Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

To o cemu se vodi diskusija nema veze sa telefonom nego sa ucesnicima iste :d a diskusija je logicna jer se radi o glavnom feature-u telefona, barem za vetjinu, dok sve ostalo radi kako treba i nema neke preterane potrebe da se o tome prica...

izlgeda da nisi upucen... Eldar kaki po nokii gde god da stigne jer ga je nokia odsekla skroz... nije da je strucnjak za fotografiju ali ovde je jasno da namerno trazi bilo sta kako bi popljuvao n8... i nokiu samim tim...
Ma znam šta se dešavalo i jasno je šta mu je namera, ali je očigledno da nije preterano bistar uz to, a i oči ga ne služe najbolje. Da zna nešto o čemu priča video bi da ne kompromituje Nokiju nego sebe ovakvim tekstovima. Niko sebe ne bi pravio ovako glupim u nameri da ispadne jako pametan, osim ako je stvarno glup ;) Mislim da ne navodim primere, skoro svaka rečenica ima neku neverovatnu glupost u sebi.

meni je iskreno kamera sad najzanimljiviji deo jednog telefona jer mi se svidja ideja da ne nosim digitalni fotoaparat gde god da krenem... a sto se ostalih mogucnosti tice, pa sigurno mi nista ne bi zafalilo sa ovim telefonom

meni je iskreno kamera sad najzanimljiviji deo jednog telefona jer mi se svidja ideja da ne nosim digitalni fotoaparat gde god da krenem... a sto se ostalih mogucnosti tice, pa sigurno mi nista ne bi zafalilo sa ovim telefonom

ovo je skroz tačno, lepo (a i logično u odnosu koliko košta!) bi bilo da bar 1. model smartfona od 300, 400e može u potpunosti da zameni fotoaparat, bar što se tiče amaterskih potreba...nego men se čini (posle xx pročitanih strana teme o N8), da je glavno pitanje : hoće li ovaj tel. produžiti život symbian-u i hoće li biti pravi konkurent ostalim tel. iz tog cenovnog ranga...dok se ne pojavi , ostaje nam samo da nagađamo!

Za potencijalne korisnike to je nebitno. Mene zanima samo cena, ostalo smo skoro sve već videli.

ah... dobro staro hakovanje kamere :) to me vratja lepim uspomenama sa k750 :)

Gledam sad malo bolju ovu nokiu i stvarno izgleda zanimljivo, medjutim nokia je uvek imala vrlo inovativan dizajn i rek'o bih da nikada nisu kopirali, bar sto se tice fizickog izgleda telefona. Opet kazem, velika je steta sto ga gura symbian. Gledao sam neki video review, i taj novi symbian radi jednako bagovito i tromo kao i njegov prethodnik, a nisu ga nesto specijalno ni doterali. Pogledajte kako izgleda album art :D . Trebalo je da se ugledaju na apple ios malo vise, a ne samo za album art. "Processing" je kljucna rec na symbianu bukvalno posle svake zadate komande. Sta vredi dobar hardver, kad ovo g*vno od symbiana ne bi radilo glatko ni na i7-ici.

uh uh... bas naprotiv... symbian je jedan od najbolje optimizovanih sistema... pa upravo je njegova poenta sto ga moze terati top model sa najbrzim procesorom ili neki low end sa sporim procesorom i cak cesto bez posednog grafickog modula...

Pa u tome i jeste problem, sta os koji je pravljen za low end telefone bez grafickog modula treba da trazi na ovakvom telefonu? On je bio odlican sistem za high budget telefone i ono sto se smatralo za smartphone do pojave iphone-a. Lepo su ga trebali penzionisati na vreme. Sramotno je da pored ios-a i androida nokiin konkuretan smartfon ovako sporo radi. Ovaj symbian 3 nije optimizovan za takav hardver jer je verovatno napravljen za jos 259 novih nokiinih modela i to u cenovnom rangu od 120 do 850e.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pa u tome i jeste problem, sta os koji je pravljen za low end telefone bez grafickog modula treba da trazi na ovakvom telefonu? On je bio odlican sistem za high budget telefone i ono sto se smatralo za smartphone do pojave iphone-a. Lepo su ga trebali penzionisati na vreme. Sramotno je da pored ios-a i androida nokiin konkuretan smartfon ovako sporo radi. Ovaj symbian 3 nije optimizovan za takav hardver jer je verovatno napravljen za jos 259 novih nokiinih modela i to u cenovnom rangu od 120 do 850e.
opet brkas stvari... ovaj OS je pravljen za sve modele ne samo za low end... ako procesor ima graficki modul onda ce ga symbian koristiti ( isto kao na kompu...)

Ne radi sporo vetj na drugom principu koji nokiaa fura vetj godinama i zbog broja korisnika koji su naviknuti na takav nacin rada je suludo to menjati... Ne mora sve da bude ultra fensi kao sto je na iPhone'u neko ceni minimalizam i druge stvari koje ova nokia ima...

Gledam nešto aplikacije i vidim da ima signed i unsigned verzija, znači još uvek ima sertifikata?

opet brkas stvari... ovaj OS je pravljen za sve modele ne samo za low end... ako procesor ima graficki modul onda ce ga symbian koristiti ( isto kao na kompu...)

Ne radi sporo vetj na drugom principu koji nokiaa fura vetj godinama i zbog broja korisnika koji su naviknuti na takav nacin rada je suludo to menjati... Ne mora sve da bude ultra fensi kao sto je na iPhone'u neko ceni minimalizam i druge stvari koje ova nokia ima...

Taj drugi princip je da radi sporo i verovatno su korisnicama zanimljive te poruke sta se trenutno odvija ispod haube : Processing i slicno ( i to pri najobicnijem browsingu). Navika je cudo. :D Ova nokia nema m od minimalizma, kad si spomenuo tu rec mislio sam da mislis na iphone. U kom segmentu je ova nokia minimalisticka? Pa ta rec je rezervisana za apple. Ovo je sve sem jednostavno i fluidno. Ali je nokia stekla sirok krug postavalaca (to je sada popularna rec) pa moze da fura symbian koliko god hoce, ali ne znam sta time dokazuju, verovatno da su uspeli pre toliko godina da naprave sistem koji jos uvek odoleva konkurenciji. Mora se priznati da je symbian savrsen za smartphone kakva je nokia n95, ali je veoma lose prilagodjen za touch screen. Nisu se lepo izborili sa tim izazovom i trebalo je lepo da ga penzionisu, i da su tad poceli sa razvojem nekog os sa touch interfejsom verovatno bi napravili jedan posten os.

I kako mi da pricamo kada si ti ubedjen u nesto? I ne zelis ni da pomislis da postoji i druga strana?

Ne radi sporo, samo nema smooth tranzicije, sto je posledica drugacije koncipiranog OS... Minimalizam rezervisan za apple? Za trenutak zaboravih sa kim pricam ali me ova izjava vrati u surovu realnost :d Kod nokie se on ogleda u odsustvu (ne)potrebnih animacija i efekata tranzicije na primer...

Sto se tice toga da je lose prilagodjen za ts, gresis... vetj je u 5800 bio solidno prilagodjen, sada je vetj potpuno prilagodjen...

Symbian je veoma ‚‚posten`` ОS, pogotovo gledano u globalu... ali kao sto rekoh nema svrhe diskutovati kada si ti ubedjen da to nije tako...

Pa ubedi me u suprotno? Valjda rasprava i sluzi da barem pocnes da razmisljas da mozda nisi u pravu.

Kako da te ubedim kada ti mislis da je minimalizam rezervisan za apple?

ili kad kazes da nije prilagodjen za ts sto je suludo totalno retji...

ili da je spor telefon a ne kapiras da ne radi na istom principu kao iPhone...

Gledam nešto aplikacije i vidim da ima signed i unsigned verzija, znači još uvek ima sertifikata?

ne brini za to, imamo PNHT, a koliko sam cuo tel. je haknut u najavi :D...(da ne ispadne da lupam gluposti),tj. da sam stvarno "cuo" nesto za tel. koji jos nije izasao - ovo sam procitao na cafemobil.hr

Da su ubacili maemo bio bi ovo mnogo bolji telefon (kasnije neki update na meego). Inače meni nikada nisu smetali sertifikati (čak sam ga i napravio mnogima pošto nisu umeli sami) ali to je loše za prosečnog korisnika.

Poslednja izmena:
Pa ja ako kazem tako nesto, ti obrazlozis zasto to ne stoji. Evo npr. ako sam rekao da symbian nije prilagodjen za touch screen, ti mi lepo objasnis zasto ti mislis da jeste prilagodjen. Ja pricam na osnovu SE Satio prvenstveno, mada sam koristio i 5800 i taj touch screen i odziv se ne moze porediti sa onim na iphone-u. Deluje poptuno bangavo, treba da bodem onom olokvom k'o lud da ovaj shvati da sam kliknuo. Pa po kom tom principu radi symbian? Mozda ios deluje "tecnije" zbog tih tranzicija i zanimljivih animacija, i da zbog toga deluje da radi brze, a kom smislu symbian radi brze? Koristio sam bar pet symbian telefona, i ne mogu nikako reci da symbian radi po nekom drugom principu i da po tom principu radi brze u odnosu na ios. I sto su uopste pravili maemo? Kakva im je to politika da na isto vreme guraju 3 os-a na svojim telefonima, kako istovremeno mogu da unapredjuje sva tri?

Poslednja izmena:
@telep, pa ni tu mogucnost nemoj da iskljucujes...kao sto je C6 fw portovan na 5800, tako da ne bi bilo neverovatno da isto urade sa nekog (najkompatibilnijeg npr.) tel. koji ce furati meego...mada u slucaju C6 fw se radi o istom os. ovo bi bio mnogo revolucionarniji korak

@Switch, poredis vec mecke i macke...ios je ios i skoro pa da je namenjen trzistu gde nema zuljeva na prstima ;), dok je vecina nas sasvim zadovoljna ako moze da kupi symbian, u to da li je touchscreen dovoljno optimizovan mnogi i ne ulaze, ja sam se npr. navikao na 5800 da onu olovku uopste i ne koristim

Poslednja izmena:
Evo npr. ako sam rekao da symbian nije prilagodjen za touch screen, ti mi lepo objasnis zasto ti mislis da jeste prilagodjen. Ja pricam na osnovu SE Satio prvenstveno
Sta ima da ti objasnjavam kada ti pricas na osnovu symbiana s60 a ovo je symbian 3... velika je razlika... dovoljno je samo pogledati homescreen i bitje ti jasno zasto je s3 prilagodjen ts...

mada sam koristio i 5800 i taj touch screen i odziv se ne moze porediti sa onim na iphone-u.
brkas stvari... odziv ekrana je najmanje vezan za OS vetj je vezan za kvalitet samog ekrana... ti poredis jedan od najboljih kapacitativnih ekrana sa prosecnim rezistivnim ekranom...

Deluje poptuno bangavo, treba da bodem onom olokvom k'o lud da ovaj shvati da sam kliknuo.
pogledati malo iznad...

Pa po kom tom principu radi symbian? Mozda ios deluje "tecnije" zbog tih tranzicija i zanimljivih animacija, i da zbog toga deluje da radi brze, a kom smislu symbian radi brze?
Objasnih ovo na nekoj od ranijih strana na primeru galerije... za razliku od ostalih telefona n8 obradi celu galeriju i prikaze je kao takvu dok ostali telefoni izbacuju segment slika pa sledeci segment itd... Uprosteno, Symbian 3 obradjuje cele dogadjaje za razliku od ostalih OS koji obradjuju segmente... Ja nisam rekao da symbian radi brze, vetj samo da nije spor i da radi na drugacijem principu...

Koristio sam bar pet symbian telefona, i ne mogu nikako reci da symbian radi po nekom drugom principu i da po tom principu radi brze u odnosu na ios.
Opet ti poredis sa iOS-om... kakve on veze ima sa symbianom i ovom pricom? i ovde pricamo o symbianu 3, jel si koristio njega?

symbian kao symbaian, generalno uopste nije los o.s, normalno da se u mnogim segmentima ne moze porediti sa ios-om (jedan od najbitnih je i cena!) ,da je takav zar bi ona tabela o popularnosti i prodaji smartfona izgledala onako !? ocigledno da si stekao pogresan utisak o 5800, jedno je probati je ili posedovati nedelju dana,a drugo biti vlasnik iste, pratiti teme mesecima i pokusati izvuci max. iz telefona...primer. mene je strasno nervirai fw50 koji je bio jako bagovit, rotacija ekrana me bukvalno dovodila do ludila sporoscu...i onda resim da stavim cfw, uraaa, druga prica tel. fura ko lud. (stavio sam mislim Xtension od Upakul-a, pa posle probao i dosta drugih)

Poslednja izmena:
akki je napisao(la):
Sta ima da ti objasnjavam kada ti pricas na osnovu symbiana s60 a ovo je symbian 3... velika je razlika... dovoljno je samo pogledati homescreen i bitje ti jasno zasto je s3 prilagodjen ts...

Cisto cumnjam da je neko sa ovog foruma imao prilike da se "uzivo" upozna sa nokiom n8 i symbianom 3, tako da mozemo da pricamo samo na osnovu nekih review-a. Ono sto sam ja video govori mi da je ovaj symbian 3 u velikoj meri slican s60 tj. onom koji sam koristio par meseci na satio. Ali taj satio je druga prica i verovatno je jos veci problem sto je u pitanju se, i verovatno je jos manje optimizovan. Jedina znacajnija novina koju sam primetio jeste upravo taj homescreene, widgeti i album art. Interfejs je ostao skoro skroz isti, sa dizajnerske strane mi se uopste ne svidja.

brkas stvari... odziv ekrana je najmanje vezan za OS vetj je vezan za kvalitet samog ekrana... ti poredis jedan od najboljih kapacitativnih ekrana sa prosecnim rezistivnim ekranom...

ok, odziv najvise zavisi od samog ekrana, ali evo i na jednom snimku ove n8-ice se lepo vidi da u vise navrata mora vise puta da klikce prstom na dugme da bise odazvala naredba. A vidi se kako se u posle prvog klika malko zacrveni dugme, kao jednoklik na windowsu. Tako nesto ne bi trebalo da se desava sa telefonom u tom rangu. Znaci sad ne pricamo o 5800 nego o n8 koja se nalazi u rangu sa iphone-om.

Sve u svemu, zeleo bih da uzivo isprobam ovo "cudo". A kako stoje stvari sa aplikacijama? Da li moze da se meri sa apps store-om ili marketom?

Cisto cumnjam da je neko sa ovog foruma imao prilike da se "uzivo" upozna sa nokiom n8 i symbianom 3, tako da mozemo da pricamo samo na osnovu nekih review-a.
El Toro Loco i moja malenkost... mozda ima jos neko ali nisam uputjen...

Ono sto sam ja video govori mi da je ovaj symbian 3 u velikoj meri slican s60 tj. onom koji sam koristio par meseci na satio. Ali taj satio je druga prica i verovatno je jos veci problem sto je u pitanju se, i verovatno je jos manje optimizovan. Jedina znacajnija novina koju sam primetio jeste upravo taj homescreene, widgeti i album art. Interfejs je ostao skoro skroz isti, sa dizajnerske strane mi se uopste ne svidja.
Slazem se za satio... OS ne cini samo interfejs ima tu mnogo drugih poboljsanja ispod haube... :)

Sto se tice dizajna to je stvar ukusa a vetjini se svijda... ono sto nisi primetio je da je sve vise prilagodjeno ts...

ok, odziv najvise zavisi od samog ekrana, ali evo i na jednom snimku ove n8-ice se lepo vidi da u vise navrata mora vise puta da klikce prstom na dugme da bise odazvala naredba.A vidi se kako se u posle prvog klika malko zacrveni dugme, kao jednoklik na windowsu. Tako nesto ne bi trebalo da se desava sa telefonom u tom rangu. Znaci sad ne pricamo o 5800 nego o n8 koja se nalazi u rangu sa iphone-om.
To su preproduction modeli uglavnom... Daleko od toga da kazem da je symbian savrsen, svakako da je daleko od toga ali tvoje mane koje si nabrojao jednostavno ne stoje... desava se i na iPhone 4 da neki put ne prihvati komandu, ja sam danas izgubio dvoboj u fruit ninji sa drugarom jer mi mi je proletela votjkica koju sam sigurno isekao al to nije registrovano... to je normalno za sve telefone...

Sve u svemu, zeleo bih da uzivo isprobam ovo "cudo". A kako stoje stvari sa aplikacijama? Da li moze da se meri sa apps store-om ili marketom?
To je poenta sto je ostao symbian... U sustini mozes da nadjes sve sto ti treba... da li moze da se meri sa konkurentima svakako da ne moze ali ako, kao sto rekoh, moze se natji sve sto je stvarno potrebno... :)

Prvi put sam ga video na jednom sajmu a drugi kod prijatelja koji radi u nokii... ne posedujem ga licno... jos uvek :)

Nazad
Vrh Dno