Šta je novo?

Nokia Lumia 520

Ne znam bas Spacer, ima razlike kad se probudis sa 100, bude 100% dok ne pocnes nesto da radis, i kad se probudis sa 85% recimo i nastavlja da tece iako ne radis nista.. O tome se prica.

Kada bi tvoj ili moj mob trošio 2% za 8 sati (stand-by), to bi značilo da troši 6% dnevno, i dolazimo do računice da bi imao 16,666.. dana stand-by. :D
Mislim da bi odmah ušao u Guinness World Records :d

Pa pazi ne bi bio rekord... Stand by prosečni jeste oko 16 dana, a cini mi se ove lumie sa većom baterijom imaju i 20 dana iliti 400-500h

Inače evo jedan rekord http://www.gsmarena.com/lg_g2-5543.php
Ovde čak 900h :)

Da, sto rekord ? Nokia 105 ima stand by 35 dana :D .

Inace ne verujem da ti je do insidera, ja koristim insider doduse sa reklamama, i trosi mi tako 2-3% za noc. Sa svim ukljucenim i mail se sinhroniuje preko wifi.

A nokia 105 je smartphone, a? :D

Da ovo nije neka greška za G2 u vezi sa 2G/3G standby vremenom i dužinom razgovora? U oba slučaja telefon se bolje ponaša u 3G režimu, što je pomalo paradoksalno.
Na L720 je baš drastična razlika u korišćenju 2G u odnosu na 3G (naravno u korist 2G), a verujem da je isto i na preostalim Lumijama.
Baterija može da povuče i 10-15% tokom noći u sledećim slučajevima. 3G mreža umesto 2G, ostanak upaljene neke aplikacije u pozadini (na primer čitanje vesti sa B92 ili WPCentral), glance screen koji je konstantno upaljen i sve to zajedno.
U običnom "spavanju" L520 bez uključenih ovih stvari ne bi trebalo da pređe 2-3% ukupnog kapaciteta baterije.

Inače, najveći trip sam imao sa promenom aplikacije za bateriju. Konkretno, ova se zove Battery. Jako je lepa, ima odlične funkcije, fine grafike potrošnje, ali sam skontao da mi ona najviše ubija bateriju. Kakve li ironije. :D
Na kraju vratio onu ružnu Nokijinu Battery +. Daje dovoljno podataka, ima neke funkcionalnosti ove prve, ružna je, ali bar neprimetno konzumira struju. :D

Da li su lumie 520 sa vipa zakljucane? Koliko sam upucen ne mogu se tako lako otkljucavati wp8 telefoni

Da li su lumie 520 sa vipa zakljucane? Koliko sam upucen ne mogu se tako lako otkljucavati wp8 telefoni

Testirano i potvrdjeno, moja L520 je otkljucana (Telenor ubacujem u nju), kao i L620 od devojke.

Da li Vas ne bi mrzelo da ispisete predloge sta koristite od aplikacija.
Skoro mi je skroz prazan telefon a ne stizem sam da istrazujem, tako da bi mi preporuke jako znacile.

Da li data sense broji potrosnju samo preko 3g ili uracunava i prenos preko wifi i da li postoji mogucnost da se podesi telefon da update aplikacija radi samo preko wifi?
Takodje kakva su iskustva sa narodnim aplikacijama?

Poslednja izmena:
Da li Vas ne bi mrzelo da ispisete predloge sta koristite od aplikacija.
Skoro mi je skroz prazan telefon a ne stizem sam da istrazujem, tako da bi mi preporuke jako znacile.

Da li data sense broji potrosnju samo preko 3g ili uracunava i prenos preko wifi i da li postoji mogucnost da se podesi telefon da update aplikacija radi samo preko wifi?
Takodje kakva su iskustva sa narodnim aplikacijama?

Data sense broji i jedno i drugo, odvojeno naravno. A update aplikacija radis kako ti hoces, on ti samo ponudi update, a ti ga downloadujes kada smatras da mozes (kada si na wifi-ju).

Sto se aplikacija tice, ja recimo koristim: uTorrent Remote, Adobe Reader, Battery, Bing Weather, Calculator2, Fresh Paint (veoma zanimljiva), GoalLive, Lockie (Lockscreen prognoza + baterija u jednom paketu), MPAtool, myAppFree, Nokia Camera, SophieLens HD, SysApp Pusher, Tapatalk, TeamViewer, UC Browser, Viber, Wikipedia, WPCentral, YoutubeHD.
Za narodne aplikacije neka ti neko drugi kaze, ako i mogu da se mecu, posto ja se nisam time bavio i gledao sta ima, sta ne.
Inace kupio sam Mirror's Edge neki dan na popustu nekom 100 dinara, kako je dobra igra :D

Ja praktično i ne vidim razliku između obične i Pro kamere na L720. Ne znam kako je na L520 ovako drastična razlika?
Ali da, na ručnom podešavanju može da se napravi neverovatna razlika, naročito kod statičkih slika (u korist ProCam naravno). :)

Borgof, hvala na preporuci za Lockie. Tako nešto sam tražio pre nedelju dana i nisam našao. Sjajna stvar! Jedino je šteta što izgleda da vuče vremensku prognozu od Binga, koja je još uvek vrlo problematična.
Od mojih preporuka van ovoga myTube (kao youtube aplikacija), SofaScore (za live rezultate praktično svakog sporta na planeti, ima i push notifikacije za mečeve i timove koji se bukmarkuju) i FlashVideo za gledanje onlajn streamova sportskih mečeva, onlajn igara i slično. Od domaćih aplikacija, Meni Najbliža sa mrežom bankomata u Srbiji (pošto je aplikacija Komercijalne banke, njeni bankomati su uvek vidljivi, a od ostalih banaka mogu da se dočekiraju).

E, pa i ovaj GOALlive ima push za omiljene timove i rasporede ... koristio sam i sofu, ali mi je ovaj lepsi pa sam zato presao na njega posle FDR-a. Kakvih problema imas sa Bing Weather-om?
Inace u Lockie-u mozes da biras Data provide za weather izmedju The Weather Channel i Accuweather.com, nisam ja nigde video Bing.

Zar nije to isti program? Danas instalirao na l620 sta znam kad se zumira slike su ostrije :)

Treba mi za sutra neka aplikacija koja moze da mi snima POI. Dakle pravim neki track i na njemu mi treba da povremeno bocnem po neki POI. Imate li neki predlog?

E, pa i ovaj GOALlive ima push za omiljene timove i rasporede ... koristio sam i sofu, ali mi je ovaj lepsi pa sam zato presao na njega posle FDR-a. Kakvih problema imas sa Bing Weather-om?
Inace u Lockie-u mozes da biras Data provide za weather izmedju The Weather Channel i Accuweather.com, nisam ja nigde video Bing.

Sad sam probao GoalLive, mada mislim da sam ga probao i pre par meseci. Slažem se da je vizuelno bolji od Sofe (po meni to je jedina mana), ali prosto, ima samo fudbal od sportova. :/ Ja povremeno pogledam košarku, tenis, američki fudbal, a toga nema ovde. :(

Što se tiče prognoze vremena, u pravu si. U principu, ja za to koristim Breez i prosto mi je teško da probam nešto drugo. Jedina ozbiljna mana je što nije imao lockscreen podršku. Skoro sam probao i Bing weather kad su ga doterali, ali njegovi podaci su bili poprilično neusaglašeni sa stvarnom situacijom napolju.
Lockie mi donosi ono što fali Breezu, a to je Lockscreen podrška, ima sjajan live tile, ali i dalje ne mogu da se odreknem Breez-a kad je u pitanju prognoza za naredna 24 sata. :( Za sada, a verovatno i ubuduće ću koristiti oba. :D U toku poslednja 2 dana mi se temperatura poklapa ili razlikuje za 1 stepen, tako da moram da se korigujem po pitanju netačnosti. :)

Slažem se za Bing prognozu. Super izgleda, ali daje totalno pogrešne rezultate.
Trenutno je oko 10-11C, a on "kaže" da je 18C :d . (radi se o BiH).

edit:

Ponovo stavio AccuWeather i dobio realnu temperaturu i prognozu.

Poslednja izmena:
Treba mi za sutra neka aplikacija koja moze da mi snima POI. Dakle pravim neki track i na njemu mi treba da povremeno bocnem po neki POI. Imate li neki predlog?

Pa ako samo hoces tacke na nekoj putanji mozes da koristis Sportstracker, a ako hoces posle da dodas slike ili tako nesto, gMaps.

@Borgof
Veliko hvala za preporuke. Cim sam procitao opis Lockie je isao odmah na skidanje i mogu samo da potvrdim da je sjajna aplikacija. Juce sam bio na terenu pa nisam stigao da pogledam ostatak detaljno.

@MICRO V91
Na kraju sam nosio tablet (stariji Nexus 7) pa sam uz pomoc GPS Essentials-a snimao track i usput hvatao waypoint-e a preko Runtastic-a sam pravio kontrolni track. Nije bas najsrecnije resenje posto sam se kretao po losem terenu a pritom se i ekran na nexusu losije vidi pri jakom dnevnom svetlu ali posluzilo je svrsi. Rezultate svega cu videti veceras kad uporedim uzorke, ali vec unapred znam da je bilo neslaganja u duzini. Kom uredjaju vise verovati pitanje je sad...

@paloma
Imas gomilu varijanti da ih porucis preko net-a - dx.com,ebay, aliexpress itd. Moras da razgranicis samo sta trazis jer postoje "back cover" i "battery cover". Back cover ti je obicna maska kojom samo prekrivas vec postojecu plastiku na zadnjem delu telefona dok je battery cover upravo ta poledjinska plastika koja kako i samo ime kaze prekriva bateriju. Mene je isto ovo zanimalo i zamalo sam narucio back cover umesto battery cover-a i prilicno bih se zeznuo. U medjuvremenu sam se navikao na postojecu boju pa sam odustao od ideje narucivanja pa ne mogu nista da ti kazem o kvalitetu istih.

Što se battery cover-a tiče, pošto ih i ja tražim, najjeftiniji su na eBay-u, negde oko $7, zanimljivo je da su na Ali-ju skuplji. Ja tražim samo one koje izgledaju isto kao originali, tj. imaju logo na pozadini. Samo kucaš Nokia Lumia 520 battery cover u pretragu na eBay-u i izabereš koji ti odgovara. Stiže za oko 30 dana iz Kine. Kod nas ih, bar na KupujemProdajem još nema.

Mislim da sam negde pročitao da ih ima za 1000 din u TC Ušće, radnja pored McDonaldsa.

Ako su originalne to je fina cena..

Mislim da bi najbolje bilo preskociti te Hong Kong varijante za poklopce. Ja sam kupio za L620 zutu, pricali smo Boris i ja o tome nekoliko strana u nazad, maska je stigla posle 3 nedelje, uredno upakovana, sa sve logom i ostalim. Medjutim kada sam otisao do devojke da je montiram cvrc, izgleda nisu dobro odradjeni prorezi za dugmice sa strane posto ne rade volume i lock tasteri. Oko milimetar ili pola milimetra su off, sto je sasvim dovoljno da su neupotrebljivi. E sad kontam mogu ih srediti, prosiriti rupe ka dole pa da radi, ali niti sam imao vremena niti alata da se time bakcem. Kada budem mogao bas cu vam okaciti slike da vidite kako to izgleda. Na stranu to sto ne funkcionise kako treba poklopac je identican i da je ispravan bio bi vrh izasao me je sa placanjem otvaranja posiljke 1200-1300, ali tada nije bilo uopste kod nas da se uzme.

Uskoro izlazi naslednik:

gsmarena_001.jpg

525.

Vidim da dolazi sa 1gb rama (ako je tačno to što kažu), izgleda da M$ odustaje od ideje da je 512mb dovoljno i planira neke malo zahtevnije aplikacije.

Skupio za L520, bas mi se svideo ipak cu da sacekam L525 mnogo bolje mi izgleda, dobre perfomanse :d zna li se otrpilike cena i koliko ce biti ekran, oce 4.0" ili ce da povise ?

Nazad
Vrh Dno