Šta je novo?

Nokia Lumia 520

Jedina brzina kada se prica o wp je skrolovanje gore-dole levo-desno i nista drugo.
Ulazenje u aplikacije,bar ove koje ja koristim je daleko brze na par zadnjih androida koje sam imao nego na l920.
Od aplikacija pretezno koristim tapatalk,fb,twitter,viber,whatsapp,blic,b92.
Secam se da sam s kumom radio uporedni test l920 vs gnex i da ga je nexus pojeo u svim segmentima sto se tice brzine a to sam navodio kao glavnu prednost lumije dok se nisam svojim ocima uverio u suprotno.

Gluposti, imao sam reltivno bedne androide (SE x10 i Sony U), sa skuvanim romovima i nijedan restart nisam imao. I bio sam zadovoljan kako rade. Mogu misliti kako rade telefoni vise klase. Mene je nervirala situacija: otvorim jedan program, drugi, treci, i na kraju dialer i cekam 2 sekunde da otvori. Necu za 2 sekunde, hocu odmah. Nije ni to strasno ali eto...
Ako ti je zadnji android bio "Sony U", pa onda ni ne znaš kakve krševe sada Sony izbacuje.Počevši od kamere, ekrana, modela sa mtk chipsetom...I da ne pominjem da posle svakog zvaničnog upgrade sistema, pola stvari ne radi kako treba.Od brenda Sony, jedino što vredi je ova Z1 serija.

Poslednja izmena:
Vrtic.. moj tata ima bazuku a tvoj ne. Ispade ultra pouzdan sistem koji nikad ne zalaguje, ne zabode, ne restartuje se, smesni ste mnogo. HSV je zapoceo opet nepotrebnu raspravu sa ":d" oko necega sto znam da se desava i na Androidu, ako ne sam od sebe, onda zabode, pa moras ti rucno. Ali njemu ne zameram jer je uglavnom kroz zaebanciju.. Ovaj telep sa svojim nadobudnim nikad se ne smejem stavom, sigurno si hit na zurkama..

Pa ja sam i napisao da se zaje6avam sa tobom jer si prvo mesecima pitao sta sve (ne)moze na WP8 i ispalo je da dosta toga ne moze pa si ipak uplasen divljom vatrom (krsinom od 2.x androida) i odusevljen dizajnom, hardverom i cenom L520 kupio taj telefon a sada imas curenje baterije i vise restarta nego ja na 2 godine starom androidu iz tadasnje srednje klase :d :d

A sad sto ostali nastave rat sta cu ja :)

Ako ti je zadnji android bio "Sony U", pa onda ni ne znaš kakve krševe sada Sony izbacuje.Počevši od kamere, ekrana, modela sa mtk chipsetom...I da ne pominjem da posle svakog zvaničnog upgrade sistema, pola stvari ne radi kako treba.Od brenda Sony, jedino što vredi je ova Z1 serija.

Demijane, za neke ekrane se slazem ali Sony bar ima UI koji nije svetogrdje Androida kao TW i veoma je blizu stock androidu uz minimal i dobar dizajn, kvalitetna kucista i uglavnom dobar hardver (osim nekoliko modela sa losim ekranima), kamere i zvuk cesto sam vrh. Da nije tako ne bi se vratili u igru, i onako su bili na ivici propasti a sada ostvaruju veci profit cak i od LG-a i prodaja se povecava. JB za 2012 modele ima odredjene probleme ali su bar dobili JB :d Zato su novi apdejtovi (2013+) sve bolji.

Poslednja izmena:
Poenta je, ta krsina odnosno matori Androidi ispadose bolji od novijih verzija. Da, random drain mi je bio shok jer ga nisam iskusio ranije, verovatno 6 od 8 puta, koliko se mozda ukupno desio, je bio zbog aplikacije za bateriju, ko bi znao da su kontraproduktivne u stvari? Ili mozda zbog paljenja/gasenja neta, sto mi je opet de*ilno da to moze da bude razlog, ali ocigledno moze. I to NIJE rezervisano samo za WP8 i nema potrebe za ":d" :) Pa bre, citam android teme, ne trujem ko vi, al bacim pogled.. vidim sta se sve desava, od hardverskih problema do softverskih, tako da su ocigledno ove mogucnosti kuvanja kafe preko Wifi-a i spustanja roletni, dovele do zescih problema sa sistemima jer su postali previse komplikovani za svoje dobro, i pouzdanost je otisla unazad..

Sto je najgore, znam. Skoro pogledao kod poznanika SP i V, a razmisljao da kupim M, stvarno ne znam sta im treba da se blamiraju onim ekranima...nije katastrofa ali losije od konkurencije. Onaj U ili Arc ili Neo...ili P ili Sola...imaju bolje ekrane od novijih. A i kamere, jedino V i T nesto vrede, ostale prosek. No, da se ne udaljavamo od teme. Vidim iz prve ruke da je ipak android napredniji, ali ima mesta napredovanju wp-a. Skinem pesmu preko IE, pustim u plejeru, nakon izlaska iz plejera, fajl vise ne postoji. Nema download foldera. Nije toliko bitno, ali objektivno, nije bas ekstra.

Poslednja izmena:
@ lozac

Pa pazi, i ja pratim te teme i nije mi jasno zasto uopste postoji bbs, ko su dalvik, odin i ostala bozanstva :d

Ja bre fon koristim ko da imam neki obogaljeni ios/iphone a kazem obogaljeni jer nije brz kao neki iphone i ima malo laga, desi se restart i tako ti manji problemi. Ali opet radi dobro. Da nije tako odavno bi bio ili u kanti ili u oglasima pa bih stvarno presao na iphone, makar matori ip4.

A kad smo vec kod restarta, devojci se to desavalo i na ip4s a sada i na 3gs i to cesce nego na 4s. Nema tu pravila, evo ovde na forumu ne postoji telefon koji nema neke probleme mada se cesto i precute neke stvari a mozda ima i namernog preterivanja/hejtovanja (npr neko kupi WP8/Android samo da bi pljuvao os i telefon ''iz prve ruke'').

Poslednja izmena:
Pa upravo to.. ide mi na qrac taj elitizam, "NARAVNO DA NE". Samo zato sto ja napisem svaki put kad se nesto desi, ispada nikad gori telefon i OS, a niko u svoje dvoriste ne gleda.. Mogu sutra da se vratim na Android, ali situacija nije bajna i nema ovako kompletnog telefona po izgledu i performansama za ni pribliznu cenu.. (ili "ni za pribliznu cenu" nisam siguran :D)

Poslednja izmena:
Zato sam ga i kupio. Koji nov telefon da mu parira za ove novce? Huawei Y300? Alcatel XPop, Idol mini?

Jedna neshvatljiva nelogicnost doduse, setio sam je se jer sam testirao sad i na 925. Ostane aplikacija u memoriji, kliknes na tile, opet ce da je ucitava iz pocetka, a kad joj pristupis iz mulitaskinga, odma se vrati tamo gde si i bio bez ucitavanja. Znaci STA? Za ovo bi neko morao licno neko iz ms-a da mi objasni logiku..

I ti si to tek sad skontao?
To je jedan od vecih fejlova,ali se slabo spominje.

Cekaj, cekaj ne razumem...

Otvorio TTalk, ovu temu bas, win taster, otvorio mail, win taster.

Stisnem i zadrzim back, kliknem na TTalk, vrati me na ovu temu. Win taster.

Kliknem na TTalk tile(najmanji je onaj, ako je bitno), vrati me opet na ovu temu.

Mogu da snimim, da ne kaze telep da lazem. :d

Megaglupo. Kolje se sa jedinstvenom volume skalom.

Ne, sad sam se podsetio, jer sam mislio da je do rama. Nekoliko sekundi drzi, ali onda ponovo ucitava, ali zasto samo preko tilea a ne i iz multitaskinga..

Darko, samo nekolilko sekundi to radi, probaj posle minut, ali mozda i nije na svim aplikacijama.Testiraj b92 recimo, svaki put ponovo ucitava.

Poslednja izmena:
Jok, vraca se u konkretnu temu u TTalku i vraca se u konkretan mail koji je bio otvoren...

Sta tacno ti radis, da probam kod sebe?

Alo sve to verujem da je do developera a ne do sistema...

Nisam se bas uverio da verujes :) Mislim sistem kao sistem mora da radi, aplikacije su problem. To sto neko stavlja gomilu aplikacija i ko zna jos KAKVIH tu sistem pada. Ej meni Win7 se nije restartovao nikad, onda instalirao par aplikacija, bum BSOD :D znaci uvek, kao i sad imam odabranih 60-ak aplikacija i nema da pukne nista. Ne secam se kad mi je bio FC aplikacije poslednji put, mozda ima jedno 2 godine.

Jel imas b92, citaj neku vest, win dugme, tapni opet b92 tile, opet ce ti ucitati sve iz pocetka. Whatsapp doduse drzi vec nekoliko minuta.

Da, B92 to radi i WPCentral app to radi... Mozda je do dozvola za konkretnu aplikaciju nesto? Oko toga vec nemam pojma. Instagram, twitter, FB, viber, Whatsapp, mail, imenik, u principu sve ostale koje imam instalirane rade normalno sem ove dve.

Jedna neshvatljiva nelogicnost doduse, setio sam je se jer sam testirao sad i na 925. Ostane aplikacija u memoriji, kliknes na tile, opet ce da je ucitava iz pocetka, a kad joj pristupis iz mulitaskinga, odma se vrati tamo gde si i bio bez ucitavanja. Znaci STA? Za ovo bi neko morao licno neko iz ms-a da mi objasni logiku..
Pa to je smart, a neki kažu failed multicasting.I to važi za sve Lumia telefone.Da bi ti mogao sa tvojih 512MB da držiš 20 aplikacija otvorenih u isto vreme.Sistem sam posle nekog vremena rasporedi memoriju onde gde je potrebna, a u keshu drži optimalan broj procesa.
Nego. jel zna neko što ovaj "AccuWeather" posle zadnjeg ažuriranja ne radi ?
Edit: ovo sa B92, je stvarno nešto wierd. :trust:

Poslednja izmena:
Nazgule, to bi bilo logicno objasnjenje i mozda kompromis da bi sistem generalno ovako glatko radio, al ako vec to radi preko multitaskinga mogli su da naprave da je tako i preko tilea. Nikad se tako ne vrtim izmedju aplikacija.

Evo ovde je objasnjeno to oko multitaskinga.

Like most other mobile OSes, WP8 has the ability to let multitask and switch between apps. Unfortunately, this isn't quite as simple as it sounds. Developers need to use the API provided by Microsoft, and even then it doesn't quite return you to where you previously left off. Furthermore, the back button ceases to function properly if you don't use the multitasking feature to switch between apps.

Here's an example: Say you are surfing the Web on IE10 and hit a few links, then exit the app by hitting the Home button, open another app, hit the Home button again, load up IE and you'll find that you won't be able to go back to the previous Web page when you hit the physical back button. Doing so brings you back to the Home screen, which is certainly silly UI behavior. For the physical back button to work for your history, you have to long press the physical "back" button to access the multitasking gallery, then switch to the app to get it locked. This happens with other apps, too.

Nego poredim sa 925, bez preterivanja, sistem skoro isto radi, tecnije su mu one animacije recimo, tipa kod mene izgleda kao da je 45fps a na 925 60fps ili vise. Bas cu da uradim neke detaljnije testove, ucitavanje istog sajta, koliko brze otvara neke aplikacije itd, ali za 4000 din, ili sad vec za dinar na vecini paketa, telefon radi skoro isto kao high end varijanta. Ranije sam pricao malo napamet, sad mogu da tvrdim i licno..
a kad sam ja pričao da ne radi tečno bilo je da njamke :)

ali da te utešim, mislim da to nema veze sa OSom i hardverom nego sa ekranom i lošim odzivom.

Here's an example: Say you are surfing the Web on IE10 and hit a few links, then exit the app by hitting the Home button, open another app, hit the Home button again, load up IE and you'll find that you won't be able to go back to the previous Web page when you hit the physical back button. Doing so brings you back to the Home screen, which is certainly silly UI behavior. For the physical back button to work for your history, you have to long press the physical "back" button to access the multitasking gallery, then switch to the app to get it locked. This happens with other apps, too.

Evo opet: Otvorio IE -> www.telenor.rs -> Desire 200, win taster, otvorio ttalk, otisao na ovu temu, video da me dj proziva, win taster, kliknuo na IE tile, dakle ne pozivanje preko back strelice i vratio me na stranicu Desire 200 gde sam i bio.

Dakle ili lazu ili je ovo mozda ispravljeno sa GDR3, nemam sad kako to da isprobam ali se definitivno ne ponasa onako kako oni u ovom tekstu tvrde.

E sad, pomislio bih da je problem konkretno do B92 aplikacije jer nije apdejtovana od oktobra 2012 ali se ista stvar desava i sa WPCentral aplikacijom koja je zadnji apdejt imala pre 2-3 dana. Cudno.

EDIT: Sad sam opet procitao, prevideo sam jednu sitnicu. Uradim sve ovo, udjem preko tile-a u IE medjutim ako kazem back, ne vraca me na prethodnu stranicu vec izadje iz IE. Realno glupost koju nisam primetio za godinu dana ali cinjenica glupost je.

Poslednja izmena:
a kad sam ja pričao da ne radi tečno bilo je da njamke :).

Tecno i skoro pa neprimetno, samo jedan pored drugog kad poredis se vidi razlika..

Nego ovo za multitasking i tile,, svima se desava, a tebi ne, sad ce Boris reci da lazes :p

I njemu je tako, malo manje padobranisanja po temama, vise obracanja paznje.. :)

Ali poprilicno cudna stvar i bukvalno nema nikakve logike osim da su prevideli neku glupost i nije lako ispraviti, jer pobogu zasto bi tako radilo? Ko jos vrti izmedju aplikacija kroz dugo drzanje back dugmeta?

@ darko

Da, IE drzi, zato i gasimo one tabove na "X" jer ostaju non stop sajtovi u pozadini, ali u ovom tekstu misle na vracanje na IE preko back (jednom, ne long hold).

Poslednja izmena:
Zato cu sad da stavim 4.4.2 nazad na Desire umesto Sense 4.1.2 da mi proradi kamera da bih mogao da snimim da dokazem :d

Naravno zna se sa čime ćeš da snimaš, nećeš sigurno uzeti WP da ti bude FC kamere :p

Inace WP nema screen recording neki? Pitam ozbiljno :)

Nazad
Vrh Dno