Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Za 500 evra browser mora da radi bolje. Mislim da će svi da se slože da ovo uopšte nije neupotrebljivo, ali da može bolje - može i mora.

Mada se ovde poredi 256 vs 576 RAM i 680 MHz vs 1 Ghz. Na 3:02 se jasno vidi da na N8 radi bar još jedna aplikacija u pozadini...

I još jedna stvar, bilo bi sjajno kada bi u portret režimu ekrana moglo da se izabere da li ćemo numeričku ili qwerty kao pto je ova na desire, a ne qwerty samo u lendskejp orijentaciji...

I to, N8 ima prejaku cenu sada. Doduše, svaki novi telefon tj. uredjaj ima na startu visoku cenu. Ali ova mora da padne brzo i mnogo. 300 evra je gornji limit.

fali mu što nema 2 definisana zuma već moram da koristim pinch to zoom svaki put kad treba da zumiram/odzumiram. fali mu što ne mogu da snimim kompletnu stranu za offline čitanje kao na operi. fali mu što mu je interfejs jedno 3x lošiji od opere. fali mu svašta, doduše sve ovo je subjektivno

Kazu da ce izaci novi Qt bazirani browser krajem novembra...

Kakva steta sto ga pokrece taj sugavi symbian. Nista osim widgeta nisu izmenili u odnosu na prethodnu touch verziju.

Strategija se promenila, n8 ce dobiti unapredjenja koja su bila namenjana s^4 uredjajima, tako da bice svega. Videcemo sta ce Skilman da smisli sada...

btw Symbian je verovatno najbolji mobilni OS koji postoji po pitanju svega osim UIja.

On i jeste samo za slabiji hardver, nije vise za high budget telefone.

Ma softverski deo ce se sigurno srediti kroz update, svake prve revizije firmware-a imaju ovakve i slicne decije bolesti
Kao sto rekoh svakako nije savrseni telefon ali jedan od najsavrsenijih koje je izbacila Nokia :d
I da Symbian je odlicna platforma sposobna da radi i na slabijem hardveru pa ljudi nikako da skapiraju da je i 680Mhz za N8 sasvim ok - za vise informacija treba konsultovati wiki lepo je objasnjeno sve

http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian_OS

A i estetika ce se polako promeniti kada se u potpunosti predje na Qt sto se desava upravo sada :)

kad se N8 softverski dotera (a već sam rekao da sam pročitao da pnht uveliko "radi na N8") verujem da će i default browser biti bar za 20% brži...do tada tu je Opera (Mob. i Mini), pa šta kome više odgovara, šteta što Skyfire više ne radi kod nas.

ono što mi se dopalo je da se razlika u veličini ekrana (3.7 htc i 3.5 nokia) uopšte ne primećuje, tj. čak kod N8 ekran izgleda veći (tj. deluje nekako "duži")...ne treba zanemariti ni autonomiju bat. koja kod Desire-a sa wifi + malo maps, gmail... ne može da izdrži ni dan (tako bar kažu vlasnici), dok je kod N8, sa pomenutim u najavi 3 dana!

btw.jel se samo meni čini da na prvom snimku,displey kod Desire-a izgleda dosta svetliji nego kod N8 ?...a oba biti trebalo da su isti, tj.amoled...???

Kada namestiš na N8 osvetljenje na 80%, internet bude upaljen ceo dan, slušaš muziku sat-dva, pričaš nešto, pošalješ koju poruku, twitter i ostale gluposti upaljene, odigraš koju igricu, wifi,bt,gps, nema šanse da izdrži tri dana. I mom drugu na n82 izdrži baterija 2+ dana a meni jedva dan.

ja mislim da bi N8 (bar po onome koliko hvale autonomiju) morala da izgura 3 dana pod ovim uslovima: osvetljenje 50,60%, 2h wifi, 2h muzike.1h navigacije....pa to izgura i moja 5800ica!

Koja smo mi rupa....i dalje nigde u prodaji.

Vidim na Facebook ad za Alegro pre koji dan i pise da imaju telefon za 50k din, kao specijalna ponuda inace je 60k
Haha koja pljacka - recimo u UK sim free N8 kosta oko 400 funti u proseku sto mu dodje nekih 460e :smoke:
Tek je izasao telefon, sigurno ce mu cena za koji mesec pasti ispod 400e, bar u Evropi - za nase derikoze to ne vazi :d

I neko stvarno razmislja da kupi ovo:)

A jos smesnije nazivanje nasih prodavaca derikozama zato sto u razvijemim drzavama fon kosta manje, gde se proda 10000x vise komada:)

Naucite samo osnove trzista i bice vam jasno zasto je kod nas sve osim mleka i hleba, skuplje.

A drugo, daj pogledajte neki drugi fon kako radi, posto je smesno misliti da ce nokia napraviti dobar symbian posle 10 godina krsha.

I posle se cudis sto tvoje bisere stavljaju u potpise :smoke:
Nema ja sta da pogledam, vecina zamerki koliko sam video ide na racun ugradjenog browsera, ovo sto sam nabrojao gore su mahom sitnice - medjutim kako moze lako da se instalira Opera i kako ce sigurno biti update firmware-a kao sto je to slucaj sa svim smart telefonima to i nije neka preterana mana
Ono sto se meni svidja kod Nokia-e je kompatibilnost aplikacija pa na novoj platformi lepo rade sve S60 5th aplikacije, a tek ce to preci na visi nivo posto je sada QT default platforma za razvoj istih pa ces za MeeGo imati u startu aplikcije sa prethodne verzije softvera sto sa Androidom nije slucaj
BTW blago meni ja se secam kada je tvoj voljeni Iphone 3GS by Apple sim free u Evropi kostao tipa 800e, nov iako realno nije ni tada vredeo vise od 400e :smoke:

Poslednja izmena:
I neko stvarno razmislja da kupi ovo:)

A jos smesnije nazivanje nasih prodavaca derikozama zato sto u razvijemim drzavama fon kosta manje, gde se proda 10000x vise komada:)

Naucite samo osnove trzista i bice vam jasno zasto je kod nas sve osim mleka i hleba, skuplje.

A drugo, daj pogledajte neki drugi fon kako radi, posto je smesno misliti da ce nokia napraviti dobar symbian posle 10 godina krsha.

Wikipedia je napisao(la):
The (manufacturer's) suggested retail price ((M)SRP), list price or recommended retail price (RRP) of a product is the price which the manufacturer recommends that the retailer sell the product.

Ovo su osnove ekonomije, da se malo upoznas sa gradivom. Sledeca stavka je: "It’s coming later this year with the suggested MSRP set at €370 ($493) which is pretty par for the course for the high-end Nokia smartphones."

Zakljucak: Obzirom da je preporuka Nokije da maloprodajna cena za ovaj uredjaj bude 370eura, sledi logican zakljucak da je fabricka cena tog uredjaja jos niza. Takodje sledi zakljucak da je veleprodajna cena, takodje, niska. Iz svega ovoga mozemo doneti sud da su nasi prodavci derikoze jer svakako dobijaju telefon po izuzetno povoljnoj ceni, a nama ovde prodaju bajke. U koje razne crvenkape veruju.

to je preporucena cena bez poreza i dazbina...

370+370*30%=481 euro

ne kapiram sta time hotjes da kazes?

Pa sa sve porezima i dazbinama ne moze da predje 500eura :)...sto je ponovo mnogo, ali takva je drzava :p

uh, bilo bi lepo kada bi se krajnja cena racunala tako :)

kod nas je 519... sasvim ok...

Pa nije ni cudo sto su derikoze...i onda prodaju 10 aparata godisnje i kao cude se nesto :p

Vidim na Facebook ad za Alegro pre koji dan i pise da imaju telefon za 50k din, kao specijalna ponuda inace je 60k
Haha koja pljacka - recimo u UK sim free N8 kosta oko 400 funti u proseku sto mu dodje nekih 460e :smoke:
Tek je izasao telefon, sigurno ce mu cena za koji mesec pasti ispod 400e, bar u Evropi - za nase derikoze to ne vazi :d

Alegro, :mad: samo kod nas je još aktelan taj "marketinški trik" : lupe neku cifru...precrtaju je...napišu (idalje naduvanu) cenu...i kao "navali narode, još malo pa nestalo!"

mi smo u Evropi samo geografski, iako nas većina evr. zemalja zna samo po diktaturi i ratovima...šta onda da očekujemo od naših "derikoža".

@Driver, mleko i hleb nisu kod nas jeftini, da si se malo bolje informisao znao bi da je na zapadu hrana jeftinija nego kod nas...o drugim stvarima i da ne govorimo! A evo i kako/zašto...koliko litara mleka i kg. hleba može da se kupi od pros. plate kod nas, a koliko u evropi!?

Mala zemlja, malo trziste, idealno za monopol.

Alegro, :mad: samo kod nas je još aktelan taj "marketinški trik" : lupe neku cifru...precrtaju je...napišu (idalje naduvanu) cenu...i kao "navali narode, još malo pa nestalo!"

Odakle ti ideja da se ovim trikom ne sluze i ostali :)
Ovo se i dalje svugde primenjeuje :)
Pa baci samo malo pogled na amazon, tesko je kupiti nesto sto nije na popustu :)

Nazad
Vrh Dno