Šta je novo?

Nokia Lumia 930

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
^Pa, lako ti je prodati 930 i kupiti 730. A i ostaće ti neka kinta da častiš društvo za novi telefon. 😉

Totalno sam nezadovoljan bio ovim telefonom.Jedva sam uspeo da ga se otarasim i to dosta jeftinije nego sto je placen.
Osim standardnih mana ne ocekivanih od jednog nazovi "poslovnog i ozbiljnog" telefona...tipa, mailovi ne mogu da se obeleze odjednom i proglase procitanim, vec morate svaki posebno obelezavati.
Ta glupost mi je ostala u secanju (obzirom da na androidu to postoji od prvih verzija) do ostalih "sitnica" meni bitnih.
Kap je prelilo to sto kad god uradim upgrade na Denim ,telefon se otkljucava 5 sekundi (nije hardverski problem).Nakon vise obracanja Microsoft podrsci, uvek me iskusno otkace bez ikakvog resenja, obecanja ispravke i sl.

Nema smisla da se telefon znacajno greje bilo razgovor trajao 5 minuta bilo 5 sati. 3G razgovor je bio moguc na telefonima sa 200MHz procesorima pa Lumia 930 sa cudovistem zvanim Snapdragon 800 ne bi trebala da mrdne sa minimalnih klokova tokom razgovora, a samim tim nema razloga da se greje.
Klok tzv. application procesora će uticati na zagrevanje pri pokretanju zahtevnih aplikacija, dok je u slučaju dužih razgovora krivac baseband procesor koji je takođe integrisan u SoC. U tom kontekstu sam i pomenuo određene dodatne okolnosti koje će pospešiti zagrevanje, pri čemu sam na prvom mestu imao u vidu slab signal kao faktor dodatnog opterećenja. Takođe, da bi korišćenje telefona bilo neprijatno uopšte ne mora da dođe do "značajnog" grejanja, jer se ovde radi o neposrednom kontaktu sa glavom, tj. licem.
Čak bi se moglo reći da je kod L930 problem sa grejanjem solidno rešen uključivanjem aluminijumskog okvira u sistem pasivnog hlađenja, jer on preuzima dobar deo toplote na sebe, i time sveukupno čini uređaj manje neprijatnim za držanje i korišćenje u uslovima kada je zagrevanje neizbežno.

Takodje Lumia 930 nije phablet pa da mora da se drzi dvema rukama tako da je u najgorem slucaju broj situacija kada se drzi polozen i kada se drzi jednom rukom izjednacen.
Ovde pričamo o konkretnim situacijama u kojima dolazi do osetnijeg zagrevanja, a tu način upotrebe diktiraju same aplikacije, a ne veličina uređaja. Iz mog iskustva telefon se najviše greje u dva slučaja: prilikom dužeg igranja ili snimanja u 4k rezoluciji. Gotovo svaka hardverski zahtevnija igra zahteva korišćenje u horizontalnom položaju (Asphalt 8, Spartan Assault, Into the Dead, Zero Hour, GTA, FIFA, ali i Rayman, Mahjong, Machinarium, Angry Birds itd.), dok se kod kamere upotreba sa dve ruke podrazumeva.

@StDzoni

Pomenuo si problem sa pregrevanjem, ali ne i detalje: da li je telefon polovan ili nov, koji firmware je instaliran, šta od aplikacija je pinovano na start screen itd.
Hard reset je uvek prva preporuka u slučaju da se radi o softverskom problemu. Druga solucija bi bila flešovanje nekog drugog ROM-a, jer se dešavalo da pojedine lokalizovane verzije umeju ponekad da naprave problem zbog bloata koji ubacuju provajderi. Ako ništa od toga ne pomogne, najverovatnije je problem u loše postavljenom heat spreaderu, a tu je reklamacija najbolje rešenje. Kod uređaja iz masovne proizvodnje kao što su telefoni je normalno da iz fabrike izađe određen procenat defektnih primeraka, zato i postoji garancija.
Model L930 je pravljen u tada već bivšim Nokijinim pogonima u Kini, koji su u tom periodu već bili u procesu likvidacije zbog odluke MS-a da prebaci proizvodnju u Vijetnam. Ne treba da te čudi što ljudi koji su znali da će biti otpušteni nisu davali sve od sebe da kontrola kvaliteta bude na najvišem nivou.

@obrenikola

Bolje bi bilo da si rešenje za upgrade na Denim potražio ovde, umesto što si gubio vreme sa MS podrškom.
Na xda-developers je okačeno detaljno uputstvo o flešovanju Lumija. Topla preporuka za sve koji imaju poteškoća sa OTA ažuriranjem ili neki sličan problem.

Poslednja izmena:
Na 1020 hladnjak je grba od kamere . Pa tako kada okrenes telefon on moze sluziti kao mali Resho 🙂 kuvas kavu ili napravis kajganu 😉

Sve sve ali da nema neki kvalitetan dac ugradjen, to ne mogu da svarim. Nadam se da sa sledecom iteracijom nece napraviti istu gresku.

Sve sve ali da nema neki kvalitetan dac ugradjen, to ne mogu da svarim. Nadam se da sa sledecom iteracijom nece napraviti istu gresku.

To je tako kod 90% modela na trzistu gde se koristi referentni dizajn SOC-a . Jeftinije resenje.

Slazem se sa tobom donekle, ali cini mi se da baseband procesor uopste ne moze znacajno da se greje, posebno sad kada se SoC-ovi prave u tako niskim proizvodnim procesima, ali totalno postoji sansa da nije tako. Sto se igara tice zaboravio si jedne od najpopularnijih Subway Surfers i more ostalih endless runner-a su dizajnirani da se igraju jednom rukom bas kako bi bili pogodni za igranje u pokretu ili gradskom prevozu.

U svakom slucaju posedujes daleko vece znanje o L930 i njegovim "obrascima" zagrevanja, tako da si verovatno vise u pravu od mene jer ja sam sve ovo zakljucio samo iz opsteg znanja i surfovanja na internetu.

To je tako kod 90% modela na trzistu gde se koristi referentni dizajn SOC-a . Jeftinije resenje.

Vrlo retko koji telefon ima nereferentni DAC, stavise u poslednjih par godina se secam da je od mainstream modela samo prvi Galaxy S imao jedan mada sigurno ih je bilo vise.

Poslednja izmena:
Ja merkam ovaj tel odavno, na androidu sam pa bih malo presao na win, vidim da su neki zadovoljni a neki ne.
Kada se pojavio odustao sam zato sto sem vibracije i zvuka nemam informaciju da li me je neko zvao ili sam dobio por i mail dok ne ukljucim ekran.
Razocarao sam se kada sam shvatio da nema glance. Ali sam negde procitao da ima multicolor led diodu koja ce da radi posao kada dodje update sistema.
E sad jel to neka zvaka ili stvarno?

Pozdrav drugari,
kakva su vam iskustva za zastitnim kucistem/futrolom za lumiu 930? Sta je najbolji odnos cena/kvalitet?
Generalno ovo ne volim na telefonu ali svako ko ima malo dete zna da oni imaju neodoljivi poriv da zafrljace telefon o sto tvrdju podlogu

Ca drustvo,
Pazario sam ovaj telefon, ovo mi je prvi WP. Vidim da ljudi imaju zamerki, i ako bih bio picajzla imao bih i ja, ali eto neke stvari mi se svidjaju, Generalno brzina UI, kamera su me odusevile. Manjak aplikacija, nemanje glance-a i sto nema nacina da se vidi kada postoji propusten poziv itd(ili ja ne znam kako) dok ne aktiviram/otkljucam telefon su definitivno minus. Malo se greje ali boze moj. Generalno lep i dobar telefon

Neka te dugo sluzi 🙂
Ja furam jos uvek 1020 a uskoro ako popravim bice tu i 920 tenk 🙂

Čestitke. Mislim da se nećeš pokajati što si ga uzeo. Nisam ni ja.

Cena polovnih je tako oko 250. Nov u radnji je oko 400, tj 320 ako gledas radnje koje su manje i one ti daju garanciju (citaj nemas zvanicnu od proizvodjaca - telefon donesen od preko ali nov). bar je ovako bilo pre par nedelja kada sam gledao da pazarim.

Ima li nekiu prednost u odnosu na 1520?

Manji, lakši, lepši (subjektivno), AMOLED (subjektivno). Mane: greje se više od 1520, nema proširivu memoriju, nema Glens. Ostalo, u suštini, isto.

Poslednja izmena:
Pa nov tesko sa nekom krstenom garancijom ali do mesec dana ima za oko 300€ kao nov

Hocu da uzmem nov....Koliko sam video najniza cena je 330e...pa me interesuje ima li negde nize

To ti je to. Nema nize. I ja trazim. Mozda da sacekas da se pojavi naslednik pa ce ova lumija sa cenom dole

Preko 500 mozda i preko 600 za jeftiniju verziju. Mnogo kume

Po onome što sam čitao na netu, cena za manji model će biti oko 650€, a za veći oko 750. Nije malo.

Cuj malo, previse.... Sto je mnogo mnogo je. Nadam se da ce 6. izbaciti i 850 i da ce cena biti bar za 150 - 200 e niza.
Vise iphone nije najskuplji telefon, kolje se sa Galaxy S6 Edge 🙂

Poslednja izmena:
Jel moze neko ko ga vec koristi da mi kaze u kojoj je klasi sa android modelima.
Imam nexus 4 uzeo bih 930.

I kada je najavljen w10, ako ce ga uopste i dobiti ? Hvala.

Nazad
Vrh Dno