGo na njemu

btw telefon mi treba zbog dobre kamere.. ono da nosim fon i fotoaparat ne ide.. jer mi je dovoljno da vuchem jedan fon ;p

e sad me interesuje josh jedna stvar, negde sam prochitao da su n8 izbacili prebrzo.. zato shto imaju dobru kameru pa da se "pokazu" shto pre a i symbian je nov pa ne znam koliko je to sve sredjeno.. mozda je bolje sachekati nove fonove sa dotichnom kamerom? taman ce i sve ostalo lepo srediti?

Ne znam gde si procitao da je hardware los? Ako meego radi dobro na n900, veruj mi da ce da radi i na n8 bez problema...
Sto se S^3 tice, koliko sam citao o njemu, a podosta sam procitao, nigde nije dobio neke sjajne kritike...

Kamera je vrh, hardware nije bas vrh, ali je sasvim korektan, i to ti je to...

Nisam rekao da je hardware losh nego da i bash nije najboljik, mislio sam u odnosu na druge telefone slichnog cenovnog ranga

Uglavnom videcemo :)

Isli su na to da ce ljudi kupovati telefon na konto odlicnih multimedijalnih mogucnosti i da ce se ih to zadrzati u trci dok ne izadju i sledeci modeli koji ce imati MeeGo
Ljudi su razocarani jer ovaj Symbian nije doneo nista novo (ocekivano) jer u sustini predstavlja vec vidjeni S60 5th samo malo doteran
Bilo bi lepo da dobije update za MeeGo ali cisto sumnjam da ce se to desiti s obzirom kakvu politiku vodi Nokia - mada opet, nikad se ne zna jer je eto MeeGo postao zvanicno dostupan za N900, vremena se izgleda menjaju i za njih :D

Poslednja izmena:
umm, ja nisam pratio mobilne fonove dosta dugo, sada sam kao neshto gledao, pa me interesuje par stvari

Hoce li MeeGo moci da se ubaci na N8 i kada bi trebalo da izadje neka ver koja ce moci da se koristi normalno?
I poshto hardware kod n8 nije bash najbolji ali kazu da je dovoljan za s^3, interesuje me kako ce raditi MeeGo na njemu

btw telefon mi treba zbog dobre kamere.. ono da nosim fon i fotoaparat ne ide.. jer mi je dovoljno da vuchem jedan fon ;p

e sad me interesuje josh jedna stvar, negde sam prochitao da su n8 izbacili prebrzo.. zato shto imaju dobru kameru pa da se "pokazu" shto pre a i symbian je nov pa ne znam koliko je to sve sredjeno.. mozda je bolje sachekati nove fonove sa dotichnom kamerom? taman ce i sve ostalo lepo srediti?

i ja sam negde pročitao da pnht već radi (uradili?) na portovanju meego na N8, tako da skoro sig. da će N8 moći da radi sa meego, kao što 5800 radi sa C6 fw-om

kamera je najveći adut N8ice...po meni veći od S^3 koji nije ništa drugo nego unapređeni S60v5 (mogli su da ga nazovu i S60v7 :p)...ali mislim da je samo 1. od tel. sa kamerom tog kvaliteta, biće ih još i to za mnogo manje para,a i sam izbor bi trebalo da bude mnogo veći,tj. ne samo Nokia i ne samo symbian..."javlja mi se.." da će i Aos, i w.m uskoro ubaciti bolje kamere, tako da nije nerealno očekivati i htc, samsung itd. sa kamerom od 12 Mp, potrebno je samo malo strpljenja ;)

I ne samo kamera
Tu ti je usb on the go, hdmi, Bluetooth 3.0 :wave:

meego se radi u saradnji sa intelom i zvanični meego kad izađe u proleće podržavaće samo njega.
N8 je za nekih 150-200€(kad bi toliko i koštao) odličan telefon, pošto za 250€ imate lepo Samsung Wave koji ga jede za doručak po svemu (ako neko kaže da je 12 mpix bolje od 5 :D, fotke su približnog kvaliteta tako da veličina iste nije bitna). Za nekih 30-ak € više imate Xperiu X10 sa 2.1 Androidom odnedavno, koji ima lošiji video rekorder ali pravi lepše fotke.
Takođe može da se uzme Desire, Galaxy S, Nexus One, Nexus S za manje novca a svaki od njih je 100x bolji od te nokie.
Meni kad bi neko ponudio da biram između windows phone 7 i symbian telefona, izabrao bih wp7 iako mi se ta platforma gadi i smatram je jednom od najglupljih ikad mada originalnom.

Pazi N8 je telefon za ljude koji hoce dobre mlatimudija :d mogucnosti
Slazem se da cena jeste naduvana u odnosu na konkurenciju ali je to i donekle opravdano najboljom kamerom na trzistu (imas detaljan (i odlican) test na GSM arena, kao i poredjenje sa Wave, Iphone 4 i dva prava "id(i)ot" aparata slicnih mogucnosti)
Da ima dobru kameru - ima, tu pogovora nema :)
Takodje i audio mogucnosti su odlicne, podrzava crossover stereo pa telefon pored fotoaparata moze da postane i zamena za mp3 player
Tu su jos i odlican kvalitet izrade (kompaktno kuciste od aluminijuma), AMOLED ekran, USB on the go kao i Bluetooth 3.0 i HDMI prikljucak - dakle kao sto vidis sasvim dovoljno da se telefon svrsta u high kategoriju
To sto mu procesor radi na "svega" 680Mhz za Symbian ne znaci nista, jer je on kudikamo manje zahtevan nego Android i dosta je prilagodjeniji hardveru koji koristi Nokia usled toga sto je sve zajedno razvijano "in the house" (pa ljudi pogresno polaze od pretpostavke da svaki telefon mora da radi na 1Ghz da bi radio dobro, a zaboravljaju da su se pojavili i slabiji modeli telefona sa 600Mhz koji bez problema furaju Froyo npr) i niko se generalno nije ni zalio da je telefon spor :)
Najvise kritika, koliko vidim, je poneo ugradjeni browser (zastarelost, zapucavanje ali to i nije neki big deal, pored Opere Mini) i virtuelna tastatura koja deluje anahrono - ali sve su to manje vise uobicajene decije bolesti koje ce se sigurno ispraviti kroz update softvera, jos ako bude i update za Symbian ^4 kako se izgleda cini, bice jos bolje (Symbian ^4 je ustvari vise nadogradnja nego sto je nova verzija OS-a, moze se na njega gledati kao na skup grafickih i ostalih poboljsanja )
Jeste dobar Wave ali kod njega podrska kroz aplikacije tek treba da zazivi - sa druge strane ti na Symbian ^3 mozes bez vecih problema da teras s60 5th i 3rd aplikacije jer su medjusobno kompatibilni (sto sa Androidom nije bas slucaj) i kojih ima dosta, a i sve vise je aplikacija koje se pisu bas za Symbian ^3 tj koje su prilagodjene novoj platformi pa mislim da je Nokia u velikoj prednosti ovde, pogotovu sto su skoro predstavili i odlicne devel alate, sve to naravno otvorenog koda jer je Symbian sada open source kao i Android, a Bada sa druge strane nije
Tako da imace N8 sigurno svoju publiku, ljude koji hoce multimedijalni player i fotoaparat u istom pakovanju kao i telefon i koji im staje u jedan dzep od pantalona, a takvih korisnika ima poprilicno :wave:

P.S. Istina je da kabadahije kod nas deru sa cenama pa ispod 500e tesko da ces ga naci ovde - medjutim u USA, sim free N8 se vec moze naci za oko 400e sto je sasvim pristojna cena za ono sto nudi, cena se padati i jos jer se telefon pojavio relativno skoro, tipa pre 2 meseca a cena je uvek veca u pocetnom talasu - to uostalom vazi i za svaki drugi popularni model :)

Poslednja izmena:
Slazem se sa prethodnim ali cena je vec pala ispod 500. Ima ga i za 410 bar po oglasima. Nov naravno. Mislim da mu cena od jedno 350 evrica najvise odgovara. Meni je ovaj telefon ok

hmmm zar nije bio open do nedavno, pa su ga "zatvorili" od kako su ga svi osim nokije šutnuli
mislim da sam čitao na engadgetu

Planiraju da ga zatvore, ali nisu ništa uradili po tom pitanju. Za sada je samo najava, da li će - videćemo. U stvarnosti se neće promeniti ništa, glavni kod nije dekriptovan iz core dela svih firmvera.

U nasoj supa...j zemlji jos uvek nema N8 koliko vidim a ovamo se hvale da su prodali 4 miliona primeraka u svetu. U Italiji sam ga nasao u supermarketu Esselunga u kome i ne postoji tehnicki deo, vec tako u jednoj vitrinici stoji par tehnickih uredjaja! Koja smo mi rupa!

Nokia nije zvanično objavila, ali 4 miliona primeraka za dva meseca je odlična vest, jer se N8 i dalje ne prodaje na dosta tržišta, a koliko sam čitao i manjka je.

Meni je jasno da američki mediji pljuju Symbian i Nokiju, a vidim da je postao i trend ovde.

Čini mi se da određen broj članova (Apple/WP7/Android fanbojevi) ima kratko pamćenje i zaboravljaju situaciju od pre iPhone revolucije.

Nokia je uglavnom uspešno prebrodila prelazak sa glupavih na pametne telefone.

Gde su ostali nekada veliki proizvođači glupavih telefona kao SE, Motorola, LG? Pukli i jedva preživljavaju.

Zar su svi zaboravili kakva je histerija vladala sa Motorolinim Razr modelima, kada je proklamovana smrt Nokije od strane američkih medija? Kako je Motorola završila posle istih ne treba da kucam.

Zar neki od vas zaista mislite da većina ljudi ima u svetu novca za skupe telefone (pogledajte izveštaje koji se telefoni u kojoj cenovnoj kategoriji najviše prodaju) ili da plaća skupe postpejd mesečne račune?

Symbian 3 je prelazno rešenje do MeeGo i Nokia uz peglanje Symbian interfejsa i boljeg internet browsera je na dobrom putu.

Poslednja izmena:
Zašto bi neko davao par stotina evra za prelazno rešenje. Činjenica je da se Nokia, lider u proizvodnji mobilnih telefona, debelo uspavala i trebaće joj dosta vremena da razvije OS na nivou konkurentskih iOS, Android pa sada i Windows mobile 7. Maemo/MeeGo najavljuju godinama, ali se ništa novo ne dešava. N900, inače odličan telefon, kao da je siroče Nokie. Jednostavno ne ulažu dovoljno u tu platformu, tako da Bada deluje perspektivnije što se softverske podrške tiče.

Poslednja izmena:
Kupi HD2 :)
Anyway ima li neko ovde bilo koji Symbian^3 telefon(C6-01,C7,E7,N8), hteo bi da popricham sa njim poshto bi mozda i ja uzeo C7.

da hd2 je kul, ali ništa od tih modifikacija za njega nije zvanično podržano, sve je to zajednica razvila, i svaka im čast na tome...

Da li bash niko nema Symbian^3 telefon? Bash bi mi znachilo kada bi mogao da pitam nekog o OS-u.

ciao!

Molim Vas da li ima neko linkove da mi baci za navigaciju i software (opera, skype...a da nije sa OVI-a) za Symbian^3?
Da li Garmin Mobile XT 5.00.50 radi na Symbian^3 NOKIA C7 je u pitanju!

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno